Voturi


  • click pentru a vota

Retete pentru tine

11 lectii nepretuite pe care ORICE PARINTE ar trebui sa le stie

  • Trimis de michy13
  • 12 iunie 2014, 19:53:47 EEST
  • 3.682 vizualizari
Trimite Denunta

Dr. Stephen Cowan practica pediatria de peste 25 de ani. Acestea sunt 11 lucruri pe care orice parinte si-ar dori sa le stie. "Am observat o viziune mai adanca asupra sa sanatatii si acestea sunt niste lectii nepretuite". Invata din experienta lui Stephen Cowan:

1. Mergi la plimbare cu copilul tau, jucati-va impreuna, povesteste-i despre copilaria ta, luati masa impreuna…

 

Acestea sunt adevarate fundamente in viata unui copil. Din pacate, parintii din ziua de astazi sunt prea angrenati in rapiditatea vietii de zi cu zi. Copiii lor cresc avandu-i departe si fara a interactiona prea mult, in mod constructiv. In lumea noastra ultra mecanicizata uitam ca viata presupune un proces de evolutie, crestem, ne dezvoltam precum fructele unui copac.

 

2. Traditiile din familie stabilesc legaturi adanci si asigura o viata sanataoasa

 

Evenimentele specifice din cadrul unei familii ii ajuta pe membrii acestei familii sa stabileasca legaturi puternice. In timpul acestor evenimente ei impart sentimente de afectiune si legatura, de asemenea senzatia de siguranta de care orice copil are nevoie ca sa parcurga aceasta lume.

 

3. Ne dezvoltam ciclic

 

In viata fiecarui copil exista un ritm si un puls unic – uneori este intens, alteori linistit. Fiecare etapa din viata unui copil echivaleaza cu o noua perspectiva asupra lumii. A invata nu inseamna a acumula informatii. Este vorba despre un proces complex prin care noi de fapt ne transformam ideile si uneori e nevoie sa vedem lucrurile intr-o perspectiva noua ca sa le putem intelege mai bine. Sa crestem ciclic inseamna ca nu avem o singura sansa de a invata ceva. Aceeasi lectie ni se va oferi neincetat, pana o vom invata si pe masura ce parcurgem anotimpurile vietii.

Daca parintii inteleg acest lucru, pot sa inteleaga si de ce copiii nu ar trebui sa fie presati sa faca bine de la inceput.

 

4. Incurajarile nu sunt egale cu indulgenta

 

Rolul nostru nu e acela de a creste mici printisori si printese. Printii nu se descurca prea bine in aceasta societate. Studii recente au aratat ca indulgenta ii slabeste de fapt copilului tau, capacitatile de a se descurca in viata, de a supravietui, anuland motivatia sau dorina de reusita.

A incuraja inseamna sa ii insufli curaj copilului tau, nu sa faci tu lucrurile pe care ar trebui sa le faca el. Creeaza un context de sprijin, fara sa il tragi in jos pe copilul tau. Iubirea neconditionata este acel ingredient care il ajuta pe copil sa isi asume mai usor incercarile, sa experimenteze, sa greseasca, fara judecata.

 

Uneori, sa fii o prezenta incurajatoare in viata copilului tau inseamna sa stai putin in spate si sa oferi o mana de ajutor cu iubire si compasiune, atunci cand circumstantele o cer. Exista o anume spatialitate in a oferi incurajare. Indulgenta, pe de alta parte, ii limiteaza copilului tau libertatea. Indulgenta duce catre o gandire limitativa, nu deschide orizonturi. Il face pe copil sa fie nerabdator si nazuros atunci cand nu obtine ceea ce vrea. Dar sa realizam lucruri in viata necesita rabdare si determinare.

 

5. Copiii sunt invatatorii nostri spirituali

 

Deschide-ti ochii si inima, copiii iti ofera o noua perspectiva asupra vietii, o intelepciune uitata surprinzatoare.

Cand un copil iti "intinde coardele", nu uita, acestea sunt coardele tale si nu ale lui. Ia-ti timp si incearca sa intelegi si sa vezi ceea ce copilul tau are sa te invete. Reusesti sa iti deschizi calea catre propriul sine, care este transformatoare atat pentru tine, cat si pentru copilul tau.

 

6. Un simptom este modul in care corpul ne transmite ca ceva trebuie sa se schimbe

 

Educatia medicala este concentrata mai mult pe stoparea unui simptom, dar aceasta e ca si cand i-am spune corpului: taci din gura! Nu avem incredere in inteligenta corpului. Ne gandim prea mult si apoi ne este teama de sentimentele din corpul nostru.

Dar copiii m-au invatat ca simptomele ca febra, de exemplu nu sunt neaparat problema. Ci acel ceva care a cauzat febra, este problema. Temperatura este modul prin care corpul incearca sa faca fata la cele ce se intampla.

 

7. Fii pregatit

 

E o stare de asteptare care fie iti da incredere, fie teama. Mai degraba decat sa ne fie tot timpul teama pentru sanatatea copiilor nostri, este mai bine sa cunoastem metode naturale prin care ii putem ajuta pe copii sa isi revina din boala repede si eficient: nutritie buna, hidratare, odihna si exercitii. Dar cel mai important? Mai bine decat sa te concentrezi pe cat de des se imbolnaveste copilul tau, celebreaza momentele cand este bine!

 

8. Vindecarea necesita timp

 

Incercam mereu sa ne facem bine cat mai repde pentru ca nua vem timp sa fim bolnavi. In medicina, urgentele sunt desigur tratate cat mai eficient. Problemele de sanatate din copilarie nu au insa nevoie de medicamente puternice, ci de timp.

Mi-am dat seama ca a ne lua inca o zi libera de la serviciu atunci cand copilul a fost trimis acasa de la scoala fiindca e racit, poate adauga stres vietii noastre de zi cu zi. Dar copiii m-au invatat ca vindecarea are stadiile sale, este un proces care are propria sa desfasurare. Cand acordam timp pentru vindecare, boala devine o calatorie de invatare si nu doar o destinatie; am inceput sa vedem santatea noastra si boala ca pe doua parti ale aceleiasi monede.

 

9. Secretul vietii este sa dai drumul

 

Viata este un proces constant de renuntare. Totul se transforma in mod constant. Asa cum primavra se abandoneaza primaverii, asa presupune fiecare proces al invatarii, ideea de renuntare. Sa ne taram ne ajuta sa mergem. Bolborositul face loc vorbirii. Dupa copilarie urmeaza adolescneta. Respirand, expiri…

Fiecare anotimp, fiecare etapa, fiecare ritm al vietii presupune renuntarea. Aceasta ne ajuta sa scapam de ceea ce nu avem nevoie pentru a face loc unicitatii din natura. Cel mai frumos mod prin care copiii m-au invatat sa renunt, a fost prin jocul lor. Jocul inseamna renuntarea la inhibitii; jocul ne elibereaza si ne ajuta sa nu ne luam prea in serios.

 

10. Ai incredere in tine: Esti un expert in ceea ce il priveste pe copilul tau

 

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa il stie noii parinti este acela ca trebuie sa aiba incredere in ei insisi. Nimic nu este mai provocator decat venirea pe lume a unui copil. Ne asteptam sa stim totul si totusi nu stim nimic. Dar copiii m-au invatat ca acest "a nu sti nimic" iti deschide de fapt poarta catre posibilitatea de a-ti dezvolta mai mult intuitia. A fi parinti constienti inseamna sa ascultam viata copiilor nostri cu inima deschisa si fara panica sau frica. Studiile au aratat ca intuitia mamei este mai puternica decat orice test de laborator.

 

Din pacate astazi, suntem inundati cu atat de multe informatii inspaimantataoare incat abilitatea de a ne asculta intuitia scade. Fa o calatorie cu ajutorul bebelusului tau. Imagineaza-ti cum este sa privesti lumea din jur inainte sa cunosti limbajul, inainte sa stii toate aceste etichete care ne sperie si care impart totul in "bine" si "rau", "corect" sau "gresit". Bebelusii nu au dusmani. Ei au ceea ce budistii au numit "mintea incepatorului". Uita-te cum bebelusul tau respira din burtica. Aceasta este respiratia Qigong. Incearca sa nu mai gandesti pentru o clipa si sa respiri in acest mod. S-ar putea sa gasesti niste raspunsuri in acest mod de a respira.

 

11. Alege o privire de perspectiva asupra vietii

 

Copiii m-au invatat cum sa privesc viata in perspectiva. Cand ne dam inapoi si privim marele tablou al vietii noastre, descoperim intelepciunea si compasiunea.