Voturi


  • click pentru a vota

Retete pentru tine

Despre Mos Nicolae si fastul cu care este sarbatorit in alte culturi

  • Trimis de ZoitaR
  • 21 noiembrie 2013, 17:39:21 EET
  • 2.256 vizualizari
Trimite Denunta

Daca la noi Mos Nicolae trece pe la copii oarecum neobservat si eclipsat de opulenta lui Mos Craciun, ei bine, in alte culturi mosul sfant este sarbatorit cu mare fast si ridicat chiar la rang de simbol national. Insa nici o natie nu il pomeneste pe acest sfant asa cum o fac belgienii si olandezii!

 

Ceremonia cu care este intampinat este coplesitoare si incarcata de multa emotie pentru miile de copii ce il asteapta infrigurati in ploaie si vant.  

 

Sinterklaas (cum este numit in flamanda/olandeza) si calul lui alb Americo, sosesc din Spania cu mult timp inainte de 5 Decembrie, imbarcati la bordul unei corabii imense. Debarcarea lor este de-a dreptul impresionanta, persoane oficiale, jurnalisti si televiziuni fiind prezente la ceremonia de primire.

 

Interesant la acest sfant nordic este faptul ca are o infatisare si se arata copiilor an de an imbracat in straie clericale, alaturi de ajutoarele lui, spiridusii negri.

 

Legendele olandeze spun ca Sinterklaas era un sfant de origine turca si un protector al copiilor.

 

De-a lungul secolelor, Sinterklaas a suferit diverse transformari si s-a adaptat desigur vremurilor din acele perioade istorice. Asa se face ca in perioada de colonizare olandeza, protectorul copiilor a fost inzestrat cu paji sclavi (zwarte piet) care si in ziua de azi il ajuta sa pregateasca cadourile pentru copii. Zwarte Pieten sau spiridusii sunt viu colorat imbracati, veseli, si au sarcina sa imparta copiilor turta dulce, martipan si litere de ciocolata.

 

 

Tot cu multe secole in urma, si in aceeasi perioada de dominatie, olandezii au luat cu ei aceasta legenda si au impartasit-o bastinasilor. In America de pilda, Santa Clous nu este altul decat legendarul Sinterklaas.

 

Asa cum cere traditia in aceste tari nordice, inca de la sosire, Sfantul Nicolae invita in mod oficial toti copiii sa isi aseze incaltarile la usa.

 

Seara de 5 Decembrie este o seara magica pentru intreaga familie: Sinterklaas impreuna cu ajutoarele lui trece grabit pe la fiecare copil in parte, bate la usa, si lasa in urma sacii indesati cu cadouri. Un moment memorabil pentru copilasi!

 

Mos Nicolae, o zi de neuitat pentru copii de care olandezii si belgienii sunt foarte mandri, si care in fiecare an, de secole, este sarbatorita cu mult fast.