Retete pentru tine

Pestera Bolii

  • Trimis de marius
  • 14 iunie 2013, 08:26:17 EEST
  • 732 vizualizari
Trimite Denunta

Stiaţi că? Peştera Bolii este singura peşteră din >>>

Peştera Bolii este singura peşteră din ţară care este străbătută pe toată lungimea ei (455 m) de un râu?

De-a lungul timpului, datorită calcarelor moi care formează stânca, râul Jupâneasa a străpuns această barieră naturală şi aformat peştera. Are o deschidere mare la intrare de peste 10 m înălţime si 20 m lăţime, iar în interior lăţimea creşte pănă la un maxim de 75 m.

Peştera – se află în apropierea oraşului Petroşani, pe drumul ce leagă localitatea de Haţeg, la aproximativ 6 km. Aici se întâlnesc Munţii Retezat cu cei ai Sebeşului şi sub o căciulă imensă de stâncă se află Peştera Bolii.
În apropierea peşterii se află si o veche cetate dacică ce făcea parte din lanţul de apărare al Sarmizegetusei, iar pestera face acum parte din Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Ciocolovina.

Ce este ciudat pentru cei de acum este numele pesterii. Toti cred iniţial ca vreo molimă a bântuit zona şi de aceea se cheamă aşa. Dar, surpriza! 
Numele pesterii vine de la familia Bolia, un voievod care a stăpânit aceste locuri încă din secolul XV. 

Peştera Bolii a fost amenajată cu podeţe încă din anii 1960, dar in decursul timpului acestea s-au distrus. Acum datorită unui grup plin de entuziasm, Asociaţia Petro-Aqua, peştera este în curs de reamenajare şi este iluminată electric.