Retete pentru tine

Cel mai mare CYBER-JAF din istorie. România, una dintre victime

  • Trimis de marius
  • 12 mai 2013, 10:14:07 EEST
  • 736 vizualizari
Trimite Denunta

Cel mai mare CYBER-JAF din istorie. România>>>

Procurorii americani au pus sub acuzare opt persoane care constituiau celula din New York a unei reţele de hoţi ce combina fraudele pe Internet cu cele la bancomate. Aceştia au reuşit să fure în câteva ore, doar în cartierul new-yorkez Manhattan, aproape 3 milioane de dolari prin retrageri frauduloase de la bancomate, scrie Daily Mail. Paguba a fost însă mult mai mare şi s-a extins la nivel mondial: în aproximativ zece ore, reţeaua a retras 40 de milioane de dolari de la bancomate din 24 de ţări, efectuând prin intermediari 36.000 de tranzacţii. Astfel de retrageri de bani au avut loc şi în România, însă sumele au fost mici, de ordinul zecilor de mii de euro.

Capii reţelei se pare că nu se află în SUA, însă autorităţile americane nu au dat încă mai multe detalii, conform Reuters. Liderul grupului din New York a fost găsit asasinat în Republica Dominicană.

Vineri, în Germania, procurorii au anunţat că pe 19 februarie au reţinut doi cetăţeni olandezi care făceau parte din această reţea – un bărbat de 35 de ani şi o femeie de 56 de ani. Cei doi au retras de la bancomate din Dusseldorf aproximativ 170.000 de euro, însă paguba produsă în Germania este mult mai mare – 2,4 milioane de dolari.

“În loc de arme şi de măşti, această organizaţie de cybercrime a folosit laptopuri şi internetul. Mişcându-se la fel de rapid precum datele de pe internet, organizaţia şi-a creat drum de la sistemul de computere al corporaţiilor internaţionale până pe străzile din New York”, a declarat Loretta Lynch, procurorul de caz din New York.