Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 1 voturi

Dezbatere - Noua Lege a Educatiei


59 raspunsuri la acest subiect

#51
alinuk

alinuk

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.365 mesaje

Postat 23 martie 2016 - 22:49

S-au mai inscris si alti cunoscuti de-ai mei, da



#52
alinuk

alinuk

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.365 mesaje

Postat 23 martie 2016 - 23:02

Eu stiu ca multe discutii au curs pe aici, multe nemultumiri...Ma asteptam ca multi sa fie curiosi sa caute despre ce e vorba, sa se inscrie.

Poate au facut-o si nu au scris aici...

 

Vreau sa va spun ca exista si o varianta de feedback online. Cine doreste sa il ofere o poate face.

Participarea unor actori cât mai diverși la procesul de consultare publică privind cele 3 variante de propuneri de plan-cadru pentru învățământul gimnazial este foarte importantă pentru luarea unei decizii privind forma finală a planului cadru. De aceea, puteti să analizați cele 3 propuneri de plan cadru pentru gimnaziu și să oferiți feedbackul vostru prin completarea unui chestionar online accesibil la adresa de mai jos:
 
 
Pentru a răspunde la întrebările chestionarului este important să fi parcurs cu atenție cele 3 variante de planuri cadru pentru gimnaziu supuse dezbaterii. ( e in linkul din postarea mea anterioara, un tabel cu cele 3 variante, detaliate, explicate, argumente pro contra..)  Cele trei variante de plan-cadru au fost analizate şi din perspectiva unor criterii de evaluare. 
 
BIFATI opțiunile care se potrivesc cel mai bine opiniei voastre și oferiti argumentele și sugestiile în spațiile deschise din chestionar.
 
Cine are ceva de zis, ar putea sa o faca..... e un MOMENT! Cum va spuneam, o oportunitate!
 
Altfel, dupa ce decizia se va lua... putem sa ne plangem in pumni si sa avem nemultumiri cu zecile de pagini care sa mai curga pe aici...w

Editat de alinuk, 23 martie 2016 - 23:16 .


#53
alinuk

alinuk

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.365 mesaje

Postat 23 martie 2016 - 23:12

Viviana, daca vrei sa vii, ne vedem acolo.

Am mai lucrat si pe alte proiecte cu cei de la Ministerul pentru Consultare Publica si cred ca vom gasi intelegere, chiar daca nu esti pe lista.


Editat de alinuk, 23 martie 2016 - 23:12 .


#54
alinuk

alinuk

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.365 mesaje

Postat 24 martie 2016 - 21:12

1915825_956210654493235_8065150273701697

 

24 martie / AZI la discutii la MEC la dezbaterea organizata cu Min pt Consultare Publica /

Discuţiile s-au axat pe patru module, aferente unor discipline opţionale cu statut consolidat în şcoala românească: educaţie pentru sănătate, educaţie pentru mediu, educaţie civică şi juridică şi educaţie financiară. Am participat la primele doua module, dupa care am plecat ... nu inainte de a-i transmite Violetei Alexandru - ministrul pentru Consultare Publica faptul ca ni se pare ca toti vor sa puna in carca copiilor mult, poate prea mult, fata de cat pot duce niste adulti. Ca inventarea unei a doua "Saptamana Altfel" /an ar fi o solutie pt acoperirea plajei de optionale si programe ...

 

Peste 55 de oameni, reprezentanti ai altor sute, mii, zeci de mii de oameni (spuneau ei), care mai de care sustinand importanta introducerii in programa a cate unui modul IMPORTANT pentru copii. Unul mai important ca altul. Cu argumente care stateau in picioare, chiar.

Toate proiectele astea par in ordine, sunt cu finantare europeana, dau de munca multor oameni... Doar ca standardul examenului de capacitate nu permite, in opinia mea, baletari pe teme filosofice care nu sunt rele, repet... dar care incarca o programa si asa incarcata.

 

Acesti peste 55 de oameni au fost reprezentanti ai Min Educatiei, Justitiei, Sanatatii, Mediului, Tineretului si Sportului, Muulte ONG uri: GreenInitiative, Coalitia pentru Egalitate de Gen, Asociatia Pro Democratia, Fundatia pentru o societate deschisa, Fundatia Tineri pentru Tineri, FSE Spiru Haret, Fundatia Noi Orizonturi, SECS, Salvati Copiii, Junior Achievement, Asoc Atelierul de Idei, Asoc Telefonul Copilului, Miscarea pentru Actiune si Initiativa Europeana, UNYoung Delegate, Centrul Roman pentru Politici Europene, Consiliul National al Elevilor...

 

Dupa ziua de azi  incep sa imi pun intrebarea daca nu cumva ar trebui sa ne gandim sa  inventam un Ghid de supravietuire in sistemul de educatie Ro.

Oare nu e prea multa informatie? Asteptarile mele se incadrau cumva in ceea ce s-a intamplat. Poate pt ca sunt obisnuita cu dezbateri si intalniri din astea ... prin natura jobului.

Ma asteptam ca acolo sa gasesc oameni care sa vorbeasca mult , sa teoretizeze prezentandu-si propriul proiect- program - interes.

Doar ca ma asteptam ca cineva sa vorbeasca si din perspectiva copiilor, sa empatizeze cu "viata de elev". Cu copilul caruia, in fapt, se adreseaza tot demersul acesta.

 

 

PS: cine e interesat sa analizeze variantele de plan cadru pt invatamantul gimnazial, poate observa urmatoarele:

 

Planurile-cadru sunt structurate pe baza celor 7 arii curriculare;

 

Structura prevede discipline opționale pe arii și opționale integrate la nivelul mai multor arii, ca oportunitate oferită școlilor de a-și dezvolta oferta curriculară proprie;

 

Trunchiul comun prevede un număr prestabilit de ore (fără plajă orară); aceasta se păstrează la nivelul disciplinelor opționale pe arii și a opționalului integrat la nivelul mai multor arii;

 

A existat un consens asupra oportunității curriculumului integrat la nivelul mai multor arii;

 

Toate cele 3 variante reduc numărul de ore la limba și literatura română la cls. a V-a (de la 5 la 4 ore/săptămână);

 

Reconsiderarea unor alocări orare pentru discipline care anterior ajungeau foarte rar să intre în oferta curriculară a școlii cu un număr maxim de ore (educație plastică, educație muzicală, cultură civică, istoria, geografia, educație tehnologică);

 

Se reconsideră structura disciplinelor socio-umane pe ani de studiu (la clasa a V-a Educație pentru drepturile copilului, la clasa a VI-a Educație interculturală; la clasa a VII-a Educație pentru cetățenie democratică și la clasa a VIII-a Educație economică);

 

Se schimbă titulatura ariei curriculare din Educație fizică și sport în Educație fizică, sport și sănătate;

 

TIC apare ca disciplină nouă de trunchi comun în aria Tehnologii (cf. LEN);

 

In toate variantele la planul cadru actual se vor mai adauga 1-2 ore in plus pe saptamana.

 

În trunchiul comun se vor adăuga 4-5 ore/săpt. în plus pentru elevii care studiază in limba materna. 

 

====================

 

Vor mai fi si alte runde de discutii / consultari la capatul carora eu una sper in ceva mai bun pt copiii nostri si pt scoala romaneasca.


Editat de alinuk, 24 martie 2016 - 21:29 .


#55
ad_b

ad_b

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 169 mesaje

Postat 28 martie 2016 - 20:57

Acum am citit ce s-a scris mai sus si imi confirma ceea ce banuiam: nimeni nu e interesat de copil, nimeni nu a incercat sa-l inteleaga. Toti vor sa-i puna ceva in carca, ca pe urma sa iasa in fata si sa fie laudati. Dar el, copilul nostru, care va veni acasa, la noi, parintii lui, cum va face fata acestei abundente de materii, cum va fi copilaria lui? Daca acum se plang cei din minister ca exista abandon scolar, ca sunt rezultate mici la evaluari, cum va fi dupa ce se vor introduce toate aceste ore suplimentare? Cred ei ca elevii vor fi mai entuziasmati ca au ore multe si nu vor mai parasi scoala? Ca daca au mai putin timp liber la dispozitie se vor pregati mai bine si vor creste rezultatele? Eu - nu-i inteleg! Lamuriti-ma si pe mine, sa stiu si eu ce sa spun copiilor mei.

 

Alinuk, nu inteleg in ce mai speri. Zarurile par aruncate.



#56
alinuk

alinuk

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.365 mesaje

Postat 06 aprilie 2016 - 09:59

Alinuk, nu inteleg in ce mai speri. Zarurile par aruncate.

 

Da, se pare ca zarurile au fost aruncate.http://www.edu.ro/in.../pressrel/24187

Stirile au aparut acum, sunt trista ca fix in directia in care eu am notat acum vreo doua saptamani, aici, dupa participarea la dezbatere... "Dupa ziua de azi  incep sa imi pun intrebarea daca nu cumva ar trebui sa ne gandim sa  inventam un Ghid de supravietuire in sistemul de educatie Ro"

 

Si iti raspund in ce mai sper. In acest ghid pe care multi dintre parinti si copii il vor face, daca vor simti nevoia. Mai sper In mine, in copiii mei.

 

Si recunosc ca imi mai pun o speranta (chiar daca e una arzatoare, nu una cu asteptari foarte mari)  in cadrele didactice care vor avea posibilitatea ca 25% din timpul de la clasă sa fie la dispoziţia lor, iar restul de 75%  sa fie dedicat programei / procesului de predare si evaluare. Asta inseamna (!?)  sau ar trebui sa insemne, dupa o logica de aritmetica simpla, ca programa pe fiecare materie de baza ar trebui sa se restranga, lasand libertatea cadrului didactic de a alege el pentru ce si CUM va folosi restul timpului.


Editat de alinuk, 06 aprilie 2016 - 10:16 .


#57
alinuk

alinuk

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.365 mesaje

Postat 06 aprilie 2016 - 10:05

Dar va mai spun o data...

 

Dezbaterile au fost, m-am inscris in nume propriu, ca reprezentant al propriilor mei copii.

Orice parinte care urmarea domeniul si era interesat de subiect putea sa o faca!! Eu am scris aici cu cateva zile inainte.

 

Dintr-o sala de peste 50 de oameni, doar 3... TREI (am scris corect) parinti au participat.

 

Restul erau ong uri si repr ai aparatului de stat din zona educatiei.

 

restul e can can, sa nu zic ca.."ne meritam soarta" [zid]



#58
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 06 aprilie 2016 - 10:18

Intr-adevar, si eu am observat ca multe invitatii la dezbatere si topicuri care noua ni se par foarte itneresante  - sunt citite insa prea putina lume isi spune cuvantul.

E o lipsa majora de implicare. Prea multi parinti dau din umeri si sunt auto-satisfacuti de sistemul de educatie, probabil dupa sistemul: daca eu am crescut in acest sistem de ce nu o fi bun si pentru copilul meu.

 

Insa, lumea se schimba, nevoile de educatie se schimba, abordarea educatiei se dupa alte principii. Multi parinti din Romania au impresia ca daca niste copiii inteligenti iau premii la olimpiade internationale  - atunci e bine, invatamantul romanesc este perfect....

Este o satisfactie din care ei nu au nici un merit insa le da impresia falsa ca scoala romaneasca e foarte buna si nu trebuie schimbat nimic.

Din pacate, pana cand parintii nu vor intelege ca totul e in mana lor, nu se va schimba nimic.



#59
ad_b

ad_b

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 169 mesaje

Postat 06 aprilie 2016 - 10:56

Eu nu cred ca i-a interesat pe cei din minister ce au scris parintii in acel chestionar (pe care l-am completat si eu). Deoarece am bifat casuta cu "parinte", banuiesc ca l-au dat la o parte.

Azi l-am auzit la TV pe ministrul inv. ca "toti parintii doresc ca elevii sa stea mai mult timp la scoala". Cum stie ministrul ca "toti parintii" vor acest lucru pentru copiii lor? Eu nu vreau. Mi se parea mult si asa. Si inca ceva ciudat: se plang ca rezultatele sunt mici la evaluari, dar le-au incarcat programul cu orice altceva. Restrangandu-se timpul lor liber nu vor mai avea timp de aprofundare, fiecare acolo unde are nevoie si nici la scoala nu se face ceva in acest sens. Cum va creste promovabilitatea astfel? Cand sunt 7 ore la scoala, cat timp sa-si petreaca acasa la teme pentru cele 7 ore de a doua zi? Probabil ca, chiar nu vor mai invata nimic. Vor refuza, chiar este inuman.

Nu stiu cum s-a facut acea participarea la intalnirea pentru dezbatere, caci la TV spuneau ca trebuie sa fii invitat, altfel cred ca ar fi fost o participare mai mare.

 

Oricum, sa le fie rusine pentru ca-si bat joc de copiii nostrii. Si peste ani, vor culege roadele. Poate ar trebui sa trimitem ministrului o lista cu parintii care nu doresc sa stea copiii la scoala mai mult decat un adult. Sa vada ca nu sunt "toti".



#60
ad_b

ad_b

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 169 mesaje

Postat 06 aprilie 2016 - 11:18

Urmarind si un forum al profesorilor, se plang ca nici pe ei nu i-a intrebat nimeni. Atunci cu cine s-a facut dezbaterea?




Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • 36 saptamani

    Roxana3001
    - Ieri, 22:33

  • Luna a 8-a

    Pau26
    - Ieri, 22:12

  • Activități care m-au ajutat în sarcină

    Ana1298
    - Ieri, 21:39

  • Control trimestrul 2

    lili.95
    - Ieri, 19:50

  • Ziua naÈ™terii

    Roxanesss
    - Ieri, 17:30

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -