Retete pentru tine

Gripa in timpul sarcinii si riscul autismului la copil

  • Trimis de Anda08
  • 29 martie 2013, 11:11:10 EET
  • 2.544 vizualizari
Trimite Denunta

Mamele care fac gripa in timpul sarcinii ar putea risca sa afecteze creierul copilului lor - lucru care ar putea conduce la un "autism infantil". Un studiu danez arata ca, copiii ai caror mame au avut gripa in timpul sarcinii au mai multe sanse de a dezvolta aceasta afectiune pana la trei ani. Cercetatorii sustin ca, in momentul in care sistemul imunitar al mamei este declansat - de exemplu atunci cand aceasta are un virus gripal - este posibil ca creierul fatului in curs de dezvoltare sa fie afectat.

Poate gripa in timpul sarcinii sa duca la nasterea unui copil cu autism?

Cercetatorii au clarificat faptul ca femeile insarcinate si mamele nu ar trebui sa fie preocupate de aceste constatari, deoarece doar o mica parte din cele care au avut gripa au dat nastere la copii cu "autism infantil" si ca cercetarea a fost limitata si este la inceput, asa ca nu exista deocamdata rezultate concrete.

 

Cu toate acestea, studiul a aratat ca, in ansamblu, riscul unui copil de a prezenta o tulburare de dezvoltare nu a fost mai mare decat cel al celorlalti copii. Principalul autor Dr. Hjordis OSK Atladottir, de la Universitatea din Aarhus, a intarit ideea ca mamele nu ar trebui sa se panicheze din cauza acestor rezultate: "Chiar vreau sa subliniez faptul ca acest lucru nu este unul care trebuie sa va ingrijoreze. 99% dintre femeile care au avut gripa in timpul sarcinii nu au copiii cu autism. Daca as fi insarcinata, nu as face nimic diferit fata de ceea ce am facut inainte de sarcina, deoarece cercetarile noastre sunt la inceput si inca exploram".

/Images/raceala1.jpg

Caroline Hattersley, director la "Societatea Nationala a Autistilor", a declarat: "Nu exista suficiente dovezi pentru a sugera ca gripa in timpul sarcinii va creste probabilitatea unui copil cu autism. Femeile insarcinate nu ar trebui sa intre in panica din pricina acestui studiu. Cauzele autismului sunt inca in curs de investigare si avem nevoie de cercetari amanuntite inainte de a trage concluzii importante."

 

Datele echipei sale provin de la un studiu care a recrutat peste 100.000 de femei insarcinate in Danemarca intre anii 1996 si 2002. Femeile au fost chemate de mai multe ori in timpul sarcinii si o data dupa nastere pentru a fi interogate cu privire la infectiile pe care le-au facut si medicamentele pe care le-au luat. Noul raport include 96736 copii nascuti din Cohorta, care aveau  8 si 14 ani la momentul analizei.

 

Utilizand un registru de diagnostice psihiatrice la nivel de tara, Atladottir si colegii sai au constatat ca un procent din totalul copiilor a fost diagnosticat cu autism, in care este inclus procentul de 0,4% cu autism infantil - in care principalele simptome au aparut inainte de varsta de 3 ani. Nu s-a descoperit nici o legatura intre o serie de infectii din timpul sarcinii  - inclusiv herpes, tuse,  raceli si cistite - si posibilitatea ca un copil sa dezvolte autism sau autismul infantil, potrivit raportului publicat in Pediatrie. Nici in randul celor 808 de femei care au raportat ca au avut gripa in timpul sarcinii nu s-a semnalat un risc crescut de autism la copii.

 

Cu toate acestea, 7 dintre acesti copii, sau 0.87%, au fost diagnosticati cu autism infantil, in comparatie cu rata de 0,4% in randul copiilor, in general. Nici copiii ai caror mame au avut febra timp de o saptamana sau ai celor care au luat antibiotice nu au prezentat decat un risc usor crescut pana la limita de aparitie a acestei afectiuni.

/Images/raceala2.jpg

Atladottir spune ca exista unele cercetari la rozatoare, care sugereaza ca celulele imune activate pot traversa placenta afectand creierul copilului. Dar, daca acest lucru este aplicabil si la oameni, este inca un mare semn de intrebare. Cercetatorii au remarcat ca o limitare a noului studiu a fost faptul ca au facut 106 teste pentru a compara riscul de autism sau autism infantil cu infectii diferte si droguri. In cercetarea medicala, o constatare semnificativa este considerata, de obicei, cea in care exista mai putin de o probabilitate ca cinci procente din rezultat sa aiba loc din intamplare.

 

Dar atunci cand se fac atat de multe calcule, oamenii de stiinta se asteapta ca macar o parte sa treaca acest test semnificativ, chiar daca nu exista nicio legatura intre variabilele sarcinii si autism. In plus, rapoartele despre femeile insarcinate care au avut gripa nu au fost confirmate de catre medici, ca sa nu mai vorbim despre faptul ca gripa poate fi confundata cu o alta infectie sau invers. Din cauza acestor limitari, Atladottir a declarat ca rezultatele ar putea incuraja o cercetare viitoare, dar nu ar trebui sa ingrijoreze femeile insarcinate. "Noi nu vrem sa cream panica", a spus ea.

Informatii utile despre autism:

Sarcina la varste avansate si autismul

Un studiu recent desfasurat in SUA sugereaza ca varsta inaintata a mamei este un factor determinant al riscului de autism pentru bebelus. Desi este improbabil ca toate formele de autism sa aiba o… ... citeste mai departe

Riscul de a avea un al doilea copil autist

Autismul este un termen generic care acopera o gama  larga de probleme ce tin de dezvoltarea psihica si comportamentala a unei  fiinte, cu repercusiuni permanente asupra abilitatii de a comunica si… ... citeste mai departe

Copiii cu autism au mai multe metale toxice in sange

Noi dovezi sugereaza ca expunerea la metale grele poate fi o cauza a autismului, ne informeaza un nou studiu realizat de cercetatorii de la Arizona State University. Cercetatorii au descoperit ca… ... citeste mai departe

 

autor: redactor desprecopii Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2013