Retete pentru tine

Alaptarea previne obezitatea la copil

  • Trimis de Anda08
  • 29 martie 2013, 13:11:46 EET
  • 3.872 vizualizari
Trimite Denunta

Copiii nascuti din mame supraponderale se confrunta cu un risc mai mare de a fi ei insisi supraponderali - dar alaptarea si introducerea tardiva a alimentelor solide pot reduce riscul unui copil de a deveni supraponderal, cu aproximativ 15%, sustin cercetatorii. Mamele supraponderale si cele fumatoare maresc sansele copiilor de a fi obezi, alaturi de greutatea mare la nastere si cresterea rapida in greutate. Cercetatorii spun ca acest lucru ar trebui sa ajute mamele in a lua decizii mai sanatoase pentru copiii lor.

Cercetatorii englezi sunt de  parere ca dezvoltarea copilului depinde de influente diverse, de la genetica la stilul de viata al parintilor. "Putem specula cu privire la modul in care alaptearea atenueaza riscul de obezitate in copilarie - ar putea fi hranirea mixta, laptele matern redus in calorii, atitudinile parentale, sau o combinatie a acestor factori. Cercetarile arata ca bebelusii alaptati au un beneficiu modest fata de cei care nu sunt alaptati."  

Obezitatea infantila este alarmanta, un sfert dintre copiii de 4 si 5 ani si o treime dintre cei de 10 si 11 ani sunt supraponderali.

Dovezile sugereaza ca, copiii care sunt supraponderali la 5 ani, au mai multe sanse de a deveni obezi - asa incat, obezitatea le ameninta starea de sanatate la varsta adulta. Rezultatele provin dintr-o revizuire si analiza sistematica a datelor din 30 de studii anterioare pe 200.000 de persoane.

 

Studiile au investigat factorii care influenteaza copii in timpul primelor 12 luni de viata si potentiala legatura cu obezitatea din copilarie. Studiul, publicat in revista de pediatrie KIDS, a descoperit ca acei copii care au fost alaptati la san si care au fost alimentati cu hrana solida mai tarziu, au o sansa mai redusa de a deveni supraponderali.

/Images/alaptare1.jpg

Copiii ai caror mame au fost supraponderale inainte de sarcina au cu 1,37 mai multe sanse de a fi obezi la varsta de 3 ani, 4.25 mai multe sanse la 7 ani si 2.36 ori intre 9 si 14 ani. 6 din 7 studii care s-au ocupat de greutatea sugarului la nastere, arata o legatura semnificativa intre greutatea mare la nastere si obezitatea in copilaria tarzie. In mod similar, cresterea rapida in greutate in primul an, duce adesea la obezitate, asa cum, un alt studiu arata ca bebelusii care iau cel mai mult in greutate, au de 4 ori mai multe sanse sa devina obezi la varsta de 4 ani.


Obezitatea infantila este o epidemie în Romania. Societate de Endocrinologie estimeaz? c? peste 40% dintre copii sunt supraponderali. De 20 ori mai mul?i decat în urm? cu 10 ani.

 

Copiii care au fost alaptati la san - chiar daca pentru scurt timp - au cu 15 % mai putine sanse de a deveni supraponderali.

 

Hranirea de timpuriu cu alimente solide poate fi legata de obezitatea care apare mai tarziu, deoarece un studiu arata ca bebelusii care au fost hraniti cu lapte praf inainte de 4 luni au de 6 ori mai multe sanse de a fi supraponderali la 3 ani, fata de cei care au avut aceeasi alimentatie pentru prima data intre 4 si 5 luni.

 

Fumatul in timpul sarcinii mareste, deasemenea riscul ca bebelusul sa devina supraponderal cu 47.5%. Cu toate acestea, acest lucru se intampla deoarece fumatul este un bun indicator al altor caracteristici sociale si al stilul de viata, a spus dr. Weng.

/Images/alaptare-fumat.jpg

El crede ca rezultatele ar putea fi folosite pentru a compila o "lista de verificare" pentru medicii de familie - un ajutor in descoperirea copiilor cu risc sporit de obezitate.  

 

Despre alaptare mai cititi si:

Alaptare: marirea productiei de lapte matern

Aproape toate mamele care alapteaza, se intreaba la un moment daca copilul  lor primeste suficient lapte. Intrucit nu se poate masura laptele matern pe care  micultul l-a 'servit' la san la fel ca… ... citeste mai departe

Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Bebelusul mananca cu entuziasm si cu mare placere  exclusiv lapte pina in jurul varstei de 5-6 luni. In jurul acestei varste, bebelusul incepe  sa pofteasca si la alte alimente pe masura ce aparatul… ... citeste mai departe

Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni

Imediat dupa ce ve tineti comoara in brate, e timpul sa va ganditi ca bebelusului ii va fi curand foame. Si, dupa prima imbratisare cu marele asteptat, copilasul, urmeaza urmatoarea experienta:… ... citeste mai departe

 

autor: redactor Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2013