Medicii de la Desprecopii.com primesc foarte des intrebari relative la riscul expunerii unei gravide la varicela sau la virusul Zoster. De altfel, varicela sau Zona Zoster sunt infectii… ... citeste mai departe
Varsatul de vant (varicela), este o infectie cauzata de virusul varicelo - zosterian care face parte din familia virusurilor herpetice. Acest virus se gaseste in secretia nazala eliminata si in fluidul din vezicule. Varsatul de vant este foarte contagios, 90% din persoanele care nu au imunitate la boala si care sunt expusi o vor face. Epidemia de varicela apare cu precadere intre lunile februarie - aprilie la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 9 ani. Iata totul despre varicela la copil.
Varicela (sau varsatul de vant) este o infectie virala care cauzeaza o eruptie pe suprafata pielii si pe mucoase.
Eruptia apare mai intai pe fata si trunchi, intinzandu-se apoi pe aproape intreaga suprafata a corpului, inclusive pe scalp si pe organele genitale si chiar inauntrul gurii, urechi, vagin. Elementele eruptive constau la inceput in macule (pete) mici (5-10 mm) rosii si apar intr-o perioada de 2 pana la 4 zile in valuri eruptive.
Aceste pete eruptive se umfla, devin papule si ulterior trec in stadiul de vezicule asezate pe o baza rosie. Datorita situarii lor superficiale, formei si continutului seros, veziculele au fost asemuite cu picaturile de roua. Veziculele se deprima treptat si se usuca, formand cruste. In urma veziculelor nu raman cicatrici, doar uneori o usoara coloratie maronie a pielii, trecatoare. Unele personae au doar cateva vezicule, in timp ce altele au cateva sute.
De obicei eruptia provoaca prurit (mancarime a pielii). Scarpinarea si ruperea acestor vezicule duce la formarea unei cruste si se pot infecta cu bacterii (o infectie secundara bacteriana). Unii copii au febra, dureri abdominale, sau chiar o senzatie usoara de greata in timpul eruptiei. Aceste simptome dureaza 3 pana la 5 zile iar febra nu depaseste 39,4 grade Celsius. Cititi totul despre febra la copil .
Copiii mai mici au de obicei febra mai mica si eruptie mai usoara decat copiii mai mari sau adultii. In general, varsatul de vant este o boala usoara dar poate fi mortala pentru persoanele cu leucemie sau alte boli care slabesc sistemul imunitar. De obicei, o persoana care a avut boala capata imunitate pe viata. Dar virusul care cauzeaza boala poate ramane in organism si poate cauza la adult diferite tipuri de eruptii ale pielii. Cititi pe larg: Vaccinurile sau Imunizarile copilului
Varsatul de vant este o infectie cauzata de virusul varicelo- zosterian (VVZ) care face parte din familia virusurilor herpetice. VVZ se gaseste in secretia nazala eliminata si in fluidul din vezicule.
Varsatul de vant este foarte contagios, 90% din persoanele care nu au imunitate la boala si care sunt expusi o vor face. Epidemia apare cu precadere intre lunile februarie- aprilie la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 9 ani.
Varsatul de vant este o boala usoara, dar poate da complicatii serioase cum ar fi pneumonie, encefalita, infectii bacteriene ale pielii. Dupa atacul bolii, virusul ramane in corp, ramanand intr-o stare latenta in celulele nervoase si se poate reactiva la varsta adulta pentru a cauza, eventual Zona Zoster.
In 1995 a fost produs si a devenit disponibil pentru prima data un vaccin impotriva varsatului de vant in SUA. Vaccinul previne boala in 70 pana la 90% din cazuri. Cei care fac varsat de vant dupa vaccinare au simptome mult mai usoare si o eruptie cutanata redusa.
Vaccinul impotriva varicelei se administreaza injectabil dupa varsta de 1 an.
Daca un copil nu a fost vaccinat in copilarie, I se poate administra vaccinul la 11-12 ani. Vaccinul impotriva varsatului de vant ajuta corpul sa produca proprii anticorpi (protectie imunologica) impotriva bolii, dar in anumite cazurieste necesara administrarea unei forme de imuno-protectie numita varicela-zoster imuno globulina (VZIG).
VZIG ii protejeaza pe cei care au fost expusi la varicela dar al caror sistem imunitar este fie prea imatur, fie prea slab pentru a lupta cu boala. VZIG este administrat nou-nascutilor a caror mame au avut varicela in momentul nasterii, copii cu leucemie sau limphoma, copiii cu SIDA sau alte boli de imuno-deficienta, precum si copiii care primesc medicamente care reprima sistemul imunitar. Un copil sanatos care face varicela dobandeste imunitate pe viata impotriva acestei boli. In schimb, acesta poate face la maturitate Zona Zoster cititi in contnuare aici.
Medicii de la Desprecopii.com primesc foarte des intrebari relative la riscul expunerii unei gravide la varicela sau la virusul Zoster. De altfel, varicela sau Zona Zoster sunt infectii… ... citeste mai departe |
|
Care este deci tratamentul pentru varicela (sau varsat de vant?) In caz de varicela (sau varsat de vant) nu se prescriu antibiotice pentru tratarea varsatului de vant deoarece aceasta boala este… ... citeste mai departe |
|
Foarte multi oameni cred ca virusul varicelei este specific copilariei, ceea ce nu este surprinzator daca ne gandim ca infectia afecteaza mai mult copiii. Dar varicela (sau varsatul de vant) poate… ... citeste mai departe |
Boala a cincea, eritemul infectios sau boala obrajilor palmuiti
Boala mainii, piciorului si gurii
Gripa cu virusul AH1N1 (porcina): sfaturi pentru parinti
Diferenta dintre o infectie bacteriala si una virala
Poliomelita si vaccinarea antipolio in Romania
Clinica Virtuala DC: Consultanta medicala online.
Autor: Dr. Alina Proca, medic Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c)Desprecopii.com 2014