Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Cum suplinim un profesor incompetent?


38 raspunsuri la acest subiect

#21
alinaxeni

alinaxeni

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 448 mesaje

Postat 23 mai 2006 - 20:09

Cand eram noi elevi era o zicala" cine vrea la facultate sa faca si tema facultativa" si teme facultative erau la toate materiile si culegerile lui Gheba le mancam pe paine.Nu conta ca era biologie sau matematica.Cine facea tema facultativa mai beneficia de juma de ora peste program de la profesor timp in care elevul primea un fel de meditatie.Profesorii mei faceau adevarate concursuri si era batalie intre noi care face mai bine sau mai repede o tema,asta era la toate materiile.
La fata mea nici nu se mai obosesc sa le dea teme.
Am avut profesori care stateau dupa program sa ajute elevi cu probleme la diverse materii si nu-i vedeam suparati ca elevul X nu prea il duce capul.Mi-aduc aminte cum alergam dupa ei sa-i intrebam cate cava si nu se suparau si ne mangaia u pe crestet.Era rasplata suprema.Erau interesati sa intelegem ceva si erau mandri cand spuneau ca elevi lor au intrat la un liceu bun din oras.S-au interesat la ce licee vrem sa mergem si ne chemau ei la ore suplimentare fara sa ceara ceva.Cine voia venea cine nu,nu.
Acum nu mai poti deranja pe Doamna ca se supara sau nu are timp.Sedinte cu parinti se fac o data pe an, atunci cand incepe anul si ne cer bani,iar daca te duci la scoala sa intrebi ceva trebuie programare,ca la doctor.

In momentele grele trebuie sa gasesti ceva sa te motiveze sa mergi mai departe.

#22
AB

AB

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.189 mesaje

Postat 23 mai 2006 - 20:30

quote:
Originally posted by craciunitza

M-am gandit de unde am eu senzatia ca unii profesori sunt incompetenti. Ei bine, fac comparatie cu ce am trait cand eram copil, parintii mei nu stateau langa mine si nu ma ajutau la teme, cu toate astea am fost un copil bun la scoala.



Crtaciunitza... mda dar daca ma gandesc eu bine nici nu se prea facea mare lucru in afara scolii. Adica si parintii si copii erau pe acasa, o duminica din doua plecau (faimoasele masini cu si fara sot[:D]) pe undeva, nu tu tv, nu tu net, nu tu iesit in wkd.
In fine eu am trait revolutia in liceu si stiu cat de mult conteaza tentatiile de pe langa.
Si-n plus toti stiam ca succesul trece prin invatat carte. Adica la ore nu statea nimeni sase uite pe pereti. Eu am si aici studenti care-s prezenti cu trupul si mintea numa D-zeu stie unde-i. Trebuie la ore sa-i motivezi, merge cu zaharelul. Asta se numeste motivatie externa si e mult mai putin eficace ca cea interna in care elevul e convins ca trebuie sa faca treaba, nu o face ca n-are incotro.
Cel putin eu cand am laseminar studentii aiuriti din curs si unii se uita gales la mine zicand ca nu stiu....si le zic pai in curs ce facuram... recunosc... `ca nu erau atenti... si ca trebuie sa le mai repet.. Pai unde frate mi s-o repetat mie? Nicaieri. Se punea o data, reciteai tu... ca era alta moda pe atunci cu bune si rele.

In fine nu-i simplu de judecat...decat daca vrei sa vezi doar un punct de vedere.



ei bi, the Extra-Bramburici, si ceata de pitigoi (22.07.2003),(19.06.2005)

#23
craciunitza

craciunitza

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.347 mesaje

Postat 23 mai 2006 - 21:02

AB, ai dreptate, nu-i simplu de judecat, dar uite ce zice Alina: "Acum nu mai poti deranja pe Doamna ca se supara sau nu are timp.Sedinte cu parinti se fac o data pe an, atunci cand incepe anul si ne cer bani,iar daca te duci la scoala sa intrebi ceva trebuie programare,ca la doctor."

Corect.

Stiu ca vremurile s-au schimbat dar parca prea am ajuns sa ne dam cu stangu-n dreptu'.

In plus, nu vreau sa judec pe cineva, vreau pareri cat mai multe ca sa aleg solutia buna, o solutie miraculoasa daca as gasi ar fi perfect :)



Nu certati copiii cand viseaza!

Copiii

Noi doi

Mitele iubitele



#24
alinaxeni

alinaxeni

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 448 mesaje

Postat 23 mai 2006 - 21:22

Craciunita,nu mai are rost sa ne gandim cum a fost si ce a fost.Nu avem decat doua solutii,ii ajutam noi sau punem meditatori.La scoala nu ne putem duce sa-i luam de urechi ca ne trateaza cu dispret.Eu am indraznit sa intreb profa de istorie de ce fata mea are 5 la materia ei si mi-a raspuns ca nu-i place fetei sa invete.Ciudat,nu are nota sub 9 la nicio materie si pana anul asta a avut note bune si la ea.
Mai rau este ca nu avem timp si uneori suplinim profesori la 11 noaptea cand nici copilului nu-i mai arde de invatat.

In momentele grele trebuie sa gasesti ceva sa te motiveze sa mergi mai departe.

#25
craciunitza

craciunitza

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.347 mesaje

Postat 23 mai 2006 - 21:25

Si uite-asa asteptam noi, parintii, vacanta mare mai cu dor decat dragii nostri copii [bis]



Nu certati copiii cand viseaza!

Copiii

Noi doi

Mitele iubitele



#26
AB

AB

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.189 mesaje

Postat 23 mai 2006 - 21:35

Craciunitza... mda nu-i simplutz. Si e greu...
Si totusi.. sincer eu nu mai stiu manualele, dar cu cele vechi de le citeam ,priceam si singura. Mergeam in cantonamente de ski in timpul iernii si pierdeam multe ore, recuperate aproape singurica. Si sunt de acrod ca pentru unele materii era mai greu, dar mergeai lacercuri, era o meditatie pe gratis a intaia.
Si de cezic`i tu... cu intalnirile organizate. Vezi eu nu-s confruntata cu parintii dar imi aducaminte ca-n Olanda aveam agenda de la departament si de studentii voiau lamuriri, politica generala era sa prevada si sa fixeze conform restrictiilor amandorura o intalnire. Ma deranjeaza profund ca in Franta toti cred ca singurul lucru pecare-l am de facut este sa stau sa le raspund la intrebari lor cand le convine. Am la curs o serie de aprox 100 de oameni.... ce ma fac daca fiecare vine cand il taie capu? Altii au cursuri in primul an unde-s si mai multi?
Voi la serviciu va vedeti cu strainii de institutie informal si continuu?
Eu cred ca lucrurile evolueaza.. in profesie. E aiurea ca nu sunt recrutati unii buni, e aiurea ca dicteaza. Dar mie nu-mi pare firesc sa faci ore suplimentare cu elevii, ci sa-ti faci orele bine. Pai si eu am copii acasa. Ce fac, eu platesc bona si stau cu ai vostri...?

Si legat de dictare. E absurd. Dar la fel de absurd era cand saracul prof la universitate incepea sa scrie table intregi neintrerupt. Asta presupunea ca saracul mai si invata pe de rost. Si frate cum te opreai o secunda sa verifici ceva complicat cum zumzaia amfiteatrul.
Aici nu e asa. Si in preuniversitar si-n universitar profesorul are dreptul (si facilitatile tehnice evident) ale unui suport de curs/ora. S-atunci nu cazi in nici o extrema. Si lucrurile decurg placut.
Chestia e ca ce-i acum in .ro e nici cal, nici magar si la profi si la elevi.

Daca ar fi copilul meu... ca si eu ma gandesc la asta si mai mult decat atat in tara straina voi fi mult mai dezavantajata decat tine... Invat-o sa fie independenta. Sa citeasca lectii singura, sa incerce singura si sa-si spuna mereu la materiile tehnice ca toate uneltele sunt in lectie. Rezolvarea problemei este doar o recombinare a ce e scris acolo. La istorie/biologie/geografie sa citeasca singura, sa sublinieze ce i se pare important, sa verifice cu tine si apoi sa recopieze ideile principale sa le vada curgerea logica, apoi sa reciteasca textul cu detalii si sa prindasi maximul de floricele pe scheletul logic.
La romana si limbi straine sa citeasca opere si critica... observatiile de text putini le descopera singuri, majoritatea prin imitatie si imaginatie.

Incearca sa o inveti sa invete, nu invata tu si-i preda ei... nu vei putea face fata pe termen lung. Stiicum e proverbul chinezesc. Aprox ceva de genul nu dsa cuiva un peste ci invata-l sa pescuiasca.



ei bi, the Extra-Bramburici, si ceata de pitigoi (22.07.2003),(19.06.2005)

#27
alinaxeni

alinaxeni

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 448 mesaje

Postat 23 mai 2006 - 22:11

AB,tu ai dreptate in tot ce spui dar uiti un lucru,noi vorbim din punctul de vedere al parintelui de copil de gimnaziu iar tu aduci exemple din punctul de vedere al cadrului didactic universitar.E o diferenta enorma.Noi inca suntem la capitolul in care invatam sa invatam,pt. ca in fiecare an apar materii noi,cerinte diferite,pe cand tu lucrezi cu oameni deja formati,care stiu ce vor.Nu se pot compara copii de 10-14 ani cu studenti de peste 20 de ani.Ei sunt in formare,inca isi cauta directia si multi nu stiu ce vor sa se faca cand vor fi mari.Au nevoi de indrumare si incurajare din partea profesorilor.Am avut ocazia sa ma contrazic cu fimea pe o chestie eronata spusa de profesor la clasa si argumentul suprem cu care a venit ea a fost ca profa stie mai bine,ca e profa.Ce ma fac in situatia asta?Eu am adus carti si i-am aratat negru pe alb dar cei care nu au avut au ramas cu informatia eronata.Ei au incredere in profesori si de la ei asteapta sa invete.
Pe de alta parte la clasa acum sun 25 de elevi,deci nici nu se compara cu un amfiteatru de peste 100 de studenti.
In privinta manualelore si mai tragic,fiecare profesor lucreaza cu un fel de manual.Nu vei gasi doi profesori sa predea materia in aceeasi ordine,programa nu mai este respectata.Cand a fost greva am incercat sa invatam din manual,a fost imposibil.Nu am putut intelege o iota dintr-o lectie la geografie sau matematica.

In momentele grele trebuie sa gasesti ceva sa te motiveze sa mergi mai departe.

#28
AB

AB

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.189 mesaje

Postat 23 mai 2006 - 22:39

Mei asa e ideea cu proful si appointment-ul era mai personala si poate tine de mediul universitar. Dar studentii aici sunt orice numai formati nu si ce vor sa faca este ceva care se schimba zilnic[:D]
Dar invatatul sa inveti era propria mea experienta de eleva a mea si a mamei.Inainte de liceu erau cantonamentele care-mi mancau doua luni de scoala care erau recuperate de mine ajutata de ai mei.Iar in liceu, am avut o profesoara de chimie foarte slaba si o multime de altii pe care dupa Revolutie ii apuca politica-n clasa, iar eu aveam un bac si o admitere de luat si niste parinti care lucrau de dimineata pana seara.
Alina nu cred ca nu se poate invata dupa manual...totusi. Macar la geografie, daca nu si la mate. Zauuuu ca tu nu ai timp sa recuperezi toate manualele si asta cred, dar ca nu se poate...mi-e foarte greu..

Legata de greaseala spune-i ca oricine poate gresi si ca si acelecarti sunt scrise tot de profesori.

Ehhh am spus si eu ce m-am priceput. Numa bine



ei bi, the Extra-Bramburici, si ceata de pitigoi (22.07.2003),(19.06.2005)

#29
Adrianaa

Adrianaa

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 726 mesaje

Postat 23 mai 2006 - 23:19

Craciunitza are dreptate cu efortul pe care il depunem acasa in spatele copiilor, ma regasesc in tot ce povesteste, dar in ce priveste profesorii a-si disocia problema. Desi am avut de-aface cu diferite tipuri de cadre didactice, nu i-as judeca asa de dur. Sunt doua categorii de profesori: cei care se daruiesc profesiunii pe care au imbratisat-o si cei care nu. Indiferent ca acestia au mai mult sau mai putin cunostintele care ar trebui. Dar nu putem generaliza. Am intalnit profesori foarte buni, care doreau sa faca lucruri foarte bune, onesti, cu foarte mult talent pedagogic, chiar daca nu aveau o mare vechime, dar nu erau lasati sa faca prea mult, pentru ca nu se incadrau cerintelor majoritatii profesorilor. Si am intalnit profesori cu peste 20 de ani vechime, cu un caracter urat, in nici un caz un dascal adevarat.
O alta idee ar fi ca poate acei profesori buni, ar avea rezultate mai bune de la clasa daca ar stii sa trezeasca interesul copiilor, daca materia nu ar fi atat de incarcata (lucru cu care se lupta profesorii de ani de zile cu cei de la Ministerul Educatiei, de acolo de unde se concep manualele intr-un stil academic, nicidecum pe intelesul copiilor) si daca sistemul de invatamant romanesc n-ar fi depasit. Copiii nu mai invata, exista profesori buni care se lupta cu acest sistem invechit (si dupa parerea mea, nu numai a lor). Se merge in continuare pe materie foarte multa, multa teorie, foarte putina practica. Se cere in continuare sa se "toceasca", sa se inteleaga mai putin. Daca aceasta materie ar fi ma putina, mai bine structurata, copiii ar intelege mai mult, ar avea timp sa-si ordoneze cunostintele, sa le sedimenteze.
Iar in final, ca raspuns pentru Craciunitza, poate pe viitor daca admiterea in universitatile pedagogice s-ar face dupa un prealabil examen vocational foarte greu, in sensul ca, sa fie admisi numai cei cu adevarat talentati pedagogic, ar rezolva 50% din problemele mentionate de tine. Remanand desigur, ca restul de 50% sa fie rezolvat de Ministerul Educatiei in elaborarea manualelor si de schimbarea mentalitatii scolii de a invata numai prin memorare. [RO]

P.S.1. Pana atunci, vom duce in continuare greul.

P.S.2. Abia astept vacanta maaarreee! [:D]

#30
AB

AB

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.189 mesaje

Postat 24 mai 2006 - 05:18

quote:
Originally posted by Adrianaa
Iar in final, ca raspuns pentru Craciunitza, poate pe viitor daca admiterea in universitatile pedagogice s-ar face dupa un prealabil examen vocational foarte greu, in sensul ca, sa fie admisi numai cei cu adevarat talentati pedagogic, ar rezolva 50% din problemele mentionate de tine. Remanand desigur, ca restul de 50% sa fie rezolvat de Ministerul Educatiei in elaborarea manualelor si de [:D]



lool... ce-nseamna sa fii parinte[:D]. Mey daca n-as fi m-as supara ca va dati cu parerea despre reforma unui sistem acarui miscare va scapa total[:D]

Pai examen de vocatie la intrare? Vocatie pentru ce? Pentru ce inca nu a invatat[:D]? Si universitate pedagogica ce e?[:D]

Adrianaa... in general te duci la facultate, inveti materia s-apoi te hotarasti daca vrei sa o predai altora, sa faci cercetare in ea, sau amandoua sau te te decizi sa o aplici in industrie. [:D]

Aici se merge pe materie rasfirata pentru tot poporul. Si in clasa de liceu se face putin si fara stress. Dar in viata cu rarutul ista nu faci nimicuta, doar te califici somer. Si apoi francezii dupa bac facceva desperait. Pentru orice studiu universitar bun te baga in scoli preparatorii...pe langa care stressul comunist de invatat era floricel curat. Si se memorizeaza si se uzeaza neuronii doi ani unii chiar trei si se da concurs la marile scoli....de ingineri si altele...si un procent mic intra si restul se recicleaza in universitati fara prea mari perspective. La ENS dureaza 5-6-7 ore un examen pe o materie si se dadea la toate: mate, fizica, chimie, informatica ca sa intri la informatica.... Asa ca lucrurile nu-s nicaieri simple.



ei bi, the Extra-Bramburici, si ceata de pitigoi (22.07.2003),(19.06.2005)


Panic Questions

  • Poze pt o a 2-a sarcina

    PaulaTin
    - apr 26 2024 08:43

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

Last Blogs

  • Patutul bebelinei

    Roxana3001
    - Ieri, 21:56

  • O noapte furtunoasa

    Roxi_pisicul23
    - Ieri, 13:18

  • Cumpărături

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 11:35

  • Consult Trimestrul 1

    CatiCatut
    - Ieri, 10:22

  • Hainute

    Roxana3001
    - apr 26 2024 21:36

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -