Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Reintegrare in familia naturala sau adoptie?


7 raspunsuri la acest subiect

#1
sorina_sz

sorina_sz

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 82 mesaje

Postat 23 aprilie 2013 - 14:01

Buna ziua

As dori, daca se poate, sa ma indrumati si pe mine intr-o problema juridica.

Situatia este urmatoarea:

Mama mea este asistent maternal profesionist. In aceasta calitate a primit in ingrijire 2 copii (de 6 luni, respectiv 1 an si 5 luni, la momentul respectiv), in luna august a anului 2010.

Copii au fost luati din familia naturala datorita violentei tatalui.

In noiembrie anul trecut, sotul meu si cu mine, am decis sa adoptam acesti copii. Procedura este foarte stufoasa, dar in cel mult o luna vom avea atestat de familie adoptatoare.

Vreau sa specific, ca in acesti aproape 3 ani de cand sunt la noi, copii nu au fost vizitati decat o singura data, in noiembrie 2010, de catre un unchi, restul familiei nefiind interesata de situatia lor.

Asistenta sociala a copiilor a pornit procedura de clarificare a situatiei copiilor, iar bunicii si mama naturala au hotarat ca ii vor inapoi. Mama naturala are 19 ani, locuieste si lucreaza “la negru” in strainatate, astfel ca bunicii sunt cei care au depus cerere de reintegrare. Despre tata nu se mai stie nimic.

Ancheta sociala la domiciliul bunicilor a dovedit ca locuiesc 5 persoane intr-o casa, cu un singur venit, al bunicului. Mama naturala si un alt frate plecat in strainatate trimit lunar cate 200 euro fiecare. Deci cele 5 persoane deja existente in acea casa, traiesc cu cel mult 800 euro / luna.

Am inteles de la asistenta sociala ca o decizie finala va fi luata de care un judecator, pe baza dosarului si a recomandarilor dumneaei, dar ca in cele mai multe cazuri decizia este in favoarea familiei naturale, sansele noastre fiind foarte mici.

Vreau sa stiu daca exista ceva ce putem face noi, pe cale legala, pentru ca copii sa nu fie reintegrati in familia naturala, ci sa fie declarati adoptabili.

Multumesc mult si sper cu disperare intr-un raspuns favorabil.



#2
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 24 aprilie 2013 - 21:28

Nu, nu aveti ce sa faceti.



#3
sorina_sz

sorina_sz

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 82 mesaje

Postat 26 aprilie 2013 - 10:21

Speram intr-un alt raspuns, dar ... multumesc.



#4
carmencat

carmencat

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.680 mesaje

Postat 26 aprilie 2013 - 11:42

Eu zic sa studiati impreuna cu cei de la Directie si cu un avocat Legea 273/2004 republicata.

Functie de cat sunteti de dispusi sa va luptati sa oferiti un viitor acestor copii si functie de cat sunt de dispusi sa va sustina cei din Directie, aveti urmatoarele articole in lege de care va puteti lega:

 

Art. 1
Urmatoarele principii trebuie respectate in mod obligatoriu in cursul procedurii adoptiei:
a) principiul interesului superior al copilului;
b) principiul cresterii si educarii copilului intr-un mediu familial;
c) principiul continuitatii in educarea copilului,
tinandu-se seama de originea sa etnica, culturala si lingvistica;
d) principiul informarii copilului si luarii in considerare a opiniei acestuia in raport cu varsta si gradul sau de maturitate;
e) principiul celeritatii in indeplinirea oricaror acte referitoare la procedura adoptiei;
f) principiul garantarii confidentialitatii in ceea ce priveste datele de identificare ale adlolptatorului sau, dupa caz, ale familiei adoptatoare, precum si in ceea ce priveste identitatea parintilor firesti.

 

...

 

Art. 8
(1) Instanta judecatoreasca poate trece peste refuzul parintilor firesti sau, dupa caz, al tutorelui de a consimti la adoptia copilului daca se dovedeste, prin orice mijloc de proba, ca acestia refuza in mod abuziv sa isi dea consimtamantul la adoptie si instanta apreciaza ca adoptia este in interesul superior al copilului, tinand seama si de opinia acestuia data in conditiile legii, cu motivarea expresa a hotararii in aceasta privinta.
(2) Se poate considera refuz abuziv de a consimti la adoptie si situatia in care, desi legal citati, partintii firesti sau, dupa caz, tutorele nu se prezinta in mod repetat la termenele fixate pentru exprimarea consimtamantului.

 

...

 

Art. 26
(1) Planul individualizat de protectie, astfel cum este acesta reglementat de Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, cu modificarile ulterioare, are ca finalitate adoptia interna daca:
a) dupa instituirea masurii de protectie speciala a trecut un an si parintiifiresti ai copilului si rudele pana la gradul al patrulea ale acestuia nu pot fi gasite ori nu colaboreaza cu autoritatile in vederea realizarii demersurilor pentru reintegrarea sau integrarea copilului in familie;

b) dupa instituirea masurii de protectie speciala, parintii si rudele copilului pana la gradul al patrulea care au putut fi gasite declara in scris ca nu doresc sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului si in termen de 60 de zile nu si-au retras aceasta declaratie. Directia are obligatia inregistrarii acestor declaratii, precum si a celor prin care parintii si rudele pana la gradul al patrulea revin asupra declaratiilor initiale;
c) copilul a fost inregistrat din parinti necunoscuti. In acest caz, adoptia ca finalitate a planului individualizat de protectie se stabileste in maximum 30 de zile de la eliberarea certificatului de nastere al acestuia.
(2) In termenul prevazut la alin. (1) lit. a), directia are obligatia sa faca demersurile necesare identificarii si contactarii parintilor firesti/rudelor copilului pana la gradul al patrulea, sa ii informeze periodic pe acestia asupra locului in care se afla efectiv copilul si asupra modalitatilor concrete in care pot mentine relatii personale cu copilul, precum si asupra demersurilor necesare in vederea reintegrarii sau integrarii.

 

Art. 27
(1) In situatia copilului pentru care s-a instituit plasamentul la o ruda pana la gradul al patrulea, planul individualizat de protectie poate avea ca finalitate adoptia interna numai in situatia in care a trecut minimum un an de la data instituirii masurii de protectie si managerul de caz apreciaza ca este in interesul copilului deschiderea procedurii adoptiei interne.
(2) In situatia copilului care a implinit varsta de 14 ani, planul individualizat de protectie poate avea ca finalitate adoptia interna numai daca exista acordul expres al copilului in acest sens si interesul copilului justifica deschiderea procedurii de adoptie interna.

 

Art. 28
(1) Dosarul copilului pentru care s-a stabilit adoptia interna, ca finalitate a planului individualizat de protectie, se transmite compartimentului de adoptii si postadoptii din cadrul directiei, in vederea luarii in evidenta a cazului si sesizarii instantei judecatoresti de la domiciliul copilului, pentru deschiderea procedurii adoptiei interne.
(2) Directia in a carei raza teritoriala domiciliaza copilul va sesiza instanta judecatoreasca de la domiciliul copilului pentru incuviintarea deschiderii procedurii adoptiei interne in termen de 30 de zile de la luarea in evidenta a cazului de catre compartimentul de adoptii si postadoptii.
(3) Judecarea cererilor referitoare la deschiderea procedurii adoptiei interne a copilului se face cu citarea parintilor firesti ai copilului sau, dupa caz, a tutorelui si a direciei in a carei raza teritoriala se afla domiciliul copilului.



#5
sorina_sz

sorina_sz

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 82 mesaje

Postat 26 aprilie 2013 - 13:59

Multumesc mult pentru informatii.

Ne vom intalni saptamana viitoare cu un avocat specializat.

Din pacate, asistentul de caz si juristul Directiei nu ne dau sanse. Nu avem in ce calitate sa intervenim.

Din punct de vedere legal prima optiune este reintegrarea in familia naturala.



#6
marius

marius

    Membru VIP

  • Moderators
  • 25.083 mesaje

Postat 26 aprilie 2013 - 14:06

Asa este. Legea este lege.



#7
carmencat

carmencat

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.680 mesaje

Postat 26 aprilie 2013 - 14:45

Intr-adevar, dvs. nu aveti nicio calitate si nu puteti interveni direct.

Singurii care pot incerca, daca vor, sunt cei de la Directie, sa aduca probe ca familia extinsa refuza adoptia in mod abuziv si ca este in interesul superior al copiilor sa creasca in continuare in familia dvs., practic unica familie pe care o cunosc. Astfel, sa solicite cu probe deschiderea procedurii de adoptie interna, chiar daca familia se opune. Probele sunt chiar rapoartele lor in toti acesti ani, in care au notat ca acesti copii nu au fost vizitati de familie. proba poate fi si ancheta sociala la domiciliul bunicilor si demonstrarea ca nu au nici conditii, nici baza materiala de a creste acesti copii. Poate fi solicitata in instanta ancheta sociala efectuata de Autoritatea tutelara. Poate fi solicitat in instanta certificate medicale si certificat psihiatric pentru bunici, precum si o evaluare.

Mai departe ramane la latitudinea judecatorului sa decida pe baza probelor prezentate.

Dar, repet, numai Directia poate face asta, daca vrea si daca considera potrivit.

 

Puteti discuta cu ei si cu un avocat, poate daca i-ar lamuri avocatul ca ar avea sanse...

Daca nu vor, nu vor si asta e... din pacate...



#8
Alessia1

Alessia1

    Nou venit

  • Membri
  • Punct
  • 13 mesaje

Postat 09 iulie 2015 - 09:26

buna ziua

au trecut mai bine de doi ani de la ultima dumneavoastra postare. ati reusit sa adoptati copiii?




Panic Questions

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

  • Scădere in greutate

    SaraMaria26
    - apr 17 2024 19:00

Last Blogs

  • Cum am tratat răcelile în sarcină

    Ana1298
    - Astăzi, 06:30

  • 36 saptamani

    Roxana3001
    - Ieri, 22:33

  • Luna a 8-a

    Pau26
    - Ieri, 22:12

  • Activități care m-au ajutat în sarcină

    Ana1298
    - Ieri, 21:39

  • Control trimestrul 2

    lili.95
    - Ieri, 19:50

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -