Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

aparat dentar. la ce varsta?


23 raspunsuri la acest subiect

#1
patou

patou

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 943 mesaje

Postat 11 august 2010 - 17:04

baietelul meu are 6 ani jumate si au inceput sa-i creasca primii dinti definitivi. De fapt primul incisiv inferior definitiv. Dupa cate imi dau eu seama dintele respectiv nu are destul spatiu asa ca a crescut mult in spatele celor de lapte. Nu am fost inca la dentist pentru aceasta problema, pentru ca as vrea sa evit orice radiografie inutila, mai ales ca parerea mea este ca nu se poate face inca nimic cata vreme nu au crescut toti dintii definitivi.

As vrea sa intreb daca s-a mai confruntat cineva cu aceasta problema si la ce varsta copilul a inceput sa poarte aparat dentar, daca aparatul respectiv se poate purta doar dupa ce au crescut toti dintii definitivi sau e posibil sa fie purtat inainte?



Cosmarul meu este ca va fi nevoie chiar de o chirurgie in sensul de a extrage cativa dinti pentru a le face loc celor definitivi. V-ati confruntat cu asa ceva? Care e procedura?

Daca ma duc la dentist, sau ortodontist si ii face o radiografie ajuta la ceva, sau dupa ce o va face ne va recomanda sa mai asteptam?















pe cont propriu



#2
emilia.m

emilia.m

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.662 mesaje

Postat 11 august 2010 - 17:17

Eu tot de la 6 ani am purtat aparate dentare. Nu permanente ci din acelea roz cu suruburi. Permanente n-ar fi avut sens fiindca nu schimbasem inca toti dintii. Le purtam numai noaptea. S-au indreptat frumos dintii mai ales avand in vedere cat de greu ma lasam induplecata sa port aparatele respective...
Sus s-au indreptat f bine spre excelent. Jos am avut nevoie de mai mult spatiu si de aceea mi-au propus extractia a 2 dinti. Am refuzat pt ca din pdv estetic nu ma deranja foarte tare (nu se vede inghesuiala cand rad-zambesc). Acum stiu ca din punct de vedere medical era bine sa accept fiindca presiunea pe dinti si os nu e cum ar trebui sa fie si de aceea maselele de jos se cariaza mult mai usor si osul se va tasa mai repede. Numai ca acum mi se pare tardiv sa imi mai pun aparate fiindca ar trebui din cele permanente (la varsta asta nu mai au efect cele mobile) si nu cred ca le-as tolera prea bine. Plus ca sunt scumpe, mai ales daca le-as vrea in culoarea dintilor....
Radiografii nu am facut decat 3 in cei cativa ani cat am avut aparate: la inceput una si de fiecare data cand imi schimbau aparatele inca cate una. Mi-au schimbat o data aparatul de sus si alta data pe cel de jos. Mergeam o data la 2-3 saptamani la cabinet sa imi stranga suruburile si sa verifice evolutia. Aveam si eu cheita de strans dar preferam sa merg la cabinet sa ma si vada. Si dintii de lapte, cand incepeau sa se miste si era clar ca urmau sa cada, mi-i extrageau acolo. Nu am nici o teama de dentist tocmai pt ca l-am vizitat foarte des si experientele din cabinet au fost 99% nedureroase.

Mama mea n-a purtat aparate dentare niciodata pt ca avea dintii destul de drepti. Cand aveam eu 13 ani s-a operat pt ca-i iesise un dinte in cerul gurii. A fost o experienta oribila pt ea. Daca ar fi banuit macar poate ar fi mers la medic mai din timp si nu ar fi ajuns la o operatie de asa amploare.

Copiii sunt mainile cu care ne prindem de rai.

#3
carolinah

carolinah

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.568 mesaje

Postat 11 august 2010 - 19:30

Fata mea poarta aparat de cateva luni, avea putin sub 7 ani cand i l-am pus. E mai bine sa inceapa inainte de a avea toti dintii definitivi, pt ca acum e sansa sa-i creasca maxilarul suficient sa-i incapa toti dintii. Daca nu, mai tarziu va trebui sa-i scoata dinti ca sa faca loc.

Am mai discutat despre asta aici: http://forum.desprec...TOPIC_ID=150346

Mergi cu copilul la stomatolog, ca sa decida ce si cum.

Caro

#4
Alina

Alina

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.461 mesaje

Postat 11 august 2010 - 20:18

Patou,iti dau o parere oarecum autorizata:depinde de problema pe care o are copilul,uneori e indicat la virste mai mici,alteori la virste mai mari cind o parte din dintii defintivi au erupt complet.

Ortodontul hotaraste ce si cum si radiografia nu este nici o problema,in ziua de azi radiatia produsa e f mica si chiar se face o data pe an o panorama chiar in lipsa problemelor ce tin de ortodontie pt ca se pot detecta carii care nu se pot observa altfel.



Alina,mami de 2 copii minunati


#5
patou

patou

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 943 mesaje

Postat 11 august 2010 - 21:28

va multumesc pentru raspunsuri. se pare ca trebuie sa renunt la paranoia mea cu radiografiile si sa merg la un specialist cat de curand mai ales daca ziceti ca e bine sa tratam problema din timp.



tot am o nedumerire. se poate face aparat dentar doar pentru un dinte si sa-l modifice pe parcurs? oricum o sa merg la dentist si pana obtin o programare la ortodont mai trece ceva timp si o sa-i mai creasca dintele intre timp (de abia a inceput sa creasca)



[flo][flo][flo]













pe cont propriu



#6
patou

patou

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 943 mesaje

Postat 11 august 2010 - 21:31

carolinah, multumesc pentru link (desi nu stiu despre ce-i vorba mi se pare foarte promitator aparatul ala pentru largit maxilarul)

[flo]













pe cont propriu



#7
kariguld

kariguld

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 10.428 mesaje

Postat 11 august 2010 - 22:03

patou, neaparat trebuie mers la specialist. el face radigrafie panoramica si vede cum sunt dintii asezati, apoi va indruma ce este de facut.

din a mea experienta, cu cei doi copilasi, dintii li s-au indreptat cu timpul. adika a iesit mai intr-o parte, dar cand a iesit definitiv s-a indreptat. o doctorita ia invatat sa-si faca masaj la gingie, zilnic dupa spalarea pe dinti si asta a ajutat foarte mult. anul trecut am fost la un pas de a le pune aparat, dar am renuntat dupa cateva zile in care au avut de purtat niste distantiere minuscule intre masele. am ramas doar cu masajul si deocamdata nu-i nevoie de aparat. sper sa ramana asa.




Bazar general pe DC




*********************





VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA[bonjovi]

Speranta si incredere pentru David [bonjovi]



M-am nascut pentru succes!


















#8
bertha

bertha

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 1.621 mesaje

Postat 12 august 2010 - 00:54

Patou, daca numai un dinte a inceput sa creasca, as zice sa nu te stresezi f mult pana nu apar ambii si nu cresc macar pe jumatate. Am fost si noi in situatia asta, baieteluilui meu i-au cazut ambii incisivi centrali inferiori si definitivii au aparut cam in spate, orientati urat si nici nu exista spatiu suficient pt ei din cauza incisivilor laterali. Deja il vedeam cu aparat dentar...am intrebat un prieten care-i medic stomatolog si ne-a asigurat ca se vor alinia in timp. Si chiar asa a fost, incisivii laterali temporari au fost impinsi in lateral si definitivii sunt acum perfect aliniati.



Va doresc sa se intample la fel si in cazul vostru.



Bertha, mami de frumuseti rare - [bonjovi] Darius-Andrei (DN 08.06.2004) si [zana] Ioana-Ruxandra (DN 12.11.2008)

poze

Cum s-a nascut Ioana

#9
patou

patou

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 943 mesaje

Postat 12 august 2010 - 02:54

bertha,[asia], imi pare perfect logic ceea ce spui.. ar fi grozav ca dintele definitiv cand creste sa-si faca loc impingandu-i pe ceilalti... ma gandesc ca nu-i chiar imposibil; desi are doar 2-3 mm pare mult mai mare si mai puternic decat ceilalti [:D]













pe cont propriu



#10
madalinuza

madalinuza

    Membru incepator

  • Membri
  • PunctPunct
  • 224 mesaje

Postat 12 august 2010 - 05:23

BUNA

In primul rand sunt ortodont deci pot sa-ti dau o parere avizata (zic eu[:D]).

In linii ff mari aparatele ortodontice pot fi fixe sau mobile. Cele mobile se adreseaza unor varste mici cand pe arcade sunt dinti de lapte sau dentitie mixta. Ele modifica mai ales suportul osos astfel incat sa corespunda dimensiunilor dintilor definitivi. Sigur, cu ajutorul lor se pot corecta si pozitiile dintilor definitivi erupti insa rolul lor e f important pt. os intrucat la varstele mici osul mai e inca receptiv la stimulii de crestere (fortele pe care le genereaza surubul).In plus, multe aparate mobile pot corecta cu succes pozitionarile gresite ale mandibulei fata de maxilar.

Aparatele fixe se folosesc in dentitia definitiva deci in general dupa 12 ani si, desi si ele mai pot produce mici modificari ale osului, actiunea lor e mai mult indreptata asupra dintilor. Deoarece la aceasta varsta maxilarele au cam incetat cresterea, daca exista inghesuiri ele se rezolva prin extractii, de obicei la nivelul premolarilor (2sau 4 premolari).

Cat despre radiografii....acum exista aparate performante cu timp f mic de expunere. Se considera ca 2 radiografii panoramice (pentru toata gura) pe an nu sunt deloc daunatoatre, asta chiar luind in consideratie si faptul ca copiii pot avea nevoie si de alte radiografii in caz de fracturi, cazaturi etc.

Edit.- daca dintii definitivi erup in pozitie gresita din cauza spatiului insuficient (deci nu daca erup gresit din cauza ca dintele de lapte nu a fost scos la timp) niciodata nu o sa-si faca singuri spatiul necesar, mai ales ca maxilarele, dupa 6-7 ani nu mai cresc mult. Dintii definitivi au dimensiune mult mai mare decat cei de lapte. In mod normal, pe la 4-5 ani, ca urmare a cresterii maxilarelor, intre dintii de lapte apar spatii. Aceste spatii vor fi folosite ulterior de dintii definitivi. Daca spatiile NU apar sau daca sunt prea mici dintii definitivi vor erupe inghesuiti. Parerea mea e sa mergeti la un specialist, numai el poate evalua corect cazul....asta ca sa nu va para rau mai tarziu ca nu ati luat o hotarare corecta. Nici nu stii cati pacienti imi vin in cabinet spunand :"mi s-a spus de stomatolog ca nu tb. facut nimic pana la 12 ani". Uneori asa e, alteori cazuri care s-ar fi rezolvat usor la varste mici ajung sa necesite tratamente f lungi la varste mari. Nu mi se pare normal ca un medic sa-si dea cu parerea pe specialitatea altuia.

Succes.[flo]



Marcela, mami de [bonjovi]LUCA - 02.01.2007 si [copil]IOSEF - 23.05.2009

POZE


Panic Questions

  • Pete rozalii, saptamana 8

    Roxanna12
    - mai 02 2024 21:13

  • Trombofilie

    Criss05
    - apr 30 2024 21:28

  • Constipatie

    draghia mioara clara
    - apr 29 2024 20:26

  • Reflexul Moro

    cristian_boricean
    - apr 29 2024 13:49

  • Poze pt o a 2-a sarcina

    PaulaTin
    - apr 26 2024 08:43

Last Blogs

  • vizita la medic de familie

    Ralu31031992
    - Ieri, 20:42

  • Sarcină

    Erika91
    - Ieri, 19:38

  • Instabilitate

    Erika91
    - Ieri, 19:35

  • Vine marea intalnire

    FloreClau
    - Ieri, 18:53

  • Am ales numele pentru fetiÈ›a

    Ddeenniissaaa
    - Ieri, 18:41

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -