Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Jocul cu cartea - rezumat (continuare)


4 raspunsuri la acest subiect

#1
bombi

bombi

  Membru matur

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunct
 • 1.530 mesaje

Postat 29 octombrie 2004 - 19:45

Rezumat la partile 4-9
Jocul cu cartea (4)
Jocuri cu carte (partea a 5-a)
Jocul cu cartea (6)
Jocuri cu carte(7)
Jocuri cu carte(8)
Jocul cu cartea(9)

lilanda - "Padurea norvegiana", Haruki Murakami: O carte despre o relatie de prietenie-la inceput- si dragoste imposbila, mai apoi, intre doi tineri studenti: un el si o ea. Vietile lor sint insa marcate de sinuciderea, in adolescenta, a celui care fusese iubitul ei si cel mai bun prieten al lui..... O carte simpla, emotionanta...cu muzica de Beatles

bombi - "Saman", Noah Gordon: Handicapul fizic nu-l impiedica pe un tinar sa practice meseria pentru care a fost predestinat. Handicapul e surzenia ... iar meseria este cea de doctor ...

bombi - "Tabloul flamand", Arturo Perez Reverte: O partida de sah se poate juca in 2 directii. Partida este deja inceputa. O directie de joc este inapoi, spre inceputul jocului, iar cealalta - se continua partida de la pozitia data. Pozitia intermediara a partidei e prezentata intr-un tablou. Tot in tablou e ascunsa si intrebarea care determina jucatul "inapoi". Continuarea partidei aduce cite o victima pt fiecare din piesele pierdute de jucatorul alb. Cartea a aparut in 2003 in colectia Biblioteca Polirom, e scrisa de un spaniol in 1990 si ecranizata in 1994

lilanda - "Greata", Sartre: Dupa citiva ani de calatorii, un tinar se stabileste intr-un oras de la malul marii. Deodata, intr-o iarna, il apuca asa "o slabiciune dulceaga", senzatie care compromite tot ceea ce i-a placut vreodata in viata sau de care s-a bucurat! Cartea vorbeste despre slabiciunea aia dulceaga si efectele ei psihologice!!! Lumea din jurul tinarului devine instabila, ratiunea este doar o spoiala, totul nu are sens...ca sa scape de senzatie, incepe sa studieze trecutul. Hint: [vomit]

Andrada - "Un veac de singuratate", Gabriel Garcia Marquez: Un satuc uitat de lume, in care se intimpla lucruri ciudate si prin care trece din cind in cind o satra de tigani care aduce fel si fel de lucruri cu ajutorul carora eroul (retras in camarutza lui) descopera ca Pamintul e rotund!

Laura_Oprescu - "Testamentul francez", Andrei Makine: secretul unei fotografii reusite-zambetul care conferea "feminitate" femeilor ce, inainte ca blitul sa le orbeasca, rosteau incetisor"petite pomme".

lilanda - "Oblomov", Gonceacov: Este un monument de lene; lene teribila, fara remediu. Cel mai binecuvintat loc din lume este patul!

Andrada - "Confesiunile unei masti", Yukio Mishima: Totul porneste de la un tablou in care eroul crede ca se identifica cu un personajul biblic. Identificarea se opreste acolo unde i se cere sa fie martir si continua pe alte planuri. Cartea vorbeste si de narcisism. Tabloul e cu sfintul Sebastian strapuns de sageti si in carte se mai vorbeste despre homosexualitate (eroul incearca sa se indragosteasca de o femeie dar esueaza). Iar autorul e unul dintre cei mai sensibili scriitori ever forever (s-a sinucis strigind: "traiasca imparatul")

Laura_Oprescu - "Lolita", : Cartea este considerata de critici a fi capodopera sec.XX.... dragostea este tema cartii...un fel de dragoste imposibila sau socanta..sau morbida chiar

off-topic
lilanda - "Refugii", Augustin Buzura: o carte cu tablou din care nu-mi amintesc decit tabloul... eroul nostru se raporta la un tablou in care apare un sir de cersetori, condusi de un orb, care e gata gata sa pice-n groapa si sa-i traga pe toti aialalti dupa el!!! Tabloul e celebru...io am imaginea lui da' nu mai stiu cine l-a pictat si din ce carte e
gandacelu: tabloul e celebru, ca tema a fost reluata de mai multe generatii de pictori. cel mai celebru ii apartine lui bruegel cel batran


anangel_lexi - "Die Haeupter meiner Lieben", Ingrid Noll: Doua prietene din liceu se muta in Italia si locuiesc impreuna. Una din ele are un copil, cealalta se marita cu un bogatas pentru avere. Cele 2 ascund secrete teribile si...morbide. Indicii: autorul e o "ea" si e german. Nu stiu daca respectiva carte a fost tradusa in lb. romana.

anangel_lexi - "Balciul desertaciunilor", William Makepeace Thackeray: O carte despre o aparenta stransa prietenie intre doua fete: una orfana dar cu ambitii mari, cealalta bogata dar naiva. Intr-un final, cea orfana reuseste ceea ce si-a propus in timp ce cea bogata va avea o viata chinuita.

irinai - "Jane Eyre", Charlotte Bronte: O guvernanta urata dar desteapta, se indragosteste de stapanul- insurat- al domeniului. Raman impreuna dupa ce acesta trece printr-o tragedie.

lilanda - "Acompaniatoarea", Nina Berberova: Tot despre o tinara, nici frumoasa, nici desteapta, dar care cinta bine la pian. O mare artista o angajeaza pe post de insotitoare, iar tinara noastra devine fermecata de viata tumultoasa a sefei, cu atit mai mult cu cit aceasta i se si confeseaza....Ii stie secretele si se gindeste chiar, cum le poate folosi....sotul artistei are si el, insa, o varianta! Actiunea cartii se petrece in Rusia anilor '20. Artista era soprana! Ea a fost scrisa prin anii '30, dar nu a fost publicata decit prin 198si ceva in Franta....a fost scrisa de o femeie care a emigrat din Rusia in timpul revolutiei si care s-a stabilit, in cele din urma, in Statele Unite.

lilanda - "Robie", Somerset Maugham: Un tinar handicapat fizic a fost crescut de o matusa si un unchi. Pleaca la Paris sa studieze pictura, dar isi da seama ca nu are vocatie. Se intoarce la Londra, unde se apuca de studiat medicina. Aici insa cunoaste o tinara, alaturi de care incepe o relatie dureroasa, complicata, dificila. Tinara nu-l iubeste si, in cele din urma, il paraseste.

danais - "Darul lui Humboldt", Saul Bellow: Povestea spumoasa a unui intelectual de vreo 50 de ani din Chicago, chinuit de doua femei (fosta sotie si actuala tanara iubita), caruia un prieten scriitor ii lasa mostenire un cadou special. Apar in scena si indivizi dubiosi, din lumea interlopa, din clanurile mafiote, etc.

danais - "Vise despre trandafiri si flacari", Eyvind Johnson: In Franta secolului XVII, niste simple flori iti pot aduce moartea in flacarile rugului. Cartea este povestea unui preot catolic, deloc inclinat sa respecte juramantul de castitate, care moare astfel, per flores. Autorul este suedez si a luat Nobelul pentru literatura. Cartea a fost scrisa in 1949, autorul a luat premiul Nobel in 1974. De curand, pe TVR Cultural a fost difuzata o ecranizare a acestei carti. Florile in cauza au spini iar condamnarea preotului este mai mult pe criterii politice decat religioase, pentru ca el se opune daramarii zidurilor orasului, oras cunoscut pentru simpatiile hughenote.

lilanda - "Moartea lui Ivan Ilici", : Oamenii sint muritori. Chiar si el care a avut, intodeauna, un trai placut, cuviincios....o carte rascolitoare, despre moarte dar, mai ales, despre viata! El, ca despre moartea sau, mai bine zis, viata lui e vorba, era consilier la Curtea de Apel. Se imbolnaveste si in doua saptamini, moare...cind apare boala, crede ca e doar indispozitie trecatoare sau o infirmitate ce nu lasa urme. Apoi cind suferintele sale devin tot mai insuprotabile si mai precise isi pirede curajul. Iar moartea vine, in final ca o lumina!!! "Deci asta era!!!" spune el.

lilanda - "Strainul", Albert Camus: Moartea mamei, care se afla intr-un azil de batrini, o caldura naucitoare si 4 focuri de revolver il duc la ghilotina pe tinarul si modestul functionar, care povesteste totul cu mare detasare.

gandacelu - "Gumele", Alain Robbe-Grillet: tot un autor francez, venit o leaca mai tarziu dupa camus, a scris o carticica care a revolutionat lit fr... despre un detectiv venit intr-un orasel sa investigheze o crima... in acelasi orasel in care isi pierduse tatal in copilarie... gaseste criminalul, dar finalul este extrem de neasteptat si de... oedipian. detectivul afla ca cel ucis in crima pe care o investiga este chiar tatal lui pierdut si mai afla ceva imposibil in ordinea timpului real si rectiliniu. trimiterile la oedip sunt permanente si explicite, in ordinea regulilor postmodernismului de rescriere a unei opere apuse. cartea e extrem de celebra, placuta la cetit si incitanta din scoala acestor autori au fost destui colaborationisti cu marii regizori francezi. o rescriere in maniera postmoderna a lui oedip rege. indiciu vaaaaaaaaaaaaag de regizor: resnais. Tol el(detectivul) e criminalul. cartea se termina asa... modern, cand omului nostru ii pica domne fisa ce si cum ca ala pe care-l credea criminalul si-l urmarea de l-a-mpuscat era chiar victima care se ascundea de frica si, mai mult, era chiar ta-su a avut si omu nostru o oareshce surpriza. detectivul avea o obsesie legata de papetarii (de unde si titlul acestei carti asa de... necitite!) ps: nu mai stiu de fapt daca afla ca e ta-su, dar noi, daca suntem perspicace si cetitori postmoderni, aflam!

Andrada - "Cristo versus Arizona", Camilo Jose Cela: O carte cu o multime de virgule si un singur punct. O carte despre viata, religie, violentza, sex, complexul oedipian (implinit de data asta fara complexe), Dumnezeu, ticalosi si prostituate si tot ce va mai trece voua prin cap. Autorul are premiul Nobel pentru literatura. Titlul cartii vorbeste de dumnezeu si de un stat american

Andrada - "Accidentul", Mihail Sebastian: O intimplare simpla ii aduce pe un barbat si o femeie aproape. Ca sa ramina impreuna le trebuie mai mult decit intimplarea. O iubire la telefon, pe pirtia de schi si o premonitie despre viata autorului.

lilanda - "Oamenii din Dublin", : O carte cu mai multe povestiri despre un oras si oamenii sai. Orasul este mohorit, cenusiu, fara nici o perspectiva, la fel ca si oamenii lui, plati, inecati in satisfactii marunte. Printre ei insa, exista si caractere remarcabile pe care doar moartea ii poate salva de la descompunerea morala. Cartea are 15 povestiri. Autorul insusi este nascut in acest oras. Toate cartile lui sint cunoscute, una este socotita chiar cea mai cea. Paralizia(fizica, psihologica, sociala si spirituala) este una dintre temele povestirilor din roman. Cuvintul, alaturi de alte doua, apare obsesiv in prima povestire (in care un baiat este afectat de moartea prietenului sau mai virstnic, preot).

iileana - "Muzici si faze", : Are 15 ani, inca o saptamina de scoala pina la vacanta de vara, si...o sumedenie de mici-mari probleme: cum sa procedeze cu fata care-i place; care-i locul lui in gashca de la "Parasuta"; care-i mai tare, Jimmy Page sau Hendrix...O felie perfect decupata dintr-o adolescenta cam ca a noastra, povestita cu un incredibil umor, ironie si subtilitate. "Adolescenta cam ca a noastra" inseamna Romania anilor '70 -'80. Cartea a facut oaresce vilva in anul aparitiei (2000), ca e tare faina, a luat si tot soiul de premii. Oaresce (altfel de) vilva a facut si ceva mai recent, din pricina includerii unui fragment din carte intr-unul din manualele alternative de limba si literatura romana pentru liceu. Titlul cartii a fost "imprumutat" de un site autohton dedicat muzicii rock.

iileana - "Tortilla Flat", John Steinbeck: I-am putea considera o sleahta de pierde-vara. Sau, mai bine, cavaleri moderni ai Mesei Rotunde? Pripasiti in casa mostenita de unul dintre ei, acesti adevarati prieteni traiesc o viata nastrusnica, dulce-amaruie, presarata cu mici infractiuni si simpatice fapte bune, total in afara conventiilor sociale. Autorul este super-cunoscut. Cartea pentru care il iubesc eu la nebunie a mai fost in joc. Minunata poveste se intimpla intr-un cartier periferic al unui oras californian. Numele cartierului da titlul cartii.

lilanda - "Doamna Bovary", Gustave Flaubert: Povestea celebra a unui adulter in mediu cimpenesc. Adulterina era o visatoare, o romantica, citea carti de Walter Scott si casatoria ei cu un medic de tara, s-a dovedit terna si plictisitoare! Adulterina a avut doi amanti. Pe unul l-a lasat, pe altul vroia sa-l ia de barbat dar ala n-a vrut-o, atunci s-a intors la primul si...in cele din urma a luat arsenic! Si-a murit!

adi_edi - "Suflete zbuciumate", : Un ofiteras cam flusturatic intilneste o tinara tintuita intr-un scaun cu rotile... O poveste cu sfirsit tragic... Ofiterul, dintr-un exces de compasiune, ii spune fetei ca va putea sa mearga, in ciuda indicatiilor si parerii doctorului. Actiunea se petrece in Austro-Ungaria in preajma primului razboi mondial.

adi_edi - "Singur pe lume", Hector Malot: Este vindut de tatal sau vitreg, dar el lupta si se intoarce la mama sa adoptiva; insa viata este plina de surprize si intr-un final isi regaseste si mama adevarata.
Donia - "Tai-Pan", James Clavell: Un afacerist ambitios si carismatic incearca sa impace doua imperii.

lilanda - "Adam si Eva", Liviu Rebreanu: 7 povesti de dragoste cu aceasi doi eroi in cautarea sufletului pereche.

annie_xtreme - "Minunatele Oase", Alice Sebold: O fetita este ucisa si urmareste ancheta din raiul personal...

Ghiocela - "Magicianul", John Fowles: Pe o insula pierduta in spatiu si in timp lucrurile nu sunt ce par a fi. Oare ce ramana din dragoste in situatia asta? Pe insula cineva se joaca de-a Dumnezeu

Kehleyr - "Scarlett", : Sotul a parasit-o. Ea a incercat sa il recastige, dar nereusind, se intoarce in tara stramosilor incercand sa isi refaca viata.

ana-oana - "Pliculetul Minervei", Umberto Eco: ganduri diverse scrise pe pliculete de carton. tiparite initial in L'Espresso si apoi adunate intr-o carte

lilanda - "Ulise", James Joyce: o carte luuuunga, a carei actiune se petrece intr-o singura zi si care reprezinta replica moderna a unei calatorii antice

iileana - "Confesiunile unui clovn", Heinrich Boll: Parasit de iubita, cu cariera la pamint, tinarul artist petrece citeva ore in apartamentul sau, dind telefoane si rememorindu-si existenta. Totul, in incercarea de a-si regasi calea in viata. Sint puse in discutie: drama morala a oamenilor de rind intr-o societate in schimbare, Germania sub Hitler si cea postbelica, religia, valorile materiale, ipocrizia de toate felurile, onoarea.

lilanda - "Imposibila usuratate a fiintei", Milan Kundera: O carte despre doua cupluri si despre viata lor personala si sociala, dar mai cu seama, despre perspectiva oarecum "usuratica" asupra vietii pe care o au doua dintre personaje, si anume: un doctor afemeiat care, din motive politice, ajunge spalator de geamuri si o pictorita care tine la independenta personala.

Yasmin - "Rosemary's Baby", Ira Levin: un cuplu se muta intr-o cladire notorie, in new york. cand ea ramane insarcinata incepe sa suspecteze vecinii (deveniti prieteni) de interese ciudate, totul in atmosfera mirosului radacinii de tanis. cand o fata tanara moare in conditii indoielnice in cladire previziunile sotiei insarcinate devin sumbre. copilul s-a nascut cu - in loc de unghiutze - gherutze!

lilanda - "O zi din viata lui Ivan Denisovici", Soljenitin: O zi din viata unui om aflat la munca fortata, intr-un loc mai special, in conditii mai speciale; o zi normala pentru el, dar cumplita pnetru noi. Eroul este detinut politic intr-un lagar, in Siberia

annie_xtreme - "Numele meu fie Gantenbein", Max Frisch: Un orb vede realitatea mai bine decat ceilalti oameni si ramane cu un gust amar...sau poate ca nu e chiar orb? Se preface ca e orb ca sa vada mai bine... Si pentru ca nu ii place ce vede ishi traieste viata in alta parte...fiecare 'povestire' incepe cu "Imi imaginez..."

annie_xtreme - "Peter Pan", JM Barrie: Povestea unui baietel care crede ca ghindele sunt pupici... Sau degetare sau degetarul este un pupic...shi toate astea le afla in timp ce isi cauta umbra..

Ghiocela - "La rascruce de vanturi", : O poveste de dragoste care depaseste orice bariere in afara de cele sociale intr-un peisaj salbatic care rezoneaza cu sufletul protagonistilor. Dragostea celor doi se implineste prin generatia urmatoare. Poveste englezeasca...

iileana - "Carte cu Apolodor", Gellu Naum: Personajul principal, de profesie tenor, pleaca, in ciuda impotrivirii apropiatilor, intr-o lunga si aventuroasa calatorie, cu scopul de a-si revedea familia. In drumul sau strabate oceane si continente, traverseaza desertul si padurea, nimic nu-l poate opri. Ajunge un pic chiar si pe Luna. Intilneste personaje bune, dar si mai putin bune. Dusmanul sau de moarte este un element declasat, un infractor inspaimintator, care "ca sa fie mai temut/ purta peruca bicolora/ si impusca un om pe ora"

lilanda - "Anul mortii lui Ricardo Reis", Jose Saramago: Un doctor, si poet in acelasi timp, se intoarce dupa un lung exil din America de Sud, acasa. Isi gaseste tara si orasul bintuite de dictatura. La rindul lui, si el este bintuit, 9 luni, da fantoma unui alt poet mort(desigur). Bulversat de evenimentele politice la care asista si indecis in dragoste, alege sa se alature poetului mort a carui fantoma l-a bintuit. Lasa in urma lui, un fiu, caruia ii cunoastem anul mortii. Hinturi: dictatura de care vorbeam e cea a lui Salazar; poetul mort a existat cu adevarat; eroul nostru este doar o plasmuire a celui mort, un personaj al acestuia. Scriitorul este portughez si romanul de care vorbesc este capodopera sa

Andrada - "Omul cu Floarea in gura", Luigi Pirandello: Un om cu o iritatie la buza intilneste intr-o gara o doamna cu pachete multe si cu o viata aparent perfecta, pe care o roaga sa adune un smoc de iarba si sa-i numere firele. Este vorba de o piesa de teatru iar autorul, italian, a luat premiul Nobel,

lilanda - "Fructele pasiunii", Daniel Pennac: ultimul roman din saga unei familii ticnite, ticnite rau de tot, in care asistam la o nunta, trei crime, un incendiu si o nastere, toate succedindu-se intr-un ritm ametitor. Familia de care vorbim este alcatuita din mai multi copii abandonati, facuti de aceeasi mama dar cu tati diferiti, copii care se afla acum in grija fratelui mai mare, intotdeauna tap ispasitor.

annie_xtreme - "Imparatul mustelor", William Golding: Niste copilasi naufragiati pe o insula pustie venereaza o capatzana de porc

lilanda - "Bridget Jones: La limita ratiunii", Helen Fielding: o carte-continuare de jurnal. Dupa ce in sfiiirsit, tinara noastra isi gaseste un iubit, afla ca acesta voteaza cu conservatorii si, mai mult, devine - fara stirea lui- obiect de seductie pentru "prietena ei", nescrupuloasa. Mai aflam ca maica-sii ii vine iar dor de duca (dupa barbati) si .. ca cineva o ameninta cu moartea!

Andrada - "Un om pierdut", Giovanni Papini: Portretul unui intelectual nelinistit, care e profund dezamagit de mediocritatea intelectualitatii si a filozofiei contemporare. Romanul e autobiografic. Scriitorul e italian, a fost mai intii antinationalist, apoi nationalist (una dintre cartile importante le decica Ducelui), mai intii agnostic, apoi s-a convetit la catolicism, a fost prin citeva miscari futuriste..etc personalitate controversata. Un citat din carte: "Daca veti continua in ciuda vorbelor mele sa credeti ca sint intradevar un om pierdut, va trebui cel putin sa recunoasteti ca sint pierdut pentru ca m-am apucat de prea multe lucruri si ca nu mai sint nimic pentru ca am vrut sa fiu totul"

Recomandari Giovanni Papini
Andrada - Papini a mai scris o monografie destul de buna a lui Dante ("cearta filozofica" din carte e spectaculoasa si savuroasa!!). Ti-as mai recomanda Marturiile Calvarului. E interesant de urmarit in chiar opera lui cind trece de la anticristianism (Un om pierdut) , la credintza (Viata lui Cristos, Marturiile Calvarului, Diavolul), apoi la nationalism (Istoria literaturii italiene o dedica Ducelui)..etc.


Andrada - "Vila de pe colina", Somerset Maugham: O vaduva refuza avansurile unui barbat mai batrin ca ea, dar ii cere ajutorul dupa ce il ucide pe cel care ar fi trebuit sa ii fie amant. Autorul e considerat de unii cel mai tare in nuvele. Scriitorul e englez. Somerset Maugham

lilanda - "Demonii", Dostoievski: O carte despre un mic orasel de provincie, de pe la sfirsitul secolului al XIX-lea, terorizat de o banda de intelectuali, ateisti, socialisti, anarhisti, care incita proletariatul la lupta impotriva guvernului! autorul e un rus celebru si cartea e luuunga ...de tot

sfarsitoarea - "Radacini", Alex Haley: Istoria mai multor generatii de negrii sclavi. Istoria incepe cu un negru furat din padurile Africii, este transportat cu vaporul si vandut la targul de sclavi.

annie_xtreme - "Confesiunile unui opioman englez", Thomas De Quincey: Un gentleman isi povesteste 'excursiile'...biletul spre destinatia finala este extras din seminte de mac.

gandacelu - "Parfumul", Patrick Suskind: esenta de femeie la borcanel

iileana - "Ce mica-i lumea", David Lodge: a. Un "el" inocent si romantic, se-ndragosteste lulea de o "ea" incredibil de frumoasa si desteapta, pe care-o intilnise la o intrunire. Dupa ce-i joaca o festa la prima intilnire, ea dispare-n ceata. E-he-he, el va strabate lumea-n lung si lat, in cautarea ei. O gaseste? Da, dar intr-o postura oarecum dezonoranta. Dezamagire maxima. Dar lui ii pica fisa, ca era sor-sa geamana, tu! Pai da, erau doua surori,abandonate, infiate, etc. Intr-un glorios final, orfelinele isi regasesc parintii, iar el se re-indragosteste de alta. Ca aia, prima, se marita cu unu' de-l cheama aproape la fel ca pe tipu' nostru......Si tot asa...
b. Actiunea se desfasoara in mediul universitar, atit de cunoscut autorului; Discutii despre teoria literaturii, structuralism, deconstructie, Derrida, intertextualism.
Indiciu: "a" si "b" descriu aceeasi carte!

lilanda - "Mantisa", John Fowles: Un scriitor cunoscut isi pierde forta creatoare din cauza drogurilor si ajunge in spital. Medicii ii propun, pentru a refacere, un fel de terapie sexuala care il conduce pe eroul nostru la fantezii despre muze si creatie.

Kehleyr - "Lady of Hay", Barbara Erskine: Exista trei barbati in viata ei... unul o iubeste dar vrea sa ii faca rau, altul o iubeste si este iubit de catre ea, iar al treilea, desi o iubeste, nu o poate ajuta... Si cu toti trei s-a mai intalnit. ea este ziarista si foarte reticenta cu privire la sedintele de hipnoza... care contin totusi clue-uri esentiale pentru viata ei...

sfarsitoarea - "Martin Eden", Jack London: El un om de rand, sarac, salveaza de la moarte un prieten din inalta societate. Este invitat la masa la acesta si o cunoaste pe sora lui de care se indragosteste. Ca sa-i "ajunga la nas" devine un scriitor celebru.

Donia - "Ion", Liviu Rebreanu: Personajele: un tanar ambitios care vrea mai mult, nevasta pacalita si inselata, copilul nascut fara noroc, amanta si sotul ei, parintii tanarului si socrul, plus alti vecini semnificativi. Alte personaje: popa si invatatorul.

aschiutza - "Daca as fi tu", Julien Green: Un om nemultumit primeste o formula magica de la drac ca sa-si implineasca visul si ajunga sa vada ca nu e usoara viata nimanui si oricine isi doreste mai mult decit are. e mult mai putin celebra ca alte carti cu dracul. personajul principal are mentalitatea ca ar fi curca vecinului mai grasa si frumoasa. scriitorul nu-i roman.

aschiutza - "Fata cu cercel de perla", Tracy Chevalier: Fata tinara e trimisa de parinti ca slujnica intr-o casa unde invata mai multe decit trebuie si ajunge sa fie alungata din cauza unei bijuterii. actiunea se petrece in Europa.

bombi - seria cu Melania si Mirciulica, Rodica Ojog Brasoveanu: O batrina, un motan ...

aschiutza - "Matusa Julia si condeierul", Mario Vargas Llosa: Mai multi scriitori dintre care unii in devenire, matusi, verisoare, piese de teatru radiofonice a la telenovele.

gandacelu - "Calutul cosmic", Mihaela Monoranu: eu, veve, tantilia, sprancenealbe si opt... cartea e scrisa de-o romanca. acesti prieteni vor sa plece in cosmos pe usa din dos. un vis frumos dureaza fix 2 km... deci poti sa bati tot pamantul dinr-un vis frumos intr-altul!

gandacelu - "Morcoveata", Jules Renard: copilaria unui copil mai putin obisnuit... sadic... invidios, neiubit de parinti si frati... cu instincte sexuale precoce (desi facea pipi-n pat)

aschiutza - "La paradisul femeilor", Emile Zola: Teoria supermarketurilor intr-o poveste de dragoste.

sfarsitoarea - "Moartea fratelui meu", GM Vladescu: Sunt ca fratii in copilarie. In urma unei tragedii se despart. Se intalnesc cand sunt deja adulti. La sfarsit unul din ei alege calea cea mai usoara pentru amandoi si se despart definitiv. Cartea e scrisa de un scriitor roman. Unul din ei e sarac, altul fiu de maior bogat. Cel sarac la sfarsit il omoara pe prietenul lui. (e nevoit)

sfarsitoarea - "Cocosatul", Paul Feval: Tanar spadasin, primeste o copila spre crestere, de care mai tarziu se indragosteste.

Kehleyr - "Copiii de la miezul noptii", Salman Rushdie: "Genunchi si nas, nas si genunchi"... asa suna o parte a unei profetii referitoare la eroul nostru, profetie al carui sens se va dezvalui tarziu de tot in viata lui. Profetia se refera la partile corpului care sunt caracteristice eroului nostru si alter ego-ului lui, nemesis-ul lui personal, nascut in acelasi moment cu el.

lilanda - "Fratii Karamazov", Dostoievski: Un patricid si trei ipostaze ale unei fiinte umane: hotarirea, sensibilitatea si credinta! Cele trei ipostaze de care vorbeam sint reprezentate de trei personaje diferite, fii ai aceluiasi om, om care este ucis de al patrulea fiu, bastard!

mara03 - "Bagau", Ioana Bradea: "sunt o doamna, ce pula mea. deci imi aleg din dulap o fusta neagra si scurta si trag pe mine un tricou stramt ca sa se vada talia ingusta, imi inmoi apoi un deget arator in cutiuta de fard gri si mi-l frec de pleoape, dau si cu rimel pe gene ca doar nu ma doare mana si incerc acuma sa-mi aranjez cumva parul din oglinda. L-am tuns scurt zilele trecute si din cand in cand se mai zburleste - ia te uita, uneori pot sa arat chiar bine da' de cele mai multe ori imi fac fetele observatii ca ma imbrac aiurea sau nu am grija de mine < Cine-o sa se uite la tine, fata? incearca sa fii si tu mai sexy!>..." e o carte nou aparuta in romania care rupe gura targului literar. a aparut la editura est si scriitoarea e din Bistrita.

lilanda - "Cintareata cheala", Eugene Ionesco: E o comedie fara logica, burleasca. Doua cupluri schimba replici fara sens, desprinse parca dintr-o carte de "Invata singur limba engleza"!

gandacelu - "norway.today", Igor Bauresima: julie si august se cunosc pe internet si se hotarasc sa se sinucida impreuna... o piesa de teatru de mare exceptie, care s-a jucat si in teatrul romanesc... de un adevar brut si, desigur, postmodern (ca tehnici si ca... filosofie)

lilanda - "Muntele vrajit", Thomas Mann: O carte considerata model al Europei interbelice. O carte in care personajele (rezidenti ai unui sanatoriu din Alpi), dezbat probleme grele: filosofie, istorie, arta, literatura, politica, sex si moarte....ar mai fi si o profetie despre instalare terorii!

gandacelu - "Metamorfoza", Kafka: "trezindu-se intr-o dimineata, gregor samsa..."

iileana - "Cu singe rece", Truman Capote: Totul, dar absolut totul, despre o crima reala. (si un experiment literar: "romanul non-fictional"). Pornind de la o stire din ziar (asasinarea familiei unui fermier din Holcomb, Kansas) autorul a investigat vreo 5 ani faptele reale, pentru ca mai apoi sa scrie aceasta carte aflata la frontiera intre reportaj si roman.

lilanda - "The third man", Graham Greene: o carte pe care autorul a dezvoltat-o de la o singura propozitie. Propozitia suna cam asa (nu este citat exact): "Mi-am luat ramas bun de la Harry, saptamina trecuta, cind cosciugul sau, fara nici o inscriptie, a fost ingropat in pamintul inghetat, printre straini". A fost facut si film dupa carte, iar rolul mortului l-a jucat Orson Welles Asta ca mortul nu e mort in accident de masina, asa cum se credea, ci era bagat pina-n git in afaceri oneroase...avea si-o prietena cehoaica...

bombi - "Stapinul inelelor", JRR Tolkien: O bijuterie diabolica

Kehleyr - "Povestasul", : O fotografie dintr-un muzeu din Italia ii aduce aminte naratorului nostru de un fost coleg de facultate a carui urma o pierduse. Cartea se petrece pe doua planuri: primul este cel al naratorului/autorului care isi aduce aminte de fragmente din tineretea petrecuta alaturi de colegul sau, discutii in cafenele etc. Al doilea este unul care nu stim daca este imaginar sau nu, cu fragmente de legende/mituri populare relatate la persoana I. Colegul fusese tot timpul fascinat de un trib misterios prea putin cunoscut din America de Sud. e un autor de limba spaniola

Irimell - "Citadela", Antoine de Saint-Exupery: "Cel care isi inchipuie ca viata se compune din avutii si proprietati seamana cu unul care dezmembreaza un cadavru si zice: 'e format din oase, sange, muschi si maruntaie', dar viata era acea lumina a ochilor ce nu mai poate fi citita". "Ca si despre copac, nu afli nimic despre om, cercetindu-l in aspectele lui diferite de-a lungul vietii. Copacul nu e saminta, apoi tulpina,apoi trunchi flexibil, apoi lemn mort. Copacul este acea putere care se uneste incet cu cerul. Ca si tine, copilul meu. Domnul iti da viata, te face sa cresti, te umple de dorinte, de regrete, de bucurii si suferinte, de minie si indurare. Apoi te ia din nou la el...Totusi, tu nu esti nici acest scolar, nici acest sot, nici acest copil, nici acest batrin. Esti cel ce se desavirseste. Si daca te vei descoperi asemenea unei ramuri unduitoare, prinsa temeinic in trunchiul maslinului, vei gusta eternitatea in miscarile tale. Si totul in jurul tau va deveni vesnic."

lilanda - "Barabbas", Par Lagerkvist: Va amintiti de Noul Testament si de hotul iertat de popor in dauna lui Iisus? Ei bine, Iisus a fost crucificat, iar hotul a fost trimis la minele de argint. Incet-incet, el a apucat drumul drept, a devenit crestin si, mai apoi, gladiator!

Andrada - "Insula din ziua de ieri", Umberto Eco: Un tinar este trimis pe un vas sa afle secretul longitudinii

lilanda - "Pe vremea fluviului Amur", Andrei Makine: Trei tineri dintr-un orasel uitat de lume si vesnic ingropat in zapada sint de-a dreptul fascinati de un film cu Jean Paul Belmondo si cu femei frumoase. Atit de fascinati, incit nu au pregetat sa bata drumul pina la cinematograf, pe jos, prin zapada, 4 ore, ca sa vada filmul de 17 ori!

Strutza - "Padurea norvegiana", Haruki Murakami: un barbat aude o melodie si isi aduca aminte de iubita sa din tinerete, (o iubita cu probleme) si de vremurile de cind era student.

Strutza - "Muzici si faze", : Sa vedem, un pusti era indragostit de o colega; in rest, multa vorba despre muzica si un oracol. E vorba un autor roman si de o carte destul de recenta (2-3 ani).

iileana - "A avea sau a nu avea", Ernest Hemingway: O poveste trista despre ce face viata din om. Un capitan de vas de pescuit, un tip altminteri onest, ajunge, din disperare (trebuie sa-si intretina familia, nu?) infractor, contrabandist de marfuri, de oameni, apoi criminal. Si, in final, moare. e un vas din acela micut. (nu are practic echipaj, uneori mai ia un ajutor, atita). Zona: Florida - Cuba. In planul doi: crimpeie din viata celor din "lumea buna"

lilanda - "Sarpele cu pene", D.H. Lawrence: O vaduva irlandeza si Quetzalcoatl

Yasmin - "Aventurile lui Habarnam si ale prietenilor sai", Nikolai Nosov: Peticel, Acuarela, Stie-Tot, Gusla, Ochi-Albastri

bombi - "Ingerul destinului", Dominique Fernandez: O biografie scrisa la persoana I a unui regizor italian. Nu e despre fellini, dar apare si el ca personaj. cartea nu e autobiografie, doar e scrisa la pers I. Cartea are ceva de-a face cu moartea (personajului). personajul a fost controversat atit prin viata personala, cit si prin opera sa

lilanda - "Trei camarazi", : "Trei muschetari" intorsi acasa dupa primul razboi mondial si iubita bolnava a unuia dintre ei!

aschiutza - "Fridolin", Franz Caspar: Un ciine fuge de acasa, ca sa-si regaseasca darul primit de ziua lui.

Kehleyr - "O piatra pe cer", Isaac Asimov: Pentru un croitor obisnuit, un pas aparent mic inseamna trecerea intr-o lume care ii este complet necunoscuta. ...si din pacate pentru el, are mai mult de 60 de ani ...

bombi - "De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda", Alan & Barbara Pease: O carte despre diferentele dintre barbati si femei. Autorii sint sot si sotie

annie_xtreme - "Rem", Mircea Cartarescu: O nuvela a unui autor roman despre o fetita care primeste misiunea de a dezlega mistere visand...

lilanda - "In cautarea oii fantastice", : O fotografie cu munti, pasuni si turme de oi, da peste cap viata unui agent publicitar! Fotografia o primeste de la un prieten si o publica....imediat, insa este vizitat de un barbat, care-l obliga sa proneasca in muntii acoperiti de zapada, in cautarea unei fiinte din fotografia cu pricina, care ar avea puteri supranaturale. autorul e japonez! Am pus "fiinta din fotografie" ca sa nu-i zic de-a dreptul oaie!

Irimell - "Pusca de vinatoare", Yasushi Inoue: trei scrisori...patru vieti...si o pusca... Este o carte despre adulter...autorul e japonez. Cele trei scrisori sint scrise de trei femeie catre acelasi barbat. Una apartine sotiei, alta amantei si alat fiicei amantei. Iar legatura cu pusca e ca aceasta carte a fost mai intii un poem in proza publicat intr-o revista vinatoreasca! Pusca este de fapt o metafora, asa cum scrisorile pot fi 'gloante'

Andra_ - "Lumea vazuta de Garp", John Irving: Mama lui e o asistenta ciudata. Tatal - mort inca din primul moment. Nevasta il inseala si platesc impreuna pentru asta, in cel mai crud mod posibil. Viata e o suita de intimplari starnii si coincidente, vazuta prin ochii personajului principal.

aschiutza - "Nepretuita otrava", Mary Webb: Buza de iepure. Lac. Otrava. Un tesator. Fiul isi omoara mama, sora e acuzata de vrajitorie... Personajul principal, Prue parca se numea, se indragosteste pana la urma de tesator, invata sa scrie. Ea e acuzata de vrajitorie, dar o salveaza tesatorul care o iubea in ciuda buzei de iepure.

MONAI - "Rebecca", : "fantoma" fostei sotii a barbatului ei aproape ii distruge dragostea, dar cadavrul acesteia rezolva problemele.

lilanda - "Porumbelul", Patrick Suskind: O carte despre un personaj fad si inspid care, intr-o dimineata de august, aflat in camera lui iubita este vizitat de o pasare, "cu un ochi fara privire"...intilnirea cu ea, pasarea, il umanizeaza pe eroul nostru. autorul a mai scris un roman celebru, pus ai aici de vreo doua ori despre un alt personaj fad si insipid, dar cu hipersimturi!

Irimell - "I am a cat", Natsume Soseki: O pisica vagaboanda, in calatoriile ei, observa cu finete si criticism natura umana

Irimell - "Valurile", Virginia Woolf: Viata a sase prieteni din copilarie pina la batrinete...asa cum e ea, cu suisuri si coborisuri....ca valurile marii...

Irimell - "Invataturile lui Don Juan", Carlos Castenada: despre o cale de cunoastere, despre initiere, perceptii senzoriale, vraci Yaqui, cactusi... Eroul nostru, student la antropologie, cauta informatii cu privire la utilizarea plantelor medicinale de catre indienii yaqui...Asa ajunge sa cunoasca un vraci yaqui, care il va ajuta sa descopere o noua cale de cunoastere...

gandacelu - "Numele Trandafirului", Umberto Eco: a doua carte a poeticii lui aristotel. despre comedie... e una din cartile "de baza"... si e putin a la hercule poirot... da mai medieval. (lilanda: Prima Poetica e aia cu tragedia, a doua e cu comedia, da' s-a pierdut saraca; insa este unuii care sustine ca ccc citeva bucati din ea au fost gasite si publicate) pierduta-pierduta, bine, dar dac-ar fi fost gasita... si apoi pierduta din nou. rasul ucide? cine-i ucigasul? raspuns: cartea. e una din cartile de baza ale secolului trecut... investigarea unor crime in lant

lilanda - "Invitatie la esafod", Vladimir Nabokov: jurnalul unui condamnat la moarte pentru o crima imaginara. Condamntul la moarte, prin spinzuratoare, este un profesor tinar dintr-un oras imaginar ...inaintea executiei, isi pune pe hirtie ginduri despre sine si despre lumea ideala in care ar vrea sa traiasca. Este vizitat in celula de himere ale calaului. Toata aceasta lume dispare, insa, cu putin timp inainte de momentul executiei, printr-un simplu gind al condamnatului! seamana cu Kafka

lilanda - "Doctor Jivago", Boris Pasternak: O carte despre un doctor poet si dragostea lui, poveste care incepe inaintea revolutiei bolsevicie si care se incheie, la "5 sau 10 ani" dupa cel de-al doilea Razboi Mondial. Rommanul a fost interzis vreo trei decenii in tara autorului, dar a vut un enorm succes in Occident.

misty - "Craii de Curtea-Veche", Mateiu Caragiale: Un roman cu "savoare ciudata"de la portile orientului: o frantura din atmosfera semibalcanica, semioccidentala a Bucurestiului de altadata, in care "finetea cea mai inalta se amesteca cu injuratura si pofta grosolana".

gandacelu - "Oedip Rege", Sofocle: raspunsul la o ghicitoare ii schimba radical viata... mai precis, ii implineste destinul, distrugandu-l. Ghicitoarea este despre timp. Indiciu: the doors... the end. ghicitoarea este: 1 plus 2 plus 3. pai daca nu s-a facut nici un film cu brad pitt in rolu pp dupe cartea asta, slabe sanse sa stiti si voi... e o poveste lacrimogena si telenovelistica. intr-un fel v-am raspuns despre natia autorului si datarea cartii prin aluzia de mai sus cu actoru americanu (vedeti ca aluzia e cu dublu sens). e cumva o figura cunoscuta pt voi? daca da, care e primul lucru la care va ganditi cand il vedeti? poate... asta? si faza cu brad pitt era aluzie la filmul troia - adeca la literatura greciei antice

Andrada - "Cronica pasarii arc", Haruki Murakami: Un barbat fara slujba isi pierde pisica.

lilanda - "Ravelstein", Saul Bellow: O carte savuroasa despre viata unui profesor de filosofie politica, celebru si bogat in urma publicarii une carti, care moare de SIDA! Cartea cu pricina poarta chiar numele eroului, prieten si coleg cu autorul (care, dealtfel, mai are o carte de mare, mare succes in care evoca figura unui prieten mort).

Andrada - "Amantul", Marguerite Duras: O dragoste ravasitoare si imposibila. Ea saraca, el bogat. Ea mama abuziva. Ea frantuzoaica, el chinez

lilanda - "Eu nu sint Stiller", Max Frisch: Un barbat incearca sa scape de identitatea unui sculptor disparut, in arestul Politiei de frontiere (din Elvetia)

bombi - "Mumia sau Ramses cel Blestemat", Anne Rice: Dragostea dintre Ramses si Cleopatra, reinviata in secolul 20.

lilanda - "Romanul adolescentului miop", Mircea Eliade: Un tinar liceean si cronica vietii de adolescent asa cum n-a mai fost scrisa niciodata.

iileana - "Strigoiul lui Harlot", Norman Mailer: Despre momente importante ale istoriei secolului 20 (in SUA), in perspectiva "underground" a baietilor buni care lupta (pentru democratie?) cu mijloace mai putin bune. si/sau Viata si cariera unui agent secret, in umbra mentorului sau. si/sau Aflam despre criza Berlinului, invazia ratata din Golful Porcilor, asasinarea lui JFK (altfel decit in cartile de istorie)...despre Sinatra, Marilyn Monroe, J. Edgar Hoover, Fidel Castro...Dar si despre dragoste, sex, framintari interioare (cartea este scrisa la persoana intii, este "jurnalul" tinarului agent despre care vorbeam). Indiciu: C.I.A. (si nu uitati de mentor!). (Cartea) E ditamai caramida, ba chiar dubla (ca la noi a aparut in doua volume). Autorul cartii [...] il stiti sigur, romancier american, "inovator al romanului nonfictional" (si nu-i Truman Capote!). Credeam ca-i o carte cu fantome

lilanda - "Absalom, Absalom!", William Faulkner: Istoria framintata a ridicarii si prabusirii unui "imperiu" din sudul american (adica Statele Unite), evocata diferit, de personaje diferite! O carte in care prejudecatile rasiale motiveaza crima, mai mult decit incestul (un tinar il ucide pe iubitul surorii sale, nu pentru ca e pe jumatate frate cu ei, ci pentru ca are singe negru). Prabusirea "imperiului" are loc in perioada Razboiului Civil.

annie_xtreme - "O dragoste", Dino Buzatti: El un barbat trecut bine de floarea varstei, ea o tanara mai putin inocenta decat pare...Il transforma in jucaria ei, dandu-i iluzia ca poate fi din nou tanar. Hint: nu e Lolita. Nu e clasica...Este un fel de Pretty Woman in care el e batran si melancolic iar ea perversa si deloc predispusa la a se indragosti.

annie_xtreme - "Jurnalul unei fiinte greu de multumit", Jeni Acterian: Jurnalul unei tinere fete, pasionata de matematica si filosofie...corespondeaza cu Eliade si Ionesco, priveste realitatea acelei perioade de evervescenta intelectuala cu ochi mari shi extrem de critici...Jurnalul a aparut post mortem, gratie eforturilor fratelui ei.

iileana - "La Medeleni", Ionel Teodoreanu: Candoarea copilariei pe "meleaguri moldovenesti" cu trei personaje fermecatoare. E o carte din care am aflat ca exista pe lumea asta urmatoarele: cataif, cantalup, sarmalute din piept de gisca

lilanda - "Clar de femeie", Romain Gary: O carte frumoasa, emotionanta, plina de tandrete despre o femeie, un barbat si...neant! Un el si o ea se intilnesc intimplator, sint gata sa se angajeze intr-o relatie comuna, insa istoriile lor sint prea dureroase pentru a putea trai clipa! El - si-a lasat sotia acasa unde aceasta urma sa-si ia viata, bolnava de cancer fiind. Ea - isi pierduse fiica intr-un accident de masina in urma caruia si sotul fusese afectat psihic. Actiunea romanului se petrece intr-o singura noapte. Autorul este cel de care va povesteam, mai demult, ca a fost singurul scriitor care i-a pacalit atit de bine pe cei din juriul Goncourt ca i-au dat premiul de doua ori!

bombi - "Amintiri din copilarie", : O carte de 30 de secunde: Alta copilarie moldoveneasca.

lilanda - "Divina Comedie", Dante Alighieri: O calatorie de la emisfera boreala in centrul Universului! E in trei volume! (Capod)opera este scrisa la persoana I si autorul este ghidat in calatoria sa, mai intii de un poet (in primele doua vol) pentru ca mai apoi sa fie insotit de iubita sa! volume=carti, iar calatoria este imaginara. Mai intii, calatorul se rataceste intr-o padure intunecata si este amenintat de trei fiare, dar apare poetul care-l invita in aceasta calatorie! Va mai dau si trei numere...poate va spun ceva: 3,9 si 10! Prima etapa a calatoriei

bombi - "The Lady and the Unicorn", Tracy Chevalier: O carte pe care am citit-o in engleza. Din cite stiu, nu a fost tradusa. Autoarea a avut alta carte in joc dupa care s-a facut un film nominalizat anul trecut la Oscar. O carte despre o tapiserie. Fiecare capitol e povestit dpdv al altui personaj (pictorul, tesatorul, proprietarul, etc.)

Andrada - "Crima si pedeapsa", Dostoievski: O carte despre bucuria ispasirii. Extazul ispasirii, ispasirea privita ca o eliberare. carte de referinta in istoria ispasirilor. Autorul nu-i roman. Ispasirea se petrece intr-o zona putin propice. Numele personajului s-ar traduce ceva de genul "schismatic", iar parte din titlul romanului inseamna in traducere: "a depasi limita" idee ce este amintita de multe ori in cursul romanului. Romanul care trebuie ghicit a fost tradus in romaneste de vreo 2 ori (cel putin) si in general e tradus in toate limbile pamintului. Ma rog nu chiar toate toate limbile pamintului...asa vreo 60. Ca vorbeati de vechiul testament, eroul meu e opusul lui Iov desi ajung amindoi la aceeasi concluzie, mai ales ca Domn comun in traditie(!)

Ghiocela - "Sarbatoarea tapului", Mario Vargas Llosa: Povestea unei dictaturi sudamericane din mai multe perspective. Una din aceste perspective e cea a unei femei care poarta inca trauma acelui regim, desi el este deja de domeniul trecutului.

misty - "Moartea la Venetia", Thomas Mann: Nuvela. Infrunta holera fascinat de o frumusete adolescentina.

gandacelu - "Jurnalul fericirii", Nicolae Steinhardt: soljenitan, zinoviev, bukovski. hint: din literatura memorialistica de artilerie "grea". sau cele trei solutii de evadare dintr-un spatiu concentrational. am dat 3 autori de la care a plecat autorul meu cand si-a scris cartea... sunt chiar in "predoslovie". si un citat din memorie: ... sa nu fii evreu cacacios! motoul cartii este Cred, Doamne, ajuta necredintei mele!

aschiutza - "Strainul", Albert Camus: Undeva in Africa. Inmormintare. Caldura. Plaja. Moarte. Moarte.

lilanda - "Harun si marea de povesti", Salman Rushdie: Un baietel care-si ajuta tatal, povestitor de profesie, sa-si recapte harul de a povesti si vorbi in public. Baietelul intreprinde o calatorie fantastica pe cea dea doua luna a pamintului acolo unde exista locul tuturor povestilor. Acest loc este populat cu personaje uluitoare (pesti cu gura cit tot corpul, pasari mecanice, umbre razboinice etc). Cu ajutorul lor, baiatul invinge diavolul care intentiona sa distruga locul tuturor povestilor si isi ajuta tatal sa-si recapte harul de povestitor, pierdut dupa ece sotia acestuia a fugit cu vecinul de deasupra!

Ghiocela - "Vesti din Paradis", David Lodge: O carte in care se arata ca nici macar in paradis lucrurile nu sunt ce par a fi.

lilanda - "Amsterdam", Ian McEwan: O carte de genul comediei negre care incepe cu incinerarea unei femei. Moartea acesteia "deraieaza" traiectoria lina a vietii si plina de succes a fostilor ei iubiti: un editor, un politician pe cale de a deveni prim-ministru, un compozitor valoros si un editor de ziar! Primul editor (de carte)pe care il aminteam este, acum, sotul decedatei, urmatorii doi (compozitorul si editorul de ziar) sint prieteni (intre ei) si au fost atit de tulburati de moartea fostei iubite incit au facut un pact comun ca atunci cind unul sau altul va da semne ca isi pierde mintile, celalalt sa-i aranjeze sfirsitul!! :-) Cei doi sint niste figuri! Compozitourul lucreaza la o capodopera, "Simfonia Mileniului" si, pe undeva, se crede geniu; editorul de ziar se zbate din rasputeri sa salveze de la "decadere" publicatia la care lucreaza!!! In momentul in care sotul decedatei le cere ajutorul pentru a-l discredita pe celalat fost iubit-politician, prietenia dintre cei doi (compozitor si editor) se clatina bine si ambii incep sa se suspecteze ca sint nebuni! Actiunea romanului se petrece in Anglia (tara de origine a scriitorului), dar se sfirseste in tara in care eutanasia este legala!

misty - "Billy Bathgate", E.L. Doctorow: adolescent evreu face "scoala de gangsteri". In Bronx; cu dl Schultz. Intro cronologic: un numar de prestidigitatie naiva in fata unui depozit clandestin de bere. Intro in carte: locotenentul lui Schultz Olandezul intra cu picioarele intr-un lighean cu ciment. Epilog unic: pustiul se alege cu banii si se cuminteste. se incadreaza in postmodernism. cartea a primit the PEN/Faulkner Award. a fost ecranizata!

misty - "Ca apa pentru ciocolata", Laura Esquivel: din lista de bucate: tort chabela, prepelite pe petale de trandafir, champandongo, friganele cu caimac, fasole boabe cu chile a la tezcucana, ardei in sos de nuca.

lilanda - "Infernul tandretei", : "Mama, ai murit si ma simt fericit" - asa incepe cartea. Este vorba despre adolescenta unui baiat, perioada strasnic controlata de mama sa. Autorul este rus, stabilit mai intii in Belgia si apoi in Franta. Cartea este autobiografica si a primit premiul Academiei Franceze

lilanda - "Idiotul",Dostoievski : Un tinar, piinea lui Dumnezeu, bolnav de epilepsie, se trezeste deodata intr-o lume necunoscuta lui: meschina, corupta, murdara. Din noblete se implica intr-o relatie sentimentala care devine apoi, un triunghi amoros si care sfirseste tragic!

iileana - "Ciresarii", Constantin Chirita: Minunate aventuri cu sapte pusti si pustoaice, fara a mai socoti si ciinele. Pe catel il cheama intr-un fel cind e cuminte si in alt fel cind nu. Sint cinci volume cu aventurile echipei de care v-am spus. Primul se-ntimpla intr-o pestera... Al doilea volum e cu o fata misterioasa si un castel si mai misterios....

lilanda - "O scrisoare pierduta", I.L. Caragiale: Campanie electorala agitata, in capitala unui orasel de munte. Opozitia santajeaza puterea care cedeaza, insa "unde doi se bat, al treilea cistiga". Ca sa zic asa, instrumentele opozitiei pentru santaj sint o femeie si ... ceva care-i apartine!!! Femeia trebuie sa convinga puterea ca ccc candidatul opozitiei e cel mai bun. Si cu toate acestea...al treilea a fost ales in unanimitate!

Andrada - "Opiniile unui clovn", Heinrich Boll: Dupa al doilea razboi mondial, povestea unui tinar care se accidenteaza si nu mai poate lucra, il paraseste iubita, e inca tulburat de moartea sorei si are mare nevoie de bani. Personajul are o meserie "aparte" si are o relatie controversata cu tatal caruia ii spune la un moment dat ca trebuie sa scape de sufletul cel vechi ca sa faca rost de unul nou. Autorul a luat Nobelul pentru carte. E vorba de Germania de dupa al doilea razboi mondial, cu framintari, dileme, judecati, conflicte intre generatii...etc

iileana - "Berlin Alexanderplatz", Alfred Doblin: Iesit din inchisoare (patru ani pentru lovituri care au dus la moartea logodnicei sale), personajul principal incearca sa-si refaca viata, intr-un perimetru strict determinat al orasului. Dar ea, viata , ii joaca feste si nu se lasa refacuta! Despre stilul de scris: in paralel cu actiunea principala, autorul ne ofera, sec, detasat si cu multa precizie (cifre, amanunte, citate), o sumedenie de detalii despre: prognoza meteo, traseele mijloacelor de transport in comun, pretul si modul de perforare al biletelor, firmele magazinelor, reclame, cam ce ii va rezerva soarta unui cetatean sau altul care trec prin planul doi, fara nici o legatura cu povestea, etc., etc., etc....; mitologie greaca, Biblie, totul despre abator, articole din ziare...Chiar si loviturile care au provocat moartea logodnicei sint in amanunt descrise cu ajutorul legilor fizicii, se dau pina si formulele de calcul!... Berlin, 1920. Cartea a fost ecranizata de catre un regizor -"copil teribil" al "noului cinema german". A rezultat un film de vreo 15 (cincisprezece) ore. Ce-i drept, si cartea-i lunga. Dupa opinia autorului, cartea sa ar trebui sa fie invatatura de minte oricarei persoane "care salasuieste intr-o piele de om si cere de la viata mai mult decit un codru de piine" (citat aproximativ). Acel "perimetru strict determinat al orasului" despre care vorbeam (zona in care se desfasoara actiunea) da si titlul cartii.

lilanda - "Marturisirile escrocului Felix Krull", Thomas Mann: Ramin in aceeasi zona si propun o carte (neterminata, dar publicata) despre un tinar artist care ajunge sa primeasca favouri de la altii si asta numai pentru ca putea "interpreta" acele roluri in care altii il vedeau. Tinarul nostru este destul de atragator, dar cu educatie limitata. Se angajeaza la un hotel, ca baiat de serviciu si acolo joaca atit rolul de servitor, cit si rol de oaspete al hotelului. Are o aventura cu a doamna din inalta societate si joaca si rolul unui marchiz... Autorul, laureat de Nobel, a inceput cartea asta in tinerete, apoi a abandonat-o, a reluat-o dupa vreo 40 de ani si lasat-o neterminata.

lilanda - "Livada de visini", A.P. Cehov: O femeie si fiica ei se intorc de la Paris, la mosia lor de la tara care urmeaza sa fie vinduta la licitatie din cauza datoriilor. Desi femeia si fratele acesteia spera intr-o minune care sa le salveze mosia, proprietatea este vinduta, iar cel care o cumpara este un fost servitor al familiei

mara03 - "Narcis si Gura de aur", Hermann Hesse: doua personaje total diferite, unul cautand placerile vietii iar celelalt cautandu-l pe D-zeu, privite ca doua laturi ale cunoasterii de sine a omului: placerea carnala si chemarea spirituala. mi se pare ca cele doua personaje trebuiau sa aiba numele inversate intre ele

mara03 - "Lupul de stepa", Hermann Hesse: personajul meu incearca sa scape de latura neimblanzita a caracterului sau si sa se descopere pe sine cu ajutorul unor experiete ciudate si al unei femei care mie mi s-a parut a fi diavolul insusi.

annie_xtreme - "Incredibila si trista poveste a candidei Erendira si a bunicii sale fara suflet", Gabriel Garcia Marquez: Seherezada este de data aceasta...latino-americana si spune niste istotii teribil de emotionante despre dragoste, moarte, cuvinte puternice si nepoate torturate de bunici. Volumul de nuvele se cheama...

annie_xtreme - "Povestirile Evei Luna", Isabel Allende: Am bagat-o pe Erendira lui Marquez pe nedrept intre povestile astea. Mi s-au amestecat ideile oribil..Nu, cartea e scrisa de o femeie (mie imi place sa ii spun 'dublul feminin al lui Marquez').

Andrada - "Conu' Leonida fata cu reactiunea", I.L. Caragiale: In mijlocul noptii se aud sunete. Eroul nostru ia pusca in timp ce elaboreaza la problema salariilor.

mara03 - "Iona", Marin Sorescu: teatru: adaptarea unei povesti biblice despre un om si un peste.

gandacelu - "Dune", Frank Herbert: mantuitorul cel cu ochi albastri... cel cu ochi COMPLET albastri... omu nostru-avea o sora mai speciala... hint

Donia - "Cipi acest pitic urias", Fodor Sandor: Un tip generos se trasforma intr-un tiran si isi terorizeaza prietenii. Unul din prieteni are urechile mari. O prietena de-a personajului principal obisnuieste sa-i cante acestuia in fiecare dimineata. Numele personajului principal da si titlul cartii.

Donia - "Fundatia", Isac Asimov: Un om de stiinta prezice viitorul. E matematician si inventeaza o noua stiinta cu care prevede asa zisele "crize" care ii vor purta numele.

lilanda - "Cartea rasului si a uitarii", Milan Kundera: Doua teme intr-o carte: 1. uitarea - o tinara vaduva lupta sa nu uite chipul sotului ei, iar un barbat incearca sa recupereze niste scrisori mai vechi de la o fosta iubita 2. risul - nuduri si sex (actiunea de a face sex) trist urmat de risul crud; un tinar se plictiseste de corpul femeii, virgin fiind. Sint mai multe povestiri in cartea asta pe baza celor doua teme amintite. Tinara vaduva isi dezvoltase chiar o tehnica de a-si aminti figura sotului; cind statea linga un barbat folosea figura acestuia ca "o baza de sculptura". Barbatul vroia sa-si recupereze scrisorile pentru a le distruge fiindca ele contineau idei politice periculoase...tinarul virgin studiase intr-atit picturi cu nuduri de femeie incit i se facuse lehamite de corpul femeii....in fine, cartea se sfirseste cu imaginea unui grup de nudisti convinsi, pe o plaja, cu organele genitale fixind timp si trist nisipul. ordinea corecta, la teme, e mai intii risul si apoi uitarea, da' cartea e aceeasi

Ghiocela - "Enciclopedia zmeilor", Mircea Cartarescu: Un tratat despre creaturi din povestile copilariei.

Andrada - "Pornografie", Witold Gombrowicz: In timpul unei slujbe religioase din Polonia anului 1943, un el si-o ea sint zariti de doi batrinei care au planuri marete pentru ei. slujba e in biserica, iar romanul vorbeste si despre golirea ei de continut (a slujbei) Cei doi batrini incep reconstructia realitatii care se lasa cu cadavre, iar cei doi tineri sfirsesc complici la crime. Tinerii n-ar fi avut nimic in comun daca batrinii n-ar fi crezut ca sint potriviti unul pentru altii

Andrada - "Morometii", Marin Preda: N-am! "N-am" e si subiectul cartii si o replica celebra. In roman cineva sprijinit in foale vorbeste si de averea printisorului

Yasmin - "Un diamant cat Ritz-ul", Francis Scott Fitzgerald: o lume nestiuta, un bogatas nebun, un student indragostit, o baie in diamante. bogatasul asta are cea mai mare comoara din lume si plateste bani grei pt ca taramul lui sa nu figureze pe harta. si palatul lui e mai luxos decat Ritz-ul

Yasmin - "Descult", Zaharia Stancu: sa nu uiti, Darie, sa nu uiti

gandacelu - "De ce fierbe copilul in mamaliga", Aglaja Veteranyi: povestea trista a unei familii de circari. mama, tata si doua fete. hint gandacesc pentru cine a recunoscut actrita de mai sus, va anunt ca joaca in piesa de teatru facuta dupa cartea de ghicit.

lilanda - "Frankenstein", Mary Shelley: Un tinar savant, avid de cunoastere are ambitia de a crea viata...reuseste si "fabrica" o fiinta pe care insa n-o poate iubi. Cartea sta la baza unuia din miturile celebre ale secolului trecut!

gandacelu - "Pinocchio", Carlo Collodi: un tanar neispravit chiuleste de la scoala sa devina actor celebru, dar e buzunarit si batjocorit de cei pe care-i credea prietenii lui

Donia - "Nerantula", Panait Istrati: o fata, un cantec si doi baieti. Povestea are loc in Romania si incepe pe vremea cand cei trei erau copii. Cantecul e foarte important! Cantecul da titlul cartii. Fata se pare ca o apuca pe cai gresite. Copiii se jucau impreuna pe strazile Galatiului, iar cantecul cred ca e grecesc.

Donia - "Gervaise", Emile Zola: cu multa truda o parizianca saraca ajunge la o viata indestulata, dar sfarseste in mizerie.

#2
bombi

bombi

  Membru matur

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunct
 • 1.530 mesaje

Postat 09 decembrie 2004 - 12:21

Jocul cu cartea (10)
Jocul cu cartea (11)

Andrada - "Intre acte", Virgina Woolf: Ultimul roman al unei autoare celebre in care mitul prezentului etern e distrus. O trupa de actori amenajeaza o scena in aer liber, inchipuind succesiunea epocilor. Autoarea s-a sinucis dupa ce a scris romanul. Aaa si avea si nasul mare (dar asta n-a impiedicat-o sa-si traga gagiu tare)

gandacelu - "Hamlet", William Shakespeare: ea se culca cu ucigasul sotului ei. hint happy haloween! ea are un fiu care afla adevarul si cauta sa se razbune

Andrada - "Poveste fara sfarsit", Michael Ende: Un baietel descopera o carte intr-o librarie...care il face sa uite de timp!

gandacelu - "Comoara din insula", Robert Louis Stevenson: iu-hu-hu si-o sticla de [alcool]. e vorba de o carticica celebra despre pirati care incepe cu cantecelul de mai sus! pai cand zici atunci zici

mara03 - "Amantul doamnei Chatterley", DH Lawrence: nefericita alaturi de sotul invalid de razboi, doamna noastra gaseste pasiunea alaturi de paznicul proprietatii! datorita cenzurii n-a aparut in anglia decat prin anii '70. s-a facut un serial ce avea numele cartii, dar din pacate doar numele.

lilanda - "Aventurile lui Tom Sawyer si Huckleberry Finn", : Un fel de "Colectionar", dar ceva mai picant. Un nebun, iesit de la oscipiu, rapeste o actrita de filme porno si o obliga sa-l iubeasca!

Andra_ - "Greseala lordului Emsworth", PG Wodehouse: O tinara voluntara si moderna si un scriitor de benzi desenate intra intr-o competitie pentru a recupera scarabeul sustras din greseala de tatal mirelui, mire care e un neterminat si ii cam face ochi dulci tinerei despre care am vorbit, fara sa stie ca e prietena cea mai buna a logodnicei lui cea bogata

lilanda - "Tom Jones", Henry Fielding: Povestea (lunga) a unui tinar care, bebelus fiind, a fost gasit abandonat intre cearceafurile unui bogatas...la 14 ani are niscai probleme cind fura dintr-o livada, fura o rata si buzunareste un cetatean....apoi se indragosteste de fata unui individ dubios, are si niscai dusmani si sfirseste a fi un ratacitor... Hint

gandacelu - "O noapte furtunoasa", I.L. Caragiale: angel radios

annie_xtreme - "Alice in tara minunilor", Lewis Caroll: Sa i se taie capul!

Donia - "Cintareata cheala", Eugene Ionesco: Arta conversatiei intr-o familie tipic englezeasca.

Sabina - "Metafizica tuburilor", Amelie Nothomb: Ciocolata, cel mai bun prieten al fetei! Ciocolata o trezeste la viata. hint Personajul pricipal are 2 ani jumate cea mai mare parte a cartii. [japonia] lumea interioara a unui copil marcata de 2 civilizatii total opuse. fetita experimenteaza de cateva ori moartea. succesiunea anotimpurilor prin prisma evolutiei fetitei, de la stadiul de leguma la copil superdestept.

Sabina - "Jocul cu margelele de sticla", Herman Hesse: indiciu Un baiat modest ajunge(si prin muzica )un Mare Maestru. Invata la o scoala cu totul si cu totul speciala. La scoala aceea s-a gasit sinteza intre muzica si toate stiintele, intrupate intr-un...

lilanda - "Suflete moarte", : Un plan de afaceri cit se poate de legal, cu fiinte vii care ofera posibilitatea obtinerii unui credit generos de la banca. Fiintele erau ele vii, dar mai mureau de la un recensamint la altul. Pe aceste fiinte proprietarul platea taxa la stat. Planul de afaceri era foarte simplu...un personaj colinda tara si ia legatura cu proprietarii acestor fiinte vii odata, dar moarte acum, le cumpara (scriptic, evident) si le trecea in proprietatea lui, la fel de scriptic. Metoda era reciproc avantajoasa pentru ca fostul proprietar o data ca scapa de taxa pe mort dar mai facea si ceva banisori pe el, iar nou proprietar stringea la catastif mortii, arata ca este instarit si putea lua credit de la banca o suma frumusica!

alinuche - "O viata", Guy de Maupassant: Autor francez: ea se casatoreste cu el, servitoarea are un copil de la el, el este ucis de sotul uneia din amantele sale, ea ramane cu un copil de la el care in final ii mananca toti banii si ii trimite si o fetita acasa ca sa o creasca.

joe - "Un om intre oameni", Camil Petrescu: Trilogie a unui scriitor roman interbelic - cu personaj principal un pasoptist. Atipica pentru opera scriitorului de altfel trilogia asta!

conchita - "Enigma Otiliei", George Calinescu: roman romanesc aparut in interbelic, despre suferintele unui tanar indragostit care vede sub ochii lui cum fata iubita il prefera pe domnul mai batran, dar cu bani.

smillaraaq - "Lumea disc" (vol 4 - "Mort"), Terry Pratchett: Daca locuiesti intr-o lume purtata pe spinarea unei testoase, nu e absolut obligatoriu ca dupa ce mori sa incetezi sa mai traiesti ... autor britanic de romane fantastice. majoritatea romanelor lui au ca locatie o lume purtata prin spatiu de 4 elefanti aflati pe carapacea unei broaste testoase. in cartile lui Moartea e de genul masculin si vorbeste intotdeauna CU MAJUSCULE. romanul la care ma refer s-a tradus in limba romana la Editura Noesis

bombi - "Hobbitul", JRR Tolkien: Aventuri in cautarea unei comori. Hint: alt autor britanic de romane fantastice

Kehleyr - "Sfirsitul eternitatii", Isac Asimov: Ei au puterea de a alege cursul istoriei, dar oare este bine sa o faca? Cum o schimbare mica poate avea efecte majore... "schimbarile" astea mici sunt esentiale in carte. Exista si o frumoasa poveste de dragoste. Ea il face pe el sa inteleaga ca actiunile lui sunt gresite. Cartea e clasica, autorul e foarte cunoscut, este unul din greii geniului SF. Numele organizatiei din care face parte eroul (care modifica cursul istoriei) este folosit metaforic in titlul cartii...

Donia - "Calatoriile lui Gullible", Ring Lardner: O culegere de nuvele care descriu cu umor unele apucaturi americane de pe la inceputul secolului XX. Sunt povestite cu mult umor cateva calatorii, dar nu numai.

Donia - "Arta de a nu scrie un roman", Jerome K. Jerome: Cativa prieteni se intalnesc cu regularitate pentru a duce la capat un proiect. Dar in loc sa munceasca, ei stau la taclale si de fapt cartea ne arata cum acest proiect nu se realizeaza. Indiciu: casa gazdei unde prietenii se intalneau. Proiectul prietenilor. La intalniri prietenii veneau cu tot felul de povestiri care ar fi trebuit sa ii ghideze in munca. Autorul a mai scris si despre asta sidespre asta...

Donia - "Cei trei muschetari", Alexandre Dumas: Un tanar inimos incearca sa isi realizeze visul. Deranjeaza niste nume mari, isi implineste dorinta, dar o pierde pe cea pe care o iubeste. Tanarul nostru isi face trei prieteni de nadejde cu ajutorul carora rastoarna planurile mai-marilor vremii. Indiciu

sfarsitoarea - "Balanta", Ion Baiesu: Intrebare:Ce ai in cutia aia? Raspuns: Pe tata.

cataghe - "Iubita locotenentului francez", John Fowles: Ea isi asteapta iubitul pe tarm in fiecare zi, iar povestea ei este pirlej de barfa. El, intrigat de personalitatea ei si de misterul pe care il degaja. Doua finaluri alternative

Andrada - "Herman", Lars Saabye Christensen: Un baietel incepe sa isi piarda parul.

smillaraaq - "", Rodica Ojog-Brasoveanu: Pisica isi bea laptele cu doua degetare de rom; cu toate astea n-a fost usor de gasit! Hint

bombi - "Catch-22", Joseph Heller: a man is considered insane if he willingly continues to fly dangerous combat missions, but if he makes the necessary formal request to be relieved of such missions, the very act of making the request proves that he is sane and therefore ineligible to be relieved.

lilanda - "Diavolul si Domnisoara Prym", Paulo Coelho: "Oamenii in esenta sint buni sau rai?" se intreaba strainul, care ajunge in sat, cu un rucsac in spate in care are un caiet si 11 lingouri de aur...

Kehleyr - "Testamentul unui excentric", Jules Verne: Un concurs ciudat isi poarta participantii pe tot cuprinsul Statelor Unite. Printre altele, asistam la: o furtuna pe mare + un naufragiu; un duel in care protagonistii se afla in doua trenuri in miscare in sensuri opuse; o expozitie de frumusete porcina; mers pe sinele de tren, dar nu cu trenul. Miza concursului este o mostenire substantiala.

Kehleyr - "Contele de Monte Cristo", : Asumandu-si o noua identitate, se razbuna pe cei care i-au distrus viata. Dusmanii lui: un contabil, un judecator, un hangiu si un militar.

Andra_ - "Iubirea e un lucru foarte mare", Ion Baiesu: "o carte, de ce mi-ai luat o carte, eu mai am o carte si ma folosesc f. bine de ea". s-au cunoscut intr-o gara, cam "de tara"; s-a facut si film dupa carte; numele personajelor centrale a ramas proverbial

lilanda - "Romeo si Julieta", William Shakespeare: Doi tineri se iubesc mai presus de moarte, mai presus de prejudecati si in ciuda unui razboi dur si lung intre familiile lor.

iileana - "Joia dulce", John Steinbeck: Un grup de pierde-vara, de betivi si de dame de companie intra in actiune pentru a-si readuce prietenul, un biolog cam confuz dupa intoarcerea din razboi, pe calea cea dreapta. Naivitate si profunzime in egala masura, emotie, duiosie, intr-un cuvint bucurie pura. Biologul isi dorea sa studieze si sa scrie un articol despre apoplexia la caracatite. Depresia a survenit cind a constatat ca nu reuseste. Ptr. problemele profesionale: amicii pun la cale un mare chef cu tombola, iar din cistiguri cumpara cel mai mare microscop din catalog (care s-a dovedit a fi ...) Ptr. problemele sentimentale: amicii pun la cale un mare chef cu tombola, iar cind intilnirea personajului cu Alba-ca-Zapada nu "iese bine", recurg la alt plan, si anume... Sa mai zic de microscop, de Alba-ca-Zapada, de bita de baseball? Dar ce tot povestesc eu cartea? Ea traieste, de fapt, prin atmosfera si prin stilul in care este scrisa! Atita haz, optimism, ironie, nastrusnicie si dulceata la un loc. Scriitor foarte cunoscut (ce-i drept, nu prin cartea asta, altele sint "de baza"); a mai fost in jocul nostru de cel putin doua ori. Locatia (aceeasi ca si in alte romane ale acestui autor): un orasel californian, simpatic si pitoresc, pe tarmul oceanului (cel doldora, pe vremuri, de sardele).

lilanda - "Matase", Alessandro Baricco: Avea 32 de ani si, pentru a putea trai, cumpara si vindea viermi de matase. Drumul matasii ii arata dragostea, insa el nu vede, decit la sfirsit, cit de aproape era iubirea de el!!! O povestire tare frumoasa scrisa de cel care l-a creat pe pianistul care nu a cunoscut pamintul!! Personajul principal revenise ravasit din razboi, isi pierduse si iubita, era la pamint. Un turneu de golf (organizat chiar de fosta iubita) ii prilejuieste intilnirea cu acest tip misterios ("caratorul" lui de crose), ale carui sfaturi il ajuta sa cistige concursul dar si sa-si limpezeasca gindurile, asa, in general. So, cistiga marele premiu, cistiga si fata, iar tipul misterios dispare-n ceata, precum si venise.

iileana - "Daca soarele moare", Oriana Fallaci: Carte intre reportaj, documentar si eseu despre "epoca romantica" a programului spatial american, despre teoriile vremii si despre ce promitea, pe atunci, viitorul. Interviuri cu primii astronauti, cu Ray Bradbury, cu oamenii de stiinta implicati (unii dintre ei fosti nazisti, de ex. Werner Von Braun -inventatorul rachetelor V2)... Recitita astazi, cartea (scrisa inainte de aselenizare!) trezeste cam aceleasi nostalgii ca desenele pe care le faceam in copilarie pe tema-standard "noi in anul 2000"...Ce speram sa fie, si ce-a iesit! Autoarea este o jurnalista italiana celebra!

lilanda - "Hot Line", Luis Sepulveda: Un detectiv din Patagonia ajunge la "virful armatei" intr-o ancheta, aparent banala, asupra liniilor erotice. Din cauza unui incident, detectivul (cu nume de capitala nord-americana) se muta din Patagonia, in capitala chiliana si pornind de la afaceri cu sex, ajunge sa cunoasca o lume dominata, nu de ordine si disciplina, ci de tortura si asasinate politice. Poanta de armata din carte: un regiment de soldati este prins de ploaie intr-o vagauna si ploua si ploua...cam vreo luna. Locotenentul ii intreaba pe soldati cum se descarca ei? "Pai cum, ne ajuta magarita! Vreti sa vi-o imprumutam??", spun soldatii. Locotenentul este de-a dreptul oripilat de idee si se retrage...mai trece o luna si locotenentul spasit le cere soldatilor magarita. Se duc la riu, locotenentul le spune soldatilor sa intoarca spatele, el se descarca ccc cu magarita, insa vaaaai, soldatii sint cei oripilati!!! "Pai bine domn' locotenent, noi v-am dat magarita sa treceti riul in partea ailalta la c--ve"

lilanda - "Doua loturi", I.L. Caragiale: Un functionar modest crede ca a picat norocul peste el, hodoronc-tronc. Insa cind sa apuce norocul, nu gaseste dovada...cind o gaseste, era vice-versa!

bombi - "Nefer cel tacut", Christian Jacq: Viata dintr-un sat al artizanilor egipteni constructori de piramide. Cartea face parte dintr-un ciclu de 4 volume din care 3 au ca titlu un personaj. Autorul e francez.

bombi - "Arta programarii calculatoarelor ", Donald E. Knuth: "Daca te crezi intr-adevar un bun programator, citeste ????. Daca poti citi toata cartea, trimite-mi neaparat un CV." Bill Gates. Este citata ca bibliografie in toate cursurile de programare ...

bombi - "Apus de soare", Barbu Stefanescu Delavrancea: O ghicitoare extrasa din teze si extemporale: Stefan cel Mare era asa de batrin, incit picioarele nu-l mai tineau, dar el mergea inainte cu inima.

lilanda - "Calatoriile lui Gulliver", : Un chirurg si vaporul pe care se afla esueaza in apropierea unei insule in care oamenii, ceva mai deosebiti, traiesc o viata ridicola. Intrebarea "la ce capat sa spargi oul?" are o importanta capitala pentru viata insulei! de lucruri sterile se ocupa locuitorii acelei insule, care au 6 inci!

gandacelu - "Cel mai iubit dintre paminteni", Marin Preda: "daca dragoste nu e, nimic nu e!"

bombi - "Fratii Jderi", Mihail Sadoveanu: Un fel de D'Artagnan roman (dupa parerea unora). Hint

Kehleyr - "Ciresarii", Constantin Chirita: Popocatepetl si nu Popocatepelt. Hint

xenocid - "Cartea de telefoane a municipiului Bucuresti": In absenta oricarui fir narativ zeci de persoane se perinda prin carte pe masura ce intorci paginile. Toti sint locuitorii unei mari metropole.

smillaraaq - "Pagini Aurii": Arme si munitii

smillaraaq - "Imparatul mustelor", William Golding: Tranzitia socanta a unui grup de copii de la civilizatie la barbarie!

smillaraaq - "Cum simte domnisoara Smilla zapada", Peter Hoeg: Iarna in Nord. Un copilas cade de pe un acoperis si moare. Dar el are o prietena care stie sa citeasca in zapada ca intr-o carte deschisa ...

lilanda - "Doamna cu catelul", A.P. Cehov: Un domn observa zile la rind o doamna cu bereta, plimbindu-se la malul marii cu un pomeranian. Nimeni nu stia cum o cheama!

bombi - "Miorita": resemnarea in fata mortii. personajul principal descopera planul de a-l omori al colegilor sai

Salmida - "Tais de brici", W. Somerset Maugham: Nu se termina nici cu o moarte, nici cu o casatorie ... unul dintre personaje cauta absolutul citind si calatorind foarte mult ... lume interlopa, activitati mondene din care nu lipseste snobismul epocii. indiciu Indicii si despre autor: nascut in Franta din parinti englezi la sfarsitul sec. XIX si ramas orfan de ambii parinti la 10 ani; si-a scris impresiile ca agent de informatii si l-a inspirat apoi pe Ian Fleming in creearea renumitului personaj James Bond

Salmida - "Biblia": Carte care inca incita la interpretari si da nastere la puternice controverse.

bombi - "Winnetou", Karl May: Howgh!

buli - "Cartea cu Apolodor", Gellu Naum: un tenor a strabatut toata lumea ca sa ajunga la fratii de care ii era dor, dar cind colo ...

Andra_ - "Concert din muzica de Bach", Hortensia Papadat-Bengescu: Evenimentul monden al toamnei se pregateste intens in casa ei, fiind liantul ce o va uni sufleteste de chiar "eroul" principal al acestui eveniment. In jurul lor lumea traieste intens tradari, iubiri, schimbari dramatice de caracter. Cartea este parte dintr-o saga mai intinsa avand in centru o familie ramificata si prietenii ei. exista in carte un personaj feminin care din bun se face rau, dar rau cum numai un om bun care a fost ranit in bunatatea lui poate deveni.

Eliuta - "Sa ucizi o pasare cintatoare", Harper Lee: o fetita la varsta intrebarilor, un frate protector, un tatic avocat si...bau-baul din vecini.

cristina73 - "Shining", : O familie inzapezita in munti...bintuita de demoni...bucatarul vine in ajutor

Andrada - "Cel mai iubit dintre pamanteni", : Cosorul lui Moceanu a fost inventat de Moceanu

annie_xtreme - "Principele", Eugen Barbu: Despre coruptie, orgii si alchimie. Cartea asta mi-a dat mie ideea ca toate de la fanarioti ni se trag. E un scriitor roman ..E o scena oribila in carte cu un tanar violat cu un peste

annie_xtreme - "Anna (eu) Anna", Klaus Rifbjerg: O carte mai obscura...despre sotia unui ambasador. Se trezeste intr-o dimineata cu dorinta acuta de a-si omora fetita si isi da seama ca ceva e NU e in ordine. Porneste intr-o calatorie spre "acasa" alaturi de un fost puscarias. Pe tipa o cheama ca pe mine (aproape). Tara ei de origine e una nordica..

annie_xtreme - "Hristos rastignit a doua oara", Nikos Kazantzakis: Autor grec. Ce se intampla intr-un sat cretan in Saptamana Patimilor. lilanda: despre un sat cretan(sub ocupatie turceasca), de la inceputul secolului trecut, in care satenii pregateau o piesa si cautau "actori" pentru rolurile lui Iisus, Maria Magldalena, apostoli

lilanda - "Traieste-ti clipa", : Un barbat, in floarea virstei, locuieste in acelasi hotel cu tatal sau, fost medic, om cu situatie. Flacaul realizeaza insa ca el este un ratat; si-a parasit sotia si copii, n-a fost in stare sa duca la bun sfirsit mai nimic in viata, toate incercarile timide de a face bani au esuat lamentabil....incercase el odata sa speculeze la bursa de marfuri...ceea ce vrea este sa-si recistige respectul fata de sine si respectul tatalui sau!

descintec - "Unul, nici unul si o suta de mii", Luigi Pirandello: TOTUL porneste de la remarca nevestei: ca nasul lui atarna putin spre dreapta. Si omul intelege ca, din orice parte te privesti esti altul. Si imaginea surprinsa in oglinda e una ireala, pentru care trebuie sa opresti o clipa viata. Sau e artificiala, construita pentru oglinda, atfel decat e in absenta oglinzii. Si fiecare vazut de altii e altul in fiecare si strain de cel din el insusi. Si pana la urma isi lasa nevasta, isi doneaza averea bisericii si traieste intr-un azil.

descintec - "Pianista", Elfriede Jelinek: Muzica si durere. Durere si placere. nu-i doar durere la sufletel. E placere din durere cu lama, din pofta de pedeapsa cu biciul, legata cu hamuri de piele. E o carte despre educatie de fapt, ca zice ce se intampla daca fortezi copilu sa fac arta in loc de sex: copilu ajunge sa creada ca face arta, da-si pedepseste sexu cu lama. A fost innobelata anul asta. Limbajul e absolut fantastic.

Adela99 - "Vrajitoare de aprilie", Majgull Axelsson: o fata handicapata (doar fizic nu si intelectual sau sufleteste), trei surori, mama lor si un doctor. actiunea se petrece in Suedia anilor 50

lilanda - "Generalul armatei moarte", Ismail Kadare: Dupa 20 de ani de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial, un general italian se intoarce in Albania pentru a-si lua mortii acasa (deshumarea soldatilor italieni morti pe cimpul de lupta). Desi este pace, nimereste in plin razboi (rece) si generalul trebuie sa faca fata unei lumi diferite, unei mentalitati diferite de a lui... (autor albanez, insa cartea este cunsocuta, ecranizata)

lilanda - "Macbeth", William Shakespeare: A devenit rege pentru ca asa ii prevestisera vrajitoarele; a devenind rege dupa ce l-a imbatat pe fostul rege si l-a injunghiat la indemnul nevestei. A murit exact asa cum ii prevestisera tot vrajitoarele, de mina unui om nenascut(natural) de-o femeie

Adela99 - "Nana", Emile Zola: despre o prostituata care moare in mizerie... continuare a altei carti unde alcoolul si nu sexul (ca in cartea de fata) era cel destructiv... in cartea la care ma refer e vorba de fiica celei din cartea a carei continuare e

conchita - "O experienta personala", Kenzaburo Oe: Cum reactioneaza cineva cand i se naste un copil anormal? e o carte faimoasa, scriitorul e japonez

lilanda - "Muzeul Britanic s-a darimat!", David Lodge : Un tinar doctorant, catolic, isi vede viitorul compromis numai si numai din cauza restrictiilor impuse contraceptiei (mai cu seama celor referitoare la pilulele anticonceptionale) de catre Biserica Catolica.

smillaraaq - "Ingeri si demoni", Dan Brown: Roman de senzatie, Vaticanul e la un pas de a fi distrus de o bomba destul de neobisnuita

postat fara a sti regulile
iarina - "Ultimul suspin al maurului", Salman Rushdie: realism magic..mirodenii, mai ales piper, un baiat care imbatraneste foarte repede, o mama pictorita, foarte ciudata si nu in ultimul rand un deliciu lingvistic....ah..si va pot spune ca autorul este un maestru al destinelor povestite.


ANDRUSHKA - "Ciresarii", Constantin Chirita: Tineri, nelinistiti si cam...indoctrinati, exploreaza necunoscutul si se maturizeaza sub ochii nostri. O carte a generatiei 70-80. Un ciclu mai bine zis.

Andrada - "Mersul trenurilor": O carte despre promisiunea de a ajunge la timp in calatoriile vietii de zi cu zi. Nimic spiritual in carte oricit ai cauta. Chiar prozaic as spune


#3
bombi

bombi

  Membru matur

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunct
 • 1.530 mesaje

Postat 22 decembrie 2004 - 18:57

Jocul cu cartea (12)
Jocul cu cartea (13)

descintec - "Vicontele taiat in doua" + "Baronul din copaci", : A fost odata o lovitura de tun / Care l-a facut jumatate rau, / jumatate bun. Cine il lipeste? / Cine il iubeste. carte din aceeasi trilogie: Nu e maimuta, dar traieste in copaci.

vickic - "Satyricon", Petronius : Actiunea se petrece intr-un oras grec din sudul Italiei, aventuri homo si hetero sexuale, un personaj emblematic da o cina, faimoasa pentru prostul ei gust si felurile de mincare spectaculoase. a fost ecranizat de un regizor celebru. e o faza mortala in roman, cind personajul principal se dovedeste incapabil sa satisfaca o frumusete locala... regizorul care a ecranizat romanul se cheama Fellini

lilanda - "Portret in sepia", Isabel Allende: O tinara, a carei mama a murit la nasterea ei, a fost crescuta de bunica autoritara, intr-o tara straina. Tinara nu are prea multe amintiri din copilarie, dar noaptea este bintuita de cosmaruri (care ar avea loc in cartierul chinezesc ). Fiind la capatul unei relatii sentimentale, decide sa se intoarca in tara natala pentru a descoperi ce anume s-a produs in viata ei, in copilarie, incit a ramas atit de puternic marcata. cartea face parte dintr-o trilogie foarte in voga, in care femeii, ii este examinata viata intr-o maniera foarte intima! Bunica tinerei este personaj principal in alta carte a aceleiasi scriitoare...chilianca

Andra_ - "Ciresarii", Constantin Chirita: Victor, Lucia, Tic, Ursu, Maria, Dan, Ionel

bombi - "Iarna pe ulita", George Cosbuc: A-nceput de ieri sa cada / Cite-un fulg.

descintec - "Tinerete fara batrinete si viata fara de moarte", Petre Ispirescu: Valea Plangerii

bombi - "Luceafarul", Mihai Eminescu: Desi vorbesti pe inteles,/ Eu nu te pot pricepe.

annie_xtreme - "Elevul Dima dintr-a VII-a", Mihail Drumes: Despre un elev eminent care porneste o mica revolta in liceul sau. Actiunea se petrece in Romania...tipul asta planuieste o expeditie pe Dunare, dupa care una spre o insula nedescoperita, dupa care isi instiga colegii la "greva".

postat fara a sti regulile
ariadna33 - "", : Actiunea se petrece in Romania interbelica. El- celibatar, afaceri cu petrol, pasiuni-aviatia. Ea-provinciala cu un mariaj nereusit, reuseste sa puna pe picioare o afacere cu decoratiuni interioare.Ea ii decoreaza garsoniera din centrul Bucurestiului, se iubesc, se despart...se tot intalnesc...mai sunt niste persoanje nefericite (un gazetar sinucigas si o actrita vulgara).


carmenutza - "Padurea norvegiana", Haruki Murakami: Viata studenteasca a Japoniei anilor 60-70,un tanar indragostit de iubita prietenului..

iarina - "Manuscris gasit intr-un buzunar", Julio Cortazar: un ciclu de povestiri reunite intr-o carte: trei fetite care se joaca de-a statuile, o insula mediteraneeana la amiaza, o casa ocupata in mod bizar...

misty - "Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti", Radu Anton Roman: Romania pe papamond. Cu cratita prin tara, o carte mare pentru pofticiosi.

iarina - "Platforma", Michel Houellebecq: Un functionar francez obscur pleaca in vacanta in Thailanda, un fel de paradis al turismului sexual: intalneste aici ceva mai mult decat sexul,iubirea - in persoana unei frantuzoaice. Cartea are destule scene fierbinti. Frantuzoaica lucra tot in cadrul turismului

lilanda - "A patra mina", John Irving: Un ziarist, aflat in India, isi pierde mina, mincata de un leu....un chirurg asteapta demult operatia vietii sale - transplant de mina...o vaduva este dispusa sa doneze mina sotului sau, dar cere drepturi conexe asupra ei (a minii...)

iarina - "Poveste fara sfirsit", Michael Ende: Un baietel citeste ascuns in scoala o carte..constata cu uimire ca de fapt este unul dintre eroii cartii...basmul se deruleaza sub ochii lui, lumea povestilor incepe sa fie distrusa de lipsa de fantezie a oamenilor. Cartea a fost si ecranizata

Kehleyr - "Toate pinzele sus", Radu Tudoran: O corabie, aventuri pe mare, o fata frumoasa salvata, Tara de Foc

iren - "Cimitirul animalelor", Stephen King: Presimtiri sumbre si un cimitir mai ciudat... cimitirul apartinea amerindienilor... cartea e scrisa de un maestru al genului

Eliuta - "Cronica anilor risipiti", Serge Moscovici: viata unui evreu roman in Romania celui de-al doilea razboi mondial.Cartea e autobiografica si autorul, desi a copilarit in Romania, e un renumit sociolog si psiholog in Franta, cu doctoratul luat in Litere

lilanda - "Odiseea", Homer: Calatoria de 20 de ani spre casa a unui rege plecat 10 ani la razboi! casa=Itaca

Donia - "Donna Alba", Gib Mihaiescu: Un avocat tanar se indragosteste de o femeie frumoasa si misterioasa care se dovedeste a fi sotia maestrului pentru care el va lucra. Numele doamnei da si titlul cartii. Iar tanarul avocat ajunge pana la urma in gratiile femeii pe care o iubeste.

Donia - "Viata la tara", Duiliu Zamfirescu: prima carte dintr-un ciclu care descrie societatea romaneasca la sfarsitul sec.XIX (vechea boierime in lupta cu parvenitii)

iarina - "Cartea ceasului de nisip", Ernst Junger: un eseu erudit despre istoria instrumentelor de masurare a timpului, cu numeroase denumiri, utilizarile lor, din Antichitate si pana in zilele noastre. TIMPUL este eroul principal al cartii. Autorul e destul de cunoscut.

lilanda - "Jurnalul unui geniu", Salvador Dali: Carte jurnal despre constiinta propriului geniu. Autorul, pictor, a scris aceasta carte fara nici o urma de modestie...si avea dreptate!

carmenutza - "In fiecare zi Dumnezeu se roaga la mine", Chris Simion: Inspirata din povestea unei tinere care a avut acces la viata monahala. Experienta unei tinere careia mama ei, moarta fiind, ii transmite un mesaj. Sara este personajul principal. autoarea, destul de tanara si ea, a absolvit Academia de Teatru si Film.

carmenutza - "Alexis sau tratat despre lupta zadarnica", Marguerite Yourcenar: Carte de debut. Viata unui om pentru care societatea reprezinta un "stop" in calea exprimarii sentimentelor.Se exprima prin muzica. Intrerupe colegiul din cauza vulgaritatii colegilor.Se insoara. Sotia lui, Monique naste un copil care ii indeparteaza unul de altul.Renunta la pian....si de fapt in toata cartea este vorba despre o "lupta"

carmenutza - "Luni de fiere", Pascal Bruckner: 2 cupluri care se iubesc, croaziera, pasaje destul de scabroase pentru unii, depasirea limitei sexuale

annie_xtreme - "Corbul", Edgar Allan Poe: O poezie despre o pasare..de-a dreptul stresanta

bombi - "Dl Goe", I.L. Caragiale: 3 doamne insotite de un baietel fac o calatorie cu trenul.

annie_xtreme - "Delirul", Marin Preda: "Continuarea" romanului Morometii

sfarsitoarea - "Ultima noapte de dragoste, intiia noapte de razboi", Camil Petrescu: O noapte in care se termina ceva foarte frumos si incepe ceva foarte urat.

iubibubi - "La tiganci", Mircea Eliade: drumul spre moarte trece printr-un... "bordei" cu 3 fete. fetele sunt "pazite" de o baba-vames

iarina - "Amantii din Bizant", Mika Waltari: Tragica poveste de iubire care se dezvolta pe fundalul istoric al ultimelor luni de dinaintea caderii Constantinopolului in mina otomanilor. Hint: cum i se mai spunea Constantinopolului?

bombi - "Uite, vine Mos Craciun", Otilia Cazimir: - Buna seara, buna seara! / Iaca, vin cu sanioara / Si cu daruri proaspete. / Bucurosi de oaspete?

ancuta06 - "Un altfel de Craciun", John Grisham: Un cuplu se hotaraste sa nu mai sarbatoreasca Craciunul, avand in vedere cati bani se duc, si deoarece singura lor fiica, era plecata din oras. Vor, in schimb, sa plece intr-o vacanta, intr-o tara insorita. In ultima zi, afla ca fiica lor soseste acasa sa petreaca cu ei sarbatorile.

dana_ene - "Misery", Stephen King: Drama in care personajele principale sunt un celebru scriitor de romane si o infirmiera, mare admiratoare a lui

lilanda - "Veronika se hotaraste sa moara", Paulo Coelho: O tinara,si frumoasa si desteapta, descopera intr-un spital de boli nevroase viata adevarata, sentimente adevarate....si asta chiar daca viata ei inainte de incercarea de a se sinucide parea a fi reala

mihaela_s - "Sfirsit de mileniu", Radu Tudoran: Titlu generic sub care au aparut 6 volume dintr-un ciclu epic care infatiseaza romantat istoria secolului XX asa cum a trait-o si inteles-o autorul, la varste succesive, din copilarie pana la maturitate. E un scriitor roman foarte cunoscut, care a decedat in 1992. Primul roman din seria celor 6 se numeste Casa Domnului Alcibiade. Al doilea: Retragerea fara torte

ancuta06 - "The Little Friend", Donna Tart: Romanul debuteaza cu tragedia mortii unui baietel, care a fost gasit spanzurat afara, in gradina casei, de Ziua Mamei. Afara, mai fusesera si surorile lui, una in varsta de 4 ani, iar alta de cateva luni. Apoi actiunea este reluata in momentul in care surioara cea mica avea 12 ani, si se hotaraste sa il gaseasca si sa il pedepseasca pe asasinul fratelui sau. Cealalta surioara, care atunci avea 4 ani, desi fusese, practic, de fata, probabil ca din cauza socului nu isi amintea nimic. Astfel, nu prea a existat nici un suspect, si nu a fost gasit nici un vinovat. autoare e Donna Tart

ancuta06 - "Scrisoarea I", Mihai Eminescu: un poem romanesc bine cunoscut. Una dintre tematicile cuprinse in poem este cosmogonia. O alta este drama omului de geniu. Hint: e una dintre "scrisori"

Adela99 - "Dispretul", Alberto Moravia: o rescriere moderna a mitului lui Ulise. scriitor italian. combinatie intre Homer si Freud. autorul e considerat cel mai mare romancier italian din toate timpurile. totul porneste de la faptul ca sotia nu-l mai iubeste ci chiar il dispretuieste. cautarea motivelor duce la rescrierea mitului. autorul a scris si sub pseudonimul Alberto Pincherle. secventa din filmul cu acelasi nume ca si cartea pe care o cautam

scarmanus - "Numele trandafirului", Umberto Eco: Evul Mediu, "fructul oprit" intr-o biblioteca a unei manastiri de calugari, crime atroce in randul calugarilor, faptas necunoscut.

Adela99 - "Fetita cu chibrituri", Hans Christian Andersen: o poveste trista de care imi amintesc intotdeauna in preajma sarbatorilor de iarna ... despre o fetita blonda, desculta prin zapada

scarmanus - "Lolita", Vladimir Nabokov: Roman "pedofil" de mare senzualitate artistica.

iarina - "Parfumul", Patrick Suskind: Cum este sa simti toate miresmele numai pe ale propriului tau corp nu? Sa constati ca de fapt tu nu mirosi a nimic in timp ce lumea intreaga este un noian de parfumuri? Si daca ai crea un parfum...

scarmanus - "Tudor Ceaur Alcaz", Ionel Teodoreanu: te face sa te gandesti la Medeleni, dar nu e, conace, dulceturi, vremuri de mult apuse, copilarii cum nu mai traiesc copii azi. E un roman scris de autorul Medelenilor, eroul principal e copilaria, dragostea si un anume Tudor. Tudor copil are o casa intr-un copac din curtea casei, tatal lui e un fost general (parca) de armata, cunoaste dragostea in diferite prototipe feminine

iarina - "Nimic nou pe frontul de vest", Erich Maria Remarque: primul razboi mondial..o generatie distrusa..o poveste de cealalta parte a frontului/cea germana

Adela99 - "Alice in tara minunilor", Lewis Caroll: o poveste fantastica despre o fetita care se plictiseste ... dar in lumea viselor totul e posibil ... si poti intalni tot felul de fapturi ciudate... un iepure alb cu ochi rosii care e foarte grabit pentru ca uitandu-se la ceas constata ca e in intarziere

iubibubi - "Colectionarul", John Fowles: un barbat urmareste din umbra o femeie de care este indragostit. face toate aranjamentele pt. a o rapi: isi cumpara o casa la tara, cu pivnita si o masina. planurile ii reusesc intr-o seara, cand femeia se intoarce singura acasa, de la un film...

descintec - "Calatoriile lui Gulliver", Jonathan Swift: Yahoo...Houyhnhnm

Llaura - "Casa de nisip si ceata", Andre Dubus III: Dintr-o regretabila eroare, o tipa cu darul bauturii e evacuata din casa mostenita de la taica-su, pentru taxe neplatite. Un colonel imigrant cumpara casa. cartea are un titlu ... meteorologic; in 2003 s-a facut si un film dupa ea.

iarina - "Cronica pasarii arc", Haruki Murakami: Un tanar duce o viata linistita impreuna cu sotia, insa disparitia motanului precum si cea a sotiei ii dau viata peste cap.Pleaca in cautarea ei si se intalneste cu personaje extrem de ciudate.

cristina73 - "Toate pinzele sus", Radu Tudoran: Un echipaj inimos...aventuri pe mari si oceane...bastinasi din America de Sud vorbind romaneste

aschiutza - "The Lady and the Unicorn", Tracy Chevalier: O tapiterie si multe povesti de iubire. Scriitorul e contemporan. Scriitorul a avut de curind un roman de succes dupa care s-a facut film. Actiunea romanului e in Franta, cindva in trecutul indepartat.

aschiutza - "Cavalerii ordinului Basarab", Ioan Dan: Cei trei muschetari in varianta valaha.

descintec - "Schimb de dame", David Lodge: Nevasta ta va fi a mea. Si viceversa Amandoi profesori universitari. De limba engleza. Pe continente diferite.

descintec - "Ginduri ascunse", David Lodge: De acelasi autor: poveste de dragoste..incestuoasa :)...cu e-mail.

descintec - "Imparatul mustelor", William Golding: Educatia..si legile..sunt necesare pentru a proteja societatea de violenta. Asta invata un grup de copii ce supravietuieste unei catastrofe. ceata de copii, salbaticita, omoara cu cruzime doi dintre ei.

anamari - "Cronica unei morti anuntate", Gabriel Garcia Marquez: un oras intreg stie ca se planuieste moartea sa, si cu toate acestea nimeni nu reuseste sa o previna. autorul e columbian... In povestea aceasta ucigasii anunta ca moartea sa va avea loc...e o chestiune de onoare.

lilanda - "Culoarea curcubeului '77", Paul Goma: Jurnalul unui disident roman si anul marelui cutremur din Romania

misty - "Iulian", Gore Vidal: Secolul IV, Imperiul Roman; un imparat tanar incearca sa restaureze helenismul, zeii pagani si riturile mithraice. Imparatul este cel numit de crestini "Apostatul". Constantin cel Mare ii era unchi, daca tin minte bine. Personajul principala urcat pe tron la 29 de ani, in 361, si a fost asasinat 4 ani mai tarziu. "nebunia" lui a fost sa incerce sa schimbe mersul lumii: a vrut sa opreasca extinderea monoteismului si sa se revina la cultul vechilor zei pagani. Si autorul..o figura (suntem contemporani). Iata cea mai cunoscuta "zicere" a lui: There is not one human problem which could not be solved if people would simply do as I advise. Dar si: Whenever a friend succeeds, a little something in me dies.

amuleta - "Spovedanie pentru invinsi", Panait Istrati: Carte autobiografica relatind dezamagirea provocata de o calatorie in URSS, in 1927. Pasaj de la inceputul calatoriei: "in ciuda a toate, Uniunea Sovietica trebuie sa ramina pentru proletariatul mondial ceea ce este ea in realitate : fortareata inexpugnabila, impotriva careia capitalismul va trebui sa se prabuseasca, intr-o zi." Pasaj de la sfirsitul calatoriei: "Nu-i deloc vorba, aici, de socialism, ci de o teroare care trateaza viata umana ca material bun pentru razboi social." Ca rezultat, ziarul comunist "L'Humanite" il terfeleste prin noroi.

iarina - "Pinza de paianjen", Cella Serghi: Un roman de dragoste si nu numai, actiunea se petrece in perioada interbelica, numele eroinei este Diana. Romanul este scris de o femeie.

Ana Stroe - "Maitreyi", Mircea Eliade: el, autorul, aflat intr-o tara cu alt tip de civilizatie si obiceiuri se indragosteste de o localnica; cartea apare ca o oda a iubirii, dar peste ani apare cartea-replica a eroinei care neaga in general frumoasa poveste de dragoste.

Ana Stroe - "Uimire si cutremur", Amelie Nothomb: eroina-autoare, tinara si inteligenta povesteste cu simtul umorului experienta de la firma unde lucreaza, in Japonia; datorita tiparelor sociale, a misoginismului masculin, dupa "masinatii" de culise ajunge sa lucreze tocmai la ...toaleta barbatilor unde imparte hirtia igienica.

Kehleyr - "Misterioasa flacara a reginei Loana", Umberto Eco: Eroul cauta sa isi recapete memoria personala rascolind prin cartile, jurnalele si revistele adolescentei si copilariei. Titlul cartii este de fapt titlul unei povestiri pe care o citise eroul cand era copil.

annie_xtreme - "Moulin Rouge", Pierre la Mure: Biografia unui pictor pitic. Cartea poarta numele unui celebru club parizian pentru care pictorul de care vorbeam a facut un afis publicitar . Primul advertiser adevarat

bubi - "Jurnalul unei fiinte greu de multumit", Jeni Acterian: Jurnal; autoare interbelica, parte dintr-o familie de origine armeana extrem de prolifica in plan cultural in perioada ante si interbelica.

annie_xtreme - "Doctorul Aumadoare", Kornei Chukovsky: Pe sora lui o chema Varvara. Ea ura animalele. Si el iubea animalele...In carte e vorba despre un animal pe care il cheama Trage-Impinge.

iren - "Decameronul", Giovanni Boccaccio: Povestiri nitel fara perdea din Italia veche

iarina - "Scrisori persane", Montesquieu: Cel mai simplu mod de a reda moravurile unei societati este de a o privi prin ochii unui strain...ochii unui strain prin care cunostem Parisul, societatea franceza dar cu ceva vreme in urma... nishte scrisori...

Sabrina - "Dans dans dans", Haruki Murakami: roman de un realism fantastic, in care toate itele se incurca si se descurca in jurul unui hotel. Romanul este postmodernist, iar eroul-narator incearca sa se regaseasca pe sine si intrega lui aventura initiatica incepe si se termina la un hotel. cartea seamana cu un roman politist, plin de indicii. actiunea cartii se petrece mai intai intr-un oras inzapezit din nordul unei tari indepartate, apoi in capitala, apoi in niste insule exotice, ptr ca apoi sa revina in capitala si in orasul din nord

Sabrina - "Fata cu cercel de perla", Tracy Chevalier: O tanara fata e nevoita sa-si paraseasca familia ptr a fi slujnica in casa unor catolici. Datorita simtului ei estetic deosebit ea devine un fel de ucenica a barbatului casei, de care se simte tot mai atrasa.

cristina73 - "My Sister's Keeper", Jodi Picoult: Doua surori. Una grav bolnava,cealalta conceputa sa o insanatoseasca. Cea din urma refuza insa la moment dat sa-si mai ajute sora bolnava. Sora mai mare are leucemie iar cea mica a fost conceputa special de parinti "in eprubeta" pt a-i servi ca donor surorii mai mari. Pina cind sora mai mica isi da parintii in judecata pt drepturile asupra corpului propriu.

dana_ene - "Tess D'Urberville", Thomas Hardy: Personajul principal este o tanara care a fost violata inainte de a se casatori, viol care o va marca intreaga viata. Romanul a fost ecranizat prin 1980, in rolul principal a jucat o actrita celebra, de origine germana, care a avut o relatie de dragoste cu Roman Polanski. In finalul filmului apare monumentul de la Stonehedge.

bombi - "Firma", John Grisham: Afara-i vopsit gardul (firma de avocatura), inauntru leopardul (Mafia)

anamari - "Ultimul suspin al maurului", Salman Rushdie: povestea unui om pe care religia diferita, familia si faptul ca se dezvolta precum fat frumosul din poveste-intr-un an cat altii in doi il "imping" catre solitudine, marginalizare... cartea nu spune numai aceasta poveste, se impletesc mai multe povesti-pasionante(pasionale) povesti de dragoste ale bunicilor, parintilor, precum si "povesti" despre schimbari politice si de mentalitati in aceasta tara estica/cu o cultura veche, impresionanta. Personajul de care am vorbit cunoaste prima experienta pasionala/erotica la 10 ani-pentru ca are corpul unui barbat de 20 de ani... autorul e celebru pentru ca a fost condamnat la moarte.

iarina - "Nunta in cer", Mircea Eliade: doi barbati se intalnesc la vanatoare si ajung sa-si povesteasca marea lor dragoste....in final constata ca era vorba de aceeasi femeie.

Kehleyr - "Ocolul Pamintului in 80 de zile", Jules Verne: Un pariu si o calatorie contra cronometru.

bombi - "Padurea spinzuratilor", Liviu Rebreanu: De o parte si alta a Curtii Martiale

iileana - "Simion liftnicul. Roman cu ingeri si moldoveni", Petru Cimpoesu: Cartea despre un bloc din Bacau doldora de locatari pestriti si despre un soi de Mesia aparut acolo. Spre deosebire de tizul sau care propovaduia din virful unui stilp, profetul nostru bacauan se aciuase in...lift! Timp: anul de 1996, miez de tranzitie romaneasca. Loc: un bloc din Bacau, populat de personaje caragielesti, de toate felurile, ca noi toti. Miracol: un locatar daruit, pesemne, cu har, se izoleaza in lift, discuta cu ingerii, da raspunsuri-parabola la micile-mari probleme tipic romanesti (sau nu?) ale vecinilor. Premiul Uniunii Scriitorilor in anul aparitiei si oaresce vilva.

iileana - "Fetita de pe Terra", Kiril Buliciov: boscheteii care lipaie lasind urme de compot pe jos, paingul tesator-troglodit, indicatorul cel pufos care-si schimba culoarea dupa starea de spirit, broasca-testoasa-de-diamant... astea si multe altele sint animalutele cu totul si cu totul speciale pe care personajul principal al cartii le aduna de prin tot cosmosul pentru o gradina zoologica de pe Pamint. Personajul principal, Alisa, isi insoteste tatal pe alte planete mai mult sau mai putin explorate pentru a aduna animale pentru gradina zoologica din Moscova. Asta-i scopul oficial al expeditiei, insa lucrurile se complica atunci cind fetita incearca sa rezolve misterul disparitiei celui de-al doilea capitan

anamari - "Minunatele aventuri ale lui Nils Holgerson", Selma Lagerlof: din pusti pitic si din pitic pusti...si mereu in compania gastelor.

bart - "Despre dragoste si alti demoni", Gabriel Garcia Marquez: Un preot se indragosteste de o fata de 12 ani (si viceversa); care a fost dusa la manastire ca fiind posedata de demoni. Fata avea parul roscat si n-a fost tunsa deloc pana la varsta asta. Cartea incepe cu dezafectarea unor cripte vechim de sute de ani, de unde incepe sa curga suvoaie parul fetei. Printre "demonii" aia este si unul mai special.

bombi - "Dumbrava minunata", Mihail Sadoveanu: O fetita fuge de acasa impreuna cu catelul.

bombi - "Hamlet", William Shakespeare: To be, or not to be


#4
bombi

bombi

  Membru matur

 • Membri
 • PunctPunctPunctPunct
 • 1.530 mesaje

Postat 24 martie 2005 - 19:40

Jocul cu cartea (14)

Kehleyr - "La rascruce de vinturi", Emily Bronte: Ei se iubesc de copii, ea se marita cu altul, el revine dupa ani doritor de razbunare, ea moare, el moare, generatia urmatoare readuce pacea prin dragoste. Majoritatea povestii este relatata de menajera unui chirias.

smillaraaq - "Memorialul manastirii", Jose Saramago: "Dumnezeu nu are mina stinga pentru ca la dreapta lui isi aseaza alesii, si, de vreme ce osinditii se duc in iad, la stinga lui Dumnezeu nu se mai aseaza nimeni" ... sau poate El insusi e de-a dreapta unui alt Dumnezeu? Un rege hotaraste sa construiasca o manastire ... undeva prin Portugalia

smillaraaq - "Diavolul se imbraca de la Prada", Lauren Weisberger: O comedie neagra inspirata din experienta autoarei ca ucenica in redactia unei mari reviste de moda

lilanda - "Ma dau in vint dupa cumparaturi", Sophie Kinsella: E desteapta, eleganta si da sfaturi altora de cum sa-si cheltuiasca banii. Insa daca cititorii ei ar sti cum ii cheltuie ea pe-ai ei (banii, adica), ar fi ingroziti!!! Nu se poate opri de la shopping....

buli - "Meserie!", : romanul industrial de dragoste cu aplicatii practice. amor intre ea, profesor univ de literatura si el, director la o fabrica. autorul este englez si romanul este o satira la adresa guvernarii Thatcher a anului industriei

descintec - "Tunelul", Ernesto Sabato: o dragoste patologica, de cartita oarba. el era pictor. ea sotie de orb. o omoara. cartita oarba e pleonasm. cred ca trebuia sa zic cartita cu nasu infundat

Kehleyr - "Ion", Liviu Rebreanu: Iubirea pentru pamant este mai presus decat iubirea pentru o femeie.

buli - "Dupa banchet", Yukio Mishima: amor la virsta a 3-a intre un politician si o proprietareasa de restaurant. in Japonia. actiunea se petrece dupa cel de-al doilea razboi mondial. ea e japoneza iar el e implicat direct in cursa electorala pentru postul de guvernator

Sabrina - "Magicianul", John Fowles: Un interesant joc al puterii spiritului care se petrece pe o insula greceasca.

mitzura - "Razboiul sfirsitului lumii", Mario Vargas Llosa: O alegorie despre puterea religiei si a credintei de a transforma oamenii, despre fanatism si bigotism pe alocuri, in serton-ul brazilian. Serton sunt podisurile inalte din nordul braziliei.. un razboi dus de armata braziliana pentru distrugerea unei comunitati religioase adunate in jurul unui profet - care are puterea de a schimba pana si oamenii cei mai apropiati de diavol si a-i transforma in buni crestini.

iren - "Changi", James Clavell: Americani intr-un lagar japonez.

Kehleyr - "Imaginea din oglinda", Sandra Brown: Ea traieste viata altei femei si iubeste sotzul altei femei. (bombi: Sandra Brown) una dintre primele traduse la noi

iarina - "M-am hotarit sa devin prost", Martin Page: "Sursa nefericirii lui consta in faptul ca gandea prea mult"

iren - "Plan diabolic", Rodica Ojog-Brasoveanu: Cacealma intr-un avion- cartea are autor roman. In carte se mai amintesc si ororile nazismului, si ale unui doctor Mengele

Sabrina - "Casa spiritelor", Isabel Allende: Povestea vietii unei familii sud-americane, care surprinde mai multe generatii. Cartea incepe cu povestea unei fetite care intra in mutenie din propria ei vointa, pana la varsta maritisului.

pumpkin - "Harry Potter si piatra filosofala", J.K. Rowling: Un baiat de 11 ani crescut de matusa si unchiul lui primeste intr-o zi o scrisoare misterioasa de la Scoala de...

Sabrina - "Cartea fericirii", Nina Berberova: Sinuciderea unui prieten din copilarie, un tanar muzician, in camera unui hotel din Paris, ii trezeste eroinei amintiri de mult uitate despre copilaria petrecuta in Rusia.

lilanda - "Valsul de adio", Milan Kundera: O comedie burleasca, sexoasa care se petrece intr-o clinica de fertilizare. Personaje pitoresti ca doamne infertile, dar cu aspiratii, un medic dedicat, dar suspectat ca ar avea implicatii mult prea personele cu clientele (care ramin gravide ), o asistenta medicala insarcinata, un individ scapat dintr-un lagar stalinist.

lilanda - "Opera de trei parale", Bertolt Brecht: scriitura (celebra) de....teatru muzical. O comedie sardonica ce se petrece intr-o lume antreprenoriala a cersetorilor, hotilor si prostituatelor...

pumpkin - "Pe aripile vintului", Margaret Mitchell: E tanara si frumoasa....dar nu il poate avea pe barbatul de care e indragostita. Razboiul ii schimba viata....si un alt barbat incarca sa o imblanzeasca...

iileana - "Marea teorema a lui Fermat", Simon Singh: Povestea minunata a demonstratiei celei mai incitante teoreme din istoria matematicii. Si anume ca: "Este imposibil ca un cub sa fie exprimat ca suma a doua cuburi sau ca puterea a patra sa fie rescrisa ca suma a doua puteri de ordin patru sau, in general, ca orice numar care este o putere mai mare decat doi sa reprezinte o suma de puteri, ca in cazul patratului". Aflarea demonstratiei a durat 358 de ani...

bombi - "Al cincilea as", Rodica Ojog-Brasoveanu: Spionaj si contraspionaj in timpul celui de-al doilea razboi mondial pe plaiuri mioritice. Personajul principal e o tipa.

buli - "Eugenie Grandet", Honore de Balzac: fiica "omului cel mai impus din tinut" zgircit si cam ciudat se indragosteste de verisorul din capitala (falit, desigur). ea ii daruieste mica ei comoara, iar varul face avere in Indii. desi isi jurasera dragoste vesnica, fiecare se casatoreste cu altcineva. se intimpla in Franta. iar pe eroina o cheama ca pe carte. sau mai degraba invers. o familie din provincie, tata, mama si fiica. ajung bogati datorita mostenirilor si zgirceniei tatalui. fata e deja oarecum "promisa" acolo in localitate. apare varul de la Paris, spilcuit si rafinat si eroina se innamoreaza lulea. tatal varului moare si il lasa lipit pamintului. fata ii da toti banii ei, iar varul merge in Indii si face avere. in schimb isi uita juramintele de dragoste si, la intoarcere, se casatoreste din interes. se casatoreste si ea insa sotul ei moare si ramine tinara vaduva bogata.

pumpkin - "Pendulul lui Foucault", Umberto Eco: Banuieste ca a descoprit o conspiratie a templierilor......si apoi dispare. Cei trei carora le-a impartasit ideea lui sunt ajutati de un individ misterios in descoperirea istoriei secrete a lumii...

annie_xtreme - "Winnetou", Karl May: Povestea calatoriilor unui european prin vestul salbatic. Prima carte dintr-un ciclu luuuung.

postat fara a sti regulile
dani_da - "", : Ea fata saraca, crescuta in cartier sarac, frumoasa, senzuala se indragosteste de un tanar bogat Nicky, cel care ii spune prima data "domnisoara" desi ea era o fatuca in picioarele goale...Ea isi doreste cu orice pret sa devina iubita lui, trece prin patul unui libidinos mosier bogat, ajunge sotia acestuia si apoi foarte bogata il intalneste din nou pe Nicky.


sfarsitoarea - "Vraciul", Tadeusz Dolega-Mostowicz: Medic, parasit, plecat, amnezie, reintors in plina glorie.

sfarsitoarea - "Mama si copilul", Emil Capraru, Herta Capraru: O carte cam nelipsita din biblioteci. Citita din scoarta in scoarta timp de 9 luni, apoi timp de inca un an, apoi mai rar ... din ce in ce mai rar ... pe unde am pus cartea aia ca ii trebuie vecinei? Dar o vreau inapoi ca poate imi mai trebuie si mie.

iileana - "Ondine", Jean Giraudoux: O minunata si imposibila poveste de dragoste intre o sirena si un cavaler frumos si prost. E o piesa de teatru. Frantuzeasca, dar se intimpla pe malul Rinului. Autorul, dramaturg francez, e cunoscut mai cu seama pentru preluarea in cheie moderna, plina de fantezie si umor, a mai multe teme clasice de tragedie greaca antica...

alinuche - "Sabia dreptatii", AJ Cronin: Personajul principal afla ca tatal sau este inchis pe viata pentru crima - pana atunci maica-sa ii spusese ca e orfan de tata. Indura multe pana reuseste sa isi elibereze tatal. Autorul cartii este nuvelist scotian.

Sabrina - "De veghe in lanul de secara", JD Sallinger: Un tanar cu probleme trece printr-o serie de intamplari care il vor ajuta sa se maturizeze. Autorul cartii este american.

ANDRUSHKA - "Groapa", Eugen Barbu: Bucurestii de odinioara..mahala...aroma de gunoaie si pamant reavan, hoti de cai, borfasi si cutitari, iubiri de la marginea societatii...viata,in general. Si vorba mea favorita:" de-ar fi dreptatea o sarma, as indrepta-o eu"

pumpkin - "Clientul", John Grisham: un baiat....mafie...un avocat...un procuror

lilanda - "Pluta de piatra", Jose Saramago: Din cauza unei falii, o tara se desprinde de Europa, devine insula si pluteste in deriva, pe ocean. Politicienii se dezic de catastrofa, iar sarcina de a explica fenomenul revine unui grup de oameni, care pornesc astfel, odata cu insula, intr-o calatorie intiatica...unul dintre ei arunca o piatra in apa!!!

pumpkin - "Cinci saptamini in balon", Jules Verne: O calatorie mai putin obisnuita pentru explorarea teritoriilor africane. Hint : mijlocul de transport e mai putin obisnuit.. este primul roman al unui foarte indragit scriitor, autorul primelor romane SF din lume.

lena - "Doamna si licornul", Tracy Chevalier: El este un artist incredintat cu crearea unei opere de arta pentru un nobil parizian...sfarseste prin a se indragosti de fiica acestuia, relatie condamnata de la inceput, ajunge la Brussels unde ceea ce el desenase devine una dintre cele mai faimoase tapiserii din lume.

lilanda - "Regele Lear", William Shakespeare: Varianta dramatica a basmului neoas romanesc si ispirescian "Sarea-n bucate

lena - "", : Ea retraieste amintirile copilariei din prisma unui emigrant cu idei de stanga tocmai in tzara careia ii datoreaza in viziunea ei statutul de emigranta...parfumul locurilor natale o urmareste peste tot, ca si vinul renumit al tzarii ei!Intrebari Panica

 • Bebe nu doarme

  AlinasiIanis
  - ian 27 2022 21:15

 • 4 luni

  adelina_potcovaruuu
  - ian 27 2022 14:04

 • Hcg-beta

  Alina21Lucian
  - ian 26 2022 20:07

 • Vitamina

  adelina_potcovaruuu
  - ian 26 2022 13:03

 • Secretii maronii

  Alexa.ceza
  - ian 26 2022 05:37

Bloguri

 • Achiziitii

  Btyart
  - Ieri, 23:37

 • Primul trimestru de sarcină

  Lorysha
  - Ieri, 22:34

 • am primit geanta bebelusului

  ramonateo11
  - Ieri, 21:58

 • Primul set de analize

  Madanaty
  - Ieri, 20:09

 • Sarbatorile de iarna cu bebe in burtica!

  Lallaa
  - Ieri, 19:33

Retete

 • Pancakes cu cereale Cheerios Ovaz

  GratielaPopa
  - iun 11 2020 22:19

 • briose cu fructe de padure si Nestlé Cheerios

  GINA-MONICA
  - iun 03 2020 08:33

 • Tarta de prune si miere

  Anda08
  - aug 20 2019 12:37

 • Salata de capsuni

  Anda08
  - iul 03 2019 12:02

 • Clatite sau pancakes cu nuca de cocos si fructe

  Anda08
  - mar 29 2019 12:13

Ultimele aprecieri

 • Judoka02Poza lui %s

  Judoka02
  ii multumeste lui

  Collins20
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • ElkiaPoza lui %s

  Elkia
  ii multumeste lui

  devo
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • Letitia1Poza lui %s

  Letitia1
  ii multumeste lui

  Marox
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • Letitia1Poza lui %s

  Letitia1
  ii multumeste lui

  szivarvany
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • Letitia1Poza lui %s

  Letitia1
  ii multumeste lui

  viviana
  pt. aprecierea acestui mesaj

 • - TOP 50 reputatii -