Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

Suedia, tara unde politicienii nu au privilegii, doar responsabilitati

politicieni

16 raspunsuri la acest subiect

#1
Alizee

Alizee

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.337 mesaje

Postat 24 aprilie 2015 - 16:58

In antiteza cu politienii romani care vor cat mai mult si fura tot ce se poate, politicienii suedezi nu au prea multe beneficii, in schimb, au responsabilitati, iar la vot, merg 80 % din cetateni.

 

 

" In topul 2013 al celor mai fericite tari, Suedia figureaza pe locul 5, dupa Danemarca, Norvegia, Elvetia si Olanda, in timp ce Marea Britanie este abia pe locul 22, iar Romania pe locul 90.

Tarile "fericite" au in comun mai multe lucruri, printre care un venit mare pe cap de locuitor, o viata sanatoasa si, mai ales, absenta coruptiei la nivelul liderilor, explica John Helliwel, profesor de economie la Universitatea British Columbia. De asemenea, implicarea oamenilor in viata "cetatii" este tratata cu foarte mare seriozitate.

Reportajul "Suedia - Taramul politicienilor fara privilegii" ("Sweden - Land of Politicians Without Privileges"), difuzat de televiziunea braziliana TV Bandeirantes, ne prezinta o lume despre care, obisnuiti cu situatia din Romania, ne e greu sa credem ca exista cu adevarat.

 

Suedia este o monarhie constitutionala. Din 1971, Parlamentul tarii este unicameral si are 349 de membri, alesi prin vot direct si proportional, ei reprezentand 9,2 milioane de cetateni. Regele Carl al-XVI-lea Gustaf indeplineste doar functii ceremoniale, cele politice fiind preluate de Purtatorul de Cuvant al Parlamentului.

Statul este conceput ca un sprijin pentru toti cetatenii sai, care sunt tratati echitabil prin intermediul unor servicii sociale consistente, bazate pe o economie solida. Aceste servicii sunt asigurate tuturor gratuit, indiferent de venituri sau clasa sociala. In schimb, taxele sunt mari, dar ele se intorc sub forma de pachete de asistenta sociala.

Aceasta relatie intre stat si cetateni face ca alegerile sa fie extrem de importante pentru suedezi. Conform statisticilor, peste 30% dintre ei sunt membri in diverse partide si peste 80% sunt membri de sindicat.

Prezenta la alegerile organizate la fiecare 4 ani este de peste 80%. Suedezii considera dezbaterile politice si prezenta la vot esentiale pentru democratie.

Fara privilegii sau lux pentru politicieni

Tara este condusa de clasa politica, nu de rege, iar suedezii sunt extrem de implicati si de atenti la activitatea depusa de cei carora le dau votul, motiv pentru care acestia nu au privilegii si nici nu beneficiaza de conditii de lux.

Pana in 1990, in Suedia nici nu existau locuinte puse gratuit la dispozitia parlamentarilor. Acestia obisnuiau sa doarma pe canapelele din birourile lor, situate in cladirea Parlamentului.

In prezent, parlamentarii suedezi au la dispozitie garsoniere detinute de stat, cu o suprafata de circa 40 de metri patrati. Singura camera este folosita atat ca living, cat si ca dormitor. Spalatoria este comuna, iar demnitarii trebuie sa se programeze din timp daca vor sa isi spele asternuturile.

Sunt si parlamentari care traiesc intr-un spatiu chiar mai mic, de doar 18 metri patrati. In aceste cazuri, inclusiv bucataria este impartita in comun. Nu exista personal de serviciu, iar regulile sunt stricte: "Pastrati curatenia".

 

 

http://www.ziare.com...ilitati-1278259

 



#2
andaghe

andaghe

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 8.396 mesaje

Postat 24 aprilie 2015 - 17:13

Bravo pentru ei!

Diferenta intre noi si ei cred ca este mult mai veche, de la originea poporului.... 

Ei, de origine germanica, pare-mi-se, au alta structura fata de noi, cu totii sunt mai civilizati si inclinati sa iubeasca/respecte regulile.... situatia lor de astazi e reflexia actiunii si mentalitatii fiecarui cetatean de rand in parte.... si la noi la fel!

Ii invidiez in primul rand pentru ca sunt ambitiosi si perseverenti!



#3
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 25 aprilie 2015 - 10:45

Iliescu spunea in '90 ca idealul FSN-ului este modelul suedez!

Problema este ca se confirma sloganul din Piata Universitatii "cine-a studiat la rusi, nu poate gandi ca Bush".

Nu poti construi democratia si nu poti concepe o putere transparenta si cu reprezentanti fara priviliegii, cand structura puterii ea este conceputa de activisit comunisti si de ofiteri pentru care comanda si centralismul sunt sfinte.

 

Tarile "fericite" au in comun mai multe lucruri, printre care un venit mare pe cap de locuitor, o viata sanatoasa si, mai ales, absenta coruptiei la nivelul liderilor, explica John Helliwel, profesor de economie la Universitatea British Columbia. De asemenea, implicarea oamenilor in viata "cetatii" este tratata cu foarte mare seriozitate.

Citatul mi se pare nefericit pentru ca amesteca efectul- nivelul de trai ridicat- cu cauza: implicarea cetatenilor si nominalizeaza efectul primul si cauza la final.

 

Tocmai pariticiparea cetateniilor a facut ca politica sa fie transparenta, justitia sa fie justitie si sa nu existe coruptie, si asta a dus la cresterea nivelului de trai.

Daca ai justie sigur ca nu ai nevoie de imunitate.

Imunitatea este necesara acolo unde exista riscul ca justitia sa faca abuzuri.

Existenta imunitatii recunoaste disfunctionalitatile din justitie si ar fi gresit sa se renunte la imunitate inainte de a rezolva independenta si onestitatea justitie.

 

Starea modesta a veniturilor este consecinta faptului ca cetatenii au posibilitatea sa decida. Daca era la latitudinea parlamentarilor si cetatenii nu-i puteau sanctiona, cu siguranta ca si parlamentarii lor aveau venituri "nesimtite".

Daca 30% sunt membrii de partid inseamna ca hotararile din partide se iau in urma dezbaterilor, si nu de niste lideri din capitala. Daca ar fi fost ca la noi atunci nimeni nu si-ar fi pierdut timpul si nu ar fi platit cotizatie ca sa lipeasca afise.

Din cauza asta afirm ca reforma in Romania trebuie sa inceapa cu reforma in interiorul partidelor, pentru ca un partid ajuns la putere aplica la nivel guvernamental cultura manageriala interna.


Editat de Deceneus, 25 aprilie 2015 - 11:12 .


#4
iulia_b

iulia_b

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 1.022 mesaje

Postat 25 aprilie 2015 - 11:07

In opozitie, un parlamentar "neica-nimeni" (ca mai toti) din Romania cere salariu de 3500 euro...pentru nimic.

http://www.ziaruldei...roa--94306.html



#5
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 21 septembrie 2015 - 20:21

In opozitie cu sistemul egalitarist suedez, este modelul centralizat balcanic de administrare a resurselor.

Syriza, partidul premierului grec Alexis Tsipras, a stabilit ca una dintre axele majore ale programului său să fie lupta împotriva sistemului. Un sistem cvasimafiot, scrie pentru Liberation jurnalistul Jean Quatremer.

...

Cum funcționează sistemul oligarhic?

Avem o expresie pentru a descrie acest sistem în Grecia: vorbim despre ”triunghiul puterii” sau despre ”triunghiul păcatului”. În realitate este mai mult, este un careu: prima este elita antreprenorială, apoi băncile, apoi presa și apoi lumea politică. Cei care au puterea antreprenorială sunt proprietarii presei și sunt acționari la bănci și, în acelasi timp, au raporturi incestuoase cu puterea politică.

..

Acest sistem se confundă cu Grecia?

Nu, este chiar invers. Din punct de vedere istoric, Grecia nu a fost niciodată un stat centralizat puternic. Aceasta explică lipsa încrederii cetățenilor în stat. Grecia este o țară descentralizată, din rațiuni istorice și geografice, cu orașe mici, mici comunități în munți și insule care se bucură de o largă autonomie. Sistemul oligarhic este o inversare totală a acestui model. Când a apărut un centru puternic, el a dus la apariția alitelor antreprenoriale, care apoi s-a opus activității și creativității celor care nu fac parte din acest centru al puterii.

 

UE a luptat împotriva acestui sistem?

Dimpotrivă! În 2005, guvernul conservator al lui Karamanlis a votat o lege care interzicea ca o companie care ar putea participa la contracte cu statul să dețină (inclusiv alți membri ai familiei) și o instituție de presă. A fost primul pas adevărat al puterii de a lupta împotriva oligarhiei. Dar Comisia Europeană a considerat că această lege contravenea legislației europene. În loc să ceară o modificare a legii sau să ajute în alt mod guvernul în lupta împotriva corupției și a oligarhiei, Comisia a amenințat guvernul cu tăierea fondurilor structurale. Guvernul a fost obligat să abroge această lege. Astăzi, după cinci ani de control total exercitat de ”troică”, este neplăcut să constatăm că nu a fost propusă nicio măsură de luptă împotriva celor care au puterea, în timp ce cei care suferă de pe urma reformelor sunt pensionarii, oamenii simpli și salariații.


Editat de Deceneus, 21 septembrie 2015 - 20:23 .


#6
dianama

dianama

    Membru senior

  • Banned
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.152 mesaje

Postat 21 septembrie 2015 - 20:36

Am zis ca la batranete  acolo ne vom stabili .....

Soacramea  si socrumiu  sunt mai tot timpul in vacantei acolo, noi nu. 

Dar nu stiu de ce iubesc  tara asta numai din ce aud si citesc. 

Imi poveste Soacramea cu un patos ....hmmm! 



#7
Rufus

Rufus

    Membru VIP

  • Moderators
  • 15.555 mesaje

Postat 22 septembrie 2015 - 11:47

Am zis ca la batranete  acolo ne vom stabili .....

 

Cam frig pentru oasele batrane... [:)]

 

Aproape ca nici nu-mi imaginez cum este sa te reprezinte politicieni devotati tie si nu lor...



#8
dianama

dianama

    Membru senior

  • Banned
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.152 mesaje

Postat 22 septembrie 2015 - 12:24

Mihaela _s unde esti ?

Asa este ? [:)]



#9
Deceneus

Deceneus

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 4.099 mesaje

Postat 22 septembrie 2015 - 12:36

Cam frig pentru oasele batrane... [:)]

Si cu veselia stau prost!

Nu stiu sa se distreze, sa cante si sa danseze ca popoarele de langa mediterana.

Greierii traiesc in sud si furnicile in nord!  [:)] 



#10
mihaela_s

mihaela_s

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 28.843 mesaje

Postat 22 septembrie 2015 - 12:48

Mihaela _s unde esti ? Asa este ? [:)]

 

aici sunt :). Ce sa fie așa? Ca politicienii au responsabilități? Da, așa e. 

 

Poate vin cu o clasica acum, dar e foarte cunoscut gestul fostei președinte de partid care acum vreo 15 ani si-a cumparat un Toblerone pe cardul de la partid. Si-a dat demisia asumându-si vina. Așa ceva nu se face. afacerea Toblerone :), așa e cunoscut. 

 

http://www.bursa.ro/...col=132857.html

 





Etichetat si cu politicieni

Panic Questions

  • Obezitate in sarcina

    Luciana96
    - Astăzi, 14:51

  • Pete rozalii, saptamana 8

    Roxanna12
    - mai 02 2024 21:13

  • Trombofilie

    Criss05
    - apr 30 2024 21:28

  • Constipatie

    draghia mioara clara
    - apr 29 2024 20:26

  • Reflexul Moro

    cristian_boricean
    - apr 29 2024 13:49

Last Blogs

  • o noua minune

    Onyoana
    - Astăzi, 19:14

  • Dulapul lui bebe

    Julix94
    - Astăzi, 17:39

  • Am primit geanta bebelusului

    Roxi_pisicul23
    - Astăzi, 15:56

  • Al treilea trimestru - saptamana 28

    IonIza
    - Astăzi, 15:19

  • Al doilea trimestru - saptamanile 14 - 27

    IonIza
    - Astăzi, 15:07

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -