La multi ani Laura! Petrecere frumoasa, chef de viata si numai bucurii!
De azi e oficial toamna. Sa aveti cu totii o toamna rodnica!
Si la noi a plouat/sta sa ploua, zilele urmatoare insa revine vara (indiana). Cica.
Buflea, la zacusca depinde ce gust vrei sa predomine, de vinete, de ardei sau de ciuperci. Cantitatile sunt la ochi.
Eu la tura a doua (5 borcane medii) am pus: 3 vinete mari, vreo 12 kapia +gogosari, 5 cepe mari, vreo 10 rosii, sare si un pic de vegeta, piper boabe, 2 frunze de dafin, o cana (250ml) si jumatate de ulei.
A iesit o zacusca cu gust intens de ardei.
Vinetele si ardeii se coc si se curata (a-propos, mie mi se par vinetele mai usor de curatat decat ardeii, la care ai de scos seminte). Cu cat ii curati mai repede, imediat ce e suportabil sa-i tii, cu atat se curata mai usor. Vinetele curatate se pun separat intr-o strecuratoare de plastic, sa se scurga cat mai bine zeama aia amaruie.
Rosiile eu le-am pus la cuptor pe o tava, in timp ce se coceau celelalte. Le-am tinut pana s-a crapat coaja si le-am curatat de coaja in exact 1 minut.
Pentru simplitate, poti folosi bulion gata facut in loc de rosii, cred ca merge o cutie din aia mare.
Am pus intr-o oala toate de mai sus, taiate grosier (mai precis rupte, urasc sa toc) si le-am transformat in pasta cu mixerul vertical.
Am adaugat cepele maruntite la robot (urasc sa calesc ceapa, nu simt nici o diferenta la gust daca nu o calesc), sarea, uleiul, mirodeniile.
Am pus oala un pic pe plita electrica, vreo jumatate de ora, apoi la cuptor 4.5h. E gata cand bolboroseste uleiul deasupra,
Am turnat-o fierbinte in borcanele incalzite la microunde 1 min in prealabil si cand s-a racit am dat-o la frigider.
Cantitatea asta nu are timp sa se strice.
Daca faci cantitati mari, trebuie sterilizate la bain-marie (puse borcanele intr-oala larga si joasa, cu apa pana la nivelul zacustii din ele, sa fiarba cateva minute? (nu stiu exact durata de fierbere). Pe fundul oalei pui un prosop gros.