Voi ce ati auzit?
Ce anume credeti si ce nu?
Stiti cum se fabrica iaurtul pe care il gasiti in magazine?
Postat 16 iunie 2014 - 15:21
Ne intereseaza mai ales miturile sau adevarurile legate de iaurturile pentru copii.
Postat 16 iunie 2014 - 16:15
Prin zona noastra se vehiculeaza mitul cum ca termenul de garanție de câteva săptămâni indică adăugarea de conservanți . Deci destul de multa lume sustine ca iaurturile sunt pline de conservanti.
Eu personal nu rezonez cu aceasta idee!
Postat 17 iunie 2014 - 10:28
Sunt mai multe zvonuri despre iaurt.
-termenul de garantie foarte mare; asta e si un pic alimentat chiar de producatori pentru ca trec data expirarii fara a trece data fabricatiei, cumva sa nu se vada cat e valabil, sa nu se sperie lumea. Deci, ar avea conservanti, din moment ce ala facut acasa de noi, perfect natural, se strica in trei zile. Adevarul este ca in fabrica procesul este strict inchis, complet automatizat, toate materialele sterilizate, temperaturi optime...
-nu se foloseste lapte natural, ba lapte praf, ba diverse fainuri ca sa inmulteasca produsul; explicatia este dezarmanta: de ce s-ar folosi un produs superior (lapte praf) mai scump decat cel natural? Nu are logica. Despre fainuri...se pare ca orice faina (de cereale) da o reactie care modifica produsul (in special culoarea, se face mov), asa ca e imposibila asocierea.
-pe eticheta sunt evitate unele "amanunte" care ar speria consumatorul; producatorii spun ca asta nu se face pentru ca ar insemna dosare penale si nu are nimeni chef de joaca...
-iaurturile cu fructe n-au fructe...ci doar arome "identic" naturale; ba au, sunt ca niste gemuri, de diverse consistente si diverse fructe. Eu am gustat din ele...
-iaurturile au zahar in ele; da, au, si scrie si pe borcan care-i concentratia; chiar si laptele are un continut natural de zahar.
Amanuntele astea le-am aflat din vizita la Danone.
Ma mai gandesc si va spun.
Postat 18 iunie 2014 - 07:20
Eu am auzit ca produsele de la fabricile din Romania si Polonia de la producatorii mari nu au acelasi standard de calitate ca cele din Europa de West. Adica un iaurt produs in Germania este de mai mare calitate decat unul produs la noi.
Si eu am auzit ca trebuie sa fim atenti cand cumparam sa nu contina lapte praf reconstituit, arome si coloranti artificiali. Dar cine sta sa citeasca toate etichetele.
Postat 18 iunie 2014 - 08:25
Si eu am auzit ca trebuie sa fim atenti cand cumparam sa nu contina lapte praf reconstituit, arome si coloranti artificiali. Dar cine sta sa citeasca toate etichetele.
Ba sa le citesti! Mai ales daca le cumperi pentru copii. Nu trebuie sa le citesti decat o data in cazul in care cumperi mereu acelasi produs.
Uite aici un exemplu de ingrediente. Laptele praf apare clar specificat. Uite un exemplu de la produse Zuzu:
Lapte batut 350g:
2% grasime
Ingrediente: lapte semidegresat 2% grasime, lapte praf, proteine din lapte, culturi lactice selectionate
Valoare energetica/100g:
49 kcal (205 kJ)
Sana 350g
3.6% grasime
Ingrediente: lapte integral standardizat 3.6% grasime, lapte praf, proteine din lapte, culturi lactice selectionate
Valoare energetica/100g:
64 kcal (268 kJ)
Informatii nutritive/100g: proteine 3.4g, glucide 4.5g, lipide 3.6g
Produse fara lapte praf (deci interesant, Sana care toti credem ca este sanatoasa are lapte praf iar un iaurt nu):
Iaurt natur 140g
3% grăsime
Ingrediente: lapte pasteurizat standardizat 3% grăsime, proteine din lapte, culturi lactice selecționate
Valoare energetică/100g:
59 kcal (248 kJ)
Informații nutriționale/100g: proteine 3.4g, glucide 4.5g, lipide 3g
Iaurt degresat 450g
0.1% grăsime
Ingrediente: lapte pasteurizat standardizat degresat 0.1% grăsime, proteine din lapte, culturi lactice selecționate
Valoare energetică/100g:
33 kcal (139 kJ)
Informații nutriționale/100g: proteine 3.4g, glucide 4.5g, lipide 0.1g
Iar in final, cu cat iaurtul este mai "fancy", mai atragator, cu atat lista de ingrediente creste si devine imposibil de inteles. Am marcat cu rosu lucruri pe care personal nu le cunosc si habar nu am cat de nocive sunt. De aceea prefer sa evit.
Iaurt cu zmeură 125g
2.6% grăsime
Ingrediente: lapte integral pasteurizat, zahăr, zmeură 2% (pulpă de zmeură, suc concentrat de zmeură, apă, amidon modificat, concentrat de morcovi, stabilizator: pectină, aromă, acidifiant: acid citric), proteine din lapte, culturi lactice selecționate
Valoare energetică/100g: 94 kcal (395 kJ)
Informații nutriționale/100g: proteine 3g, glucide 15g, lipide 2.6g
Editat de DavidaMi, 18 iunie 2014 - 08:28 .
Postat 18 iunie 2014 - 09:30
eu consum mult iaurt si stand la tara nu suport cel natural din cauza mirosului(cel de vaca ).in general cumpar un iaurt cu continut de grasime mai mare si care e mai ieftin.pt copii nu iau cu fructe folosim fructele din compot sau dulceturi facute de noi.dar comparativ cu alte "alimente" pe care le consuma cei mici sunt mai ok(cips,dulciuri,sucuri),si la noi platim mult eticheta.pt cei care fac iaurt de casa sa amestece lapte proaspat fiert racit aproape de tot si sa amestece cu un iaurt mic din comert(pt culturile lactice existente in el) si lasat o zi intr-un spatiu mai cald.pofta buna
Postat 19 iunie 2014 - 14:25
eu consum mult iaurt si stand la tara nu suport cel natural din cauza mirosului(cel de vaca ).i
Scuze dar nu pot sa ma abtin sa nu rad. Te inteleg si nu vreau sa ma razboiesc cu tine dar fraza de mai sus, scoasa din context, suna a "flotare logica".
Postat 19 iunie 2014 - 16:38
fiecare cu parerea lui,razi
Editat de dea78, 19 iunie 2014 - 18:57 .
Postat 23 iunie 2014 - 10:59
Offtopic: Propun sa nu deviem de la subiect si sa nu ne luam peste picior. Orice zvon si orice argumentatie este admisa.
Deci, ce zvonuri ati mai auzit?