Sari la conținut

Sari la conținut


- - - - -

dreptul de succesiune?


52 raspunsuri la acest subiect

#31
nadaflorilor

nadaflorilor

    Membru matur

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunct
  • 2.132 mesaje

Postat 05 iunie 2013 - 19:31

Nu, partajul inseamna ca in functie de cota care ii revine fiecaruia dintre mostenitori, el primeste bunuri in valoarea corespunzatoare. Daca insa avem in caz in care singurul lucru care e mostenit este un apartament ( bun ce nu se poate diviza), sotul supravietuitor are 1/4 si descendentii au restul de 3/4, atunci doar unul din ei v-a primi bunul, urmand sa-i despagubeasca prin plata unei sulte pe ceilalti.

Trebuie mentionat ca mostenitorii nu pot fi obligati a ramane in indiviziune. Daca unul dintre ei vrea sa iasa, legea ii da posibilitatea sa deschida o actiune pentru iesirea din indiviziune iar instanta va face partajul.

 

ART. 1143

Starea de indiviziune

(1) Nimeni nu poate fi obligat a ramane în indiviziune. Mostenitorul poate cere oricand iesirea din indiviziune, chiar si atunci cand exista conventii sau clauze testamentare care prevad altfel.

..eu cred ca e ceva gresit in impartirea asta, sotul supravietuitor este proprietar pe jumatate din bunurile comune, doar jumatate se supune succesiunii; aceasta jumatate se imparte : jumate catre sotul supravietuitor si jumate catre ceilalti mostenitori(copii/nepoti/stranepoti etc)...dupa succesiune bunurile sunt impartite in cotele: 3/4 apartin sotului mostenitor si 1/4 se imparte intre ceilalti (daca sunt 3 copii, fiecaruia ii revine 1/12 din valoare bunului) , (asta daca nu exista si prevederi testamentare...)



#32
mrenescu

mrenescu

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 738 mesaje

Postat 05 iunie 2013 - 20:14

renuntarea la mostenire nu o face pe mama automat mostenitoare unica...urmeaza alte proceduri si in cazul in care din partea tatalui apar rude de pana la gradul 4 se prea poate sa ajunga sa imparta mostenirea cu altii

 

ps. noi de comun acord cu mama am mers la notar sa renuntam in favoarea ei, dupa ce ne-a explicat notarul ce inseamna asta, tot de comun acord cu mama am decis sa nu mai renuntam; mama voia ca dupa succesiune sa vanda, i-am promis ca venim toate si semnam la vanzare fara sa avem pretentii asupra banilor obtinuti din vanzare,

Nada florilor, nu stiu ce v-a explicat notarul respectiv dar in legislatia romaneasca exista clase de mostenitori care inlatura alte clase. Descendentii inlatura alte clase de mostenitori, cu exceptia sotului supravietuitor care are, sa zicem, un statut privilegiat. Renuntarea unuia dintre mostenitori profita, intr-adevar celorlalti. Renuntarea tuturor celor trei copii ar profita mamei daca niciunul din mostenitorii din celelalte clase n-ar accepta expres si in termen succesiunea. E greu de crezut ca s-ar trezi vreun neam sa se plimbe pe la notar si sa dea declaratie de acceptare a succesiunii, stiind ca sunt trei descendenti plus sotia in viata. Dar da, niciodata sa nu spui niciodata...

 

Sunt sigura ca ai observat totusi ca nimeni n-a sfatuit-o sa renunte la succesiune. Din contra.



#33
mrenescu

mrenescu

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 738 mesaje

Postat 05 iunie 2013 - 20:21

..eu cred ca e ceva gresit in impartirea asta, sotul supravietuitor este proprietar pe jumatate din bunurile comune, doar jumatate se supune succesiunii; aceasta jumatate se imparte : jumate catre sotul supravietuitor si jumate catre ceilalti mostenitori(copii/nepoti/stranepoti etc)...dupa succesiune bunurile sunt impartite in cotele: 3/4 apartin sotului mostenitor si 1/4 se imparte intre ceilalti (daca sunt 3 copii, fiecaruia ii revine 1/12 din valoare bunului) , (asta daca nu exista si prevederi testamentare...)

Nu nu este nimic gresit doar ca ne referim la doua exemple diferite.

Eu vorbeam despre un apartament mostenit ( adica ipoteza in care intregul apartament ar fi apartinut defunctului iar sotia sa nu ar fi fost coproprietara). Cotele sunt asa cum am mentionat, in aceasta ipoteza.

Tu ai expus ipoteza in care defunctul si sotia sunt coproprietari si intr-adevar, in situatia asta jumatate apartinand sotiei nu intra in calcul, cotele aplicandu-se doar asupra jumatatii apartinand defunctului, adica doar pe 1/2 din apartament. Din aceasta jumatate a defunctului 1/4 este a sotului supravietuitor iar 3/4 va fi impartit in mod egal intre copii. In final sotia supravietuitoare ajunge sa aiba 5/8 din intreg bunul, copiii restul. Daca te vei uita cu atentie, i-am explicat aceasta ipoteza lui nasuc in primul meu mesaj, pentru ca este cazul ei,



#34
lavi02

lavi02

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 7.184 mesaje

Postat 05 iunie 2013 - 21:46

Eu v-am dat de gandire degeaba, L-am intrebat pe sot in seara asta si mi-au zis ca au facut un plan de rezolvare a problemei: sa vina un notar la parintii lui acasa precum si fratele soacrei, cei doi sa accepte succesiunea si sa ramana coproprietari in indiviziune. Trebuie doar sa gaseasca un notar binevoitor.

 

Chemarea respectiva venise de la un notar, nu de la judecatorie.


Editat de lavi02, 05 iunie 2013 - 21:46 .


#35
nasuc

nasuc

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 557 mesaje

Postat 06 iunie 2013 - 08:39

N-am mai intrat aseara, ca era deja tarziu. Am vorbit cu mama la telefon si - inarmata cu tot ce stiam de la voi - (multumesc inca o data!) i-am explicat ca eu nu as renunta la calitatea de mostenitor asa de buna voie.  N-a ripostat deloc, ea se luase dupa ce auzise pe la altii. Mi-a citit apoi citatia si am notat cate ceva. Zice asa: 

 

Citatia e trimisa de Biroul Notarial Public. In antet are numele si adresa avocatului care ne-a trimis-o. 

In citatie scrie ca eu ca urmas al tatalui meu sunt invitata a lua parte la dezbaterea succesorala. Mi se spune ce acte sa aduc. Apoi scrie ca cererea de deschidere a procesului succesoral a fost facuta din oficiu prin sesizarea emisa de primaria orasului unde a locuit tatal meu. (si unde in prezent locuieste mama).

 

Apoi scrie ca eu pot alege pana la data de  21 iunie 

 

1. sa dobandesc calitatea de mostenitor acceptand succesiunea in baza unei declaratii de acceptare autentificata de notar

2. sa renunt la succesiune in baza unei declaratii de renuntare la succesiune autentificata la notar 

3. sa nu ma prezint la termen, caz in care urmeaza sa fiu prezumata renuntarii cf. 1112 cod civil. 

 

 

Ma intriga punctul 3. Caci daca, pentru orice fel de motiv, nu as fi stiut de citatie, pct. 3 ar intra in vigoare, insemnand ca cineva poate fi inlaturat de la dreptul de mostenitor, numai prin neprezentare. 

 

Citatiile au fost trimise toate (inclusiv cea a fratelui care are domiciliul in RO) pe adresa mamei.  Stau si ma intreb: ce interes are primaria sa deschida aceasta actiune de succesiune?  Se platesc taxe? Sau se spera ca poate mostenitorii nu se prezinta si atunci bunurile raman statului?

 

In fine, in cazul meu, cum as putea amana data de prezentare la notar? 

Sau trebuie sa fac cum stiu ca sa ajung la ambasada pentru autentificare inainte de 21 iunie? 

 

Ne-am putea prezenta la notar pe rand, sa facem declaratia de nerenuntare? (sora-mea  vine in tara in vara, dar eu numai in decembrie pot sa vin, din motive de concediu). 



#36
mrenescu

mrenescu

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 738 mesaje

Postat 06 iunie 2013 - 10:19

Nasuc, e bine ca am lamurit. Prin urmare nu vorbim despre o actiune deschisa in instanta ci despre initiativa Primariei la un birou notarial.

 

In februarie 2013 s-a republicat o lege veche, din 1995, care reglementeaza activitatea notariala si care prevede ca:

"Procedura succesorala notarialã se deschide la cererea oricarei persoane interesate, precum si a secretarului consiliului local al localitatii in raza careia se aflau bunurile defunctului la data deschiderii mostenirii."

 

Prin "persoana interesata" se poate intelege inclusiv un creditor al mostenirii, cum ar fi Directia de Taxe si Impozite din cadrul Primariei. Daca exista taxe si impozite neplatite pentru bunurile care intra in masa succesorala ( de exemplu ptr apartament), atunci asa se justifica interesul pe care Primaria il are: ea vrea sa recupereze acei bani, prin urmare este un creditor al mostenirii.

 

Posibilitatea ca Primaria sa vrea de fapt sa vacanteze mostenirea este exclusa pentru ca nu a trecuta inca termenul de 1,6 ani prevazut in Codul Civil, de la care s-ar putea declansa procedura de vacantare a mostenirii. Cel putin in opinia mea.

 

Astfel, Primaria a initiat procedura.

 

Este imperios necesar ca tu, sora, fratele si mama sa faceti in termenul prevazut declaratia de optiune succesorala, adica pana la 21 iunie, altfel s-ar putea considera o renuntare tacita. V-au citat la mama pentru ca nu cunosteau domiciliile voastre si pentru ca legea permite sa fiti citati la ultimul domiciliu al defunctului care corespunde probabil cu cel al mamei.

 

Tu si sora ta puteti face aceasta declaratie de optiune succesorala la consulat. Nu e obligatoriu sa mergeti impreuna dar ambele declaratii trebuie facute in termen. Mama si fratele pot merge la orice notariat din raza de domiciliu al defunctului.

 

Lavi02 cred ca asa se explica si la voi initiativa primariei.



#37
nasuc

nasuc

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 557 mesaje

Postat 06 iunie 2013 - 11:33

mrenescu iti multumesc mult de tot! [asia]

 

Am luat legatura cu consulatul din Straßburg si, spre lauda lor, mi-au raspuns imediat la email. 

 

Mi-au spus ca daca fac declaratie de acceptare a succesiunii, trebuie sa imputernicesc pe cineva sa ma reprezinte la succesiune.  O ultima intrebare (sper ca nu v-am facut capul toba :))  pot sa o imputernicesc pe mama sa ma reprezinte?



#38
mrenescu

mrenescu

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 738 mesaje

Postat 06 iunie 2013 - 14:24

Da, poti. Nu sunt foarte sigura dar cred ca tot consulatul te-ar putea ajuta.

 



#39
irbo

irbo

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.078 mesaje

Postat 06 iunie 2013 - 15:35

cumnata mea care este plecata din tara i-a dat sotului meu (fratele ei) procura prin care l-a imputernicit sa o reprezinte la succesiune si nu au fost probleme. procura a fost facuta la consulat. 



#40
nasuc

nasuc

    Membru junior

  • Membri
  • PunctPunctPunct
  • 557 mesaje

Postat 06 iunie 2013 - 21:41

irinabobe, asa trebuie sa fac si eu.

 

Intreb si  eu ca o ignoranta ce sunt: ce se intampla efectiv la procesul asta de succesiune? 

Daca actiunea a fost deschisa din oficiu, cine o sa plateasca taxele, eventual comisionul notarului? Stiti cumva?

Multumesc mult! 




Panic Questions

  • Poze pt o a 2-a sarcina

    PaulaTin
    - Ieri, 08:43

  • Bebe 1 aniÈ™or greutate mica

    lar
    - apr 22 2024 17:43

  • Bebe 1 an greutate mică

    lar
    - apr 22 2024 17:30

  • SughiÈ› bebe in burtica

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:58

  • Secretie vaginală abundentă

    Mihgaandrei
    - apr 18 2024 16:57

Last Blogs

  • Hainute

    Roxana3001
    - Ieri, 21:36

  • Adevărul despre sarcină

    IonIza
    - Ieri, 21:02

  • Ultima zi la job

    RoxiMada
    - Ieri, 18:42

  • Gata cu serviciul!

    Andreeaflore1991
    - Ieri, 18:10

  • nasterea

    Ralu31031992
    - Ieri, 14:18

Ultimele aprecieri

  • andacosPoza lui %s

    andacos
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • monicaboPoza lui %s

    monicabo
    ii multumeste lui

    szivarvany
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • OtiliavPoza lui %s

    Otiliav
    ii multumeste lui

    Laura25
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • ElkiaPoza lui %s

    Elkia
    ii multumeste lui

    ioana
    pt. aprecierea acestui mesaj

  • - TOP 50 reputatii -