Incarcat in Am inceput cursurile prenatale - # #cursuri adulti
795 vizualizariJoi, 26 iunie 2018
De dimineata, ne gatim frumos si mergem la Maternitate pentru cursurile oferite de Scoala Parintilor.
Doamnele doctor care ne-au "instruit" emanau atata caldura sufleteasca, incat imi doream sa le revad in momentul internarii pentru nastere.
Prima dna dr care ne-a vorbit a avut grija sa fim informate despre metode contraceptive bune de avut in vedere dupa ce se naste bebe. In afara de obisnuitele anticonceptionale, am mai aflat informatii despre cupa, inel si injectia contraceptiva. De retinut e ca nu trebuie sa ne bazam pe supravegherea calendarului in primul an dupa sarcina, pentru ca nivelul hormonilor inca nu este stabil. Tot cu ocazia aceasta am aflat si despre faptul ca se recomanda sa se amane doi ani o urmatoare sarcina in cazul nasterii prin cezariana.
Urmatoarea dna dr, neonatolog, ne-a cucerit complet. Am invatat cum se ingrijeste bebelusul inca din primele zile de cand il vom aduce acasa, cum trebuie rulat atunci cand vom vrea sa il ridicam din pat, cum se alapteaza corect pentru a evita aparitia colicilor extreme, prin scoaterea neaparata a aerului dupa ce este hranit la un san, si foarte important apoi, asezarea la celalalt san pentru a umple locul din stomacelul bebelusului ramas liber dupa scoaterea aerului. Ce mi-a placut foarte mult era ca se referea la papusa folosita in scop demonstrativ cu diminutivul "cocu?a", mi-a inflorit in minte ideea ca numele Coca este la fel de rar intalnit ca si cel pe care l-am ales, si despre care o sa va povestesc intr-o alta postare.
Tot de la dumneai am aflat ca nu e musai sa renunt la cafeaua de dimineata, singura pe care o beau din cauza tensiunii, va fi suficient ca la jumatate de ora dupa ce am servit-o sa pompez laptele si sa il arunc. La fel si in cazul in care consumam alimente care i-ar putea produce colici bebelusului. Inca un lucru pe care l-am aflat e ca nu exista alimente interzise in mod general a fi consumate atunci cand alaptam, totul poate fi consumat in cantitati mici la inceput pentru a observa reactia bebelusului, si astfel o sa avem fiecare libertatea de a ne bucura de alimente impreuna cu puii nostri.
Legat de camera bebelusului, care trebuie aerisita zilnic, dna dr a glumit despre faptul ca "trasul curentului" este o boala inventata de romani.
Are bebe muci?ori? Nu e de la curent! Noi trebuie sa avem grija sa fim curati pe maini cand ne ocupam de bebelus, si sa avem grija cum il ingrijim cand il plimbam in variatii mari de temperatura ambientala.
Stiati ca bebe nu trebuie pupat pe mânu?e? Sunt primele preferate de bebelus sa le bage in gurita, de aceea e important sa il ferim pe cat putem sa pape microbi si bacterii.
Ultima care ne-a vorbit a fost Moasa Sefa, care ne-a asigurat ca daca nu avem indicatii medicale pentru nastere prin cezariana (trombofilie, prezentatie pelvina, nastere anterioara prin cezariana sau vreo infectie in corp), vom supravietui cu brio unei nasteri naturale sau asistate de dumnealor. Exact, sunt trei tipuri de nasteri. In afara de interventia chrurgicala, exista si cazul nasterii asistate, cand moasa ne supravegheaza cu aparate si instrumente pentru a ne ajuta sa trecem cu bine peste momentul expulziei, sau nasterea naturala, atunci cand nu mai ai timp sa ajungi la maternitate si iti primesti puiul pe lume singura, acasa sau pe strada, in functie de cat e de grabit el sa vina. Intr-un fel ma bucur ca travaliul de la prima nastere dureaza mai mult, si e mic riscul sa trec printr-o nastere naturala.
Am plecat acasa cu sufletul impacat, cu speranta ca bebeaua mea se va fi intors in pozitie cefalica pana in momentul declansarii travaliului, si voi reusi sa o vad in primele minute ale vietii ei fara sa fiu sub efectul vreunei anestezii.
In incheiere, va spun si voua un secret: vorbiti cu bebe cat e inca in burtica, si atunci cand veti fi cu el acasa pentru ca veti fi prima dragoste a vietii lui.
Comentarii