L-am cunoscut pe T tarzior, aveam aproape 34 de ani. Sufletul meu deja incepuse sa ticaie: tic-tac, tic-tac, doar ca nu puteam spune unui barbat pe care abia incepeam sa il cunosc: vreau sa imi promiti ca o sa fii aici o viata intreaga de acum si hai sa facem copii. Asa ca am asteptat sa ne cunoastem si sa ne conectam mai bine, doar ca... la un moment dat, T a fost nevoit sa plece din oras cu serviciul. Si, fara sa planuim asta, am ajuns sa avem o relatie la distanta si sa ne vedem doar in weekenduri. Si timpul a trecut si iaca asa la distanta s-au implinit 2 ani de relatie. Si atunci, am pus piciorul in prag si am spus: vreau stabilitate, vreau copii, vreau mai mult.
Si a mai trecut 1 an in care am tot incercat si nu am reusit sa obtinem o sarcina. Intre timp, T s-a reintors in oras cu serviciul si presiunea era tot mai mare. Cum si de ce nu reusim? Ce facem gresit sau ce putem sa facem mai bine?
Dupa mai bine de 1 an de incercari nereusite, am ajuns in cabinetul unui medic specialist in infertilitate. Credeam ca am de facut o ecografie si niste analize de sange, aflu ce nu este bine si tratez si apoi reusesc. Doar ca... planul de acasa nu s-a pupat cu planul din cabinetul medicului si dupa n investigatii si consultatii, am ajuns la concluzia ca urmatorul pas este fertilizarea in vitro. Intre timp noi tot incercam si nu voiam sa accept ca nu reusim, ca trebuie sa incerc in vitro, ca este posibil sa fie tarziu si pentru vitro (aveam deja 38 ani).
Ei bine, am reusit! Cu incredere in Dumnezeu, cu stiinta si rabdarea medicului, am reusit sa obtin sarcina in urma inseminarii uterine (IUI). A treia la numar. Si ultima, urma sa depunem dosarul pentru FIV in caz ca nu reuseam.
Si pentru ca eu am fost atat de superficiala si nu am vrut sa cred ce mi se intampla, as vrea sa te ajut pe tine si sa iti spun ca nu este o rusine sa mergi la medic, sa accepti situatia si sa faci investigatiile si procedurile necesare pentru a obtine sarcina mult dorita.
Astfel,
in primul rand iti recomand sa mergi la un medic specialist in infertilitate. Cauta un spital de stat care are cabinet de sterilitate (ex: Giulesti) sau mergi la o clinica de reproducere umana asistata. Vei incepe cu o ecografie transvaginala, PAPs si analizele de secretie (si musai analizele de ureaplasma, microplasma, chlamydia).
Urmatoarul pas este un control la un medic endocrinolog, care sa iti faca o ecografie de glanda tiroida si analizele de sange TSH, FT3, FT4, prolactina, progeseron, estradiol, LH, AMH (rezerva ovariana) si altele.
Mai apoi, este necesar sa ajungi si la un medic hematolog, care sa iti faca un profil de trombofilie, sa iti recomande eventual analiza cariotip de cuplu conventional (sau ceva mai specific) si cateva analize de imunologie.
Ai grija ca toate acestea sa fie facute intr-un timp relativ scurt, de maxim o luna de zile. Iar intre timp, partenerul sa faca o spermograma, spermocultura si eventual un test halosperm (fragmentarea ADN a spermei) si in functie de rezultat sa ajunga la un medic urolog.
Cu toate aceste analize de mai sus, te intorci la medicul specialist in infertilitate, care iti va recomanda acum o histersalpingografie (HSG), pentru a vedea permeabilitatea trompelor uterine; precum si o histeroscopie, pentru a vizualiza cavitatea uterina. Sunt medici care aleg sa faca in aceeasi procedura si HSG si histeroscopia, in functie de istoricul pacientului. Eu le-am facut separat, la diferenta de cateva luni, tocmai pentru ca eu am facut greseala sa nu cred ca nu reusim natural si e nevoie de suport medical. Sa nu te sperie histerosalpingografia, ca nu este deloc dureroasa. Despre histeroscopie nu stiu sa spun cat de dureroasa este sau nu, pentru ca eu am facut-o sub anestezie generala deoarece trebuia sa intervina sa desprinda o mica sinechie uterina (care se vedea pe radiografia de la HSG, desi eu aici nu sunt asa convinsa, insa nu comentez prea mult ca nu sunt medic).
In functie de toate aceste rezultate, medicul iti va spune ca ai de facut. Poti merge pentru a doua opinie, dar eu zic sa ai incredere in specialistul ales de la inceput si sa incepi producerile de monitorizare, stimulare, inseminare, fertilizare si orice este nevoie. Ai incredere ca vei reusi! Si vei reusi!
Comentarii