Voturi


  • click pentru a vota

Retete pentru tine

Sfaturi pentru mame singure

  • Trimis de redactor
  • 18 aprilie 2013, 15:33:44 EEST
  • 3.746 vizualizari
Trimite Denunta

E greu sa fii mama singura. Trebuie sa-i oferi in fiecare zi copilului  tau  dragoste si grija cat pentru doi. N-are cine sa te ajute la  treburile casei,  n-are cine sa-ti ajute copilul la lectii, sa-l duca la  inot sau la balet. Si mai  mult decat atat, de cele mai multe ori, a fi  mama singura inseamna o permanenta  lupta pentru supravietuire  financiara. Dar a fi mama singura are si parti bune.  Ca de exemplu, nu  trebuie sa te rupi intre copil si sot. Ai mai mult timp pentru  tine,  atunci cand copilul doarme si toate celelalte treburi ale casei sunt   rezolvate sau mai pot astepta. Exista cateva trucuri pentru a-ti usura  situatia.  Trebuie doar sa vrei sa le pui in aplicare.

 

 

"Eu sunt o mamica singura  ,inca de la inceputul sarcinii. Am 21 de ani si un bebe de 4 luni si 11 zile,  frumos si destept (asa spune orice parinte). Am fost impreuna cu tatal copilului  2 ani de zile si am locuit impreuna 1 an jumate, chiar aveam planuri de  casatorie si el chiar isi dorea un copil, de fapt asa imi zicea mereu pana la  proba contrarie. Cand am aflat ca sunt insarcinata si el a luat-o razna....nici  nu a vrut sa auda ba chiar ma obligase sa fac avort....numai ca asa ceva nu sa  intamplat.Au urmat lungi discutii timp de o luna... In cele din urma si-a facut  bagajele si a plecat. Nu a dat nici un semn nici pe perioada sarcinii, nici acum  dupa iar "socrii" mei la fel, au ramas pasivi in fata situatie .Cred si sper din  tot sufletul sa nu ma judece copilul mei mai tarziu pt ca a crescut fara un  tata, eu voi incerca sa suplinesc absenta tatalui, norocul meu ca ma ajuta  foarte mult parintii mei; Si nu ma refer neaparat la partea financiara.. Este  foarte important sprijinul moral.si nici nu astept vreodata sa vina sa isi  cunoasca copilul.  De fapt cred ca nici nu o sa il primesc sa il vada....  si nici nu cred ca o sa imi afecteze copilul liniutza din dreptul numelui  tatalui, in certificatul de nastere .Credeti ca am facut bine ca am dat nastere  bebelusului meu? Eu cred ca da!" (hugolina, membru  Desprecopii.com)

 

Povestea Hugolinei, citata mai sus, ar putea fi povestea oricareia dintre  noi. Nu putine sunt cazurile in care cuplurile nu rezista socului celor doua  liniute pe un test de sarcina. Sau si mai trist, nu putini sunt barbatii care  dau bir cu fugitii atunci cand responsabilitatea cresterii unui pui de om li se  pare zdrobitoare, de neindurat, nu pentru ei.  

Ce au raspuns membrele comunitatii DC la  intrebarea Hugolinei? Esentialul:

 "In  privinta prejudecatilor legate de liniuta de pe certificat, crezi ca daca ar fi  fost un nume, ex. Vali Popescu, iar acest Vali ar fi fost absent, agresiv, betiv  etc, ar fi fost mai bine?. Ce crezi ca ai sfatui o tanara aflata in situatia  ta?. Sa accepte: liniuta si vorbele de pe la colturi sau nepasarea si prezenta  unui tata absent, dar admiratia pentru o famile aparent normala? Eu as alege  liniuta, pt ca oamenii nu traiesc in locul tau. Iar copilul mai bine creste fara  tata, decat cu unul care l-a dorit si apoi nu."  (Andreea11)

 

 

 "Sunt  mama singura si am doi copii fericiti. Nu o sa-mi reproseze niciodata ca ei  cresc fara tata, ba dimpotriva: cand au de mers la tati, la fiecare 2 saptamani,  o fac de musai, fara chef." (Gabi_k)

  "Eu  personal cred in dreptul copilului de a-si cunoaste tatal si sper ca fata mea  isi va intalni tatal atunci cand amandoi vor dori asta."  (pumpkin)

 

 "Linia  din certificat m-a AJUTAT FOARTE MULT nu am fost nevoita sa-l caut pentru a-mi  da semnatura sa scot copilul din tara.Acum baiatul are un tata care il iubeste  ca pe propriu copil." (ricea)

 

1. Iarta, chiar daca nu vei putea niciodata sa  uiti.

Lasa deoparte resentimentele pe care le simti fata de tatal copilului tau.  Daca vei pastra in suflet sentimentele negative sau furia, asta nu iti va  schimba situatia cu nimic, doar iti vei risipi inutil energia. de care ai nevoie  ca sa creezi un mediu cald si pozitiv pentru copilul tau.

E posibil ca si el sa-ti simta atitudinea negativa si sa sufere din aceasta  pricina. 

 Cititi neaparat  si

Divortul sau sfarsitul care iti da dreptul  la un nou inceput Divortul - cum ii afecteaza pe  copii Pregatiti-va copiii pentru  divort

2. Bucura-te de tot ce ai.

Chiar daca nu ai foarte multi bani, ai un copil si multa dragoste si timp  sa-i oferi. Intotdeauna aminteste-ti ca averile si posesiunile materiale nu sunt  cele mai importante lucruri in viata unui copil. Dragostea ta, atentia ta,  timpul pe care il petreceti impreuna sunt mult mai valoroase. Va puteti distra  si cu bani putini. Puteti face o plimbare in parc, pe jos sau cu bicicleta, va  puteti juca, puteti colora sau picta, puteti canta si dansa. Toate acestea il  vor bucura pe copil pentru ca sunt lucruri pe care le faceti impreuna.  Aminteste-ti ca in foarte scurt timp bebelusii se transforma in adolescentii  care nu mai vor sa-si petreaca mai deloc timpul cu mama.  

3. Fa tot ce poti.

Da-i copilului tau tot ceea ce ii poti oferi (asta nu inseamna neaparat bani  sau lucruri) dar fii realista atunci cand iti faci planurile. Nu-ti face  mustrari de constiinta pentru cea ce nu ii poti oferi. Dar fii constienta de  ceea ce ii poti da si ofera-i copilului tot ce esti tu in stare.  

4. Creeaza-ti o retea de  ajutoare.

Nu intotdeauna familiile sunt formate pe baza legaturilor de sange.  Inconjoara-te de oameni pe care ii cunosti si in care poti avea incredere,  oameni carora sa le pese atat de tine cat si de copilul tau. Cea mai buna  prietena a ta poate fi matusa perfecta. Tatal ei poate fi bunicul copilului tau.  Ei te pot ajuta la fel de mult ca si bunicii si matursile biologice. Familia pe  care o creezi pentru copilul tau poate oferi la fel de multa dragoste si ajutor  ca si o familie in vechiul sens al cuvantului. Ei te pot ajuta daca ii  incurajezi. Invata sa ceri ajutor atunci cand ai nevoie de o pauza. Nimeni nu  trebuie sa faca totul de unul singur si probabil vei fi o mama mai buna daca te  vei putea baza pe prieteni sa va ajute pe tine si pe copilul tau.  

5. Asuma-ti responsabilitatea pentru propria ta  viata.

Aminteste-ti ca indiferent de circumstantele care te-au adus in aceasta  situatie, esti acum responsabila pentru inca o viata: cea a copilului tau. El nu  trebuie sa sufere din cauza experientelor tale sau din cauza faptului ca tu esti  mama singura. Copilul tau depinde de tine. Nu-l face sa se simta vinovat de  situatia ta sau responsabil pentru alegerile tale sau ale parintelui absent. El  nu are nici un fel de putere si este vulnerabil din cauza faptului ca nu are  decat un parinte. Rolul tau si influenta ta in viata si educatia lui sunt  covarsitoare. Doar cu ajutorul tau poate deveni un adult capabil sa fie fericit  si sa isi intemeieze o familie. Are nevoie de tine mai mult decat va putea sa-ti  spuna vreodata prin cuvinte.  

6.  Creeaza rutine si  ritualuri.

Copilul tau are nevoie de siguranta si de stabilitate.. Luati masa impreuna  in fiecare seara, mergeti in parc in fiecare duminica dupa-amiaza, mancati ceva  bun inainte de culcare sau cititi impreuna o poveste - acestea sunt lucruri la  care copilul se poate gandi si pe care stie ca le poate astepta si ca se vor  intampla.  

7. Fa-l sa simta ca poate conta pe tine si ca  esti consecventa.

Creeaza reguli realiste si imprima o linie de disciplina de la care nu  trebuie sa te abati. Daca purtarea ta fata de copil este consecventa  va  invata rapid ce are voie si ce nu are voie sa faca. De asemenea va sti ce  astepti de la el si ce va putea el astepta de la tine. Daca stie ca poate conta  pe tine, va cere ajutor, va stii ca vei fi acolo in fiecare seara sa-l invelesti  inainte de culcare sau sa-i incalzesti cina. Trebuie sa se poata baza pe tine.  Esti cea mai importanta persoana (si unica) din viata lui.

Incearca sa-ti aduci aminte ca oricat de obosita ai fi la sfarsitul zilei,  oricat de tare te va supara cu toanele lui, copilul tau are nevoie de tine.  Bucura-te de fiecare moment cu copilul tau pentru ca ei sunt cea mai mare minune  a lumii si timpul in care iti cer ajutorul e scurt.

Copilul tau te va reinvata sa te joci, sa te miri, sa te bucuri. Felul in  care tu te porti cu el in copilarie poate fi modelul pe care il va urma atunci  cand tu vei depinde de el. Atunci cand esti dezamagita de o vorba aruncata de  copil, atunci cand el nu reactioneaza asa cum tu te-ai astepta sa reactioneze,  atunci cand e obraznic sau de nestapanit, ilogic, irational, incontrolabil,  aminteste-ti ca atat de mult l-ai iubit incat l-ai adus pe lume si ii poti lasa  mostenire cele mai importante lucruri in viata: o coloana vertebrala dreapta, un  set de valori ce-l pot ajuta sa-si ia singur hotararile, un bagaj de amintiri  frumoase.

In viata copiilor pe care-i nastem putem fi lumini calauzitoare sau prapastii  fara fund

. Tu alegi ce vrei sa fii in viata copilului tau.

8. Vino alaturi de  prietenii tai, pe cel mai select club al parintilor singuri: Clubul  mamicilor si taticilor singuri.

 

Mai citeste si:

 

  Divortul sau sfarsitul care iti da dreptul la un nou inceput

Citeam zilele trecute un topic despre divort de pe DC  care mi-a amintit de o experienta veche, ingropata adanc undeva in suflet, din care am pastrat la vedere doar partile frumoase, atatea cate… ... citeste mai departe

  Unde esti, suflet pereche?!

Nu stiu daca am crezut vreodata cu adevarat in  existenta sufletului pereche, la fel cum nu stiu daca am crezut vreodata in  multe alte lucruri frumoase, menite sa scoata fiinta umana din… ... citeste mai departe

  9 lucruri despre casatorie pe care nu ti le spune nimeni inainte de nunta ...

Iata o serie de adevaruri surprinzatoare, relevante si uneori cam dure cu care ne confruntam cu totii dupa casatorie, si cum putem invata din ele ce inseamna dragostea cu adevarat. Le afli de la noi:… ... citeste mai departe