Retete pentru tine

4 strategii pentru mame obosite

  • Trimis de Anda08
  • 29 martie 2013, 13:02:23 EET
  • 2.359 vizualizari
Trimite Denunta

De cateva saptamani, sunteti mama unui copil minunat. Ati pasit intr-o lume noua, plina de bucurie si emotie. Lumea mamicilor. In afara insa de fericirea de a fi mamica, mai traiti o realitate la care nu v-ati gandit inainte de sarcina. Noptile sunt lungi, nou nascutul se trezeste noaptea... si simtiti ca nu mai puteti sa stoarceti nici o picatura de energie din trupul vostru slabit? Iata sfatul de la Desprecopii si patru strategii pentru a alunga oboseala primelor luni.

Strategia pastrarii energiei: MANCARE

Imbunatatiti procentul de proteine. Nu evitati proteinele pentru ca sunt sursa de energie. Pentru marirea energiei, incercati aperitivele bogate in  proteine care nu necesita preparare cum ar fi branza de vaci, un pumn de nuci (sau produse similare cum ar fi migdalele).

 

Micsorati consumul de cofeina. Dupa  disparitia efectului cofeinei, energia dumneavoastra se prabuseste. Nu consumati mai mult de o cana de cafea sau doua bauturi racoritoare(pepsi, coca-cola) intr-o zi.

 

Mancati des. Pentru a va mentine energia este necesar sa mancati cel putin o data la patru ore. Pastrati in geanta cu scutece niste aperitive si bauturi in asa fel incat sa puteti lua o gustare la fiecare doua ore.

Strategia pastrarii energiei: SOMN

Trageti cate un pui de somn ori de cate ori puteti. "Tinerele mame dorm noaptea in medie intre patru  si sase ore" afirma Lauren Broch, director educativ al centrului "Sleep-Wake Disorders Center" din White  Plains, New York. Durata optima de somn a unui adult in timpul noptii este intre sapte si opt ore.

 

Recuperati diferenta dormind dupa-amiaza in timpul somnului copilului dumneavoastra. Incercati sa va faceti un program de somn.

 

Activitatile care provoaca anxietate (de exemplu gasirea unor modalitati de plata a cheltuielilor atunci cand dispui de o suma prea mica de bani) va pot afecta somnul. Pastrati-va cateva minute inainte de a merge la culcare, pentru a citi ceva relaxant, pentru a medita sau a face cateva miscari de gimnastica.  

Strategia pastrarii energiei: TIMP PENTRU PROPRIA PERSOANA

Miscati-va! Miscarea este probabil cea mai buna sursa de energie. Daca un program complet de gimnastica  de  intretinere poate parea prea mare consumatoare de timp, faceti o plimbare in  jurul locuintei sau dati drumul la muzica si dansati in timp ce faceti  treburile  casnice cotidiene.

 

Furati putin timp pentru ceea ce va face  placere. Atunci cand cea mai mare parte a unei zile din  viata voastra este dedicata activitatilor legate de copil, revigorati-va  spiritul cu lucruri simple care va fac placere. Fredonati cu voce tare catecele  favorite atunci cand ascultati un CD sau completati un joc de cuvinte  incrucisate din ziar in timp ce copilul mananca micul dejun.

 

Relaxati-va! Probabil nu  veti  avea timp suficient pentru a urma orele unui curs de yoga sau ca sa  invatati  arta meditatiei Zen. Dar puteti sa scapati de stress si sa faceti rost  de un  surplus de energie folosind tehnici simple de relaxare. Incercati sa  respirati  adanc atunci cand asteptati la semafor. Sau bucurati-va de efectul  unei  intinderi (ca de pisica) atunci cand asteptati sa intrati cu copilul la  doctorul  pediatru.

Incercati sa faceti economie de  timp

Daca sunteti in permanenta rupta de oboseala sunteti  de asemenea si extenuata. Rezervati in fiecare dimineata cinci minute pentru a  organiza activitatile zilei respective. Stabiliti prioritatile zilei si  hotarati  care dintre ele pot fi amanate pentru ziua urmatoare. Acest exercitiu  simplu va  va ajuta sa petreceti ziua intr-un mod mai relaxat si multumitor. 

 

autor: Redactor Ortansa Nohra - Toate drepturile rezervate (c)  2013