E greu sa iti imaginezi orice alta perioada in viata unei femei care sa fie mai solicitanta atat asupra fizicului cat si emotional. Nu numai corpul sau sufera cumplite transformari in timp ce isi revine la starea de a nu mai fi gravida, dar se lupta deasemenea sa se adapteze multelor schimbari din viata sa.
Primul lucru cu care trebuie sa se adapteze este, desigur, experienta nasterii. Multe femei au in minte un anumit plan de nastere atunci cand intra in travaliu, si multe sufera dezamagiri extreme daca realitatea nasterii lor nu se ridica la planurile de nastere la care sperau in sufletul lor pe masura ce bebelusii cresteau in burtici. Multe femei simt un fel de nepotrivire, de exemplu, daca planurile lor despre o nastere fara medicatie au fost brusc oprite de necesitatea unei cezariene de urgenta. Nu este de ajuns pentru aceste femei sa li se spuna ca ar trebui sa fie fericite pentru ca totul s-a terminat cu un bebelus sanatos si frumos; ar trebui sa li se permita sa-si planga pierderea a ceaa ce ele sperau.
Orice femei trebuie sa se adapteze cu realitatea noului corp pe care il poseda. Prima oara cand o femeie se vede goala dupa nastere poate fi un adevarat soc. Nu multe femei sunt realiste asupra felului in care trebuie sa arate un organism dupa nastere, si sunt deseori devastate cand vad burta atarnand sau vergeturile. “ Imi uram corpul dupa nastere, se destainuie maria - o mamica a doi copii din comunitatea Desprecopii. Mereu constienta de marimea soldurilor ei, Maria a fost oripilata sa descopere ca sarcina si nasterea nu au facut decat sa sporeasca problema. Intre timp a durat o perioada cam lunga pana sa se alature unui club de fitness, pentru Maria, acesta fiind cel mai bun lucru pe care l-a facut cu scopul de a incepe sa se simta din nou bine in privinta propriei persoane. S-a simtit mai puternica si mai apropiata de corpul ei, si incantata de pierderea rapida de centimetrii de pe solduri. Sa faci exercitii in perioada de dupa nastere este ”chiar imperativ “, spune Maria, “Trebuie sa faci exercitii si sa mananci bine pentru ca nu vei avea prea mult somn. Mi-as dori sa fi facut pasul spre un club de sanatate mai devreme.”
Si totusi, chiar si un program riguros de exercitii nu va anula peste noapte ceea ce acele noua luni de sarcina au facut corpului tau, de aceea este important pentru femei sa fie realiste asupra felului in care ar trebui sa arate un organism dupa nastere. Multe proaspete mamici spun ca nu mai sunt in “forma” cand exact opusul este adevarul; sunt in perfecta forma pentru ca tocmai au nascut un bebelus. Totusi, intr-o societate care egalizeaza silueta cu frumusetea, mai este vreo urma de indoiala ca multe femei care au nascut recent se adapteaza greu propriilor organisme?
Devenind mamica, se incheie o era si incepe o alta. Sfarsitul sarcinii poate fi deasemenea sursa de tristete pentru multe femei, in special pentru acelea care au gandit pozitiv asupra experientei propriei sarcini. In acelasi timp, dupa nastere, atentia aproape invariabil se schimba de la mama spre bebelus. Nu mai este la fel de importanta sau la fel de interesanta pe cat este bebelusul pe care l-a purtat, sau asa i se poate parea proaspetei mamici.
Cel mai bun remediu pentru asta este ca prietenii si familia sa aiba grija de proaspata mamica si sa recunoasca importanta rolului pe care ea il joaca in procesul nasterii. Prea des barbatii trec usor peste efortul pe care ea l-a depus. Uita ca femeile se chinuie sa nasca si perioada de postpartum nu e chiar usoara.
Femeile care aleg sa-si alapteze copilasii sunt adesea subiectul unor grele ostilitati care au deasemenea impact asupra propriei imagini. Pentru multe femei posibilitatea lor de a hrani copilul la san este strans legata de sentimentul de competenta ca mama. Din aceasta cauza mamele care alapteaza sunt foarte sensibile la remarcile unor persoane. Femeile cu sanii mici, de exemplu, se pot simti ca fiind subiectul remarcilor care fac referiri critice asupra capacitatii lor de a-si hrani copii.
Ne place sau nu sa acceptam, alaptarea nu este pentru toate femeile cel mai minunat lucru din lume. Si asta nu inseamna ca mamele care refuza sa alapteze isi iubesc mai putin copiii. Ar fi absurda o astfel de teorie. Exista mamici pentru care alaptarea este un factor de stres continuu, din momentul in care au aflat ca sunt insarcintate pana cand copilul depaseste varsta la care laptele este alimentul de baza. Voi fi in stare sa alaptez? Va fi greu? Voi avea lapte? Va fi dureros? etc. Toate aceste intrebari pot genera o adevarata criza de panica inca din timpul sarcinii. Desigur, ea poate fi depasita, mai ales cu un ajutor din afara, din partea unei persoane care stie ce inseamna cu adevarat alaptarea. Intrebarile devin insa coplesitoare in primele zile dupa nastere, cand organismul este epuizat si trebuie sa faca fata unui nou ritm de viata care include ore de nesomn si o sumedenie de griji legate de propriul copil.
Diana, o mamica romanca din Canada - mama a trei copii din Ontario, isi aminteste ce distrusa a fost cand doctorul care a ajutat-o la prima nastere a descurajat-o in capacitatea sa de a alapta informand-o ca “ roscatele nu pot alapta.” Increderea i-a fost zdruncinata, ea schimbandu-se silit cu o sticla pentru fiica ei. Imposibilitatea ei de a-si hrani primul nascut a fost o sursa de mari dezamagiri proprii pana la nasterea celui de al doilea copil . Din fericire, a avut posibiltiatea sa schimbe doctorii inaitea nasterii celui de al doilea copil, si cu multe incurajari din partea noului practicant, a pornit nu numai in-si alapta cu succes cel de al doilea dar chiar si cel de al treilea copil.
Experienta Dianei ne arata cat de crucial este pentru o mama care alapteaza sa primeasca suport activ si asigurari. Din nefericire, o asemenea asistenta nu vine intotdeauna cu promtitudine.
Trezindu-te singura acasa cu un nou nascut pentru prima oara poate fi de asemenea o puternica schimbare. Daca ea a fost intotdeauna o participanta activa in campul muncii, o proaspata mamica se poate simti pierduta in timpul primelor saptamani acasa cu un nou nascut. Se poate simti speriata de dependenta marita fata de partenerul ei, si se poate simti frustrata de incapacitatea de a indeplini ceea ce o data pareau treburi simple ( treburi casnice, pregatirea mesei ) in timp ce are grija de bebelus.
Daca nu ai cunoscut niciodata depresia, imediat ce vei deveni mamica, ai sanse mari sa faci cunostinta cu ea ... De fapt, a venit timpul sa va spunem ceva ce probabil stiti: odata ce devine mamica, viata unei femei nu va mai fi niciodata ca inainte. De fapt, e ceva ce v-a spus toata lumea cunoscuta, in timpul Odiseei Sarcinii ... insa acum realitatea loveste ca un ciocan de jucarie, in moale capului...
Când tatal este gelos pe noul nascut
Nu o data am primit la Desprecopii.com urmatoarea intrebare: Venirea pe lume a copilului nostru mi-a schimbat viata considerabil. Ma simt neglijat de sotia mea si imi lipseste intimitatea clipelor… ... citeste mai departe |
|
Visand la somnul cel odihnitor de altadata
De când a apãrut pe lume mogâldeata, somnul tãu de noapte a devenit mai degrabã un vis inaccesibil decât o realitate. Si totusi... cum poti face sã dormi ca un prunc lângã pruncul tãu? În timp… ... citeste mai departe |
|
12 subterfugii pentru proaspetele mamici
Felicitãri! Esti mamica!. Ai intrat în lumea celor permanent obositi, uimiti si in criza de timp. Si totusi, nu uita de tine! A venit momentul sa fii creativa si sa gasesti trucuri pentru a… ... citeste mai departe |