Retete pentru tine

Rectocelul, o problema dupa nastere

  • Trimis de redactor
  • 16 octombrie 2014, 09:42:45 EEST
  • 2.555 vizualizari
Trimite Denunta

Fie ca nasterea s-a produs in mod natural, fie ca a avut loc printr-o interventie chirurgicala, efectele unei nasteri asupra organismului femeii sunt numeroase si unele dintre ele neplacute. Rectocelul este unul dintre aceste efecte negative ce pot aparea in urma nasterii, fiind o hernie a rectului care apare adesea la femeile care au avut mai multe nasteri naturale.

Fie ca nasterea s-a produs in mod natural, fie ca a avut loc printr-o interventie chirurgicala, efectele unei nasteri asupra organismului femeii sunt numeroase si unele dintre ele neplacute. Unele pot fi evitate, prin adoptarea unui anumit stil de viata sau a anumitor tratamente preventive inca din timpul sarcinii, in timp ce altele nu pot fi prevenite. 
 
Rectocelul este unul dintre aceste efecte negative ce pot aparea in urma nasterii, fiind o hernie a rectului care apare adesea la femeile care au avut mai multe nasteri naturale. aAsociata uneori cu prolapsul, adesea, aparitia rectocelului este un subiect tabu, dar din fericire astazi poate fi vindecat fara prea mare dificultate.

Ce este rectocelul?

In termeni medicali, rectocelul este definit ca o hernie care se formeaza in rect si care se deplaseaza inspre vagin. Nu trebuie confundat cu colpocelul care este o hernie intravaginala sau cu cistocelul care este o hernie a vezicii urinare. Rectocelul apare, in general, la femeile care se apropie de varsta menopauzei, care au avut mai multe nasteri naturale si / sau sufera in mod regulat de constipatie. Este posibil ca aparitia rectocelului sa se datoreze impingerilor repetate, mai ales celor din timpul nasterii, insa la aparitia sa contribuie si factori hormonali, precum si sensibilitatea naturala a zonei. Adesea, rectocelul este asociat si cu prolapsul genital, care consta intr-o deplasare in jos a vaginului si a uterului cauzata de relaxarea muschilor perineului ca urmare a unor modificari hormonale petrecute in timpul nasterii.

Care sunt simptomele rectocelului?

Rectocelul se manifesta prin mai multe simptome insa cea mai frecventa este constipatia cronica si o senzatie de evacuare incompleta a materiilor fecale. Femeile care sufera de rectocel se plang, de asemenea, de o senzatie de durere in vagin, care se accentueaza in timpul depunerii unui efort sau dupa o perioada mai indelungata de stat in picioare. Unele femei se confrunta si cu dispareunia (durere in timpul actului sexual, mai ales in momentul penetrarii). De asemenea, rectocelul poate provoca sangerari si incontinenta urinara sau fecala.

Cum poate fi indepartata durerea?

La unele femei este suficienta tratarea constipatiei pentru ca durerea provocata de rectocel sa se diminueze considerabil. De aceea, primele masuri luate pentru a scapa de durere sunt legate de un stil de viata sanatos:

- Adoptarea unei alimentatii bogate in fibre (legume, fructe, cereale integrale etc.)
- Hidratarea consecventa prin consumul a cel putin 1,5 litri de apa pe zi
- Administrarea de laxative usoare in paralel cu spalaturi medicale, indicate de medic
- Reeducarea perineului dupa nastere, apeland la indicatiile unui kinetoterapeut

In majoritatea cazurilor aceste masuri simple sunt suficiente pentru indepartarea durerii.

Interventia chirurgicala

In cazul in care masurile indicate anterior nu sunt eficiente si durerea persista, medicul poate recomanda un tratament cititi in continuare aici.

 

Sfaturi pentru viitorul tatic prezent la nastere

Daca vei fi in curand tatic e normal sa te gandesti cu frica si emotie la nasterea copilului tau. Linistiti-va: Oricit de dificil poate parea sa va uitati la persoana iubita cum sufera din cauza… ... citeste mai departe

Frica de nastere, cum o invingem?
Daca esti la prima sarcina si mai ales daca te apropii de momentul magic al nasterii, probabil ca iti pui deja intrebari despre cum va fi travaliul, o experienta care genereaza adesea panica in… ... citeste mai departe
Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri: