Retete pentru tine

Cum solutionam conflictele (cearta) intre frati?

 • Trimis de ZoitaR
 • 30 octombrie 2013, 14:36:30 EET
 • 3.015 vizualizari
Trimite Denunta

Asa cum exista familii in care fratii si surorile se inteleg armonios, exista si familii in care acestia se cearta continu intre ei. Neintelegerile intre frati apar de obicei atunci cand unul dintre copii incearca din rasputeri sa atraga atentia parintilor. Copiii in general, au sentimentul ca nu primesc in egala masura cu ceilalti frati atentie din partea parintilor, si din acest motiv folosesc (involuntar) diverse tactici ca sa se faca remarcati.

Cum putem solutiona aceste conflicte?

1. Urmareste cu atentie ce se intampla in timpul conflictului, si nu interveni imediat pentru ca in acest fel, fara sa vrei, vei lua partea unuia dintre copii. Incearca sa nu dai verdicte inainte sa afli cauzele.

 

2. Stabileste reguli stricte referitor la ce este sau nu permis, si aplica-le consecvent.

 

3. Nu forta copiii sa faca totul impreuna sau sa se joace unul cu celalalt, mai ales cand exista si un decalaj de varsta intre ei.

 

4. Intreprinde activitati cu fiecare copil in parte, chiar si 5 minute sunt suficiente, atata timp cat te dedici in exclusivitate doar unuia dintre ei.

 

 5. Atunci cand se cearta intre ei, incurajeaza-i sa gaseasca solutii cu care sa fie amandoi de acord, si vino cu idei salvatoare doar in cazul in care situatia iese de sub control.

 

6. Asigura-te ca fiecare copil are momentele lui de liniste. De exemplu: sa sa retraga si sa se joace singur intr-un colt sau in camera proprie.

 

7. Cum abordam clasica intrebare: “Pe cine iubesti mai mult mami? Pe mine sau pe fratele meu?”

Probabil ca cei mai multi parinti vor raspunde direct: “ Va iubesc la fel de mult pe amandoi”. Un raspuns corect, dar care nu il multumeste in totalitate pe copil. Fiecare copil cauta atentia exclusiva a parintelui, iar ca sa ii oferi acel sentiment special de unicitate, poti sa ii raspunzi sub alta forma: “ Te iubesc pentru zambetul tau dragut, pentru ca stii sa te joci frumos; nimeni nu mai este ca tine!”.

 

Avantajele conflictelor intre frati si ce pot invata copiii din acest proces:

 1.  Sa isi exprime emotiile si sa se elibereze de frustrari
 2.  Sa isi formuleze in cuvinte emotiile
 3.  Isi dezvolta propria identitate
 4.  Invata ca pot avea opinii diferite
 5.  Invata sa isi apare propria persoana si sa puna limite
 6.  Exerseaza empatia
 7.  Sa negocieze si sa faca compromisuri
 8.  Sa se rupa de parinti

 

Va recomandam sa cititi si urmatoarele informatii utile:

Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!

Intre micul dejun si cina, trecand prin imbracatul pentru scoala sau gradinita, teme, cumparaturi, baie, curatenie si alte activitati care te tin in priza intreaga zi, ai, de cele mai multe ori… ... citeste mai departe


 

 Comunitate, Forumuri recomandate

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

  LOUNGE DC:  Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.