Voturi


  • click pentru a vota

Retete pentru tine

9 lucruri pe care nimeni nu ti le spune inainte sa devii mama!

  • Trimis de ZoitaR
  • 16 octombrie 2013, 15:17:21 EEST
  • 4.257 vizualizari
Trimite Denunta

Urmeaza sa devii mamica, si esti preocupata doar de burtica si de cum va decurge nasterea. Daca inca nu ai aflat la ce trebuie sa te astepti dupa ce aduci pe lume un bebelus, iata cateva lucruri despre care aproape nimeni nu iti vorbeste:

 

 

1. Oboseala extrema

Cu siguranta ca asa o extenuare si oboseala ca dupa nastere nu ai mai experimentat pana acum. Pe langa noptile intrerupte de reprizele de plans ale bebelusului, mai ai de infruntat si declinul brusc hormonal din organism. Fii inteleapta si accepta ca recuperarea dureaza cel putin cateva saptamani, nu forta lucrurile!

 

2. Sanii iti curg cand nu te astepti

Reflexul de curgere a laptelui, sau momentul in care sanii iti curg instantaneu in momentul in care iti auzi bebelusul plangand. Un mod foarte inteligent creat de natura pentru ca mama sa-si ajute bebelusul imediat ce incepe sa planga. Dar in acelasi timp un lucru care sa te puna intr-o situatie neplacuta atunci cand ai prieteni in vizita, iar bluza pe care o porti se pateaza de lapte. Poti sa folosesti absorbante speciale (un fel de minitampoane de sutien) ca sa previi astfel de incidente.

 

3. Vaginul, uterul si vezica urinara sufera mari transformari

Dupa ce nasti (natural), in primul rand vaginul sufera o transformare dramatica (seamana cu un arici strivit), iar vezica urinara nu mai functioneaza asa cum ar trebui. Din aceasta cauza este foarte normal ca in primele saptamani de la nastere sa nu simti cand trebuie sa mergi la toaleta. Nu te panica, pentru ca nu esti singura proaspata mamica careia i se intampla acest lucru. Dupa nastere, organismul are capacitatea de a-si reveni in cel mai scurt timp la forma si functionalitatea initiala.

 

4. S-ar putea sa iti fie dor de burtica!

Cine si-ar fi imaginat vreodata ca o sa duci lipsa burticii? Ei bine se pare ca exista multe mamici carora le este dor de miscarile bebelusului si de acele momente speciale din timpul sarcinii. Nu trebuie sa-ti faci griji, pentru ca acest sentiment va disparea in cele din urma.

 

5. Alaptatul, o misiune dificila

Fii pregatita si nu te panica daca nu vei reusi imediat sa alaptezi. Alaptatul nu este un proces atat de simplu pe cat pare, dimpotriva, poti intampina dificultati cand asezi bebelusul la san, sau poate sa fie dureros. Nu renunta foarte repede, si vei deveni si tu o mama experta!

 

6. Contractii dupa ce ai nascut

Dupa ce ai nascut, uterul isi revine treptat la forma initiala, si din aceasta cauza te vei confrunta si dupa nastere cu contractii. De regula sunt intense si dureaza cam 4 zile de la nastere. Le vei simti mai ales in timpul alaptarii, cand iti vor crea o stare de disconfort.

 

7. Lohiile

Dupa 9 luni linistite si fara menstruatie, imediat dupa ce ai nascut apar lohiile: secretie vaginala compusa din cheaguri de sange, resturi de placenta si mucus. Lohiile dureaza aproximativ 6 saptamani, iar culoarea si mirosul se transforma de la o zi la alta. Schimba-ti absorbantele frecvent si clateste-ti vaginul foarte des doar cu apa (fara sapun), ca sa eviti eventuale infectii.

 

8. Tristetea de dupa nastere

Dupa ce ai nascut, nivelul hormonal scade brusc, organismul trebuie sa se refaca, si nu ai suficient timp ca sa te odihnesti. Toate acestea duc la stari de tristete insotite de reprize de plans, fara un motiv anume. In general, la 3 zile de la nastere, mamicile se confrunta cu aceste momente neplacute. La fel, cand intrerupi alaptatul, sau cand urmeaza sa te intorci la servici, aceste stari pot reveni.

 

9. Instinctul matern

Tocmai ai nascut o minunatie de bebelus, si parca nu simti acea dragoste speciala despre care ti-au povestit alte mamici.

 

Nu te simti vinovata, pentru ca nu ti se intampla numai tie acest lucru. Legatura intre mama si nou nascut se sudeaza in timp, iar instinctul matern va aparea cu siguranta si la tine.

 

Agata-te de ideea ca pana la urma orice mama isi iubeste propriul copil!

 

Interesant de citit:

Cum sa nasti ca o doamna

Pentru 90% dintre femei, raspunsul la aceasta intrebare variaza, probabil, in jurul catorva elemente ce tin de confort, de conditiile de spitalizare si, desigur, de competenta personalului care asista… ... citeste mai departe

Depresia postnatala

Depresia postnatala este marcata de sentimente intense de tristete, ingrijorare, sau disperare care se prelungesc pe durata mai multor zile si care tulbura capacitatea tinerei mame de a functiona.… ... citeste mai departe

 

 Informatia conteaza

Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Va puteti creea un grup de burtici secret unde puteti comunica in maxima confidentialitate. Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere.
Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.  

Forumul dedicat nasterii

Nasterea unei stele
Mamicile povestesc experientele lor la nastere. Clipe unice, traite