Deseori auzim, ca un stereotip de altfel - ca un copil singur la parinti e obraznic, rasfatat sau egoist - exact sau numai ca urmare a faptul ca e singur la parinti. Vestea cea buna, sustinuta de… ... citeste mai departe
In ultimul timp, sindromul burnout sau sindromul arderii complete (oboseala cronica) cu care pana nu de mult doar barbatii si femeile carieriste erau diagnosticati, nu le ocoleste nici pe mame, ba dimpotriva, tocmai aceasta categorie este din ce in ce mai mult vulnerabila in afata acestui sindrom.
Serviciu, organizarea casei, educatia si cresterea copiilor, sunt cateva responsabilitati care din pacate de multe ori revin in totalitate mamelor, iar toate acestea pot duce la epuizare totala.
Cum recunosti simptomele
In viata de zi cu zi esti haotica si resimti stres, nu mai functionezi bine la servici si acasa, dureri de cap, insomnii, iritabilitate, pierderea increderii in sine si faptul ca negi ceea ce ti se intampla.
Daca aceste semne dureaza mai mai mult de sase luni, si in fiecare zi experimentezi aceeasi oboseala mentala si epuizare totala, probabil ca suferi de un burnout.
Acest sindrom se dezvolta incet si de multe ori este confundat cu depresia.
Ce poti face?
Incearca sa te distantezi si sa-ti analizezi obiectiv propria viata. Cauta sa afli ce este cu adevarat important pentru tine, reseteaza-ti prioritatile in viata si asculta de semnalele pe care ti le transmite propriul organism.
Cere ajutor
Nu ignora simptomele si intrerupe ritmul ametitor in care te afli. Cere ajutor familiei, prietenelor sau medicului de familie. Doar ei te pot ajuta sa spargi tiparul in care te afli si sa-ti schimbi comportamentul, pentru ca din fericire poti sa previi acest sindrom.
Cum previi sindromul arderii totale
In primul rand odihneste-te, lasa totul de sub control si incearca sa descoperi cauzele. Cauta solutii si fa tot posibilul sa le aplici. Nu fi aspra cu tine, ai grija de persoana ta, si indrazneste sa faci alegeri! La fel icearca sa te eliberezi de toate responsabilitatile la care nu mai faci fata si accepta acest lucru.
Accepta ca nu esti o “supermama“ si ca asa ceva chiar nu exista !
Stabileste momente in care sa-ti acorzi doar tie atentie si timp: o ora de sport, o baie calda acasa intr-o ambianta placuta, sau o intalnire cu amicele la o cafea.
Incearca sa-ti pui propria persoana pe primul loc in lista prioritatilor, pentru ca o mama echilibrata inseamna o familie fericita!
Deseori auzim, ca un stereotip de altfel - ca un copil singur la parinti e obraznic, rasfatat sau egoist - exact sau numai ca urmare a faptul ca e singur la parinti. Vestea cea buna, sustinuta de… ... citeste mai departe |
|
Nu stiu daca mi-am dorit sa am doar un copil - insa viata a decis ca eu trebuie sam am doar un copil. Uneori universul si forta divina este cea care aranjeaza lucrurile in viata si oricat de tare ai… ... citeste mai departe |
|
Iti mai aduci aminte de perioada adolescentei, de vremurile in care erai in liceu si iti batea inima cu putere atunci cand vorbeai cu cineva fata de care simtei mai mult decat prietenie? Iti mai… ... citeste mai departe |
Comunitate, Forumuri recomandate
Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)