Retete pentru tine

SCHIMBĂ ROMÂNIA

  • Trimis de marius
  • 22 mai 2013, 17:33:41 EEST
  • 740 vizualizari
Trimite Denunta

Orădeanul care vrea să UNEASCĂ prin piese de LEGO România și SUA >>>

Dorul de România, dar şi ambiţia de a-şi motiva copilul să-şi atingă potenţialul maxim, au născut în mintea lui George Bartan (48 de ani) un proiect jucăuş: “lipirea" României cu SUA, folosind doar piese colorate de Lego.

 

"Nu credeam că voi ajunge în SUA vreodata altfel decât ca turist. Coincidenţa face că am citit anunţul despre Loteria Vizelor chiar în EVZ", povesteşte George, un orădean cu o diplomă în Construcţii, stabilit de 17 ani pe Tărâmul Făgăduinţei.

Dar viaţa de peste Ocean i-a priit: are o mică firmă de curăţenie, iar inginerul din el concepe tot soiul de proiecte pentru de fiul său de 13 ani. Despre America are numai cuvinte de laudă, însă recunoaşte că sistemul de educaţie şchioapătă la clasele primare şi secundare.

"Comparativ cu alte ţări industrializate, rezultatele academice ale elevilor americani (clasele I-XII) sunt cu mult mai slabe, în condiţiile în care cheltuielile publice pentru un elev trec de 7.000 de dolari anual", explică George. 

Un părinte inventiv 

Iniţial, tatăl şi-a propus să schimbe lucrurile, pornind de visul lui George junior, băiatul său, de a deveni pilot. "De la un hobby al copilului, se pot dezvolta proiecte în care să înveţe noţiuni din diverse domenii, fără să i se impună", detaliază românul. Distracţia a meritat tot efortul: au lansat împreună, în spaţiu, o rachetă în miniatură, au manevrat un mini-avion cu propulsie şi au construit o hartă de navigaţie aeriană, inspirându-se din cărţile lui Jules Verne. Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate, micuţul George fiind ales, în clasa a IV-a, al doilea pe statul Ohio la testele pentru Ştiinţă.

Odată cu vârsta băieţelului, au crescut şi provocările. “Accidental, am descoperit pe internet competiţia internaţionala de robotică First Lego League (FLL) şi am organizat, ca voluntar, o echipă cu câţiva dintre colegii băiatului meu, pe-atunci elev în clasa a IV-a. A fost extraordinar să vad cât de uşor pot asimila copiii de acea vârstă, noţiuni de programare şi mecanică, jucându-se doar cu o trusă robotică Lego", îşi aminteşte cu entuziasm orădeanul.Concret, în funcţie de tematica concursului, elevii între 9 şi 16 ani participanţi la First Lego League trebuie să creeze şi să programeze un robot să ducă la bun sfârşit sarcini diverse precum salvarea unor cercetători de din ghearele urşilor polari din Antarctica, plantarea unor copaci sau detectarea unei nave scufundate. Totul într-o lume populată de jucării Lego. 

Competiţia FLL se desfăşoară în paralel în peste 70 de ţări din lume, inclusiv la vecinii ungari şi bulgari, iar George este hotărât să pună şi România pe lista competitorilor. "Ideea e să îi ajutam pe copiii români şi americani să colaboreze în proiecte de robotică folosind aceleaşi echipamente, în cazul de faţă kit-ul Lego Mindstorm NXT. Copiii vor avea astfel ocazia să-şi facă noi prieteni şi să treacă peste barierele impuse de limbă şi cultură, lucru care îi va ajuta mai târziu în alegerea carierei", mai arată bărbatul.

Hotârât să spargă gheaţa în țara lui

Acesta a luat deja legătura cu câteva organizaţii educative din Bucureşti şi Oradea s-a gândit şi la detaliile tehnice. "Un kit Lego Mindstom NXT costă 400 de dolari, dar poate fi folosit de mai mulţi copii. Dacă este achiziţionat de o şcoală, suma se împarte. Comparativ cu preţurile multor articole de uz general din magazinele româneşti nu este o sumă colosală", crede românul. 

Acesta speră să strângă în jur de 10-20 de echipe din toată ţara. “Dacă s-ar atinge <> de utilizatori ne-am putea gândi şi la participarea României la competiţia internaţională FLL. Kit-ul care va fi folosit anul acesta se va pune în vânzare în 26 august, iar competiţia începe prin septembrie", sunt planurile optimistice ale românului.

Iar contextul actual pare a fi extrem de favorabil pentru un astfel de proiect. "O dovedeşte reuşita lui Ionel Budişteanu la Intel Internaţional Science and Engineering Fair. În România sunt mulţi copii talentaţi şi există deja proiecte care le pun talentul în valoare. Cred că e nevoie doar de puţin entuziasm şi de dorinţa de a a da unor copii poate şansa vieţii lor", spune orădeanul. 

Una dintre variantele de finanţare a acestor competiţii de robotică, spune George Bartan, sunt sponsorizările venite din partea universităţilor. “Multe centre universitare au deja truse Mindstorm NXT (în special cele în care se predă Mecatronica)", este sfatul românului.

De altfel, participanţii FLL sunt încurajaţi să caute singuri sprijin financiar, un efort care îi va învăţa să-şi susţină ideile în care cred în faţa altor oameni şi le va face cunoştinţă cu toate dedesubturile competiţiei. “Se pot organiza şi micro-concursuri la nivel local pornind de la echipe de cartier, de câte patru-cinci copii, care se duc să bată la uşile firmelor unde lucrează părinţii lor. În SUA, cel puţin, este o strategie câştigătoare", concluzionează vizionarul.