Importanța apartenenței la o colectivitate pentru dezvoltarea copiilor

  • Trimis de Anda08
  • 20 decembrie 2013, 10:30:58 EET
  • 4.296 vizualizari
Trimite Denunta

Atunci când se nasc, copiii sunt pregătiți pentru comunicarea reciprocă. Ei posedă un instinct natural de a accepta informații de la părinți și de a-și exprima dorințele și sentimentele. Părinții și copiii sunt pregătiți pentru comunicarea reciprocă, care reprezintă baza dezvoltării generale a personalității copilului.

Dacă dorim să avem copii prietenoși, responsabili și generoși, trebuie să le acordăm atenție deplină de la bun început și să răspundem nevoilor pe care le au. Relația cu mediul se formează prin intermediul părinților, mai ales al mamelor. Această relație devine punctul de plecare pentru relațiile viitoare din viața unui copil.

La doar 30 de săptămâni, copiii încearcă să ajungă și să atingă alt copil care se află în apropierea lor. Le plac primele jocuri pentru copii precum ‘cucu-bau’ și ‘ursul doarme’.

În jurul vârstei de un an, copiilor le plac întrunirile sociale; îi privesc pe cei din jur cum vorbesc, dar se țin de mâna mamei pentru a se simți în siguranță.

La doi ani, ei caută compania altor copii. Le place să îi știe în preajmă, dar nu vor să fie deranjați atunci când se joacă. Se află într-o etapă de dezvoltare de joacă paralelă, adică nu sunt încă suficient de maturi pentru a coopera și a se juca cu ceilalți. Lăsați-i să se joace cu alți copii cât de des posibil Învățați-i să împrumute jucării și lăudați-i de fiecare data când își împart jucăriile. Aveți grijă de siguranță în timpul jocurilor. Supravegheați-i și asigurați-vă că nu se lovesc; învățați-i cum să rezolve problemele care ar putea apărea. Astfel, îi învățați, practic, comportamentul social.

La trei ani copiii sunt deja niște mici personalități. Acum știm că nu mai este valabil că cele mai importante lucruri sunt cele pe care le învățăm la grădiniță. Oamenii sunt maleabili, iar creierul lor este deschis la stimuli noi pe durata întregii vieți.

În următorii trei ani, majoritatea copiilor merg la grădiniță. Este primul loc unde copiii încep să locuiască în grup. Învață să stabilească relații cu ceilalți copii și cu autorități adulte. Este și un mediu deosebit de valoros și stimulativ.

La grădiniță și nu numai, activitatea cea mai naturală pentru copii este joaca; copiii lucrează și creează prin joacă și jocuri. Acestea sunt foarte importante pentru dezvoltarea lor mentală și fizică.

Toate activitățile din grădinițe se adresează dezvoltării integrale a copiilor și se desfășoară în mod organizat. Activitățile fizice, de exemplu, dezvoltă abilitățile motorii; gimnastica și exercițiile de alergat dezvoltă toate grupele de mușchi. Activitățile legate de arte și îndemânări dezvoltă abilitățile motorii fine. Acestea sunt importante pentru dezvoltarea vorbirii, care se dezvoltă prin repetarea versurilor și ascultarea poveștilor. Cântecele și dansul dezvoltă simțul estetic și urechea muzicală. Atunci când vorbesc despre imagini, copiii își dezvoltă vocabularul.

Datorită contactului cu ceilalți, copiii învață să coopereze, să respecte reguli și să stabilească relații cu alți copii și cu adulții. Modul în care învață să își găsească locul în colectivitate și cum să coopereze cu ceilalți fără intra complet într-un con de umbră are propria sa importanță pentru dezvoltarea lor ulterioară. Educatorii îi pot învăța să rezolve problemele care apar în colectivitate. Atunci când rezolvă probleme simple, copiii își dezvoltă intelectul, dar și vorbirea și aptitudinile creative.

Inventăm aceleași activități sau altele similare pentru copiii noștri și acasă, doar că nu ne dăm seama de importanța lor pedagogică. Copiii se joacă cu o minge pe terenul de sport și negociază cum să se cațere pe structuri diverse și astfel își dezvoltă abilitățile motorii. Desenează, rezolvă puzzle-uri, înșiră mărgele și decupează și astfel își dezvoltă abilitățile motorii fine. Ascultă cântece și le cântă și astfel își dezvoltă urechea muzicală. Ascultă povești și învață poezii și astfel își dezvoltă vorbirea și vocabularul. Este important să creați un mediu stimulator și iubitor copiilor dumneavoastră, deoarece ei învață și prin experiența personală.

Jocurile sunt importante pentru dezvoltarea copiilor, iar alegerea jucăriilor se află în strânsă legătură cu aceasta. Să le oferim copiilor noștri diverse tipuri de jucării cu care să se joace.

-    Jucării cu reguli și pași prestabiliți precum puzzle, jocuri lotto etc. Acestea dezvoltă gândirea logică, învață copiii să respectă pașii și regulile prestabilite și să aibă răbdare.
-    Jucării creative precum plastilină, cuburi de construit și alte jocuri utile pentru a repeta îmbinarea, stivuirea, nivelarea etc. Aceste jucării dezvoltă dexteritatea, creativitatea și gândirea matematică.
-    Obiectele din viața reală precum apă, nisip, hârtie, material de ambalat, lemn etc. sunt o sursă excelentă pentru a crea experiențe noi, iar ei își dezvoltă creativitatea și imaginația.
-    Jucăriile clasice precum triciclete, păpuși, mașinuțe, animale de pluș, truse medicale etc. dezvoltă creativitatea și aptitudinile vorbirii. Ele permit copiilor să se joace de-a ‘lucruri adevărate’.

Jucăriile multifuncționale sunt cele mai recomandate pentru dezvoltarea copiilor. Ele oferă un număr de opțiuni de joacă și permit copiilor să își exprime creativitatea și imaginația. Cu aceste jucării, copiii se pot juca de-a ceva diferit de fiecare dată. Printre ele se numără toate tipurile de cuburi de construit, figurine, plastilină, plăci de desen, precum și ambalaje simple(cutii).

Cât de util este televizorul în dezvoltarea copiilor?

În prezent nu există niciun studiu științific care să demonstreze că televizorul este dăunător. El face parte din viața noastră și nu are sens să îl evităm. Depinde de noi cum îl folosim. Televizorul este o sursă de informare, oferă copiilor o cunoaștere mai completă a lumii înconjurătoare și îi ajută să își îmbogățească vocabularul. Pe de altă parte, îi obosește și îi face mai apatici, împiedică comunicarea în cadrul familiei, prezintă violență, iar copiii merg târziu la culcare tocmai din cauza lui etc.
Alegeți un program adecvat pentru copii, priviți-l împreună, explicați-le și discutați despre el. De asemenea, decideți cât de des au voie să se uite le televizor. Dacă le oferim copiilor alternativele de a se juca alături de alți copii sau de a privi la televizor, cu siguranță vor alege joaca.

Familiile care nu au televizor petrec mai mult timp cu copiii și desfășoară mai multe activități împreună. Acest lucru este cert. Totuși, copiii s-ar putea simți privați și izolați pentru că nu pot împărtăși lucrurile despre care povestesc ceilalți copii și pe care le cunosc de la televizor.

S-a dovedit că tot timpul pe care copiii îl petrec în colectivitate are o influență pozitivă asupra dezvoltării mentale și fizice a unui copil sănătos.