Copiii își inventează propriile povești atunci când se joacă

  • Trimis de Anda08
  • 17 decembrie 2013, 09:41:01 EET
  • 2.999 vizualizari
Trimite Denunta

Vârsta preșcolară este adesea denumită perioada jocului și a imaginației. Copiii sunt mereu ocupați. Se joacă, desenează, sculptează, decupează, îndoaie și construiesc. Ei își folosesc imaginația pentru toate aceste activități.

Pun laolaltă câteva cuburi de construit și spun: “Uite o mașină”. Pentru a face acest lucru, trebuie să aibă puțină experiență personală. Trebuie să știe cum arată o mașină și cum să o construiască. Mai întâi, trebuie să cunoască și să  observe totul. Apoi consolidează aceste cunoștințe inventând sau copiindu-le.

În timp ce se joacă, ei creează și combină lucruri și evenimente. Astfel, inventează povești folosindu-și imaginația. Pretind că sunt doctori sau conductori de locomotive, că merg la școală etc. Atunci când se joacă, pot dobândi aptitudinile și gesturile necesare unui dialog și își pot exprima emoțiile. În timpul jocului, percepția pe care o au despre lumea reală se reflectă în acțiunile lor.

Există diverse tipuri de joacă/jocuri:

Jocurile creative, în care nu există reguli prestabilite și copiii le creează pe măsură ce se joacă.
Jocurile tematice, în care copiii se joacă de-a cineva sau de-a ceva.
Jocurile constructive, în care copiii construiesc și asamblează.
Jocurile teatrale, care se bazează pe reproducerea unei povești. Aceste jocuri încurajează dezvoltarea vorbirii și a creativității în cel mai înalt grad.


Jocurile au numeroase forme și îndeplinesc diverse roluri la fiecare vârstă.

În perioada cuprinsă între naștere și doi ani, jocurile sunt esențiale în cunoașterea universului înconjurător. Copiii învață să numească obiecte și jucării, să le repete denumirea și să le manevreze.

La trei ani, construiesc castele și hornuri din cuburi de construit. La această vârstă, le place compania altor copii, dar nu permit nimănui să se implice în propriul joc. Se joacă în spațiul lor personal.

De la vârsta de patru ani încep să se joace împreună. Creează țarcuri în interiorul cărora așază animale, mașini sau păpuși. Construiesc structuri mai complexe, porți sau intrări. În continuare joaca de-a ceva sau cineva nu are reguli, dar este importantă pentru dezvoltarea vorbirii și a simțului colectivității.

La șase ani, structurile pe care le construiesc sunt mai dificile; copiii le perfecționează și încearcă să reconstruiască structurile care nu sunt suficient de bune. Încearcă să construiască structuri urmând schițe, dar le este încă destul de greu.

Uneori copiii se joacă cu adulții care le pot sugera tema jocului, iar apoi copiii pot dezvolta jocul și povestea după cum doresc. Construiesc un castel de nisip și își imaginează cine locuiește în el, câți copii au, ce fac etc. Adaugă pietricele construcției pentru a reprezenta ferestrele; sapă o groapă și o umplu cu apă pentru a reprezenta un șanț de apărare; îl decorează cu stegulețe făcute din frunze etc.

La această vârstă, copiii sunt inițiatorii jocurilor tematice și își asumă diverse roluri. De asemenea, inventează și roluri secundare interesante, iar povestea inventată are un subiect mai vast și mai complex. Caută parteneri pentru jocurile lor; acum pot să convină de comun acord asupra unei teme.

Atunci când inventează diverse povești și scene, copiilor le face mare plăcere și o fac cu pasiune. Această bucurie provine din faptul că se transpun în pielea personajului pe care și-l aleg și că persoana pe care o reprezintă se bazează pe propriile lor dorințe și idei. Jocurile cu temă interesantă pot fi repetate de-a lungul câtorva zile la grădiniță, de exemplu. Aceste jocuri implică simțul cooperării, autodisciplină și auto control. În timpul jocurilor colective, putem observa clar rolul pe care îl joacă copii în colectivitate. În cadrul acestor jocuri, copiii mai mari pot inspira joaca celor mai mici.

Literatura și filmele pentru copii reprezintă și ele o sursă de inspirație pentru inventarea jocurilor tematice. Copiii pot alege un erou copil sau animal și se pot identifica cu el.

Imaginația legată de inventarea istorioarelor este în principal influențată de povești. Mamele moderne știu că nu trebuie să le spună copiilor povești de groază, mai ales înainte ca aceștia să meargă la culcare. Coșmarurile sunt intensificate de imaginație. Totuși, copiii nu trebuie să fie suprasaturați cu povești. Poveștile trebuie trăite; copiii trebuie să înțeleagă subiectul chiar dacă nu reușesc să îl redea în cuvinte.

De la începutul vieții și până când copiii merg la școală, jocurile reprezintă o parte importantă a activităților lor. Prin urmare, sunt instrumentul cel mai eficient pentru educația lor.