Bloguri

Sportul în sarcină

 • Unul din cele mai bune lucruri pentru a lua puțin în greutate și a asigura o stare bună de sănătate viitorului copil este practicarea sportului în sarcină. Însă unele femei nu acordă importanță acestui subiect, deoarece îl consideră periculos sau pur și simplu nu își fac timp. Oboseala, într-adevăr, este mai mare, iar dacă nu ai practicat sport și înainte de sarcină, poate fi chiar extenuant să începi în această perioadă.

  Sportul se poate efectua doar după acordul medicului, existând și sarcini cu probleme. Oricum, se vor evita sporturile dure și se vor practica cele care și relaxează. Spre exemplu:

  • Înotul: începătoarele încep cu 5-10 minute de înot la primele 3 întâlniri cu apa, apoi cresc durata la 20 de minute, de 2-3 ori pe săptămână. Se preferă apa la 18-20 grade Celsius, evitându-se cea caldă. Nu se face saună! Este sportul ideal în cel de-al treilea trimestru de sarcină, când plutirea în apă eliberează presiunea resimțită în coloana vertebrală și la încheieturi, însă nu sări și nu te scufunda în apă! De altfel, evită piscinele aglomerate unde ceilalți înotători, mai ales copiii, te pot lovi neintenționat. 
  • Mersul vioi: 30 de minute de 2-3 ori pe săptămână (perfect pentru gravidele care nu practicau sport înainte de sarcină)
  • Bicicleta de cameră sau cea eliptică
  • Aerobic ușor: evită orele aglomerate unde crește temperatura incintei și stai departe de step aerobic și kickboxing. Poți practica aerobicul în apă.
  • Pilates 
  • Yoga prenatală
  • Un program de fitness în sarcină presupune începerea sesiunii de sport cu 5 minute de exerciții de încălzire și stretching. Urmează activitățile cardio de 15 minute, cu monitorizarea atentă a ritmului cardiac. Se va reduce intensitatea activității fizice, care se încheie cu încă 5 minute de stretching.
  • Jogging-ul: dacă a fost practicat și înainte de sarcină

   

  Ca și regulă generală, se recomandă 30 de minute de activitate fizică moderată pe zi, de 3 ori pe săptămână. Foarte important: nu te extenua! Dacă nu poți vorbi normal în timpul exercițiilor fizice, înseamnă că te suprasoliciți, așa că încetinește ritmul!

   

  De asemenea, exercițiie Kegel sunt foarte importante, nu doar pentru o perioadă a sarcinii mai confortabilă, ci și pentru o naștere ușoară și recuperare rapidă postpartum. Fiind denumite după medicul ginecolog Arnold Kegel, aceste exerciții antrenează și întăresc planșeul pelvian, un grup de mușchi și ligamente care sunt ca un hamac între șolduri și susțin vezica, uterul și alte organe, controlând în același timp fluxul de urină și contracția vaginului și a sfincterului anal. Odată ce ai localizat acești mușchi, începe prin a-i contracta timp de 3-5 secunde și apoi relaxează-i pentru aceeași durată de timp, repetand de 4-5 ori, de mai multe ori pe zi. Pe masură ce te obișnuiești cu ele, începe să contracți și să relaxezi mușchii pentru o durată mai lungă de timp, cum ar fi 10 secunde, și să efectuezi mai multe repetări. Respiră normal în timpul exercițiilor și efectuează-le de cel puțin 3 ori pe zi (câte 10 exerciții), încercând să nu iți miști picioarele, fesele sau mșchii abdominali în acest timp. Există și varianta de exerciții Kegel rapide, care presupun contractarea și relaxarea rapidă a mușchilor planșeului pelvian de 25-50 de ori. Trebuie să îi relaxezi timp de 5 secunde și să repeți până la 4 ori pe zi. 

   

  Masajul are și el importanța lui, dar este absolut necesar să te asiguri că primești serviciul de la un profesionist in masajul prenatal, care este un bun cunoscător al nevoilor femeii insărcinate. Acesta va fi atent sa ocolească punctele de presare de la glezne și încheietura mâinilor, care pot activa contracția mușchilor pelvieni, inclusiv cei ai uterului.

   

  Pentru prevenirea vergeturilor, eu am folosit un aparat de masaj pe coapse timp de 10 minute zilnic, folosind un ulei special, și anume Bio-Oil.

   

  De reținut că:

  În primul trimestru de sarcină, fătul este destul de mic, putând fi protejat de oasele pelviene

  În al doilea trimestru de sarcină, bebelușul nu mai este adăpostit între oasele șoldurilor tale, ceea ce înseamnă că este supus unui risc direct în caz de cădere sau lovitură.

  In al treilea trimestru de sarcină, se vor evita activitățile care implică vibrații, cum sunt săritul, dansul, alergatul sau mersul pe bicicletă pe drumuri denivelate. 


Comentarii

0 comentarii

Comentarii Publice

Poti sa comentezi si anonim (vezi casuta la final dupa ce scrii mesajul)
 

Mesaje de la acelasi autor

 • Sportul în sarcină

  Unul din cele mai bune lucruri pentru a lua puțin în greutate și a asigura o stare bună de sănătate viitorului copil este practicarea sportului în sarcină. Însă unele femei nu a...
 • Alimentația mea în sarcină

  Eu, una, nu mi-am făcut prea multe griji în privința alimentației în sarcină, deoarece și înainte de a rămâne gravidă am încercat să am un stil de viață cât mai săn...
 • Fericirea e... să simți primele mișcări ale copilului

  Se spune că primele mișcări ale copilului ar trebui să le simți între săptămânile 16 și 25 ale sarcinii, iar dacă ești însărcinată prima dată, e posibil să nu le simți decâ...
 • Am visat sexul copilului

  Am admis că sarcina aceasta nu a fost una programată, iar dacă tot nu a fost așa, m-am rugat să fie măcar ceea ce ne doream. Și anume, un baiețel.  După toate tensiunile și lupta mea cu depresia...
 • Analize necesare în sarcină

  În primul rând, medicul este cel care trebuie să confirme prezența sau absența sarcinii. Apoi, femeia trebuie să afle dacă starea sănătății ei îi permite să păstreze sarcina sau nu. ...

Din aceeasi categorie...