Retete pentru tine

Cum se descopera talentul unui copil

  • Trimis de Anda08
  • 29 martie 2013, 16:07:00 EET
  • 4.849 vizualizari
Trimite Denunta

Orice parinte trebuie sa stie ca fiecare copil are un anume talent. Parintii si educatorii ii pot descoperi talentul sau nu. Talentul unui copil se gaseste in stare latenta pana cand o serie de activitati il pune in evidenta. Educatorii stiu sa le identifice interpretand indemanarile copiilor afisate in jocurile specifice varstei. Chiar si la varsta adulta ne mai descoperim inca talentele ascunse. Iata mai multe detalii despre cum se descopera talentul unui copil.

Aptitudinile sau talentele stau in stare  latenta pana cand  incercarea unor activitati le scot la suprafata. Educatorii stiu sa le  identifice interpretand indemanarile copiilor afisate in  jocurile specifice  varstei. Chiar si la varsta adulta ne mai descoperim inca talentele ascunse. Nu  conteaza ca avem un singur talent sau mai multe, ca avem mai putine sau mai  multe talente decat ceilalti, ca nu avem aceleasi talente...  orice ar fi,  fiecare dintre noi este unic si valoros in felul sau.

 

Si apoi, ce ar fi daca toti am avea aptitudini pentru aceleasi  activitati? Cine ar mai face celelalte lucruri cu placere si  indemanare?

Orice parinte trebuie sa stie ca fiecare copil are un talent. Care va fi sau  nu descoperit ...

 Educatia nu presupune stergerea trasaturilor  native si imprimarea altelor noi. Educatia are menirea de a   corecta trasaturile exagerate, deplasate mult spre o extrema sau alta. Educatia  stimuleaza sau inhiba caracteristicile psihice, echilibrandu-le si pregatindu-l   pe viitorul adult pentru a se armoniza cu societatea in care traieste, asa incat  sa se manifeste in siguranta, fara a-i incalca regulile. Educatia asigura  insusirea atitudinii corespunzatoare conditiei de om civilizat, capabil de   reusita personala, fara a periclita reusita semenilor sai.

 

Cum realizeaza parintii si educatorii toate acestea?


Observand exteriorul copilului (comportamentul), ei descifreaza interiorul  (gandurile si sentimentele). Iar pentru a schimba interiorul, la care nimeni nu  are acces, se actioneaza tot asupra exteriorului. Iata de ce.

Exteriorul si interiorul omului nu folosesc acelasi limbaj. Ceea ce inseamna ca ne exprimam,  in relatiile cu semenii nostri, prin cuvinte,  mimica, gesturi, atitudine. Dar  pentru ca toate acestea sa fie intelese de  structura noastra interioara, le  decodificam si le transformam apoi in limbajul  psihicului, limbaj ce consta in  idei si in imagini care au simbolismul specific  culturii din care facem parte  fiecare.

 

Deci modalitatea in care se actioneaza asupra exteriorului trebuie sa fie   atent aleasa, astfel incat sa aiba incarcatura simbolica ce va transmite mesajul  adecvat catre structura psihica (interioara).

 

In mod intuitiv, parintii isi invata copiii sa se poarte cu grija  fata de vietatile mici (cum sunt furnicile, de exemplu), sa paseasca  fara sa le calce, prevenind astfel dezvoltarea sentimentelor de cruzime si  nepasare. Mai mult, ei stimuleaza comportamentul de ocrotire care, repetat -   cultiva (in interior) sentimentele de dragoste si respect fata de tot ce este  viu.

 

Astfel, pe tot parcursul copilariei, continuand  apoi in adolescenta, se modeleaza componentele personalitatii (temperament - caracter- aptitudini). La varsta adulta, personalitatea este deja  formata si schimbarile sunt dificil de acceptat. De aceea sunt decisivi cei  sapte ani de acasa si este foarte importanta educatia de pana la varsta  majoratului, varsta care nu a fost aleasa deloc in mod arbitrar.

 

Varsta majoratului era marcata candva de examenul de maturitate, expresie a   capacitatii omului de a discerne si de a-si construi propriul destin. Educatia  este o mare responsabilitate pentru adultul care are puterea de a modela si  transforma copilul venit in lume cu puritate, ingerasul care se descopera in  fata noastra cu sinceritate trasformandu-l intr-un OM sau intr-un element  antisocial.

 

De asemenea, mediul, anturajul contribuie la formarea omului, mai ales cand acesta poate alege singur pentru  sine, de exemplu prin autoeducatie la varsta adolescentei. Dar raspunderea  pentru gradul de discernamant al tanarului este tot a celor ce fac educatie.   Acestia nu sunt doar parintii si educatorii, ci si furnizorii de emisiuni radio,  TV, filme, muzica, dans, jocuri, sporturi etc., care pot influenta mase largi  de  oameni, inducandu-le agresivitate sau, dimpotriva, blandete, compasiune,  altruism.

 

Suntem, in concluzie, raspunzatori pentru felul in care arata societatea in  care traim, pentru prezentul si viitorul nostru. Omul este cel mai complex  computer, programabil pentru armonie si echilibru sau pentru dezechilibru  incontrolabil, dotat insa spre deosebire de calculatoarele obisnuite - cu   puterea de a decide in privinta alegerii pe care o face. 

Despre micii si marii scolari mai cititi:

 

44 de sfaturi pentru sanatatea scolarilor

Copiii, mai ales scolarii - se imbolnavesc frecvent. Este un lucru  natural, pe masura ce li se dezvolta sistemul imunitar. Dar ca parinti, le  puteti stimula sanatatea in multe moduri. Iata o lista… ... citeste mai departe

Cum ne motivam copilul pentru scoala?

Lipsa de entuziasm la scoala, refuzul de a se conforma  regulilor impuse de un sistem mai mult sau mai putin rigid, plictiseala si  indiferenta manifestata constant acasa ...Va suna cunoscut? Copiii… ... citeste mai departe

Ce facem atunci cand copilul uraste scoala

Alexandra este in clasa a IV-a, si intr-o zi a  venit acasa de la scoala, anuntand din senin ca uraste scoala.  Iata cum trebuie procedat atunci cand  copiii devin frustrati de presiunea scolii. ... citeste mai departe

 

autor:  Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate  (c)  2013