Retete pentru tine

Obscenitati sau injuraturi: ce facem daca fac parte din vocabularul copilului

  • Trimis de Anda08
  • 29 martie 2013, 15:59:56 EET
  • 4.762 vizualizari
Trimite Denunta

De la primii pasi la primele masini, etapele copilariei sunt motive de sarbatoare. Cu exceptia uneia: rostirea primului cuvand obscent! Acest eveniment nedorit poate avea loc in biserica, in supermarket sau in casa socrilor - in gura mare, desigur. Pot parintii evita acest lucru?

In cazul in care copilul dvs. a pronuntat cateva cuvinte obscene la intamplare, e momentul sa va cenzurati propriul limbaj, deoarece, cred psihologii, limbajul parintilor are o influenta foarte puternica asupra limbajului copiilor. Reactia potrivita la un limbaj obscen poate preveni in primul rand, injuraturile.

 

Obscenitati si/sau injuraturi: intre 0 si 5 ani - Pastrati-va calmul!

Atunci cand copiii mici si prescolarii pronunta cuvinte obscene, reactia parintilor este cea care determina daca aceste cuvinte vor deveni favoritele sau nu. Secretul este sa ramaneti neutru, sa reactionati calmi, e de parere Leslie Petruk. "Daca un parinte are o reactie emotionala puternica la o injuratura, copilul isi da seama ca acest cuvant are o mare putere si va continua, probabil, sa-l foloseasca."

 

Dupa un astfel de episod, informati-va copilul ca acest limbaj este inacceptabil iar continuarea folosirii lui duce la pierderea unui privilegiu. Folositi aceeasi tehnica chiar daca copilul foloseste o expresie usor obraznica sau pentru un cuvant obscen. Indiferent de cuvantul obscen pe care il auziti de la copilul dvs., calmul va va ajuta sa scapati de cuvintele urate.

Obscenitati si/sau injuraturi: intre 6 si 10 ani - Cuvinte la alegere

Pentru copiii mai mari, sa foloseasca cuvinte urate tine de acomodarea in scoala. Scolarii sunt foarte constienti de reperele sociale, dar unii dintre ei vad in limbajul obscen o modalitate de a fi mai interesanti. "Pentru unii, injuraturile sunt incercarea de a portretiza imaginea de a fi dur" spune Petruk. Dar cunoasterea motivului folosirii acestui limbaj nu-l face mai putin suparator pentru parinti.

 

/Images/cuvinte1.jpg

 

Odata ce copiii sunt la scoala, sunt gata sa poarte o conversatie deschisa cu privire la alegerile lingvistice personale. Ajutati-va copiii sa cantareasca cuvintele pe care le folosesc cu intrebari de genul: "Crezi ca suna grozav atunci cand prietenii tai folosesc un limbaj urat?" "Ce crezi ca e atat de grozav?" "Cum crezi ca te privesc altii atunci cand folosesti un limbaj obscen?" Evitati o lupta impotriva blasfemiei subliniind ca, copiii pot alege ce limbaj sa utilizeze, accentuand pe consecintele consistente la care duc deciziile proaste.

Obscenitati si/sau injuraturi: intre 11 si 18 ani - Ramaneti neutru

Colegii, filmele, muzica si dezvoltarea independentei contribuie substantial la expunerea adolescentilor la o multime de blasfemii. Multi dintre ei incearca sa-si presare propriul limbaj cu, cuvinte si fraze obscene care pot fi inlaturate printr-o legatura puternica dintre dvs. si copii. "Totul se rezuma la timpul pe care il acordati copilului dvs. si conversatiile lipsite de prejudecati si nonpunitive", spune Petruk.

 

Parintii pot ajuta la "curatarea" limbajului adolescentilor prin incurajarea auto-reflectiei. Intrebati un adolescent daca folosirea acestui limbaj arata respectul de sine, indiferent daca acestia injura pentru a castiga acceptarea sau pentru a se simti inclusi intr-un anumit cerc, precum si despre impactul pe care il are limbajul asupra reputatiei lor.

 

"Sa purtati o conversatie inteligenta despre acest lucru ridica probabilitatea sa obtineti impactul dorit", spune Petruk. Adresarea unor intrebari empatice este mult mai eficienta decat prelegerile sau pedepsele dure - doua tactici care inmultesc sansele ca adolescentii sa injure de indata ce nu mai pot fi auziti de catre parinti.

 

Va recomandam sa mai cititi despre toleranta si nu numai:

 

A tolera, toleranta..

Cred ca am devenit prima oara constienta de  cuvintele acestea pe la 18 ani, undeva dupa Revolutie. Acum as spune ca le-am auzit  foarte tarziu. Si trebuie sa marturisesc ca dupa aproape 20 de ani,… ... citeste mai departe

Cum raspund parintii pentru faptele copiilor

Pe un anumit fond de  dezvoltare sociala si neexistand o reglementare speciala, detaliata, a obligatiei pe  care o au parintii fata de copiii lor minori, in materia raspunderii civile a… ... citeste mai departe

Despre toleranta si indulgenta sau cum raman mamele echilibrate

Toti parintii au momente - sau chiar zile intregi - cand simt ca nu mai  pot spala inca o mana lipicioasa, ridica o gramada de lucruri de pe jos, sau  ca nu mai au energia necesara pentru a mai… ... citeste mai departe

 

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2013