Indemnizatia pentru cresterea copilului se plateste in functie de data la care este depusa cererea, astfel... ... citeste mai departe
Esti proaspata mamica si ai o multime de intrebari despre CIC sau indemnizatii? Iata 8 intrebari frecvente la care vei gasi un raspuns. Ai o alta intrebare? Indrazneste si intreaba, ne vom stradui sa iti raspundem.
Esti proaspata mamica si ai o multime de intrebari despre CIC sau indemnizatii? Iata 8 intrebari frecvente la care vei gasi un raspuns.
R: In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada de 12 luni se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data probabila a nasterii, certificata de medicul de specialitate. Este nevoie de un document de la medicul de specialitate in care sa se specifice data probabila a nasterii.
Cumnata mea are o societate (are o masina taxi) si este unic administrator avand contract de munca pe 2 ore deschis in urma cu 7-8 luni, ea fiind coordonator de transport.
Se pare ca este insarcinata. Poate intra in concediu pentru cresterea copilului beneficiind de acea indemnizatie de 600 lei?
R: Da
R: Cele 126 de zile de concediu de maternitate NU sunt toate obligatorii. Pentru protectia mamei si a copilului, doar primele 42 de zile de dupa nastere sunt obligatorii.
Daca mama nu are indeplinite cele 12 luni de munca deloc, tala poate lua CIC si mai apoi supliment de insertie? (tatal indeplinese cele 12 luni lucrate)
Si o alta intrebare: daca se poate intampla asta, cat este obligat sa stea in CIC?
R:1. Daca indeplineste conditiile da. CIC este pentru oricare dintre parinti nu este pentru mama sau tata.
2. Daca indeplineste conditiile pt supliment de insertie, da va primi desigur nu va mai primi CIC, dar va primi salariu + stimulent de insertie.
3. Cel puitn 1 luna pentru ca acum imi dau seama ca defapt nu va intereseaza CIC ci strict sa mai scoateti un ban pe langa salariu adica acea insertie. Corect? Deci tatal sa faca dosar pt CIC sa intre de la serviciu in CIC apoi sa revina si sa depuna cerere pt stimulent de insertie
R: Exista situatii prevazute de lege prin care pot beneficia de concediul si indemnizatia de crestere copil si parintii care in cele 12 luni anterioare nasterii: fie nu au obtinut deloc venituri impozabile, fie au obtinut venituri impozabile in mai putin de 12 luni.
R: Indemnizatia pentru al doilea copil se va calcula ca 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni anterioare nasterii (inclusiv venitul cuvenit in luna nasterii). Din aceste venituri pot face parte salarii, indemnizatii de crestere copil pentru CCC anterior, indemnizatii de maternitate aferente concediului prenatatl, indemnizatii de concediu medical, obtinute in cele 12 luni anterioare nasterii.
R: Concediul de maternitate este un concediu medical la care are dreptul angajata gravida sau lauza, timp de maxim 126 de zile inainte sau dupa nastere. Concediul pentru citeste mai departe aici.
_____
>>>>Mai citeste
Indemnizatia pentru cresterea copilului se plateste in functie de data la care este depusa cererea, astfel... ... citeste mai departe |
|
Persoana care solicita indemnizatia de crestere a copilului trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii... ... citeste mai departe |
|
Afla mai multe despre legislatia gravidelor si a proaspetelor mamici citind in continuare... ... citeste mai departe |
Probleme legislative
Legi, drepturile gravidelor, indemnizatia de maternitate si crestere a copilului, sau alte probleme de natura juridica.