Nimic din ceea ce fac bebelusii nu este intamplator. Cu fiecare nou gest, cu fiecare suntem nou, creirul lor se dezvolta intr-un ritm uluitor, pentru ca in final sa ii ajunga din urma pe adulti.
Ganguresc, rad in hohote, silabisesc sunete fara sens aparent si toate aceste lucruri ne fascineaza pe noi, adultii. Ce se intampla insa in mintea unui bebelus atunci cand are toate aceste reactii care ne incanta? Nimic din ceea ce fac bebelusii nu este intamplator. Cu fiecare nou gest, cu fiecare suntem nou, creirul lor se dezvolta intr-un ritm uluitor, pentru ca in final sa ii ajunga din urma pe adulti.
Cum se intampla acest proces si ce anume influenteaza cel mai mult dezvoltarea creierului bebelusilor? - Iata intrebari pe care cercetatorii si le pun in mod constant, descoperind mereu noi lucruri uimitoare in acest domeniu.
Nu, nu e vorba de nasterile premature, ci de toti bebelusii. Specialistii sunt de parere ca daca pelvisul femeii ar avea dimensiuni mai mari, bebelusii ar sta mult mai mult in burta mamei inainte sa se nasca. Creierul lor are, la nastere, un sfert din dimensiunile unui creier adult. De altfel, medicii pediatri sustin ca prima forma de atasament constient a bebelusului apare in jurul varstei de 5 luni, iar primul zambet constient apare la 10 - 14 saptamani de la nastere, ceea ce ii indreptateste sa creada a, de fapt, copiii ar trebui sa stea mai mult in spatiul intrauterin inainte de nastere.
Creierul bebelusilor se dezvolta sub impulsul a mai multi factori, insa un rol determinant il are comunicarea cu adultii si modul in care acestia raspund nevoilor lor. Creierul bebelusului afla ce inseamna foamea, singuratatea, oboseala, disconfortul etc. Dezvoltarea ulterioara a creierului sub impactul acestor impulsuri depinde de modul in care adultul ingrijeste copilul, de promptitudinea cu care raspunde acestor nevoi. Plansul este modul prin care ei comunica in primele luni de viata. Si totusi, oricat de prompt ar raspunde parintii nevoilor lor, fiecare bebelus are o etapa in dezvoltarea sa in care plange mai mult. Aceasta variaza - la bebelusii nascuti la termen apare in jurul varstei de 6 saptamani, in timp ce la cei prematuri se manifesta pe la 12 saptamani citeste in continuare aici.
Cum putem imbunatati puterea creierului la copilul nostru?
Mai mult de 400.000 de bebeusi sunt nascuti in fiecare zi pe planeta. Care dintre ei va creste sa devina un viitor Shakespeare, sa gaseasca o cale de vindecare a cancerului sau chiar sa dovedeasca ca… ... citeste mai departe |
|
Ce e în mintea copilasului tãu
Oare îsi aminteste de ursuletul cu care s-a jucat ieri? Când zâmbeste unchiului o face pentru cã îl recunoaste, sau… doar asa, de „manierat” ce este? Micutul tãu are o memorie nemaipomenitã,… ... citeste mai departe |
|
Limbajul Dunstan sau limbajul bebelusilor - pe intelesul tuturor
Limbajul Dunstan al bebelusilor se refera la o serie de reflexe vocale pe care copiii le au in primele luni de viata, cand inca nu stiu sa vorbeasca. Ideea de baza este ca inainte de a folosi limbajul… ... citeste mai departe |