Sari la conținut

Sari la conținut


* * * * * 1 voturi

Calitatea aerului din casa noastra - despre purificatoarele de locuinta | Purificator de aer, pareri

purificator

26 raspunsuri la acest subiect

#11
Collins20

Collins20

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.329 mesaje

Postat 13 noiembrie 2020 - 11:33

Si eu cred ca nu e rau sa ai un purificator, problema pare a fi pretul filtrelor, pentru ca trebuie schimbate, dar merita macar sa il folosesti din cand in cand mai ales cand poluarea e maxima.

Saptamana trecuta dupa Bonfire Night, la ora 6 AM cand am deschis geamurile , le-am inchis automat pentru ca in loc de aer curat a intrat in casa fum amestecat cu ceata si un miros ingrozitor, era un aer irespirabil. Si a tinut asa tot restul saptamanii. 

In anotimpul friguros , uneori aerul devine irespirabil daca e ceata, ne e vant sau nu ploua , plus fumul de la centrale. Momentele astea sunt groaznice, trebuie sa imi spal parul zilnic, uneori si hainele de exterior , pentru ca se imbiba fumul si au miros urat si nu pot sa le mai pun in dulap.



#12
Collins20

Collins20

    Membru senior

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunct
  • 3.329 mesaje

Postat 13 noiembrie 2020 - 11:36

Collins, ai perfecta dreptate cu ceea ce cumparam. Si chiar si asa... tot nu reducem toti poluantii. Pentru ca traim pe o planeta tot mai poluata. Si de asta - astmul, alergiile si cancerul pulmonar este in crestere.

D, ai dreptate, atat timp cat nu mai stam cu soba de lut sau teracota in casa si covoare de lana si paturi de lemn cu saltele de paie , avem nevoie sa ne filtram aerul , pentru ca toate aparatele introduse in casa sunt poluante. De ex, intr-un oras o sursa fff mare de poluare dunt frigiderele si congelatoarele de la supermarket.



#13
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 13 noiembrie 2020 - 11:49

Da asa e. Si eu observ la spalarea parului - o data la 3-4 zile - ca apa devine murdara - adica e colorata spre maro - negru - impreuna cu samponul de la clatire. Si observ asta tot mai des.

Eu locuiesc intr-un sat - pe marginea marii - nu ar trebui sa fie poluare - insa e foarte multa - ba sunt focuri de vegetatie, ba e alerta de la mediu ca e prea mult PM10  in aer - acele particole de la masini... si zau nu sunt multe masini - insa majoritatea sunt de acelea vechi, care sunt produse fara filtre si polueaza cat pot.

 

Imi dau seama ce poluare intensa e in orasele cu multa circulatie. Nah  - zici ca deschizi geamul ca sa aerisesti si intra alt aer poluat. Ca sa nu mai zic de invazia de obiecte made in china - in casa, fabricate cu lacuri, vopsele, sintetice periculoase....

 

Din pacate, asta este. Am vazut chiar nu demult niste antreprenori din CLuj care vand aer curat la sticla undeva ... [pk]



#14
Otiliav

Otiliav

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.236 mesaje

Postat 13 noiembrie 2020 - 13:30

Noi avem sistem de filtrare integrat in casa, in pereti. Filtrele sunt de carton. Locuim langa munte dar si langa autostrada.

Dar ca idee, nu stii niciodata cat e de poluat aerul pana nu vezi cum sunt filtrele dupa 3-6 luni.



#15
redactor

redactor

    Membru VIP

  • Administrators
  • 14.054 mesaje

Postat 13 noiembrie 2020 - 13:49

Otilia, mi se pare foarte interesant ce spui. Cum adica filtre in pereti?



#16
Otiliav

Otiliav

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.236 mesaje

Postat 13 noiembrie 2020 - 14:22

Filtrele sunt in aparat care e pus intr-o laterala a acasei. De la aparat pornesc conductele prin pereti. Nu se vad. Sunt iesiri din sistemul de ventilatie in diverse zone in casa. Acelea se vad in tavane sau in pereti in partea de sus. In prospectul casei scrie asa "Balanced ventilation system with heat recovery. The ventilation system supplies filtered, clean and fresh outdoor air to bedrooms and living rooms, and draws polluted air from wet rooms. The heat in the used air is recovered in the ventilation unit. The system is controlled from a separate control switch which is placed easily accessible in the home. Separate exhaust from the kitchen hood located above the stove.
In connection with the ventilation supplier's design of balanced ventilation, enclosures for pipes may have to be built in some houses."



#17
antmil

antmil

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 5.491 mesaje

Postat 13 noiembrie 2020 - 20:26

Otilia, acesta este sistemul HVAC, nu? Aerul conditionat/incalzire (central). 


Editat de antmil, 13 noiembrie 2020 - 20:28 .


#18
Otiliav

Otiliav

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.236 mesaje

Postat 16 noiembrie 2020 - 01:01

Nu este același lucru cu aerul condiționat. Vara când este tare cald ne-ar cam trebui aer condiționat la dormitoare. Sistemul acesta poate răci dar puțin de tot. Am dormit cu geamurile deschise la etaj câteva nopți. 

 

Aici e pagina lor cu detalii. Se poate traduce în engleză. De fapt mai bine copiez eu.

 

Balanced ventilation
Balanced ventilation is the most common form of ventilation in all new homes. It ensures a good indoor climate in all rooms and is energy-saving.
In Norway, there is a requirement for balanced ventilation in all new homes. But there are also many who upgrade to balanced ventilation in older homes to ensure a good indoor climate and save money on heating.

What does balanced ventilation do?
For the ventilation to work in a house, the air must be able to circulate even if the doors are closed. The air flow between all rooms in the home can be ensured by having, for example, threshold-free doors. Balanced ventilation has two main functions. It draws used and polluted air out of the home (exhaust) and supplies clean, filtered and temperate air into the home (supply air).
This is done via two separate duct systems, one to remove air and one to supply air.
The exhaust ducts remove air from the bathroom, kitchen, toilet, laundry room and other wet rooms. The supply air ducts supply clean and fresh air to living rooms such as living rooms, bedrooms and offices.

The ventilation can be adjusted as needed by connecting various sensors such as humidity, motion and CO 2 sensors.

Photo: Illustration of ductwork. The yellow exhaust ducts remove polluted air and the red supply air ducts supply clean and fresh air.

Heat recovery
The heat in the air that is extracted from the home is transferred, by means of a heat recovery, to the air that is filtered and blown into the home.
Up to 85% of the heat in the ventilation air is recovered and you thus save money on heating costs.

Filter that ensures clean air
There are two filters in all Flexit ventilation units. One that filters the indoor air before it is blown into the heat recovery and out of the home. And one that filters the outdoor air before it is blown into the heat recovery and into the home. These filters must be replaced 1-2 times a year.

The supply air in the home's ventilation uses Flexit PM1 filter. Filters in PM1 class stop over 50% of particles and up to 1 μm, ie small particles such as viruses, nanoparticles and car gases. In addition, it stops larger particles such as bacteria, fungi and pollen.

 

Benefits of balanced ventilation

  • Ensures a good indoor climate in all rooms, all year round.
  • Saves energy and thus money by recovering the heat from the indoor air to the new air that is blown into the home.
  • Gives you control over the indoor air and the amount of air.
  • Avoid moisture damage in the home such as mold and mildew, or other unfavorable conditions such as. condensation on the windows.
  • Releases cold drafts in the cold season.
  • Counteracts radon by reducing the radon concentration.

A balanced ventilation system has a life expectancy of 15-20 years.

Miniaturi atasate

  • Screenshot_20201115_235855_com.android.chrome.jpg

Editat de Otiliav, 16 noiembrie 2020 - 01:09 .


#19
mihaela_s

mihaela_s

    Membru VIP

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 28.843 mesaje

Postat 16 noiembrie 2020 - 08:05

Și noi avem ventilație in casa, e sistem care “trage singur”. Elimina umezeala și asigura temperatura uniformă in toată casa. E același sistem cum arată Otilia, cu țevi in pereți dar nu are filtre așa sofisticate. Casa are 40 de ani, sistemul e de atunci.
Are un sistem de filtre intr-o cutie mare deasupra hotei (și hota e in același sistem de filtre, dar cumva separat). 
 

Mama când vine la noi, mereu spune câteva zile ca “o dor” plămânii de la aerul curat de aici comparativ cu cel din Ro.

 



#20
Otiliav

Otiliav

    Membru de baza

  • Membri
  • PunctPunctPunctPunctPunctPunct
  • 9.236 mesaje

Postat 16 noiembrie 2020 - 10:45

Nici al nostru nu mai este asa nou. Are cam 8 ani.

Dupa cum scrie si in text e obligatoriu un astfel de sistem de ventilatie la casele noi.

Necesitatea lui nu este chiar un moft. Se datoreaza si specificului climei.

Pe noi ne ajuta mult cu mirosul de la gatit.

Avem spatiu deschis bucatarie-living si fara acest sistem ar mirosi in casa a snitele si chiftele. Mai deschid si geamurile pentru astfel de mirosuri dar ventilatia e de mare ajutor.

La fel si cu aburul de la baie. Mie imi place dusul fierbinte. Asa ca dau ventilatia la maxim si se rezolva rapid cu aburii.

 

Mihaela, interesant ca si o casa de 40 de ani are. Probabil este proiect facut de o firma, un cartier de case cum e si la noi. Casele construite de proprietari acum 30 de ani nu au toate asa ceva. Ma bucur ca inca va merge bine. Totusi unitatea aceasta merge non-stop zi de zi.