Atunci cand copilul primeste atentie ori de cate ori are nevoie, isi face repede „plinul”. Astfel, copilul devine mult mai autonom. Pe masura ce creste, va pretinde din ce in ce mai putina atentia din partea voastra ca parinti, iar atunci cand va avea nevoie de voi, va veni sa va ceara deschis asta.
Copiii sunt in repetate randuri certati pentru ca plang sau pentru ca se intampla sa fie furiosi. Emotiile, bune sau rele, nu sunt comportamente nedorite. Emotiile nu fac rau nimanui. Insa atunci cand nu ii permiti copilului sa isi exprime emotiile, ii faci insa un rau.
Echilibrul chimic al sistemului lor nervos este tulburat, sistemul imunitar si aparatul digestiv sunt afectate de stres, iar din punct de vedere psihic copilului ii va veni din ce in ce mai greu sa stabileasca relatii sociale cu semenii sai.
Adevarata ascultare are legatura cu sentimentele, si tot ceea ce iti trebuie pentru a fi un bun ascultator este interesul fata de lumea copilului tau.
Copilul tau va percepe adevaratul interes in tonul vocii si va interpreta limbajul tau corporal. Stii ca ai ascultat cu adevarat atunci cand ceea ce iti spune copilul tau iti creeaza emotii. Fie ca e compasiune, nevoia de a-l proteja, durere, mandrie, bucurie, toate aceste sentimente arata ca ti-ai ascultat cu adevarat copilul.
Atunci cand incerci sa inveselesti un copil care sufera, reactia lui poate fi tocmai inversa. Cel mai probabil va incepe sa se simta furios pentru ca sentimentele pe care le traieste nu sunt acceptate. In loc de intelegerea de care are nevoie, este intampinat de incercari disperate de a-l face sa simta altfel.
Comentarii