Umezeala este favorabila dezvoltarii microbilor. Combinatia dintre aerul cald pe care il expira copilul si aerul rece de afara da nastere umezelii, care ramane impregnata in fular si este periculoasa. Se stie ca umezeala acumulata in caile respiratorii este favorabila microorganismelor daunatoare sanatatii.
Datorita vaporilor de apa tesatura devine un mediu umed si cald favorabil agentilor patogeni, pe cand aerul rece are tocmai efectul de a ucide virusii.
Protectie excesiva. Acel “rosu in gat” de care se tem multi parinti nu se datoreaza aerului rece cum deseori se crede, motiv pentru care multi parinti evita sa dea inghetata sau alimente direct din frigider copiilor, ci este cauzat de un virus/un microb netratat care doar se reactiveaza la rece, nu este “creat” de ceva rece.
Sa nu mai vorbim de faptul ca sensibilitatea multor copii este tocmai rodul protectiei excesive a parintilor care nu le-a dat ocazia sa isi fortifice organismul, sa se caleasca, ci i-a incotosmanat mereu mai mult decat era cazul.
Aerul expirat de copil contine vapori de apa care venind in contact cu frigul se transforma in minuscule “ace de gheata” care sunt inhalate si provoaca micro-leziuni la nivelul mucoaselor, dand ocazia virusurilor si bacteriilor sa “atace”, sa se instaleze in organism pe acele cai deschise.
Aerul curat, chiar si rece, este binefacator pentru organism. De fapt faptul ca aerul este rece are chiar avantaje, pe langa faptul ca ajuta la calirea organismului, la dobandirea unei imunitati mai bune, el are si efectul de a calma inflamatiile cailor respiratorii.
Comentarii