INTRE 3 SI 4 ANI multi copii gasesc adaptarea la gradinita mai usoara daca li se permite sa ia cu ei o jucarie preferata. Pe masura ce se obisnuiesc cu noul mediu, copiii vor accepta sa lase jucaria intr-un loc anume din clasa pentru a se juca cu alte jucarii, sa o lase in dulapior si, in cele din urma, sa o lase acasa.
Modul in care copilul reactioneaza tine in mare masura de temperamentul acestuia, de nevoile, interesul, curiozitatea, experienta pe care o are.
Atunci cand copiii incep gradinita la varste cuprinse intre 3 si 4 ani, parintii se confrunta uneori cu perioade de regresie.
Nestiind cum sa se comporte in noul mediu, copiii pot incepe sa manifeste comportamente pe care parintii le considerau depasite, comportamente bebelusesti, menite sa il retina pe adultul din familie inca putin, inainte de despartire.
De obicei, acesti copii au nevoie si de putin timp petrecut doar cu educatoarea, de un strop de alint sau de „5 minute de iubire”, pentru a se reechilibra si a se readapta noului mediu. Dupa varsta de 3 ani, copiii sunt capabili sa inteleaga ca mami si tati se vor intoarce si ca despartirea nu este definitiva.
De asemenea, fiind ceva mai mari, copiii probabil ca au avut deja experienta unui timp ceva mai indelungat petrecut in alta companie decat cu mami si tati.
Un alt factor care ajuta tranzitia in cazul copiilor intre 3 si 4 ani este rutina. Un cantecel de la revedere, un pupic pe nas, pot ajuta la despartirea de adult.
Pe de alta parte, o activitate interesanta si captivanta facuta imediat la prima ora si asteptata cu nerabdare de copii, le va face tranzitia de la bratele mamei la sala de clasa, mai usoara.
Comentarii