OARE CUM VA FI COPIPUL MEU LA SCOALA?
Pustnicul – lucreaza bine de unul singur, nu se descurca prea bine în echipa. Este minutios si rabdator, dar colegii nu percep prea bine faptul ca nu vrea sa colaboreze cu ei: din acest motiv pot aparea conflicte pe care profesorul trebuie sa le gestioneze.
Suparatul – este cel care este iritat de orice comentariu si considera orice reactie a cuiva un afront personal. De aceea este foarte banuitor si reactioneaza la orice într-un mod exagerat. De multe ori nu ezita sa îl atace verbal pe profesor daca i se pare ca a fost umilit în vreun fel.
Visatorul – de multe ori plictisit de ceea ce se întâmpla la scoala acest elev tinde sa viseze cu ochii deschisi si astfel – desi nu perturba cu ceva ora – sa fie un elev problema (neatent la ore o sa ramâna repede în urma).
Timidul – este o persoana care se exprima greu sau deloc (desi are idei si ar putea aduce multe informatii interesante). Datorita timiditatii pierde ocazia de a se afirma si poate sa primeasca note mai mici decât merita de fapt (în special la examinarile orale si devine o surpriza la cele scrise – unde se descurca, de obicei, mult mai bine).
Vedeta – este un elev care doreste tot timpul sa fie în centrul atentiei si pentru asta face permanent „scene”: are un comportament infantil si poate sa atraga asupra sa atentia profesorului în detrimentul elevilor care au într-adevar nevoie de acesta.
Stie tot – este tot un tip de vedeta, dar se bazeaza pe acumulare de informatii si „servirea” acestora în orice situatie. Îi place sa fie în centrul atentiei si îl poate provoca pe profesor prin întrebari de tipul „Cartea X ati citit-o?”. Îi ironizeaza pe colegi, iar acestia – desi se tem de „întepaturile” lui – îl izoleaza si îl persifleaza.
Impulsivul – actioneaza sub impuls de moment fara sa se gândeasca la consecinte. Profesorul trebuie sa fie atent la acest tip de elev pentru ca desi în urma actiunii impulsive respectivul o sa îsi regrete comportamentul, amprenta gestului o sa ramâna în memoria colectiva a clasei si profesorul o sa aiba permanent probleme de rezolvat.
Competitorul excesiv – pentru el totul este o competitie chiar si atunci când nu exista nicio miza. Poate sa arunce clasa într-o atmosfera stresanta din care multi elevi (uneori inclusiv el) sa ramâna cu resentimente si sa se înregistreze o diminuare a motivatiei pentru învatare si placerii de a veni la scoala.
Entuziastul – este un elev caracterizat deseori în scoala ca hiperactiv: nu poate sa stea doua minute pe loc, este nerabdator, are multa energie si mereu simte nevoia sa treaca de la o activitate la alta. Pentru aceasta poate sa fie greu de controlat atunci când clasa trebuie sa desfasoare o activitate mai rutiniera.
Denigratorul – este o persoana care se simte bine daca îi „împunge” pe ceilalti cu comentarii rautacioase. Poate sa creeze o atmosfera tensionata în clasa, poate sa îi demotiveze pe cei care devin tinta comentariilor sale.
Acum, dupa aceasta lista cuprinzatoare, sa ne uitam în jur si sa numaram: câte persoane care se potrivesc descrierilor cunoastem?
Comentarii