-
Am spus in blogul anterior ca azi abordam subiectul sarcinii si cum poate afecta animalul de companie. In primul rand depinde de mamica si de animalut. Intr-adevar este de evitat interactiunea cu pisici si hamsteri pe perioada sarcinii, dar doar in cazul in care analiza de toxoplasmoza nu rezulta anticorpii prezenti in organism. Daca aveti pisica in casa de dinaintea sarcinii, cu timpul anticorpii se formeaza si astfel nu mai afecteaza fatul in dezvoltare. Dar ce inseamna acest "inainte"? In niciun caz o luna,2,6. Nu, "inainte" inseamna ani, o interactiune de lunga durata incat sa aiba timp anticorpii sa se formeze.
In momentul in care intrebi doctorul despre animalul de companie, acesta de multe ori te sperie cand iti zice ca nu trebuie sa ai niciunul in preajma ta. Eu am catel si am crescut de mica cu catel in preajma. Niciodata n-a lipsit din casa. Si nu de rasa, nu. O innebuneam pe mama cu cati catei aduceam de pe strada ca-mi era mila de ei sau ca-si batea cate un copil joc de el si sa nu-l mai chinuie. Si fratele meu mai mic tot langa catel a crescut. Aveam un pechinez cand era mama gravida cu fratele meu. Era nedezlipit de burta ei cand incepuse sa miste bebe. Iar acum sunt cei mai buni prieteni si deja au trecut 7 ani de cand au facut cunostinta amandoi.
"Nu lasa catelul sa se apropie de copil ca sigur se repede la el, daca-l musca?" Da, il musca, daca ai neglijat catelul dintr-o data si l-ai marginalizat ca sa acorzi absolut toata atentia copilului atunci da, animalul devine gelos. Dar nu e o regula sa se repeada la copil, poate doar sa nu vrea sa se apropie de el sau sa latre cand face galagie cat sa-l sperie. Dar daca toata sarcina ai avut catelul langa sufletul tau, iar dupa ce se naste bebe, cand acesta doarme, mai alinti un pic si catelul, crede-ma, ce rezulta din ei 2 e ceva minunat.
"Daca apuca catelul de blana si-l musca?"
Sa stii ca animalul simte. Stii cum arata un catel chinuit? Nu? Iti descriu eu: un copil de cateva luni care abia a invatat sa stea in sezut se agata de catel(de urechi, de coada, de spate, de unde ajunge el), iar catelul sta si indura fara ca macar sa schiteze un gest de a da sa muste. Si stii pana cand toate astea? Pana destul de tarziu, pana aproape de varsta de 5 ani, cand abia atunci a inceput catelul nu sa se repeada, ci doar sa maraie si sa plece de langa copil incat sa inteleaga ca nu ii place si sa-l lase in pace.
Foarte mult depinde de tine cum te comporti cu el in perioada sarcinii si dupa. Catelusa mea vine si se baga la mine in brate sa o iubesc si se alinta cu capul pe burta. Imi miroase uneori burta dintr-o parte in alta si ma linge cand face bebe valuri. Cum ar putea cineva sa vina si sa imi zica sa o dau ca nu o sa se inteleaga cu bebe?
Haideti sa va zic acuma si gandirea diferita a doctorilor. Cumnatei mele i-a spus doctorita sa stea cat mai departe de animale. Mie, cand mi-am intrebat doctorul legat de acest subiect, mi-a spus sa stau intr-adevar la distanta de pisici, dar la catei nu recomanda acelasi timp de distantare. Poate singurul discomfort ar fi parul de caine din casa, spunea el. Dar daca o gandim un pic logic, daca ai catelul de dinainte de sarcina si i-ai suportat parul lasat peste tot prin casa, de ce te-ar deranja dupa ce ramai gravida?
Asa ca daca vine cineva si va spune sa renuntati la animalul drag voua, dragi mamici, ziceti-le sa-si vada de ale lor, ca n-au treaba cu ale voastre.
Comentarii