-
Vă voi spune în mare parte cum este să ai o "sarcină joasă" sau mai exact placenta joasă.
Placenta când se inserează cel mai indicat să fie cât mai sus, poate fi anterioară, posterioară sau laterală. Atunci când este inserată jos exista riscuri și complicații care pot apărea pe parcursul sarcinii.
La începutul sarcinii există anumite simptome ce îi determină pe medici sa pună diagnosticul de placenta praevia sau placenta joasă, cum ar fii sângerări în primul trimestru, și ecografic se vizualizează aceasta cum este poziționată.
Mie când mi-a vizualizat pentru prima dată placenta a spus că este joasă, dar pe parcurs ea poate urca încet și nu va mai fi o problemă.
Simptomele pe care le-am avut în primul trimestru au fost ușoare dureri sub burtă, nu am mai putut purta pantaloni, blugi normali, mă incomodau de fiecare dată când stăteam în șezut sau conduceam, din fericire sângerări nu am avut deloc. Având și eu puțină burtică deja de la aproximativ 8-9 săptămâni am început sa port doar pantaloni de gravide.
Deja din trimestrul al doilea când bebele începea să crească și durerile de sub burtă creșteau o data cu ea. La ecografii doamna doctor mereu mi-a supravegheat cu mare atenție placenta, ea a urcat foarte puțin și nu cât ar fi trebuit în toată această perioadă de timp. Spre finalul trimestrului al doilea deja începeam sa experimentez contracțiile acelea false, numite și contracții Braxton-Hicks. Erau neregulate și apăreau o data la câteva zile, nedureroase și durau aproximativ 30 de secunde. Statul în șezut o perioadă de peste 10 minute era deja dureros pentru mine, mai mereu pe unde am fost am purtat cu mine o pernuță de șezut ergonomică.
Deja din trimestrul al treilea au apărut mai multe simptome, durerile de burtă erau pe tot parcursul zilei, uneori și când mă plimbam, la fiecare pas făcut, așezările și ridicarile din șezut erau dureroase, pernuța mea ergonomică aproape ca nu îmi mai făcea efectul atât de mari erau durerile. Contracțiile false Braxton-Hicks deja au devenit dureroase, s-au prelungit ca perioadă și sunt de cel puțin câteva ori pe zi, indiferent dacă stau în picioare sau întinsă în pat.
Suntem chiar pe ultima sută de metrii și așteptăm cu nerăbdare să vedem care va fi verdictul, dacă voi putea naște natural sau voi fi îndrumată să fac operație de cezariană.
Comentarii