Multe femei se tem ca nu produc suficient lapte si renunta la alaptat chiar înainte sa încerce. Trebuie însa sa crezi în corpul tau. Femeile produc suficient lapte pentru bebelusi. Tot ce trebuie sa faca este sa nu renunte.
- Alaptarea se învata. Chiar daca este un proces natural, la început alaptarea este dificila, necesita efort. Poate dura pâna la 6-8 saptamâni sa întelegi modalitatea potrivita pentru tine si bebelusul tau. Important este sa persisti. Poti apela chiar la un consultant în alaptare pentru a depasi momentul. Este normal ca mamele sa aiba la început nevoie de sprijin.
- Alaptarea nu este genetica! Nu exista niciun motiv sa crezi ca nu poti alapta, chiar daca mama ta nu a facut asta.
- Discutiile pozitive despre alaptare va vor motiva sa credeti mai mult în corpul vostru. Exista însa numeroase bariere practice, emotionale si culturale pe care femeile trebuie sa le depaseasca. De exemplu, multe persoane acuza alaptarea în public. În mass-media nu prea exista sustinere pentru alaptare, reclamele promoveaza mai mult formulele pentru sugari si hranirea cu biberonul...
Insist mult pe alaptare deoarece cercetarile arata ca majoritatea femeilor renunta la alaptare în detimetrul înlocuitorilor de lapte matern. Nu se merita! Bucurati-va de corpul vostru si de ce va ofera el.
Am adunat aici o parte din notitele mele de la cursurile de alaptare sustinute în cadrul Future Learn, o platforma de învatare sociala cu expertiza (colaboreaza cu organizatii si institutii academice de renume mondial). Iata de ce sa alaptati!
- - Cel mai bun aliment posibil pe care un copil îl poate consuma este laptele matern. Laptele matern îi ofera bebelusului cel mai bun start în viata. El ajuta la cresterea si dezvoltarea optima a acestuia.
- - Alaptarea este recomandata pâna la minim 6 luni si poate continua pâna la 2 ani sau peste, împreuna cu alimente complementare. De la vârsta de 6 luni, alimentatia copilului trebuie diversificata, astfel încât sa beneficieze de amestecul potrivit de substante nutritive.
-
- - Primul lapte pe care îl produce o mama se numeste colostru. Colostrul consta într-un fluid gros, galbui, care creste în cantitati în primele 3-4 zile, în conformitate cu nevoile nou-nascutului. Este bogat în proteine, vitamine si minerale. Nou-nascutii au sisteme imunitare imature asa ca prezinta un risc mare de infectie. Rolul colostrului este de a construi un sistem de aparare pentru nou-nascut, prin urmare, o protectie imunitara vitala.
- - Laptele matern are avantaje imunologice (de protectie fata de boli), nutritionale (se modifica în functie de nevoile copilului; contine energie, proteine, carbohidrati, grasimi, micronutrienti pentru o crestere normala, etc); avantaje pentru mama (protejeaza împotriva hemoragiilor postpartum, depresiei postpartum, cancerelor ovariene si mamare, bolilor de inima si diabetului de tip 2) cât si avantaje psihologice (alaptarea ofera copilului sentimentul de siguranta si sustine sanatatea mintala a mamei si copilului; contactul piele pe piele, privitul ochi în ochi ajuta foarte mult la construirea unei legatuari cu bebelusul tau). Prin continutul acizilor grasi, laptele matern promoveaza dezvoltarea creierului.
Ce contine laptele matern spre deosebire de formula?
- Constituentii laptelui matern care nu sunt prezenti în formulele pentru sugari: celule stem (constituie un sistem intern de reparare), imunoglobuline (pentru a preveni patrunderea bacteriilor patogene), factori de crestere (favorizeaza cresterea intestinului); leucocite (distruge bacteriile); lactoferina (previne gastroenterita; ucide diverse bacterii, inclusiv E coli), ligozaharide (sustineti o microbiota intestinala sanatoasa).
Cum sa produc mai mult lapte?
- Laptele depinde de cerere si oferta. Cu cât o mama alapteaza mai des, cu atât este produs mai mult lapte. Mamele trebuie sa se hraneasca suficient de des pentru ca laptele sa fie produs.
Semne distinctive de foame la bebelusi:
- - Bebelusii au nevoie sa fie hraniti la cerere. Semnele distinctive sunt: starea agitata, alerta, deschiderea guritei, strângerea pumnului.
- - Semnele de plinatate sunt: întoarcerea capului, închidrea guritei.
- - Important este sa nu se puna presiune pe bebelus sa manânce mai mult, altfel îi va fi afectat comportamentul alimentar.
- - În timp, parintii vor ajunge sa recunoasca indiciile bebelusilor sai când le este foame, când au nevoie de odihna, confort sau când îi dor ceva. Totul se învata treptat. Un lucru important de mentionat este ca bebelusii care nu sunt schimbati, nu vor mânca din cauza sentimentului de discomfort.
Semne ca bebelusul este bine hranit
- - Exista semne distinctive care îti arata daca bebelusul este bine hranit sau trebuie sa îti faci griji. Acestea sunt: foloseste minim 5 scutece în 24 de ore, are o culoare buna a pielii, face caca moale, creste în greutate si lungime. La început copilul va avea o mica pierdere în greutate, apoi va începe sa consume în medie 150-200 ml lapte pe saptamâna. Nu trebuie masurata cantitatea de lapte matern, bebelusul se va desprinde natural de lânga sân când a ingerat cantitatea suficienta.
- - Unii sugari sunt expusii unui deficit de vitamina D, unele tari recomandând suplimentarea bebelusilor cu vitamina D (la mamele cu deficit).
Cum se alapteaza?
- - Alaptarea eficienta se bazeaza în primul rând pe o buna pozitionare la sân a sugarului.
- - Pentru o atasare eficienta a copilului la sân, capul si corpul ar trebui sa fie în linie dreapta. Nasucul bebelusului trebuie sa ajunga pâna la mamelon (în paralel cu mamelonul). Apoi, se lasa capul bebelusului putin pe spate, astfel încât zona de sub mamelon sa ajunga la gurita lui. Asta îl va face pe bebelus sa îsi deschida gurita. Când gurita este larg deschisa, trebuie sa aduci usor capul copilului spre sân, astfel încât sa cuprinda cu gurita întregul mamelon. Presiunea depusa de maxilar si limba sugarului comprima tesutul mamar pentru eliberarea laptelui. Un videoclip explicativ (cu ajutorul animatiilor) îl puteti viziona aici: https://www.youtube.com/watch?v=UXyLzqsySQc.
- - Contactul piele pe piele trebuie sa aiba loc cât mai curând posibil dupa nastere. Acesta este esential pentru ca: declanseaza hormonii de alaptare, regleaza bataile inimii si respiratia, stimuleaza digestia, stimuleaza comportamente de alaptare, permite pielii sugarului sa fie acoperita de bacterii protectoare de pe pielea mamei.
- - Parintii joaca un rol extrem de important în viata copiilor. Prezenta parintilor îi face sa se simta în siguranta, ceea ce elibereaza oxitocina, hormon vital pentru dezvoltarea creierului.
- - În primele saptamâni, bebelusii au stomacelul mic, prin urmare trebuie sa se hraneasca non-stop pentru a creste. Tinerea bebelusului aproape de mama îi permite acesteia sa îl hraneasca responsabil. Este indicat ca la început copilul sa fie aproape de parinti (într-un patut lânga pat).
Înlocuitorii de lapte matern
- - Alaptarea este extrem de importanta, dar pentru mamicile care nu pot sau nu aleg sa alapteze, este de asemenea important sa îsi hraneasca copilul cu cele mai bune formule posibil. Din tot ce m-am documentat, formula este indicata doar persoanelor care, din varii motive nu pot alapta. M-am gândit sa scriu aici toate informatiile despre formule, în caz ca cineva va avea nevoie. De asemenea, exista femei care aleg sa combine laptele matern cu formula. În acest caz, se evita folosirea formulei în primele 6-8 saptamâni deoarece poate duce la oprirea productiei de lapte matern sau la diminuarea acesteia (pe principiul cerere – oferta). De asemenea, este bine sa începi cu o cantitatea mica de formula. Tin sa mentionez faptul ca laptele de vaca este prea diferit de laptele uman pentru a fi potrivit sugarilor, continând mai putini carbohidrati si niveluri mai scazute dintr-o gama de vitamine. Formula, chiar daca contine lapte de vaca, este modificat astfel încât sa imite laptele matern.
- - Conform documentatiei mele, este recomandata o formula care contine o cantitate mai mica de proteine. Important este sa folositi lingura potrivita (cea care a venit la pachet) pentru a va asigura ca formula nu este prea concentrata. Se adauga mai întâi apa si apoi pulberea. De asemenea, este important sa nu adaugati nimic altceva, cum ar fi miere, zahar, cereale sau biscuiti zdrobiti în sticla. Cel mai important este sa fii receptiv când îti hranesti copilul si sa nu îl presezi sa termine sticla.
- - La 6 luni este recomandat ca parintii sa introduca o cana în viata copilului, pentru a elimina treptat sticlele pâna la vârsta de 12 luni. Conform unor cercetari, utilizarea prelungita a sticlelor este asociata cu un risc mai mare de supraponderalitate si obezitate alaturi de alte probleme, inclusiv cariile dentare, dificultati de vorbire etc.
Mult succes la alaptat! Stiu ca practica difera mult de teorie, dar o buna cunoastere a întregului proces de alaptare poate fi de ajutor. Abia astept sa îmi hranesc bebelusul! Daca doriti sa aflati mai multe motive pentru care sa alaptati, gasiti cursurile aici: https://www.futurelearn.com/courses/infant-nutrition/12/todo/87477;
https://www.futurelearn.com/courses/an-introduction-to-breast-feeding-for-medical-students/1/todo/86835;
https://www.futurelearn.com/courses/journey-to-birth-tcd/2/todo/88146
Comentarii