Bloguri

Jurnal de sarcina

Alege să alăptezi

 •              

         Multe femei se tem că nu produc suficient lapte și renunță la alăptat chiar înainte să încerce. Trebuie însă să crezi în corpul tău. Femeile produc suficient lapte pentru bebeluși. Tot ce trebuie să facă este să nu renunțe. 

  •      Alăptarea se învață. Chiar dacă este un proces natural, la început alăptarea este dificilă, necesită efort. Poate dura până la 6-8 săptămâni să înțelegi modalitatea potrivită pentru tine și bebelușul tău. Important este să persiști. Poți apela chiar la un consultant în alăptare pentru a depăși momentul. Este normal ca mamele să aibă la început nevoie de sprijin. 
  •      Alăptarea nu este genetică! Nu există niciun motiv să crezi că nu poți alăpta, chiar dacă mama ta nu a făcut asta.
  •      Discuțiile pozitive despre alăptare vă vor motiva să credeți mai mult în corpul vostru. Există însă numeroase bariere practice, emoționale și culturale pe care femeile trebuie să le depășească. De exemplu, multe persoane acuză alăptarea în public. În mass-media nu prea există susținere pentru alăptare, reclamele promovează mai mult formulele pentru sugari și hrănirea cu biberonul...

        Insist mult pe alăptare deoarece cercetările arată că majoritatea femeilor renunță la alăptare în detimetrul înlocuitorilor de lapte matern. Nu se merită! Bucurați-vă de corpul vostru și de ce vă oferă el.

         Am adunat aici o parte din notițele mele de la cursurile de alăptare susținute în cadrul Future Learn, o platformă de învățare socială cu expertiză (colaborează cu organizații și instituții academice de renume mondial).  Iată de ce să alăptați!

  •       - Cel mai bun aliment posibil pe care un copil îl poate consuma este laptele matern. Laptele matern îi oferă bebelușului cel mai bun start în viață. El ajută la creșterea și dezvoltarea optimă a acestuia.
  •       - Alăptarea este recomandată până la minim 6 luni și poate continua până la 2 ani sau peste, împreună cu alimente complementare. De la vârsta de 6 luni, alimentația copilului trebuie diversificată, astfel încât să beneficieze de amestecul potrivit de substanțe nutritive. 
  •  
  •       - Primul lapte pe care îl produce o mamă se numește colostru. Colostrul  constă într-un fluid gros, gălbui, care crește în cantități în primele 3-4 zile, în conformitate cu nevoile nou-născutului. Este bogat în proteine, vitamine și minerale. Nou-născuții au sisteme imunitare imature așa că prezintă un risc mare de infecție. Rolul colostrului este de a construi un sistem de apărare pentru nou-născut, prin urmare, o protecție imunitară vitală.
  •       - Laptele matern are avantaje imunologice (de protecție față de boli), nutriționale (se modifică în funcție de nevoile copilului; conține energie, proteine, carbohidrați, grăsimi, micronutrienți pentru o creștere normală, etc); avantaje pentru mamă (protejează împotriva hemoragiilor postpartum, depresiei postpartum, cancerelor ovariene și mamare, bolilor de inimă și diabetului de tip 2) cât și avantaje psihologice (alăptarea oferă copilului sentimentul de siguranță și susține sănătatea mintală a mamei și copilului; contactul piele pe piele, privitul ochi în ochi ajută foarte mult la construirea unei legătuări cu bebelușul tău). Prin conținutul acizilor grași, laptele matern promovează dezvoltarea creierului.

   

  Ce conține laptele matern spre deosebire de formulă?

   

  •       Constituenții laptelui matern care nu sunt prezenți în formulele pentru sugari: celule stem (constituie un sistem intern de reparare), imunoglobuline (pentru a preveni pătrunderea bacteriilor patogene), factori de creștere (favorizează creșterea intestinului); leucocite (distruge bacteriile); lactoferina (previne gastroenterita; ucide diverse bacterii, inclusiv E coli), ligozaharide (susțineți o microbiotă intestinală sănătoasă).

   

  Cum să produc mai mult lapte?

   

  •       Laptele depinde de cerere și ofertă. Cu cât o mamă alăptează mai des, cu atât este produs mai mult lapte. Mamele trebuie să se hrănească suficient de des pentru ca laptele să fie produs.

   

   Semne distinctive de foame la bebeluși:

   

  • - Bebelușii au nevoie să fie hrăniți la cerere. Semnele distinctive sunt: starea agitată, alertă, deschiderea guriței, strângerea pumnului.
  • - Semnele de plinătate sunt: întoarcerea capului, închidrea guriței.
  • - Important este să nu se pună presiune pe bebeluș să mănânce mai mult, altfel îi va fi afectat comportamentul alimentar.
  • - În timp, părinții vor ajunge să recunoască indiciile bebelușilor săi când le este foame, când au nevoie de odihnă, confort sau când îi dor ceva. Totul se învață treptat. Un lucru important de menționat este că bebelușii care nu sunt schimbați, nu vor mânca din cauza sentimentului de discomfort.

   

  Semne că bebelușul este bine hrănit

   

  •      - Există semne distinctive care îți arată dacă bebelușul este bine hrănit sau trebuie să îți faci griji. Acestea sunt: folosește minim 5 scutece în 24 de ore, are o culoare bună a pielii, face caca moale, crește în greutate și lungime. La început copilul va avea o mică pierdere în greutate, apoi va începe să consume în medie 150-200 ml lapte pe săptămână. Nu trebuie măsurată cantitatea de lapte matern, bebelușul se va desprinde natural de lângă sân când a ingerat cantitatea suficientă.
  •      - Unii sugari sunt expușii unui deficit de vitamina D, unele țări recomandând suplimentarea bebelușilor cu vitamina D (la mamele cu deficit).

   

  Cum se alăptează?

   

  •      - Alăptarea eficientă se bazează în primul rând pe o bună poziționare la sân a sugarului.
  •      - Pentru o atașare eficientă a copilului la sân, capul și corpul ar trebui să fie în linie dreaptă. Năsucul bebelușului trebuie să ajungă până la mamelon (în paralel cu mamelonul). Apoi, se lasă capul bebelușului puțin pe spate, astfel încât zona de sub mamelon să ajungă la gurița lui. Asta îl va face pe bebeluș să își deschidă gurița. Când gurița este larg deschisă, trebuie să aduci ușor capul copilului spre sân, astfel încât să cuprindă cu gurița întregul mamelon.  Presiunea depusă de maxilar și limba sugarului comprimă țesutul mamar pentru eliberarea laptelui. Un videoclip explicativ (cu ajutorul animațiilor) îl puteți viziona aici: https://www.youtube.com/watch?v=UXyLzqsySQc.
  •      - Contactul piele pe piele trebuie să aibă loc cât mai curând posibil după naștere. Acesta este esențial pentru că: declanșează hormonii de alăptare, reglează bătăile inimii și respirația, stimulează digestia, stimulează comportamente de alăptare, permite pielii sugarului să fie acoperită de bacterii protectoare de pe pielea mamei.
  •      - Părinții joacă un rol extrem de important în viața copiilor. Prezența părinților îi face să se simtă în siguranță, ceea ce eliberează oxitocină, hormon vital pentru dezvoltarea creierului.
  •      - În primele săptămâni, bebelușii au stomăcelul mic, prin urmare trebuie să se hrănească non-stop  pentru a crește. Ținerea bebelușului aproape de mamă îi permite acesteia să îl hrănească responsabil. Este indicat ca la început copilul să fie aproape de părinți (într-un pătuț lângă pat).

   

  Înlocuitorii de lapte matern

   

  •      - Alăptarea este extrem de importantă, dar pentru mămicile care nu pot sau nu aleg să alăpteze, este de asemenea important să își hrănească copilul cu cele mai bune formule posibil. Din tot ce m-am documentat, formula este indicată doar persoanelor care, din varii motive nu pot alăpta. M-am gândit să scriu aici toate informațiile despre formule, în caz că cineva va avea nevoie. De asemenea, există femei care aleg să combine laptele matern cu formula. În acest caz, se evită folosirea formulei în primele 6-8 săptămâni deoarece poate duce la oprirea producției de lapte matern sau la diminuarea acesteia (pe principiul cerere – ofertă). De asemenea, este bine să începi cu o cantitatea mică de formulă. Țin să menționez faptul că laptele de vacă este prea diferit de laptele uman pentru a fi potrivit sugarilor, conținând mai puțini carbohidrați și niveluri mai scăzute dintr-o gamă de vitamine. Formula, chiar dacă conține lapte de vacă, este modificat astfel încât să imite laptele matern.
  •      - Conform documentației mele, este recomandată o formulă care conține o cantitate mai mică de proteine. Important este să folosiți lingura potrivită (cea care a venit la pachet) pentru a vă asigura că formula nu este prea concentrată. Se adaugă mai întâi apă și apoi pulberea. De asemenea, este important să nu adăugați nimic altceva, cum ar fi miere, zahăr, cereale sau biscuiți zdrobiți în sticlă. Cel mai important este să fii receptiv când îți hrănești copilul și să nu îl presezi să termine sticla.

   

  •       - La 6 luni este recomandat ca părinții să introducă o cană în viața copilului, pentru a elimina treptat sticlele până la vârsta de 12 luni. Conform unor cercetări, utilizarea prelungită a sticlelor este asociată cu un risc mai mare de supraponderalitate și obezitate alături de alte probleme, inclusiv cariile dentare, dificultăți de vorbire etc.

   

         Mult succes la alăptat! Știu că practica diferă mult de teorie, dar o bună cunoaștere a întregului proces de alăptare poate fi de ajutor. Abia aștept să îmi hrănesc bebelușul! Dacă doriți să aflați mai multe motive pentru care să alăptați, găsiți cursurile aici: https://www.futurelearn.com/courses/infant-nutrition/12/todo/87477

  https://www.futurelearn.com/courses/an-introduction-to-breast-feeding-for-medical-students/1/todo/86835;

  https://www.futurelearn.com/courses/journey-to-birth-tcd/2/todo/88146

   


Comentarii

2 comentarii
 • Mihaela0000 apreciaza asta
 • Mihaela0000
  Mihaela0000 Eu am doi copii. Primul a fost crescut cu lapte muls dat in biberon si fata, cea de-a doua, e alaptata. Inceputul in alaptare este greu. Atat eu cat si prietene de-ale mele care au alaptat spun asta. Dar pe termen lung se merita inzecit. Dupa 2 ani de hra...  mai mult
  7 decembrie 2020 - 1 apreciaza asta
 • MarinaGeorgiana
  MarinaGeorgiana Mulțumesc mult că mi-ai împărtășit propria ta experiență. Sunt convinsă că nu o să fie ușor, de aceea tot încerc să mă informez, în speranța că voi găsi sfaturi utile. Multă sănătate întregii familii!
  7 decembrie 2020

Comentarii Publice

Poti sa comentezi si anonim (vezi casuta la final dupa ce scrii mesajul)
 

Mesaje de la acelasi autor

Din aceeasi categorie...