Incarcat in Prima vizita la medic - # #maternitate #spital ##ginecolog
919 vizualizariDupa ce am aflat ca sunt însarcinata, am plecat în cautarea unui medic care sa-mi monitorizeze sarcina si a unui spital în care va urma sa nasc. Prima sarcina înseamna entuziasm din abudenta, dar si teama de necunoscut, de experienta pe care unele mame o eticheteaza ca fiind extrem de dureroasa, iar altele, ca fiind un ritual plin de bucurie. Am început sa citesc toate experientele altor mame, recenzii de medici si de spitale, am sunat în stânga si în dreapta pentru a afla detalii.
Primul lucru pe care l-am aflat a fost ca asigurarea privata de sanatate nu include nici macar partial analizele si consulturile din timpul sarcinii, chiar daca a fost achitata a priori pe întregul an. Am învatat, astfel, ca un contract trebuie nu doar citit extrem de atent, ci si negociat pentru situatiile exceptionale ce pot aparea.
Singurele mele interactiuni cu spitalele de stat au fost limitate, n-am experimentat statul cu orele la cozi si, în acea unica ocazie în care am fost internata câteva zile, personalul medical a fost acceptabil.
Asa ca am început sa fac liste pro si contra, folosind atât intuitia mea, cât si gura lumii, care spunea nenumarate.
Pe de o parte, nasterea este un eveniment sporadic, unde îti doresti tot confortul din lume, chiar daca asta înseamna o gaura în buget. Auzi povestiri despre mamici care au avut nenorocul sa nasca la sarbatori si au fost lasate fara calmante sau care n-au fost vizitate cu zilele dupa nastere si îti vine sa semnezi deja contractul cu o clinica privata. Nasterea în vremea pandemiei mai presupune si singuratatea în timpul nasterii si în primele zile de lauzie, iar unele clinici private îti ofera ocazia sa fii însotita de partener, de un membru al familie sau de dhoula.
Pe de alta parte, am o prietena care a avut o experienta oribila nascând la unul dintre cele mai titrate spitale private din Bucuresti, în ceea ce priveste interactiunea cu personalul. Unele clinici private nu sunt echipate corespunzator pentru a face fata unor urgente, exista câteva cazuri mediatizate în care mamele n-au primit sansa la viata tocmai din cauza lipsei dotarii clinicilor si a imposibilitatii de a o transporta la un spital de stat.
De asemenea, pretul clinicilor private nu doar ca a crescut enorm, potentat fiind de Covid, dar locurile sunt din ce în ce mai ocupate si, pentru anumite perioade, sold out. La pretul mare al unor clinici se adauga si insecuritatea financiara data de faptul ca toate serviciile suplimentare de care vei beneficia în timpul nasterii sau dupa vor aparea pe nota finala de plata si nu poti sti cu siguranta cât vei achita.
Am cerut oferte de la diverse clinici private, initial. Am primit preturi triple comparativ cu preturile din anul 2019 si conditii de cazare mai aglomerate decât în unele spitale din Bucuresti. În acelasi timp, toti cunoscutii care au nascut în spitalele de stat, au „achitat” tot felul de taxe pe sub mâna ca sa fie tratati bine, însa acestia vorbeau de costuri de ordinul miilor de lei, nu peste 10.000, cum mi-au propus spitalele private.
Am hotarât, astfel, sa dau o sansa spitalelor de stat din România si am sunat un medic de la spitalul Filantropia, care m-a chemat în ambulatoriul spitalului pentru o prima întâlnire. Cu experienta aceasta voi reveni în alta postare.
Comentarii