-
Dieta in sarcina, kilogramele acumulate in sarcina.. sunt subiecte despre care imi tot doresc sa imi exprim parerea, mai mult ca sa ma descarc, probabil. Subiectul asta este unul destul de controversat, mi se pare mie. L-am intalnit pe multe site-uri, grupuri, forum-uri, dar nicaieri nu mi-am expus punctul de vedere, cel mai sigur deoarece nu imi place sa intru in polemici.
Pentru inceput as vrea sa stiti ca va vorbeste o persoana de 87 de kg ( sarcina 22 de saptamani). O persoana care a pornit de la 85 de kg la a treia sarcina (2 kg in plus pana la 22 de saptamani), de la 78 de kg la a doua sarcina (12 kg in plus toata sarcina), de la 55 de kg la prima sarcina ( 32 kg in plus toata sarcina) - toate acestea intr-o perioada de 10 ani.
Care este parerea mea? Kilogramele excesive acumulate pe sarcina nu sunt NICIODAT? un lucru bun. Des intalnesc exprimarea: Nu conteaza cate kilograme acumulez pe sarcina, important este ca bebe sa fie bine. Este de la sine inteles ca toate viitoarele mamici nu isi doreste nimic mai mult decat un bebe sanatos, dar aceasta nu este o scuza de a manca in exces, sau cum bine stiti mananc pentru 2 persoane. La prima sarcina cand am acumulat acele multe kilograme nu am mancat in exces, am avut o forma de preeclampsie ( tensiune arteriala crescuta, edeme, kilograme acumulate brusc), daaar.. nici nu am tinut cont de ce anume mancam. Imi faceam poftele, nu contau orele de masa, nu conta calitatea mancarii, a gatitului, etc.. De aceea pot spune ca am adus si eu un aport pentru kilogramele in plus. Nu a avut cine sa ma invete si nici eu nu ma informam. La fel gandeam si eu: bebe sa fie bine si le dau eu jos dupa, in timp. Ceea ce nu s-a intamplat din diverse motive: psihologice, emotionale, hormonale.
Cand am spus ca nu a avut cine sa ma invete, ma refeream mai mult la cadrul medical. Niciodata nu mi-a expus cate complicatii pot aparea in urma greutatii corporale, mai ales in cazul operatiilor de cezariana. Bineinteles ca sunt fete, femei care au dat nastere fara probeleme, dar asta nu inseamna ca nu au fost expuse unor riscuri. Mie una, mi-ar fi placut sa le cunosc. Urmatoarele doua sarcini au fost urmarite de alt medic. Acesta mi-a spus din start care este maximul de kilogramul pe care mi-l recomanda sa il acumulez, ca nu exista pofte si sa incerc sa mananc regulat, alimente nutritive.
Pentru mine, kilogramele in plus au generat, pe parcurs, multe traume emotionale, complexe si chiar disconfort fizic.
In concluzie, consider ca o dieta echilibrata in sarcina ,cu putin efort, este cea mai buna decizie. :)
Comentarii