Bloguri

Muscatul: De ce se intampla si ce putem face?

  • De ce pre-scolarii musca

    Poate fi un pic socant sa afli ca un alt copil de la scoala sau gradinita a fost muscat de fiul/fica ta, sau sa fii muscat tu insuti. Acest comportament nu este totusi unul neobisnuit. Pana cand ajung la gradinita sau in clasele primare foarte multi copii au muscat pe cineva macar o data sau au primit o muscatura nu prea prietenoasa de la altcineva.

    Copiii musca mai putin pe masura ce cresc si isi pot exprima sentimentele, dar cand sunt mai mici acest lucru se intampla destul de des atunci cand sunt impreuna (la gradinita de exemplu).

    Copiii pot reactiona astfel din diverse motive:

    • Atunci cand sunt coplesiti de teama, furie sau frustrare ori o pot face pentru ca au fost muscati la randul lor.
    • Pre-scolarii musca in timpul unui conflict cand se simt incoltiti sau de teama de a nu fi raniti.
    • Cand se confrunta cu o schimbare majora, precum aparitia unu bebe in familie sau un schimb de locuinta, situatii ce pot cauza o neliniste emotionala, copii reactioneaza putin mai agresiv. Cateodata copii musca pur si simplu pentru a observa efectele actiunii lor sau pentru ca sunt agitati, superactivi sau chiar cand vor sa isi exprime dragostea dar o fac intr-un mod total nepotrivit.

    Totusi, stiind ca muscatul este normal la aceasta varsta nu inseamna ca parintelui ii este mai usor sa accepte ca fiul sau fiica sa a muscat alt copil sau chiar a fost muscat de altcineva. Probabil parintii ambilor copii sunt suparati din cauza unui astfel de incident. Copilul tau este posibil sa nu mai fie primit cu bratele deschise la gradinita sau in grupul de joaca.

    Un lucru important de retinut este faptul ca nu asa vor copii sa se comporte, ei nu vor sa se atace unul pe celalat, din contra mai degraba s-ar juca impreuna, s-ar distra si ar fi bucurosi de compania prietenilor. Primul pas in a corecta comportamentul este sa intelegem de ce copilul nostru reactioneaza asa. Janis Keyser co-autorul cartii „Sa devii parintele care vrei sa fii” spune  ca „Scopul parintelui este acela de a opri comportamentul dar si acela de a ajuta copilul sa creasca si este necesar sa ne gandim ce se intampla de fapt cu copilul”.

    Cum reactionam:

    1. Asigura-te ca ambii copii sunt in siguranta: In primul rand separa copii si pozitioneaza-i la o distanta acceptabila ce nu le va permite sa se muste.
    2. Ramai calm, stabileste limite, nu acuza si nu pedepsi! In limbaj simplu spune-i copilului tau ca muscatul doare si nu are voie sa o faca. Chiar daca esti tentat sa accentuezi cat de serioase sunt aceste comportamente din partea lui/ei sau sa impui o pedeapsa severa cum ar fi sa il musti la randul tau, sau sa-i tragi o chelfeneala – Opreste-te! Expertii spun ca astfel de reactii din partea parintelui nu vor face decat sa creeze resentimente si manie, iar in timp copilul va reactiona si mai violent.
    3. Ajuta ambii copii: Probabil si copilul care a muscat dar si cel care a fost muscat are nevoie de ajutor. In primul rand verifica ranile si acorda primul ajutor, dar actioneaza cu foarte multa caldura si grija. Nu neglija copilul care a muscat. Acesta poate afisa o atitudine de nepasare sau nu va recunoaste ce a facut. Nimeni nu poate arata mai impasibil ca un copil care a ranit pe cineva. Dar sunt sanse mari ca el/ea sa stie foarte bine ca a cauzat durere altcuiva.
    4. Printr-o atitudine calma si grijulie ajutam copilul sa se simta indeajuns de confortabil incat sa isi exprime emotiile despre faptul ca a muscat dar si depre ceea ce a fost frustrant sau coplesitor in primul rand.
    5. Incurajeaza copilul sa vina la tine cand este suparat. Este posibil sa nu poti fi langa copil atunci cand trece prin momente grele de exemplu la gradinita sau scoala, insa trebuie sa invete ca poate cere ajuorul unui adult in aceste situatii. Sfatuieste copilul sa vina la tine cand are probleme si ofera-i toata atentia cand o face. Gandeste-te la aceasta apropiere ca la o polita de asigurare pentru momentele cand nu ii poti fi alaturi si se confrunta cu acte de agresiune.
    6. Vorbeste despre ceea ce s-a intamplat: Odata ce s-au calmat spiritele, alege un moment linistit si intreaba copilul: „ Cum poti spune cuiva ca esti furios fara sa il/o ranesti?” sau „ Cum ceri ajutorul unui adult cand nu iti place comportamentul altor copii fata de tine?”
    7. Fa un schimb de roluri si parcurge aceste situatii cu copilul ( Tu esti Sonia de la gradinita si imi iei iepurasul). Asa poate exersa fraze pe care le poate folosi mai tarziu (Nu asta nu imi place!). Multi copii musca o data, primesc ajutor din partea adultilor si nu repeta muscatul niciodata.

    Cum Prevenim:

    1. Gandeste-te cand si de ce musca copilul tau. La joaca cand un alt copil ii smulge jucaria cu care vrea sa se joace? Cand alti copii il/o ingramadesc intr-un colt? Sau incearca sa muste cand alaptezi noul bebelus? Educatorul copilului ar putea avea cateva indicii despre motivul care declanseaza un astfel de comportament. Dupa un timp poti anticipa momentul cand copilul tau intentioneaza sa muste si poti fi acolo gata sa intervii.
    2. Urmareste copilul indeaproape. Semnale de avertizare ca plansete, tipete, batut din picioare sau aruncatul obiectelor preced un episod in care copilul musca. Urmareste aceste semnale si intervine inainte sa se intample.
    3. Redirectioneaza-i atentia: Daca emotiile copilului tau escaladeaza si iti e teama ca se pregateste sa isi muste prietenul de joaca, atrage-i atentia catre alta activitate: sa danseze, sa joace un joc etc…
    4. Opreste-l inainte sa muste. Daca ai impresia ca se pregateste sa muste apropie-te fizi c de el/ea si blocheaza-i accesul la tinta propusa. Poti spune ceva de genul: „ Nu te pot lasa sa o ranesti pe Ramona”… sau „Nu cred ca vreau sa-ti vad dintii prea aproape de mine” timp in care ii poti tine fruntea departe de tinta sau ii poti acoperi usor gura in causul mainii. Daca  contiuna sa incerece sa te muste oricum sau sa muste un alt copil cel mai bine este sa  inchei joaca si sa plecati sau sa ii dai o perioada de time-out.
    5. Ramai tandra si iubitoare fata de copil. Acest lucru poate fi destul de dificil atunci cand incerci sa il opresti, pentru ca tu insuti poti fi emotiva sau te poti simti presata de situatie sa tipi sau sa il opresti cu forta. Dar daca incerci sa iti aduci aminte in acel moment cat de mult iti iubesti copilul poate si el/ea se va simti destul de increzator sa iti spuna cat de frustrat si furios este. Ajuta foarte mult daca te pui in situatia lui si sa te gandesti ca el face tot ce stie mai bine in situatia aceasta. Este posibil sa isi poata exprima sentimentele in cuvinte sau este posibil sa nu poata face acest lucru, de fapt nu aceasta conteaza cu adevarat. Va fi nevoie sa intervii astfel de cateva ori pana copilul se va orpri din muscat.
    6. Majoritatea copiilor de aceasta varsta coopereaza usor cu alti copii si sunt interesati sa lege noi prietenii. Muscatul inceteaza cam pe la varsta de 3 ani cand limbajul si competentele sociale sunt mai dezvoltate. Copii la acesata varsta isi pot exprima sentimentele, pot contribui la conversatie si pot intelege punctul de vedere al altui copil. Valorificati inteligenta emotionala in dezvoltare a copilului dvs si laudati-i comportamentul pozitiv care il ajuta sa isi faca si sa isi mentina prieteniile cu ceilalti.
    7. Du-te cu el la locul de joaca: Pana cand comportamentul inceteaza va fi nevoie sa te duci cu el la locul de joaca sau va trebui in cazul unor evenimente sa le spui altor parinti care este problema si eventual sa le dai si cateva informatii despre ce tehnica functioneaza cel mai bine cu copilul tau, in cazul in care nu esti in apropierea lui. Daca nu consideri ca se vor ocupa corespunzator de situatie, mai bine ramai in zona sau anuleaza participarea la eveniment.
    8. Niciodata nu iti musca copilul. Multi parinti considera ca atunci cand musti la randul tau copilul il inveti ca muscatul este dureros. Insa acest lucru le arata de fapt o metoda gresita de a-ti gestiona emotiile sau supararea. Chiar si muscatul in joaca, din dragoste poate contribui la comportamentul copilului.
    9. Explica muscatul : Vorbeste despre muscat in sine si explica-i sau joaca cateva jocuri simple. De exemplu cere-i sa iti spuna cateva alimente pe care le musca. Sau denumeste obiecte zilnice ( o prajitura, o masa, un catel, o banana ) si intreaba-l daca se pot musca aceste obiecte. Pe masura ce avansati va puteti amuza si cu alte obiecte (o masina, un aspirator, pantoful lui tati etc..)
    10. Vorbeste cu educatorul copilului tau: Afla mai multe despre mediul din clasa copilului. Educatorul face eforturi sa intevina pentru a opri comportamentele agresive? Fie ca sunt loviri, muscaturi sau sicanari. Trebuie sa te asiguri ca nu iti lasi copilul intr-un mediu in care fiecare are grija de el insusi, fara supraveghere sau interventia unui adult competent.Daca esti multumita de felul in care educatorul controleaza situatia, intreaba cum se descurca cu muscatul. Educatorii cu experienta au de obicei metode foarte inventive de a rezolva probleme de comportament. Aceasta este sansa sa afli daca tehnica aplicata de pedagog ii face mai mult bine sau mai mult rau copilului tau.
    11. Ofera-i o alternativa la muscat: Sunt gradinite care au cosuri cu mere la indemana si ofera un mar copiilor care musca. Este o alternativa buna si satisfacatoare in cazul in care copilul doreste sa isi infiga dintii in ceva.

    Pentru articole similare ne gasiti pe www.bontex.ro/blog  iar pentru imbracaminte copii site-ul nostru www.bontex.ro va sta oricand la dispozitie.


Comentarii

0 comentarii

Comentarii Publice

Poti sa comentezi si anonim (vezi casuta la final dupa ce scrii mesajul)
 

Mesaje de la acelasi autor

Din aceeasi categorie...

  • Crize, crize

    De ce apar crizele? În cazul copiilor mei superbi, apar datorita foamei, oboselii și șantajului sentimental. Azi, am scos prima minune de la grădiniță și ce ne-am gândit noi? Hai sa mergem repede să ...
  • Gimnastica - un alt inceput

    Un nou pas inainte, un nou inceput, un alt salt, o alta provocare. Asa ne-am inceput saptamana. Cu speranta ca vom reusi, ca vom putea si vom triumfa. Unde? Intr-o padure unde nu am intrat ...
  • Concurs gimnastica partea 3

    Am reusit. Diana a trecut preselectia pentru echipa municipala de gimnastica. Incepand cu 06 Martie merge la pregatire de 3 ori pe saptamana, luni, miercuri si vineri la ora 13. Ora ne c...
  • Balerina mea

         Sunt din nou mandra. Fetita mea este foarta incantata de orele de balet pe care le-a inceput de acum trei saptamani. Imi spune in fiecere sambata cand se intoarce de la balet ca es...
  • A 4-a masea

    Acum doua zile i-a spart gingia, a patra masea, in stanga jos, cum privesc la el. Are 1 an 9 luni si 9 zile.
  • A treia masea

    Se vede coltisorul de la a treia masea. In dreapta jos cum ma uit la el. Ieeei!!! A avut mucisori. Doar atat
  • Inceput de gradi si bataie de cap pentru mami

    Uite ca s-a dus si vara asta... parca mai repede decât toate celelalte de pâna acum. Si asta pentru ca a fost plina cu soare, cu mare, cu munte, cu alergat descult prin iarba bunicilor, cu...
  • Isi spune numele

    Azi si-a spus numele pentru prima data singur dupa ce m-a auzit pe mine si pe Alexandra. Nu zice corect "Theodor", zice "Dodo". E atat de dulce!!! Doamne, Doamne!  Am fost cu el in parc la Adjud...
  • A doua masea

    Pe 23 august i-a iesit coltul de la a doua masea care se afla in stanga sus, cum ma uit la el. La prima maseluta i-au iesit toti coltii, se vede ca o coroana in dreapta sus. Poza nu ma lasa sa ii fac....
  • Dintisorul nr. 8

    Azi, 10 august 2015, i-a spart gingia inca un dinte. In partea dreapta jos cum ma uit la el, un incisiv lateral. Maseluta de sus are 2 coltisori iesiti. Am primit de la nasi o masinuta de plastic alb...