Bloguri

Cum convingem copilul sa nu se joace cu mancarea ?

  • Ca  parinte, înteleg cât de frustrant poate fi sa vezi  ca mâncarea sanatoasa pe care ai pregatit-o este tratata ca o jucarie în loc sa intre în burtica copilului. Dar stiu, de asemenea ca exista câteva lucruri pe care parintii le pot face si astfel  pot usura frustrarea si pot preveni transformarea mesei  într-un câmp de lupta.

    În primul rând, trebuie sa ne amintim ca viata unui copil înseamna un continuu proces de învatare – sa vorbeasca, sa mearga, sa fie politicos, dar sa si manânce diferite tipuri de alimente. Sigur, ai vazut ca adult ani de zile morcovi, mere, piure de cartofi, dar acestea sunt lucruri noi si fascinante în viata copilului dumneavoastra.

    Copiii învata prin atingere si joaca si de aceea si perceperea alimentelor este la fel. Sa strânga mâncarea în mana, sa o amestece sau sa faca turte cu ea îl învata pe copil despre textura diferitelor alimente.

    Spunând acestea sunt si cazuri în care copilul se joaca cu mâncarea pur si simplu pentru ca nu ii este foame, ii este teama sa încerce ceva nou sau nu ii place.

    Expunerea copiilor la alimente noi este o metoda grozava prin care ei îsi educa gustul iar alimentul respectiv poate sa le placa sau sa nu dar si teama de a încerca lucruri noi este naturala. Este important sa continuam sa oferim copiilor alimente noi, chiar si cele pe care în trecut le-au refuzat. Gustul cât si dorinta de a încerca lucruri noi se schimba permanent la copii. Deci o metoda buna ar fi sa îi oferiti copilului aceeasi mâncare dar sub forme diferite sau altfel gatite: fierte, coapte, grill sau crude.

    Mai mult le puteti include alimente noi sau cele pe care copilul le-a refuzat anterior în combinatii cu cele care momentan îi plac. Astfel va asigurati ca manânca ceva din mâncarea pregatita chiar daca nu doreste sa încerce noul aliment.

    La masa copii învata si bunele maniere. Daca copilul arunca cu mâncare sau îsi foloseste farfuria pentru a crea arta moderna pe pereti , o poti lua din fata lui asa nu numai ca îti protejezi bucataria si scapi de curatenie generala dar  si trimiti un mesaj – mâncarea dispare datorita comportamentului.

    Daca a terminat masa, pur si simplu îi arati ca mâncarea nu se arunca. Daca îi este înca foame va realiza în final ca trebuie sa manânce mâncarea pe care o are în fata si eventual daca o arunca i se va lua farfuria. Aici vorbim de copii de peste doi ani care pot percepe aceste nuante si nu despre bebelusi care inevitabil vor da mâncare pe ei. Si care sunt chiar simpatici când se murdaresc  si creeaza amintiri si poze de familie ce vor stârni mai târziu zâmbete.

    Deci permiteti-le copiilor sa exploreze dar asigurati-va ca încurajati comportamente si maniere corecte la masa.

    Pentru articole similare ne gasiti pe www.bontex.ro/blog  iar pentru îmbracaminte copii site-ul nostruwww.bontex.ro va sta oricând la dispozitie.


Comentarii

0 comentarii

Comentarii Publice

Poti sa comentezi si anonim (vezi casuta la final dupa ce scrii mesajul)
 

Mesaje de la acelasi autor

Din aceeasi categorie...

  • Primul corn cu ciocolata

    Eram tare mandru ca am primit pentru prima data un corn cu ciocolata,m-ai mult m-am mozolit decat sa mananc,dar important era ca il tineam eu cu manutele mele,e mult mai bun atunci cand mananci singur...
  • Mananc singur

    La varsta de 2 anisori,parintii mei mi-au cumparat de ziua mea o masuta cu 2 scaunele,imi era atat de drag de ea,incat stateam mereu la ea,as fi mancat non stop numai sa nu plec de la masuta mea prefe...