Incarcat in Bebelusul - Diverse - #educatie #povesti #povesti pentru copii #cititul povestilor pentru copii
1.293 vizualizariNiciodata nu e prea devreme. Bebelusii recunosc vocea mamei lor în uter – asa ca de ce nu! Poti citi cu voce tare cand esti însarcinata!
Si dupa ce copilul se naste, sa citesti pentru un nou-nascut este o necesitate. Bebelusul tau nu va întelege cuvintele tale, dar auzind vocea ta ii vei stimula interesul si îl vei ajuta sa-si dezvolte abilitatea de a asculta.
In plus indiferent de varsta copilului cititul impreuna dezvolta o legatura stransa intre parinte si copil datorita apropierii fizice si imbratisarilor. Cu ajutorul unui program regulat de lectura copilul va indragi cartea si aceasta va deveni o activitate obisnuita a a zilei pe care o va asocia curand cu distractia.
De ce este bine sa citim copiilor?
Citind pentru copii si bebelusi le imbogatim vocabularul, le stimulam imaginatia si ii ajutam sa isi imbunatateasca abilitatile de comunicare. Cu cat vorbesti mai mult cu copilul tau de la inceputul vietii, cu atat mai mult isi va dezvolta limbajul ulterior.
Un comentariu complet referitor la lucrurile inconjuratoare in timpul plimbarilor sau invatarea partilor corpului la ora de baie sunt momente perfecte pentru a initia un dialog cu copilul tau. Sa ii citesti este un alt mod de a spori interactiunea verbala dintre voi.
Astfel ii initiem in lumea povestilor, numerelor, culorilor, literelor si formelor dandu-le informatii pretioase despre mediul inconjurator,formand memoria si abilitatile verbale. Deja la un an copilul invata astfel majoritatea sunetelor necesare vorbirii limbii materne. Cu cat aude mai multe cuvinte cu atat va vorbi mai bine in viitor.
Ce ar trebui sa citim copiilor?
In primele luni copilul intelege bine ritmul melodic al limbii si mai putin continutul, insa repetitia este excelenta pentru ca il/o ajuta sa isi creeze vocabularul. Si pentru a face procesul mai interesant puteti varia tonalitatea vocii sau puteti folosi vocea diferitelor personaje. Si de fapt orice material de citit poate fi folosit: reviste sau chiar ultima carte pe care incercati sa o terminati de ceva vreme si nu ati reusit.
Bebelusul va fi captivat de imagini in culori vii si contrastante, astfel puteti achizitiona o varietate de carticele cartonate despre animale, plante, obiecte sau din materiale textile cu diverse texturi.Cel mai important lucru va fi faptul ca bebelusul va invata sa faca legatura intre lucrurile care ii plac cel mai mult: vocea ta- apropierea dintre voi si carte. Aceasta activitate ii arata ca cititul este placut si important.De aseamenea nu trebuie sa termini cartea, doar cateva minute fa-ti timp sa citesti pentru copilul tau cu voce tare si vei vedea diferenta.
Ce fel de carti sunt bune pentru un copil mai mare?
Lasa copilul sa aleaga ce carte doreste. In timp probabil ca va avea cateva carti preferate si se va vedea cu cat interes si bucurie asteapta sa le scoti din sertar si sa ii citesti. Cartile cu desene colorate sau fraze amuzante se vor bucura de un succes garantat.
Sunt copii care prefera carti cu fotografii in timp ce altora le plac cele cu activitati incorporate- imagini ascunse sub paravane sau usi glisante. Bebelusul va fi incantat de ritmul sau rima cuvintelor din cantecele pentru copii. Sunt usor de memorat si le puteti canta impreuna in timpul activitatilor zilnice.
Dupa ce ati citit o carte preferata incercati una noua. Copilul va accepta diversitatea din cand in cand. Nu alegeti o carte mai delicata totusi pentru ca bebelusilor le place sa traga sau sa rontaie, iar cartile cartonate sau din material textil rezista mai mult in timp.
Dar cartile audio sau alte fisiere media?
Betty Heart profesor emerit de resurse umane la Universitatea Kansas, USA spune ca in toate activitatile pe care parintii le fac impreuna cu copii lor este foarte important ca acestia sa fie atenti la reactiile copiilor.Copii au nevoie sa simta legatura emotionala cu parintele dar sa simta si cuvintele vorbite de cei apropiati sau ei vor exclude vocabularul dintre lucrurile interesante din viata lor, deci este de preferat ca micutii pana in 2 ani sa stea cat mai departe de televizor, carti audio sau video, calculatoare sau radio. Expertii spun ca televizorul si alte mijloace de mass-media in general sunt adecvate copiilor de peste 2 ani.
Eveline Carsman editor la Children’s Review Nesletter spune ca „ a pune un copil in fata unei masinarii nu face altceva decat sa il instraineze”. Dupa parerea ei programele de televiziune destinate copiilor foarte mici nu au calitati care sa compenseze faptul ca sunt lasati singuri. Chiar si programul de televiziune educativ nu compenseaza joaca impreuna sau ora de povesti cu mama sau tata. Este mai important pentru un copil sa isi dea seama cum functioneaza o jucarie decat sa o vada la televizor.
Sa imi invat copilul sunete si litere?
Cand citesti copilului tau concentreaza-te pe experienta si nu neaparat pe ordinea alfabetica. O concentrate prea timpurie pe litere, sunete si silabe poate submina placerea orelor de lectura.
Daca ii citesti destul de mult copilului tau la un momendat cand va fi pregatit va face singur/a legatura intre sunetele cuvintelor si litere. Intre timp sa inveti copilul sa fie atras de lectura este o lectie mult mai valoroasa decat sa invete pronuntia corecta si alfabetul la o varsta prea frageda.
Cum beneficiaza copii cel mai mult de lectura?
Interactiunea pe care o ai cu copilul este cheia acestui beneficiu sa zicem asa! Ajuta-ti copilul sa faca legatura intre poveste si sa o asocieze cu viata reala.
De exemplu in carte este o minge galbena, arata-i mingea rosie cu care se joaca si intreaba-l :”Iti place mai mult mingea galbena sau cea rosie?” Pentru inceput poti da chiar tu raspunsul „ Cred ca iti place mai mult cea rosie pentru ca te joci cu ea” In timp copilul te va surprinde cu propriul sau raspuns!
Comentarii