Voturi


  • click pentru a vota

Retete pentru tine

Abuzurile asupra copiilor si semnele de recunoastere a acestora

  • Trimis de ZoitaR
  • 13 ianuarie 2014, 17:36:55 EET
  • 5.552 vizualizari
Trimite Denunta

Statisticile arata ca cea mai mare parte a abuzurilor asupra copiilor au loc in mediul familial. Lipsiti de orice forma de aparare si coplesiti de loialitate fata de parinti, copiii abuzati aleg tacerea din cauza fricii, jenei sau pur si simplu pentru ca acestia percep abuzul ca pe o normalitate, parte din viata de zi cu zi.

Formele cele mai des intalnite ale abuzului asupra copiilor:

 

Abuzul fizic

 

Este cea mai vizibila forma de abuz indreptata impotriva copilului, reprezentata de traume fizice precum: vanatai, rani sau chiar fracturi, rezultate din lovire repetata, imbrancire sau sufocarea victimei. La fel, arsurile cauzate de persoana abuzatoare sunt forme grave ale violentei fizice.

 

Abuzul emotional

 

Se poate manifesta prin intimidari, insulte, umilinte, uciderea sau maltratarea animalelor domestice preferate ale copilului, ignorarea acestuia. Amenintarea cu violenta fizica este de asemenea un abuz psihologic. Violenta fizica, verbala sau denigrarea indreptata asupra altui membru al familiei, distrugerea jucariilor favorite ale copilului cu intentia de a-i provoca o suferinta, sunt si ele forme de manifestare a abuzului emotional. In majoritatea cazurilor, abuzul emotional insoteste formele de abuz fizic.

 

Neglijenta fizica

 

Privarea copilului de orice fel de ingrijire, lipsa unui mediu sigur si confortabil si a unei igiene elementare. O alimentatie neadecvata, lipsa unei vestimentatii corespunzatoare (haine nepotrivite varstei sau temperaturii de afara) sau abandonul copilului sunt si acestea forme ale neglijentei fizice.

Lipsa acordarii de ingrijire medicala sau intarzierea acesteia, este o forma la fel de grava a neglijentei fizice.

 

Neglijenta emotionala

 

Neglijenta emotionala se refera la lipsa de atentie si afectiune acordate copilului, ignorarea si izolarea copilului de ceilalti, respingere si amenintare, insultarea si etichetarea negativa a acestuia, permiterea (sau uneori incurajarea directa) a unor comportamente periculoase, precum furtul, munci interzise sau periculoase.

 

Abuzul sexual

 

Abuzul sexual asupra copilului inseamna implicarea copilului intr-o activitate sexuala pe care el nu o intelege, si pentru care nu este pregatit din punct de vedere al dezvoltarii psiho-somatice.

Statisticile, la nivel national si international, arata ca marea majoritate a abuzurilor sexuale au loc in mediul familial si sunt savarsite de persoane in care copiii au incredere: parinti, rude apropiate, prieteni de familie, persoane care au mai usor acces la copii.

 

Semnele de recunoastere a abuzurilor asupra copiilor

 

0-3 ani

?

- Vanatai si cicatrici inexplicabile

- Teama de adulti?

- Reactii exagerate de teama

- Zambet rar?

- Plans?

- Furie excesiva

- Intarzieri in dezvoltarea limbajului

- Dezvoltare motorie lenta ?

- Somn agitat?

- Lipsa de interes fata de joaca

 ??

4-6 ani

?

- Pasivitate? ?

- Atitudine ingaduitoare excesiva?

- Violenta fata de animale?

- Minciuna?

- Agresivitate?

- Culpabilizare ??

 

7-12 ani

?

- Tendinta de a ascunde cauza traumelor ?

- Nedorinta de a se intoarce acasa dupa scoala?

- Izolare?

- Lipsa prietenilor?

- Esec scolar?

- Agresivitate?

- Hotie?

- Fuga de acas??

- Autostigmatizare?

- Culpabilizare

 ??

13-18 ani

??

- Comportament delicvent?

- Consum de alcool si droguri?

- Depresie?

- Tendinte suicidale?

- Autostigmatizare?

- Culpabilizare ?

 

Ce poti face atunci cand suspectezi abuzul asupra unui copil?

 

Primul lucru pe care il poti face atunci cand suspectezi o situatie de abuz este sa intocmesti o lista a semnelor care indica acest lucru.

 

Daca ai indoieli si nu esti sigur(a) de semnele abuzului ai putea sa abordezi parintii copilului si sa te informezi intr-un mod indirec asupra situatiei.

Daca esti sigur(a) ca abuzul asupra unui copil are loc poti suna anonim la telefonul copilului sau poti contacta lucratorii de la protectia copilului.

 

Sa acuzi parinti (pe care poate nu ii cunosti) de abuzuri asupra propriului copil este desigur o decizie foarte grea care trebuie bine cantarita inainte de a interveni.

Dar daca simti ca acel copil nu este in siguranta alaturi de parintii lui si daca eziti sa intervii, nu uita ca esti singura persoana care poate apara (salva) acel copil!

 

 

Despre pregatirea pentru viata a copilului tau, merita sa cititi:

 

Forum dedicat psihologiei copilului


Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.