Retete pentru tine

Noaptea Sfantului Andrei, traditii si obiceiuri romanesti

  • Trimis de redactor
  • 26 noiembrie 2013, 15:07:21 EET
  • 3.767 vizualizari
Trimite Denunta

Pentru noaptea dinaintea Sfantului Andrei, romanii au o traditie frumoasa care s-a transmis inca de la daci. Si pentru ca traditiile poporului roman sunt frumoase si mistice, merita sa le cunoastem si sa le povestim copiilor nostri. In noaptea de 30 noiembrie lupii se aduna, iar Sf. Andrei imparte prada, pentru iarna care incepe, fiecarui lup...Oricum acesta ar trebui sa fie Halloween-ul romanilor.

Noaptea Sfântului Andrei, traditie romaneasca

Romani au o traditie frumoasa pentru noaptea Sfantului Andrei care s-a transmis inca de la daci. Si pentru ca traditiile poporului roman sunt frumoase si mistice, merita sa le cunoastem si sa le povestim copiilor nostri despre ele.

 

Ziua Sfantului Andrei se cheama si Ziua lupului sau Gadinetul schiop. Se stie  ce a simbolizat lupul pentru daci, daca insusi steagul lor avea infatisarea unui  balaur cu cap de lup. Se credea si inca se mai crede si acum ca in ziua de 30  noiembrie, lupul devine mai sprinten, isi poate indoi gatul teapan si nimic nu  scapa dinaintea lui. De aici si credinta ca "isi vede lupul coada". Ziua se  serbeaza prin nelucru in casa, ca sa nu strice lupii vitele. Primejdia nu este  numai pentru vite, ci si pentru oamenii care indraznesc sa plece la drum, in  ziua cand porneste si luparia.

In noaptea de 30 noiembrie lupii se aduna lupii

In noaptea de 30 noiembrie lupii se aduna, iar Sf. Andrei imparte prada,  pentru iarna care incepe, fiecarui lup.

 

Ca sa-si apere gospodaria de lupi, se  obisnuieste si astazi la tara sa se unga tarusii de la poarta, ferestrele si  pragul usilor cu usturoi. In unele parti se ung cu usturoi chiar si fantanile.  Alti gospodari fac o cruce de ceara si o lipesc la vite, insa numai la cele de  parte barbateasca: boi, berbeci, armasari, tapi, si anume pe cornul din  dreapta.

Tot din cauza lupilor nu se matura toata ziua, nu se da gunoiul afara, nu se  ranesc grajdurile, nu se piaptana, nu se fac zgarieturi, nu se face pomana si nu  se da nimic cu imprumut. Daca stapanii casei nu muncesc, lupul nu se poate  apropia. Totusi, cand soarta scrie altfel, primejdia nu se poate indeparta, caci  peste cele hotarate de Sf. Andrei, nimeni nu poate trece. În acea noapte  vorbesc toate animalele, dar cine le asculta ce spun, moare. La miezul noptii de  Sf. Andrei se deschid cerurile.

 

Noaptea strigoilor

In credintele poporului roman de pretutindeni, in noaptea de catre Sf.  Andrei, pe 29 noiembrie, ies sau umbla strigoii. Cine sunt strigoii? Sunt  spirite ale mortilor, care nu ajung in lumea de "dincolo" dupa inmormantare, sau  refuza sa se mai intoarca "acolo" dupa ce isi viziteaza rudele, la marile  sarbatori calendaristice.

Strigoii morti devin foarte periculosi pentru cei vii: iau viata rudelor  apropiate, aduc boli, grindina si alte suferinte. Dupa relele provocate si locul  unde activeaza, ei pot fi de apa si de uscat, de vite si de stupi, de ploi si de  foc. Ei calatoresc pe Pamant si pe ape, strigand si miorlaind, calare pe melita,  pe coada de matura, pe butoi sau in butoi.

Prin unele parti, se crede ca acesti strigoi iau coasele si limbile de melita  pe care le gasesc pe afara, prin curtile oamenilor si se duc la hotare, unde se  bat cu ele. Femeile au grija ca asemenea obiecte sa nu fie lasate afara. Se mai  spune ca ei danseaza pe la raspantiile drumurilor, pana la cantatul cocosilor.  Ei se bat cu strigoii vii, adica cu strigoii-oameni. A doua zi, acestia se  cunosc dupa zgarieturile ce le au pe fata.

 

 

Babele sau oamenii-strigoi, inainte de a iesi din casa pe horn, se ung pe  talpi cu untura. Adeseori ei trag si clopotele pe la biserica. Cand nu au cu  cine sa se razboiasca, se duc pe la casele oamenilor, dar toate gospodinele au  luat masuri de aparare: au mancat usturoi, s-au uns pe frunte, pe piept, pe  spate si la incheieturile trupului. Au uns ferestrele, usile, hornurile,  scarile, clantele usilor, boii si vacile la coarne, clestele, lada si toporul.  Pe alocuri, usturoiul este tavalit mai intai prin funingine. Unii astupa si  hornul sobei. Daca strigoii nu gasesc nici un loc pe unde sa intre in casa,  atunci cauta sa-i cheme afara pe cei dinauntru. Strigoiul vine si striga la  fereastra: "Ai mancat usturoi?". Daca omul raspunde, il muteste; iar daca tace,  se duce in treaba sa si incearca pe la cei care n-au mancat usturoi cititi in continuare aici.

 



Retete cu usturoi care va feresc de raceala si gripa Citeste ca iti prinde bine: 6 retete speciale cu usturoi care va feresc de raceala si gripa

 

 

 

Toate aceste obiceiuri func?ioneaz? cu folos în satele din Maramures iar oamenii spun c? au fost ?i verificate de-a lungul  sutelor de ani.

Despre alte traditii si obiceiuri, mai cititi

 
 
 

 

 

 

 Forum General,  Aici vorbim deschis despre orice, la orice minut din zi si din  noapte