Retete pentru tine

Ce trebuie sa faci cand copilul este hartuit la scoala?

 • Trimis de ZoitaR
 • 17 septembrie 2013, 12:41:13 EEST
 • 3.277 vizualizari
Trimite Denunta

Impactul pe care hartuirea repetata, psihica si/sau fizica o are asupra unui copil este dramatic: un suflet traumatizat, si o personalitate serios deformata a cestuia cand va ajunge la maturitate.

Ceea ce incepe cu o remarca sau o gluma neluata in serios, se poate transforma intr-un cosmar sau chiar intr-o drama care nu si-ar avea locul daca procesul ar fi oprit din timp.

 

Asadar dragi parinti, fiti alerti si la cele mai mici semnale din partea copiilor, pentru ca un copil hartuit este din pacate greu de depistat, si incercati sa preveniti/stopati din timp acest fenomen.

 

Ce ar trebui sa faci ca parinte in momentul in care afli ca victima hartuirii (la scoala) este chiar copilul tau:

 

 1. In primul rand discutati impreuna si stabiliti ca hartuirea trebuie sa inceteze, explica-i ca nu este vina lui, ca este ok sa fie asa cum este pentru ca toti copiii sunt diferiti.
 2. Anunta scoala, profesorul, eventual directia, si nu amana acest moment, cu cat iei mai repede atitudine cu atat mai bine pentru copil.
 3. Eventual poti discuta cu parintii copilului agresor, dar ai grija sa-ti stapanesti bine emotiile. Un conflict intre parinti este in defavoarea copilului. Incearca sa implici directia scolii in rolul de mediator in solutionarea problemei.
 4. Ai putea sa discuti si cu copilul hartuitor, insa de multe ori acest lucru mai mult strica decat ajuta. Intentia ta buna se poate indrepta impotriva copilului tau.
 5. Un curs de asertivitate, dar numai dupa ce hartuirea a incetat.
 6. Cititi impreuna o carte despre hartuire, in acest fel copilul tau va sti ca nu este singurul caruia i se intampla acest lucru.
 7. Ajuta-l sau stimuleaza-l sa-si faca prieteni noi care la randul lor sa fie impotriva hartuielii, pentru ca impreuna pot ajuta la stoparea procesului.
 8. Un copil hartuit aduna multe frustrari, iar ca sa se elibereze de ele are nevoie de o forma sau alta de recreere: sport, un hobbi sau orice alta activitate care sa-l relaxeze.
 9. Si nu in ultimul rand tu ca parinte cere ajutor cunoscutilor, cauta un grup de suport pe internet sau mergi la un specialist, pentru ca din punct de vedere emotional este foarte greu pentru parinti atunci cand copilul este hartuit.


Ce poti face cand copilul tau este cel care hartuieste?

 

 1. Asculta-ti copilul si afla ce anume il face sa hartuiasca.
 2. Nu il pedepsi pentru ca acest lucru poate duce la agresivitate indreptata catre victima.
 3. Explica-i ca hartuirea este inadmisibila si arata-i ca nu accepti un asemenea comportament.
 4. Ajuta-l sa-si schimbe comportamentul, intreaba-l ce anume l-ar putea ajuta in acest sens.
 5. Discuta cu copilul cum ar putea rezolva conflictul cu victima.
 6. Si nu in ultimul rand anunta scoala.


Va recomandam sa mai cititi si:


 

Forumuri de discutie ale parintilor

 In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...